Ne-am apărat, ne-am mulţumit cu puţin şi aşteptăm Albania. LIVE BLOG | România - Elveţia 1-1. "Tricolorii" obţin primul punct la EURO 2016

15 iun 2016 102611 afişări Comentează şi tu EURO 2016
Ne-am apărat, ne-am mulţumit cu puţin şi aşteptăm Albania. LIVE BLOG | România - Elveţia 1-1. "Tricolorii" obţin primul punct la EURO 2016

ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR
carrefour
  • România a terminat la egalitate cu Elveţia, scor 1-1, şi a obţinut primul punct la EURO 2016, după un meci în urma căruia rămânem cu impresia că se putea obţine mai mult
  • ​Bogdan Stancu a înscris din penalty (minutul 18) şi e golgheterul la zi al competiţiei

Prestaţia din meciul cu Franţa ne obliga la mai mult. Am demonstrat că ştim să ne apărăm, dar rămăsesem datori la capitolul atac, aşa că presa internaţională aştepta furia ofensivă a lui Iordănescu. Se spune că echipa nu se schimbă când merge bine. E doar un clişeu? Cu siguranţă da, dacă-l întrebăm pe selecţioner. Popa, Stanciu, Andone şi Hoban au rămas pe bancă, iar Torje, Chipciu, Keşeru şi Prepeliţă şi-au făcut apariţia pe teren. Surpriză mare pentru Petkovic, dar şi pentru fani. De ce să schimbi ceva care a mers bine?

Răspunsul e simplu. Ca să te aperi! Am renunţat la pressing-ul agresiv din meciul cu Franţa, determinarea ne-a lipsit şi am predat fără luptă cheile jocului. Am scăpat de două ori în primele 15 minute, la ocaziile lui Seferovic, dar era clar că nu vom scăpa la nesfârşit. Chipciu s-a făcut remarcat rapid. Prima dată prin efort, apoi prin incursiunea din minutul 18, în care a fost faultat de Lichsteiner. Penalty, execuţie sigură Bogdan Stancu şi conducem Elveţia! Nici noi nu ştim cum, dar, pe deasupra, dăm şi golgheterul EURO 2016. E bine s-ar spune, dar jocul scârţâie şi ştim că întrebările vor veni.


"Motanul" Stancu a mai transformat un penalty şi e golgheterul EURO 2016, cu două goluri. Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR 


Schar îl testează pe Tătăruşanu (21), apoi avem şansa unui rezultat complet mincinos. Torje centrează, Săpunaru se bate cu un fundaş advers, rămâne la minge, dar loveşte bara! Gândul că puteam avea 2-0 ne rămâne într-un colţ al minţii, Raţ uită de Lichsteiner, fundaşul lui Juve centrează, dar Dzemaili dă pe lângă poartă. E pauză şi ne spunem din nou că e bine, chiar dacă nu contăm în atac şi ne lăsăm dominaţi.

Pintilii rămâne la cabine, Hoban îşi face apariţia pe teren, dar nu poate şterge greşelile lui Prepeliţă, din ce în ce mai multe. Campionul din Israel are o ocazie în minutul 47, dar trimite pe lângă. Nu poate fi rău, ne spunem, şi continuăm să ajungem în faţa porţii din întâmplare. Vine, însă, minutul 57. Corner de pe stânga, respingere şi uităm să mai ieşim la întâmpinare. Mehmedi prinde un şut violent, Tătăruşanu nu are nicio şansă şi tabela arată 1-1. E bine? Încă e bine, ne spunem. Un punct e un punct.

Elveţia are patru puncte virtuale, noi avem doar unul, deci ar trebui să atacăm. Dar n-o facem. Se mai accidentează şi Raţ şi intră Filip. Nu e bine, începem să ne spunem. Îi vedem pe Shaqiri şi Embolo cum ratează, nu mai contăm în atac, dar Grigore, Chiricheş şi Săpunaru rezolvă treaba în defensivă. Intră Andone, pe final, în locul lui Stancu, dar nu ne ajută prea mult. Terminăm la egalitate, 1-1, şi adunăm primul punct. E bine? Probabil că da, în măsura în care meciul decisiv îl vom juca cu Albania, duminică, de la 22:00, la Lyon.

