ANALIZĂ | Niciuna din echipele reînfiinţate nu e lider în seriile Ligii 3 după 5 etape. Farul şi Petrolul sunt pe locul 2, Oţelul e pe 3, U Cluj - pe 6. Singurii cu punctaj maxim sunt ploieştenii, care merg cap la cap cu două grupări din Teleorman

25 sep 2017 6092 afişări Fotbal Intern
ANALIZĂ | Niciuna din echipele reînfiinţate nu e lider în seriile Ligii 3 după 5 etape. Farul şi Petrolul sunt pe locul 2, Oţelul e pe 3, U Cluj - pe 6. Singurii cu punctaj maxim sunt ploieştenii, care merg cap la cap cu două grupări din Teleorman 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16740492/2/4-farul.jpg

Încercarea de a urca în Liga 2 a echipelor înfiinţate pe urmele marilor branduri dispărute anul trecut este mult mai dificilă decât estimau suporterii şi conducătorii acestor cluburi înainte de startul sezonului. După cinci etape disputate din Liga 3, nici măcar unul din numele mari nu este lider în grupa sa. Suporter Spirit Club Farul Constanţa (Seria 2) şi ACS Petrolul 52 Ploieşti (Seria 3) ocupă locul 2, Suporter Clul Oţelul Galaţi (Seria 1) e pe locul 3, în timp ce AS FC Universitatea Cluj (Seria 5) e abia pe locul 6.

Faţă de previziunile de dinaintea startului, dar şi comparativ cu condiţiile şi pretenţiile acestor mari nume, niciunul nu este, momentan, acolo unde ar fi fost de aşteptat.

Oţelul, cu Silviu Ilie şi Sălăgeanu în lot, este pe locul 3 în Seria 1, după echipa unei comune cu 4.000 de locuitori din Judeţul Braşov


Oţelul a avut două mici sincope în startul sezonului şi acum este pe locul 3 în Seria 1 a Ligii 3. FOTO: contul de Facebook al echipei

În Seria 1, Oţelul a reuşit să intre şi în posesia brandului original şi are în echipă doi jucători din garnitura care câştiga titlul în 2011 – Adrian Sălăgeanu (care e şi căpitan) şi Silviu Ilie – şi joacă pe arena tradiţională din Galaţi. Nu este, însă, suficient în acest moment, echipa având 11 puncte după trei victorii (8-0 cu Metalosport Galaţi, 3-1 cu Odorheiu Secuiesc şi 2-0 cu Bucovina Rădăuţi, toate pe propriul teren) şi două egaluri (1-1 cu Focşani şi 1-1 cu Sănătatea Dărăbani, ambele în deplasare).

Gălăţenii, care îşi propuneau promovarea la finalul acestui campionat pentru a putea, apoi, să pregătească în linişte o revenire în Liga 1 până în 2020, n-au reuşit încă să câştige în deplasare şi sunt la două puncte în spatele primelor două clasate, AFC Hărman şi Sporting Lieşti.

Hărman, care şi astă-primăvară a ratat la mustaţă promovarea în Liga 2, pare cu adevărat adversarul cel mai de temut. În primele cinci etape, braşovenii au pierdut un singur punct şi au un golaveraj elocvent: 14-1. Dacă Oţelul are, în mod evident, un potenţial mult mai mare (este, totuşi, reprezentanta unui oraş cu peste 200.000 de locuitori), în schimb echipa din minuscula localitate situată în Ţara Bârsei (circa 4.000 de locuitori) este mai omogenă şi mai bine organizată, în această clipă.

Farul, cap la cap cu o altă nou-promovată care nu-şi propune să intre în Liga 2. Echipa lui Grigoraş pare în cea mai bună situaţie dintre numele mari ale Ligii 3


Într-un interviu acordat ProSport înainte de startul sezonului, antrenorul Grigoraş era circumspect în privinţa primei părţi a campionatului, invocând probleme de lot şi organizatorice. Farul a mers însă bine şi pare că va domina Seria a 2-a a Ligii 3. FOTO: contul de Facebook al echipei

În Seria 2, SSC Farul Constanţa este pe locul 2, după o altă nou-promovată din Liga 4, Progresul Spartac Bucureşti, cu care este la egalitate de puncte, 13, dar are golaveraj inferior. Veştile bune şi cele proaste sunt amestecate pentru „marinari“. Pe de o parte, startul de sezon a fost mult peste aşteptările conducătorilor şi ale susţinătorilor. Antrenorul Petre Grigoraş, venit la echipă cu puţin înainte de prima etapă, a fost foarte îngrijorat că, din cauza problemelor de lot şi a celor organizatorice, s-ar putea produce nişte sincope în prima parte a sezonului. N-a fost aşa, Farul şi-a amânat prima etapă şi, până la urmă, întărit şi cu fotbalişti cunoscuţi precum Raphael Stănescu, a reuşit să obţină patru victorii la rând, după ce debutase cu o remiză în deplasare, la Voluntari II. În această serie, Farul pare să nu aibă probleme deosebite. După 0-0 în deplasare, cu Voluntari II, au urmat patru victorii: 4-2 cu Unirea Slobozia, 3-1 cu Agricola Borcea (ambele acasă), 3-0 cu Victoria Traian (în deplasare) şi 3-1 cu Axiopolis Cernavodă (acasă). Echipa are foarte mulţi sponsori şi este finanţată şi de autorităţile locale.

