ACTE | Contractul Academiei Rapid cu Primaria Sectorului 1, invocat la închirierea mărcii FC Rapid, nu există. Edilul a semnat, totuşi, dar cu Redivivusul generalului Mălureanu, în calitate de "lider de asociaţie"

26 nov 2017 3315 afişări Fotbal Intern
ACTE | Contractul Academiei Rapid cu Primaria Sectorului 1, invocat la închirierea mărcii FC Rapid, nu există. Edilul a semnat, totuşi, dar cu Redivivusul generalului Mălureanu, în calitate de "lider de asociaţie"
GALERIE (11 de imagini) VEZI GALERIA

Între Academia Rapid şi Primăria Sectorului 1 nu există un contract de parteneriat, deşi acest document a fost invocat de ambele entităţi, în înscrisuri oficiale, atunci când au convins lichidatorul judiciar al SC FC Rapid SA să închirieze brandul către clubul înscris în Liga 4.

Informaţia, confirmată chiar de Primăria Sectorului 1, ridică un semn de întrebare în privinţa bazei legale a înţelegerii cu FC Rapid, deoarece creditorii acestui club îşi dăduseră acordul, în mod explicit, pentru ca marca să fie închiriată către Primărie. Ulterior, deoarece primarul Tudorache n-a determinat consilierii locali să finanţeze proiectul noii echipe, pe masa lichidatorului judiciar Mihai Florea au poposit două cereri:

1) una semnată de primar, care îl ruga să închirieze către Academia Rapid pentru că această grupare are un contract de parteneriat cu Primăria

Cererea primarului Daniel Tudorache, din 8 august, adresată lichidatorului Mihai Florea, menţionează clar că "între Sectorul 1 şi Asociaţia Sportivă Academia Rapid a fost încheiat un contract de parteneriat"

şi

2) una semnată atât de primar, cât şi de reprezentanţii Academiei, care invocau contractul de parteneriat semnat între ei.

Pe 18 august, Academia Rapid formulează o cerere similară către lichidator, invocând acelaşi contract de parteneriat semnat cu Primăria

Chiar contractul de închiriere a mărcii FC Rapid către Academie, valabil pe 12 luni şi în valoare de 5.000 de euro plus TVA lunar, menţionează clar că documentul s-a făcut având la bază parteneriatul Academiei cu Primăria.

Dacă acest parteneriat Primărie - Academie nu există, în schimb există un altul, între Primărie şi Asociaţia Rapid Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei, prin semnătura generalului de Securitate Vasile Mălureanu.

Reprezentanţii AFC Rapid, club rival cu Academia Rapid, au primit de la Primăria Sectorului 1 răspunsul la o adresă în care cereau să li se prezinte dovada parteneriatului Primărie - Academie: pe hârtia purtând antetul Primăriei şi semnătura primarului Daniel Tudorache scrie clar că nu există un asemenea act.

Adresa semnată de primarul Daniel Tudorache şi remisă AFC Rapid în care se menţionează că "nu există înregistrat, la nivelul Primăriei Sectorului 1, niciun document intitulat contract de parteneriat între entităţile menţionate de dumneavoastră în cererea formulată", cu referire la Asociaţia Sportivă Academia Rapid

Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid, a pus la dispoziţia ProSport adresa Primăriei, comentând: „Am fost foarte surprins să văd ce mi-au răspuns. Nu mă aşteptam... Am avut bănuieli de mai multă vreme, dar credeam că există, totuşi, o limită chiar şi aici, fiind vorba de acte oficiale. În acest moment studiem situaţia, să vedem ce este de făcut“.

AFC Rapid, grupare de la care SC FC Rapid SA a preluat toate activele în 2006, s-a reactivat anul trecut, după ce societatea deţinută de familia Moraru a dat faliment. 

Odiseea AFC este una ciudată. ProSport a dezvăluit încă de anul trecut că asociaţia este inactivă fiscal, că are datorii de 2,2 milioane de lei la ANAF şi că nu poate face plăţi prin bancă. George Copos a fost preşedintele asociaţiei până cu câteva luni înaintea falimentului SC FC Rapid. Cu puţin timp înaintea acestui eveniment, fostul patron al giuleştenilor a cedat clubul, gratuit, către un fost angajat, Horia Manoliu.

Într-un interviu acordat astă-vară ProSport, primarul Dan Tudorache a explicat că nu poate intra în parteneriat cu AFC Rapid din cauza acestor probleme financiare, deoarece nu se pot plăti datoriile asociaţiei cu bani publici.

AFC Rapid a promovat astă-primăvară, prin merit sportiv, din Liga 5 în Liga 4, intrând într-o rivalitate acerbă cu nou-înfiinţata Academia Rapid, înscrisă direct în Liga 4 şi susţinută de Primărie. Între timp, Copos şi-a declarat susţinerea totală faţă de gruparea unde joacă acum Pancu şi Daniel Niculae.

Academia Rapid a închiriat de la SC FC Rapid marca originală în luna august, invocând contractul de parteneriat cu Primăria. Înţelegere scrisă care acum se dovedeşte că nu există.