România - Elveţia 1-1 (Stancu pen. 20 / Mehmedi 57)

  • România: Tătăruşanu - Săpunaru, Chiricheş,   Grigore, Raţ (St. Filip 61) - Pintilii (Prepeliţă 46),   Prepeliţă - Toje, Stancu (Fl. Andone 83),   Chipciu -   Keşeru
  • Elveţia: Elveţia: Sommer - Lichsteiner, Djourou, Schar, Ricardo Rodriguez -   Xhaka, Behrami - Shaqiri (Tarashaj 90+1), Dzemaili (Lang 83), Mehmedi - Seferovic (   Embolo 64)

20:51 FINAL! S-a terminat meciul şi obţinem un egal, 1-1, după un meci în care am preferat să ne apărăm şi nu am forţat deloc după ce am fost egalaţi. Urmează să jucăm cu Albania, dar până atunci vom urmări atent meciul Franţa - Albania.


20:46 Trei minute de prelungire se arată de la margine. Petkovic renunţă la Shaqiri şi mizează pe Tarashaj. Noi dăm senzaţia că ne convine acest egal şi pinem accent pe apărare.


20:43 Filip nu se comportă deloc rău şi logica ne spune că ar cam trebui să-l vedem titular cu Albania, în meciul decisiv. Avem un corner, dar centrarea lui Torje e respinsă. Elveţienuu au mai redus şi ei ritmul şi e normal să se întâmple aşa. Suntem în minutul 88.


20:39 Se face schimbarea. Stancu e înlocuit cu Andone. Mută şi elveţienii, cu Lang în locul lui Dzemaili.


20:38 Iordănescu e gata să-l introducă pe Florin Andone în locul lui Keşeru, dar problemele musculare ale lui Stancu amână putţin schimbarea.


20:32 Minutul 75 consemnează o eroare mare a lui Prepeliţă, care pierde inexplicabil mingea la mijlocul terenului şi-i pune pe contraatac pe elveţieni. Grigore ia galben după un fault la Embolo, dar Shaqiri trimite în zid din lovitură liberă. Prepeliţă nu mai are ce să caute pe teren, dar schimbarea cu Filip în locul lui Raţ i-a dat peste cap planurile selecţionerului.


20:27 Torje încearcă o execuţie surprinzătoare, de la 40 de metri, din lovitură liberă şi o reuşeşte! Bomba mijlocaşului nostru prinde poarta, dar Sommer respinge.


20:24 Schimbă şi elveţienii, cu Embolo în locul lui Seferovic, iar atacantul pe care Mourinho e gata să dea 15 milioane are nevoie de puţin timp pentru a-şi procura prima ocazie. E găsit bine de centrarea lui Lichsteiner, dar reia modest cu capul.


20:20 Filip îşi face simţită prezenţa pe teren şi dă o centrare bună, care-l găseşte liber în careu pe Keşeru. Atacantul lui Ludogoreţ reia cu capul, dar o face mult prea slab pentru a-i pune probleme lui Sommer.


Foro: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR


20:18 Steliano Filip intră pe teren în locul lui Raţ, cel care şchiopătează uşor în momentul în care părăseşte terenul. E minutul 62 şi nu am contat în atac după primirea golului. Iordănescu mai are o singură schimbare, să vedem în ce fel va profita de ea.


20:16 Shaqiri face slalom prin apărarea noastră şi e doborât cu greu. Tot el bate lovitura liberă, dar trimite peste poartă. Steliano Filip e scos la încălzire.


20:14 GOL ELEVŢIA! Cedăm în minutul 57, după o fază fixă. Respingem centrarea lui Ricardo Rodriguez, dar ieşin târziu în întâmpinare şi Mehmedi prinde un şut violent care nu-i lasă nicio şansă lui Tătăruşanu. 1-1, rezultat care reflectă jocul de pe Parc des Princes.


