Ce se întâmplă în situația în care un sportiv este depistat pozitiv la COVID-19, în cantonament sau competiție? Răspunsul dat de ministrul Tineretului și Sportului. Stroe spune și ce pățesc echipele care nu îndeplinesc condițiile de carantinare

Marius ANGHEL 05 May. 2020, 19:05 Special
Ce se întâmplă în situația în care un sportiv este depistat pozitiv la COVID-19, în cantonament sau competiție? Răspunsul dat de ministrul Tineretului și Sportului. Stroe spune și ce pățesc echipele care nu îndeplinesc condițiile de carantinare

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a prezentat, marți, protocolul cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus, care se va produce începând cu 15 mai.

În cadrul respectivei conferințe de presă susținută la sediul MTS, întrebat despre ce se va întâmpla în cazul în care un sportiv este depistat ca fiind invectat cu COVID-19, Ionuț Stroe a prezentat două situații. Una a cantonamentului și alta a competiției. În cazul celei de-a doua, ministrul e de părere că respectiva competiție va fi compromisă din cauza procedurilor care vor trebui urmate în astfel de situație.

”Sunt situații diferite. Dacă un sportiv este depistat în cantonament și dacă este depistat în momentul competiției.

În perioada de antrenament sunt spații special amenajate unor astfel de situații, unde acel sportiv poate fi izolat, urmând ca după aceea să treacă prin procedurile descrise de medici. Ceilalți sportivi vor avea și ei un regim special, în sensul testării și a tot ce se întâmplă în momentul de față în situațiile în care sunt contacți pentru cineva care este infectat.

În cazul unor competiții, în opinia mea, cred că acea competiție, acel campionat este compromis, pentru că echipele interacționează între ele. Cel puțin două echipe, dacă nu mai multe, vor trebui carantinate și, practic, toate procedurile astea, de izolare, de testare, de carantinare, vor compromite această competiție. Tocmai din acest motiv avem măsuri atât de ferme, clar și binedefinite”, a spus Ionuț Stroe.

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut o conferință de presă în care a prezentat măsurile de reluare a antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă în România. Conferința s-a desfășurat la sediul MTS din București, marți, 5 mai 2020. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Ionuț Stroe: ”Cei care nu le pot îndeplini, din păcare, nu pot intra în carantinare”

Totodată, ministrul Tineretului și Sportului a precizat și ce se întâmplă în cazul în care un club nu poate îndeplini condițiile protocolului pentru reluarea antrenamentelor. Respectiva echipă nu va putea intra în carantinare, deci șansele de acceptare să continue competiția devin nule.

”Cei care nu le pot îndeplini, din păcare, nu pot intra în carantinare. Măsurile trebuie respectate. Trebuie să deții o bază proprie sau să folosești una exclusiv pentru cantonamentul tău, fără a avea niciun fel de altă activitate în paralel cu cantonamentul echipei de fotbal. Trebuie să ai o bază unde să te cantonezi, să te izolezi, să respecți toate regulile descrise de protocol”, a explicat Stroe.

”Îmi plac competițiile duse până la capăt, care se desfășoară, nu cele care se stabilesc după anumite decizii sau sub presiunea anumitor termene”

Ionuț Stroe speră ca cel puțin Liga 1 să ajungă la final în acest sezon, date fiind condițiile draconice impune pentru reluarea antrenamentelor. Cu zâmbetul pe buze, ministrul Sportului a spus că este obligat să creadă în această variantă, având în vedere funcția pe care o ocupă.

”Mie îmi plac competițiile duse până la capăt, care se desfășoară, nu cele care se stabilesc după anumite decizii sau sub presiunea anumitor termene. Sunt obligat, oarecum, să fiu optimist, atâta timp cât sunt ministru al Sportului. Deci, sper să putem avea condițiile cu care să avansăm la pasul 2 și să oferim Ligii Profesioniste de Fotbal și tuturor celorlalți care vor să termine competițiile cadru legislativ pentru a putea face acest lucru. Deci cred, sper. Cifrele din România ne dau, oarecum, speranțe în sensul ăsta. Dar, atenție foarte mare, totul depinde de evoluția epidemiologică. Totul e strâns legat de acest lucru. E posibil să întârziem cu competițiile dacă, Doamne ferește, cifrele și implicațiile inspecțiilor din zona sănătății publice ne vor recomanda acest lucru”, a mai spus ministrul Stroe.

Din actualul sezon de Liga 1 mai sunt de disputat opt etape din play-off și 12 din play-out, iar din Liga 2 și Liga 3 mai sunt de jucat câte 14 runde.

https://liga2.prosport.ro/special/protocolul-cu-recomandari-al-ministerului-tineretului-si-sportului-si-ministerului-sanatatii-pentru-reluarea-antrenamentelor-sportivilor-de-performanta-dupa-incheierea-starii-de-urgenta-19131530

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reluarea-competitiilor-inseamna-si-mentinerea-sportivilor-si-antrenorilor-intr-un-cantonament-continuu-ionut-stroe-stiu-ca-nu-sunt-invatati-dar-din-pacate-situatia-actuala-impune-acest-l-19131537

https://liga2.prosport.ro/seria-1/conditii-draconice-pentru-cluburi-pentru-a-si-readuce-sportivii-la-antrenamente-si-apoi-in-competitii-ministrul-tineretului-si-sportului-sunt-complexe-si-descriu-un-regim-strict-de-izolare-19131507

Marius ANGHEL 05 May. 2020, 19:05 Special
Pe aceeași temă