Să vină Barça, să vină Barça, să vină Barça la băieţi! Liverpool - Porto 2-0, iar gaşca lui Klopp se duce tare spre visul oricărui microbist: o semifinală cu Barcelona lui Messi

9 apr 2019 3617 afişări Liga Campionilor
Să vină Barça, să vină Barça, să vină Barça la băieţi! Liverpool - Porto 2-0, iar gaşca lui Klopp se duce tare spre visul oricărui microbist: o semifinală cu Barcelona lui Messi

Emoţia sporeşte bucuria succesului, iar atunci când câştigi în ultima clipă, cu un ultim efort, fericirea îndeplinirii ţelului e înzecită. Aşa trăiesc fanii lui Liverpool, un club a cărui ultimă performanţă europeană uriaşă a venit după un scenariu atât de... lacrimogen încât până şi Hollywood-ul l-ar fi refuzat. Sezonul în curs nu face excepţie. Lupta cu City din Premier League e palpitantă, iar Liga Campionilor duce Liverpool din Groapa Marianelor pe Everest, cu o viteză năucitoare.

Doar respectul pentru sentimentele adversarului din sferturile de finală îi ţine pe ai lui Klopp să nu declare că se gândesc deja la duelurile cu Messi şi Suarez. Realist vorbind, absenţa unui astfel de filtru în discurs, filtru dat de bunul simţ, l-ar fi găsit pe Salah declarând că ”lupta cu Barcelona din semifinale va fi dură”, iar pe Van Dijk studiind deja mişcările atacanţilor catalanilor. Porto nu se poate măsura cu Liverpool în această fază a competiţiei, nu e acel Liverpool de pe Marakana din Belgrad, din grupele Ligii. E evident încă de la primele sprinturi şi se confirmă în minutul 5, atunci când viteza cu care joacă englezii se dovedeşte prea mult pentru lusitani. Keita şutează, mingea e deviată de Oliver Torres şi îl lasă pe Casillas victimă. Marele portar transpiră de două ori la acţiunile lui Salah, una dintre ele rezultat al unei erori defensive cum rar vezi în Ligă. Apoi, Casillas e surprins privind în gol, aşa cum o mai făcea acum mulţi ani, pe Bernabeu, când Ronaldinho ucidea Realul cu două acţiuni pe stânga care au rămas în istoria fotbalului. Arnold pătrunde în careu pe dreapta, pasează în faţa porţii, acolo de unde Firmino pune latul pentru un 2-0 uşor.

Nici cele două acţiuni consecutive, periculoase, ale oaspeţilor nu schimbă percepţia asupra meciului. Marega ratează şansa înscrierii unui gol înainte de pauză, iar speranţele lui Porto se topesc uşor. Resemnarea e vizibilă, impotenţa e diagnosticată şi acceptată drept verdict ireparabil. E doar minutul 60, 2-0 pentru gazde, iar Porto nu poate face altceva decât să se aşeze pe două linii, în propria jumătate, încercând să blocheze culoarele lui Arnold şi să îi sfărâme creativitatea lui Salah. Marega e singurul care îi strică liniştea lui Alisson Becker, insuficient pentru sădirea unui ou cu speranţe pentru retur.

Liverpool câştigă cu 2-0 prima manşă a sferturilor de finală, iar maniera în care o face împiedică fanii lui Porto să viseze măcar. Necesară şi pentru a asigura liniştea pregătirii finalului din EPL, victoria o duce, realist vorbind, pe Liverpool în nişte semifinale în care coordonatele au şanse mari să se schimbe: vine Barcelona? Dacă nu va avea Manchester United ceva de spus.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.