20:08 OCAZIE ROMÂNIA! Mai punem în scenă un atac prelungit, Raţ centrează pentru Torje, iar fostul dinamovist trimite mingea în faţa porţii şi-l obligă pe Djourou la o intervenţie grea. Elveţianul riscă, e aproape de autogol, dar trimite în corner.


20:04 Începem bine repriza a doua. O învălmăşală în careul lui Sommer aduce mingea la Hoban, mijlocaşul defensiv trage cu stângul, dar nu prinde spaţiul porţii. Chipciu e excelent şi pe faza defensivă şi-l blochează pe Shaqiri.


20:01 A început repriza a doua, iar Anghel Iordănescu a fost nevoit să mute la pauză. A ieşit Pintilii, accidentat, a intrat Hoban.

19:46 Se termină prima repriză, după o serie de două cornere din care nu scoatem nimic. Am jucat bine, dar ar fi şi mai bine dacă am scăpa de momentele de slăbiciune din apărare. Pe contraatac vom mai avea şanse!


19:43 Raţ răspunde rău un balon, elveţienii aduc mingea repede în careu, Lichsteiner reia cu capul, dar Tătăruşanu e atent. Partea proastă e că nu reuşim să combinăm foarte mult în terenul advers, dar nesiguranţa fundaşilor Elveţiei ne permite să ajungem în poziţii bune.


19:41 Bogdan Stancu a intrat în istoria Campionatului European. E doar al treilea jucător care marchează de două ori din penalty la aceeaşi ediţie.


19:38 Iordănescu e supărat, probabil pentru că jucătorii săi iau foarte uşor cartonaşele galbene, şi are o izbucnire nervoasă pe bancă. Raţ repetă evoluţia modestă din meciul cu Franţa, e făcut praf de Lichsteiner, dar avem noroc că lovitura de cap a lui Dzemaili trece pe lângă poartă!

 


19:36 Avem puţine momente în care ieşim la atac, dar când o facem se vede! Chipciu, cel mai bun om al nostru, îl ridiculizează din nou pe Lichsteiner, intră în careu şi centrează, dar Djourou respinge. Acelaşi Djourou se interpune şi între pasa lui Stancu şi Keşeru. E minutul 37 şi Keşeru ia şi el un galben inutul după un fault la mijlocul terenului.


19:34 Cam asta ar fi reacţia oricărui microbist când află că Bogdan Stancu e golgheterul EURO 2016. 


19:32 Pintilii face un fault la 25 de metri şi avem motive să ne temem. Ricardo Rodriguez e un executant excelent de lovituri libere, dar bate slab, pe colţul lui Tătăruşanu.


19:28 BARĂ ROMÂNIA! Ducem pragmatismul la cote incredibile şi mai facem rost de o mare ocazie. Torje bate o lovitură liberă din dreapta, Săpunaru încearcă să reia, mingea rămâne la el şi şutează din opt metri, dar balonul loveşte bara!


19:25 Alex Chipciu e cel mai bun om ofensiv al nostru. Şeptarul Stelei se autodepăşeşte, intră din nou în careu, driblează şi încearcă o execuţie la colţul lung, dar ratează ţinta.


19:23 Avem singurele penalty-uri de la EURO şi, momentan, dăm golgheterul competiţiei, dar jocul e la fel de slab. Prepeliţă ia galben şi-şi condiţionează jocul şi aşa slab, iar Tătăruşanu respinge cu greu bomba trimisă de Schar de la distanţă. Galben şi pentru Chipciu, în minutul 23.


19:19 GOOOOL ROMÂNIA, GOOOL STANCU! Chipciu pătrunde în careu, e înconjurat de elveţieni şi Lichsteiner face imprudenţa de a-l trage de tricou. Karaşev vede şi dictează penalty, al doilea al României la acest EURO! Bate tot Stancu, sigur, şi trecem în avantaj! 