 
Lichidatorul Florea: „Pe mine mă interesează mai puţin ce acte sunt între ei. Contează să plătească la timp“
 

Lichidatorul Mihai Florea, care administrează SC FC Rapid, a prezentat o viziune pragmatică asupra situaţiei: „Cei de la Primărie au făcut o eroare când au trimis hârtiile. Nu era vorba de Academia Rapid, care la acea dată nici nu exista, ci de Asociaţia Redivivus. Pentru mine, nu are mare importanţă această problemă dintre ei. Ceea ce mă interesează este ca beneficiarii contractului de închiriere să plătească suma pentru care au semnat, 5.000 de euro plus TVA“.

Pe data de 19 iulie, atunci când Adunarea Creditorilor şi-a dat acordul pentru închiriere, în procesul verbal al şedinţei s-a scris, negru pe alb, că această încuviinţare e dată strict pentru Primăria Sectorului 1.

Interesant este că, pe 16 noiembrie, între Primărie, Academie şi lichidatorul judiciar s-a semnat un act adiţional care modifica textul iniţial al contractului de licenţiere a mărcii. În loc de „Academia Rapid“ s-a trecut „Asociaţia Redivivus“. 

Toate celelalte documente, unde se invocă inexistentul contract de parteneriat între Primărie şi Academie, rămân însă neschimbate.

Procesul verbal al Adunării Creditorilor al SC FC Rapid din data de 19 iulie consemnează clar că acceptul pentru închiriere vizează doar Primăria Sectorului 1

Olariu, administrator Academia Rapid: „Acest contract a fost semnat“

Adrian Olariu, administratorul Academiei Rapid şi semnatar al contractului de închiriere din partea acestui club, a spus iniţial că înţelegerea dintre Academie şi Primărie există: „Eu spun că da, acest contract a fost semnat. Nu-mi mai amintesc dacă l-am semnat eu, pentru că am semnat multe acte la vremea respectivă, dar dacă nu e semnat de mine, probabil că a fost semnat, la nivel instituţional, de preşedintele nostru, domnul doctor Pârvu, şi de primarul Sectorului 1. Mă îndoiesc că domnul primar Tudorache i-a trimis domnului Manoliu, de la AFC Rapid, o asemenea adresă în care să spună că nu există contract de parteneriat între noi şi ei“.

Ulterior, Olariu a revenit, telefonic, cu precizări importante: "Acest contract a fost semnat, dar între Redivivus şi Primărie. Parteneriatul s-a făcut între Redivivus, ca membru fondator al Academiei, şi Primărie".

Ovidiu Burcă, director general la Academia Rapid: „Redivivus a semnat în locul Academiei, ca lider de asociaţie. Este acelaşi lucru“

Şi mai clar a fost Ovidiu Burcă, directorul general al Academiei Rapid. Acesta a explicat situaţia: „Academia neavând personalitate juridică, Redivivus, care este lider de asociaţie, încheie toate acordurile şi parteneriatele în numele clubului nostru. Pentru Academie. În contractul cu Primăria figurează Redivivus, ca lider de asociaţie al Academiei. Practic, e acelaşi lucru".

Burcă a completat: "Lumea nu face diferenţa asta, are tendinţa să separe lucrurile, dar ele nu trebuie separate. Redivivus este lider de asociaţie al Academiei Rapid. Chestiunea semnalată de dumneavoastră este neimportantă. Consider că nu este de interes pentru public".

Oficialul Academiei Rapid nu a putut să îi explice însă reporterului de ce, dacă s-a considerat că Academia trebuie reprezentată în relaţia cu Primăria de Redivivus, deoarece nu are personalitate juridică, în schimb în contractul semnat cu lichidatorul judiciar acest impediment (absenţa personalităţii juridice) n-a mai contat, iar în acte este trecută Academia Rapid.

Pentru că, în luna august, actele au fost semnate, până la urmă, de două entităţi:

- Redivivus, ca lider de asociere, a încheiat parteneriatul cu Primăria,

- Academia Rapid, alături de Primărie, a încheiat contractul de închiriere cu lichidatorul judiciar al SC FC Rapid.

Citiţi mai jos textul Contractului de parteneriat între Sectorul 1 şi Asociaţia Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 Bucureşti:

Mai trebuie menţionate câteva lucruri:

- problema a suscitat atenţia autorităţilor. În urmă cu doar câteva zile, pe 16 noiembrie, între Primărie, Academie şi lichidatorul judiciar al SC FC Rapid s-a semnat un act adiţional care rectifica erorile din documentul semnat pe 22 august: menţiunea „Academia Rapid“ era înlocuită cu „Redivivus 2017“. 

Paragraful "faptul că între Municipiul Bucureşti - Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 1 şi Asociaţia Sportivă Academia Rapid Bucureşti a fost încheiat contract de parteneriat" a fost înlocuit cu formularea "faptul că Municipiul Bucureşti - Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 1 şi Asociaţia Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 Bucureşti a fost încheiat un contract de parteneriat".

- înţelegerea dintre Primăria Sectorului 1 şi Redivivus 2017 nu este datată;

- aşa cum se poate observa pe prima pagină, sediul Redivivus este în Sectorul 6 al Capitalei, deci în afara jurisdicţiei Sectorului 1. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.