Liderul Spartac Bucureşti este însă, de asemenea, o echipă cu bani. Înaintea campionatului, şefii clubului nu-şi propuneau mai mult decât o prezenţă în Liga 3, finanţatorul clubului, Gabriel Rădulescu, declarând că obiectivul de a promova din nou s-ar putea pune în următorii cinci ani. Startul sezonului arată însă că Seria a II-a din Liga 3 este accesibilă.

Olimpia Râmnicu Sărat (12 puncte), Axiopolis Cernavodă (12 puncte) şi Metalul Buzău (11 puncte) sunt celelalte echipe aflate în preajma primelor două clasate, dar niciuna nu pare să aibă anvergura de a intra în lupta pentru promovare.

Petrolul Ploieşti are parcurs perfect, dar la fel sunt şi echipele din Teleorman. Alexandria şi Turnu-Măgurele par, şi ele, de neoprit


Petrolul are victorii pe linie în startul sezonului, dar nu e suficient pentru a fi şi lideră. Ploieştenii se vor bate la promovare cu două formaţii din Teleorman. FOTO: contul de Facebook al echipei

Dintre toate echipele cu nume mare promovate în Liga 3, Petrolul 52, repartizată în Seria 3, părea înainte de startul campionatului cea mai avantajată. Formaţia juca pe „Ilie Oană“ cu un număr uriaş de suporteri în tribune (uneori, chiar 7.000), ţinând cont că e, totuşi, vorba de meciuri de Liga 4 şi, apoi, Liga 3. Avea în conducere şi pe banca tehnică foşti jucători petrolişti. Sponsor oficial devenise Veolia, despre care conducătorii clubului afirmau, pentru ProSport, că virase deja în conturi banii necesari participării în Liga 3.

Parcursul din startul sezonului pare, dacă privim clasamentul, unul foarte bun, cu punctaj maxim şi golaveraj bun (12-3). Victoriile n-au fost însă unele foarte convingătoare şi jocul e neconvingător. Ultima, 3-2 cu Flacăra Moreni, a venit dramatic, după ce oaspeţii au condus 1-0 la pauză, chiar pe „Ilie Oană“, iar ploieştenii au întors scorul doar după ce dâmboviţenii au primit două cartonaşe roşii. Cele cinci victorii au fost obţinute la următoarele scoruri: 3-1 cu Viitorul Domneşti (acasă), 1-0 cu Sporting Roşiori (în deplasare), 4-0 cu Aninoasa (acasă), 1-0 cu Tunari (în deplasare) şi 3-2 cu Flacăra Moreni (acasă).

Surpriza vine însă din partea concurenţei. Petrolul Ploieşti se bate la promovare cu două echipe din Teleorman. Pe primul loc în Seria III, cu un parcurs perfect până acum, este FCM Alexandria, de asemenea cu punctaj maxim, dar golaveraj mai bun decât Petrolul: 12-1. Tot cu cinci victorii din tot atâtea posibile este Voinţa Turnu Măgurele, echipa clasată pe locul 3, care are aceeaşi diferenţă de golaveraj ca şi Petrolul, dar un gol mai puţin marcat (11-2 faţă de 12-3).

Atât Alexandria, cât şi Turnu Măgurele sunt pe lista oraşelor prioritare unde guvernul României, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, va stadioane noi.

U Cluj înoată inexplicabil la mijlocul clasamentului în Seria a 5-a. „Şepcile roşii“ au tot ce le trebuie, mai puţin rezultate


Dintre toate echipele cu nume mare din Liga 3, U Cluj are cele mai multe vedete în primul 11. Cu toate acestea, ardelenii sunt abia pe locul 6 în Seria a 5-a. FOTO: contul de Facebook al echipei

Situaţia cea mai neaşteptată se înregistrează însă în Seria a 5-a a Ligii 3. Universitatea Cluj, cu Ovidiu Sabău în rolul de manager general şi fotbalişti care au jucat în prima ligă în lot (Albuţ, Cordoş, Onicaş, Giurgiu, Florescu, Goga), susţinută financiar de autorităţile locale şi de galeria „şepcilor roşii“ în tribune, este abia pe locul 6, cu 7 puncte (e drept, cu un meci mai puţin disputat). În patru partide, Universitatea a pierdut deja un meci, 0-2 la Unirea Tăşnad, şi a făcut o remiză acasă, 1-1 cu CFR Cluj II. Cele două victorii au fost obţinute cu Unirea Dej (4-0 în deplasare) şi Performanţa Ighiu (3-0 acasă). Antrenorul cu care s-a promovat, Marius Popescu, a fost schimbat şi înlocuit cu un alt fost jucător clujean, Adrian Falub.

 Seria este una echilibrată. În acest moment, lider este Metalurgistul Cugir, cu 12 puncte. Urmează Comuna Recea, Industria Galda de Jos şi Avântul Reghin, cu câte 10 puncte. Înaintea celor de la U se află şi echipa secundă a marilor rivali de la CFR, cu 9 puncte.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.