19:16 Uitaţi de meciul cu Franţa! Sunt 15 minute din care putem trage concluziile. Prepeliţă nu e în meci, Chipciu nu există şi avem probleme şi în axul central. Elveţienoo construiesc, dau pase cu călcâiul şi ajung din nou în poziţie periculoasă. Seferovic e singur cu Tătăruşanu, trage pe jos, dar portarul Fiorentinei lasă un picior salvator. Am scăpat din nou, dar nu vom rezista în acest ritm....


19:11 Pare mai greu cu Elveţia decât cu Franţa. Suntem depăşiţi complet la mijlocul terenului, unde Prepeliţă mai degrabă încurcă lucrurile şi ţinem foarte puţin de minge. Elveţienii s-au instalat în terenul nostru şi momentan încearcă multe centrări pentru Seferovic. 


19:05 Prima mare ocazie a meciului! Grigore respinge, Seferovic scapă de Chiricheş, rămâne 1 vs. 1 cu Tătăruşanu şi trage pe lângă poartă. Scăpăm, dar semnele nu sunt prea bune.


19:03 Începem bine şi avem prima şansă, la o incursiune a lui Torje pe partea dreaptă. Raţ e din nou ezitant şi tare mi-e teamă că vom avea probleme pe acea parte, în principal pentru că-l are adversar pe Shaqiri.


19:00 S-au cântat imnurile, au trecut emoţiile, a început meciul. Serghei Karaşev e arbitru.


18:45 Suntem gata de meci. Tricolorii au verificat gazonul, toate lucrurile sunt în ordine, sperăm să jucăm măcar la fel ca în meciul cu Franţa.


18:30 O jumătate de oră până la meci! Aceasta e starea de spirit din jurul stadionului.


18:17 Cam asta ar fi comparaţia între noi şi ei. Avem cinci victorii, dar ne-au bătut în cel mai important meci (Cupa Mondială din 1994). Suntem mai bătrâni, mai neexperimentaţi, dar sperăm că această statistică nu va conta.


18:03 Singura discuţie e dacă Stancu va juca în spatele lui Andone, dar probabil aşa se va întâmpla. Avem şi echipa Elveţiei.


 


17:57 Avem echipa de start a României. Joacă Prepeliţă, nu Hoban, Chipciu, Torje şi Stancu evoluează în linia ofensivă din spatele lui Keşeru.


16:49 Între timp, meciul produce reacţii şi în Germania. Site-ul www.fotball-stars.com a postat pe contul de Twitter o copertă grafică pentru partida de la Paris dintre România şi Elveţia. Simbolul Elveţiei este un cetăţean din Alpi cu un horn, în timp ce România este reprezentată de...Frankenstein. Nemţii l-au încurcat pe Dracula, personajul fictiv al lui Bram Stoker, cu Frankenstein, caracterul nuvelei omonime scrise de Mary Wollstonecraft, care nu are nicio legătură cu România! În mintea nemţilor, însă, românii sunt de groază!


16:47 Avem şi filmuleţ pe aceeaşi temă.


16:39 O poză minunată cu miile de suporteri români care au plecat de la Turnul Eiffel spre Parc des Princes. Enjoy!


16:24 Tricolorii au plecat spre Parc des Princes.


16:12 Mai sunt mai puţin de trei ore până la meci şi e destul de clar că Iordănescu va face trei schimbări în echipa de start. Keşeru, Torje şi Chipciu îşi vor face loc printre titulari, urmând ca Andone, Stanciu şi Popa să rămână pe bancă.


15:24 Ziariştii de la The Scotsman au făcut o avancronică meciului România - Elveţia şi au ilustrat-o cu emblemele celor două federaţii. Singura problemă este că România are drept siglă logoul clubului italian AS Roma. Practic, tot latini, dar nu de tot. :) Gafa a fost remarcată pe Twitter de un britanic.


România va juca azi, de la ora 19:00, cel de-al doilea meci din Grupa A la Campionatul European de fotbal din Franţa. Selecţionata pregătită de Anghel Iordănescu va juca pe Parc des Princes, din Paris, contra Elveţiei. Adversara noastră se prezintă la meci din postura de învingătoare în prima etapă din faza grupelor, elevii lui Vladimir Petkovic învingând Albania cu 1-0. După jocul bun contra Franţei, naţionala ţării noastre are nevoie de o victorie, iar în acest moment Anghel Iordănescu are de rezolvat trei dileme în pregătirea tactică a partidei.

Răzvan Raţ a picat examenul cu Payet. Îl va susţine şi în faţa lui Shaqiri?

Cel mai experimentat fotbalist român din echipa care a jucat cu Franţa, Răzvan Raţ a avut o prestaţie foarte slabă în banda stângă a defensivei. Pe partea lui de teren au fost purtate cele mai periculoase faze ofensive ale francezilor, iar tot de lângă el a centrat Dimiti Payet la golul marcat de Giroud pentru 1-0. Anghel Iordănescu ia astfel în calcul înlocuirea lui Raţ pentru meciul contra elveţienilor, în special în contextul în care fundaşul stânga care va juca pentru România va trebui să facă faţă unui nou jucător cu calităţi deosebite, Xherdan Shaqiri, fotbalist al lui Stoke. Bătăile de cap ale lui Tata Puiu sunt însă date de faptul că nici înlocuitorul lui Raţ nu este într-o formă prea bună, Steliano Filip arătând carenţe importante la ultimul amical din cantonamentul italian, contra Ucrainei.

Nu ne mai apărăm, deci jucăm cu Torje în locul lui Popa

Logica folosirii lui Adi Popa pe postul de mijlocaş dreapta în meciul de debut de la EURO a fost simplă. Anghel Iordănescu a avut nevoie de un fotbalist care ”să facă banda”, să se retragă în sprijinul fundaşului dreapta în contextul unui joc în care ne aşteptam să fim dominaţi. Cum Torje nu a arătat că poate colabora cu succes în acest sens la meciul amical cu Ucraina, atunci când micuţul mijlocaş l-a lăsat singur pe Măţel în faţa atacurilor în valuri ale ucrainenilor, Popa a fost preferat contra Franţei.

Situaţia se schimbă acum şi datorită faptului că împotriva elveţienilor defensiva nu va fi principala noastră preocupare. La această reţetă se poate adăuga şi intrarea bună a lui Torje din meciul cu Franţa, precum şi impresia bună lăsată de mijlocaşul lui Osmanlispor la antrenamente, astfel că Popa are şanse mari să facă rocada.

Florin Andone îi lasă locul lui Keşeru

Chiar dacă din punctul de vedere al lui Anghel Iordănescu la meciul cu Franţa Florin Andone s-a achitat cu brio de îndatoririle tactice, atacantul nu este în pole position pentru a începe titular şi cu Elveţia. Andone a fost criticat de specialiştii din ţară pentru lipsa de inspiraţie la finalizare, iar Keşeru este văzut drept o variantă mai sigură într-un meci în care, cel puţin teoretic, ne vom afla de mai multe ori în situaţie de gol.

Partida se va disputa la Paris, pe stadionul Parc des Princes care are o capacitate de 47.294 de locuri. Potrivit estimărilor făcute din momentul vânzării biletelor, la joc vor fi aproximativ 10.000 de suporteri români. Meciul va fi arbitrat de rusul Sergei Karasev, ajutat la linii de Nikolai Golubev şi de Tikhon Kalugin. Bookmakerii văd Elveţia favorită în jocul de miercuri seară. Unibet oferă cota 2.40 pentru o victorie a fotbaliştilor antrenaţi de Vladimir Petkovic, în timp ce românii au 3.38. Potrivit winmasters, Bodgan Stancu este românul cu cele mai mari şanse să înscrie, cotă 3.35, urmat de Keşeru cu 3.45. Analiştii efortuna.ro cred că 1-1 este cel mai probabil scor, cotă 6.00, urmat de 0-0 la cotă 6.50.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.