Povestea lui Gabriel Jesus: de la pictatul străzilor pentru CM 2014, la superstarul care joacă alături de idolii săi

27 iun 2018 2868 afişări CM 2018
Povestea lui Gabriel Jesus: de la pictatul străzilor pentru CM 2014, la superstarul care joacă alături de idolii săi

Mama sa, Vera Lucia, îşi aminteşte de momentele când tânărul Jesus avea doar 5 ani. Ieşea de dimineaţă, până să răsară soarele, să se joace cu prietenii pe străzi şi seara abia reuşea să îl cheme acasă. A crescut de una singură 4 copii, deoarece tatăl lor a părăsit-o pentru altă femeie.

“Am fost norocos, pentru că mama muncea foarte mult să avem ce mânca…unii copii veneau la antrenamente doar pentru a primi un sandwich şi un suc gratis”, spune Gabriel Jesus (21 de ani) în ThePlayersTribune. Şi-a început cariera la Pequeninos (Cei mici) la doar 8 ani. Pentru standardele sud-americane, terenul era extraordinar, chiar dacă era în curtea unei închisori militare de la marginea oraşului Sao Paulo. Atunci l-a întâlnit pe primul său antrenor şi unul dintre cei mai buni prieteni, Jose Mamede. Îl ruga să îi ofere o şansă să strălucească.

Din favele, a ajuns unul dintre  starurile Braziliei. "A venit aici în papuci, la aproximativ 8 ani, iar în primul meci de la primul antrenament a marcat un gol după ce a driblat 3 băieţi mai mari decât el", spunea Jose Mamede într-un interviu pentru TheGuardian. “Mereu am ştiut că o să ajungă un fotbalist de top…plângea foarte mult dacă pierdea un meci”, adaugă primul antrenor al lui Gabriel Jesus.

La 15 ani a fost văzut de Palmeiras şi a început să joace pentru academia lor. A văzut acest lucru ca pe o oportunitate, iar mama lui l-a încurajat în tot acest timp. Porecla lui era “Tetinha” pentru talentul, tehnica şi motivaţia care îi venea natural. În 2014, picta străzile din Sao Paulo pentru Campionatul Mondial din 2014. Vedea cum pe clădiri apăreau chipurile importantilor fotbalişti brazilieni, ca Neymar sau David Luiz şi nu se gândea vreodată că o să ajungă să fie printre ei. În 2015 a primit şansa de a fi în echipa de seniori a celor de la Palmeiras, echipa cu istorie care în acel moment era în liga secundă braziliană, iar în 2016 a fost selectat pentru echipa naţională să joace împreună cu idolul sau, Neymar.

“Are tot ce îi trebuie pentru a deveni unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului brazilian”, spunea Zico, legendă a Braziliei, într-un interviu pentru ESPN. A fost transferat la Manchester City. În iarna lui 2017 la echipa lui Pep Guardiola pentru suma de 32 de milioane de euro. Înainte să plece, a fost să vadă copiii de pe terenul unde a copilărit şi le-a oferit 250 de încălţări. Când a venit pentru prima dată în Anglia, a simţit că totul este diferit, mai ales pentru că nu era obişnuit cu frigul. Nu cunoştea limba, dar a muncit pentru visul său: să devină unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume.

După ce înscrie un gol, acesta aleargă la colţul terenului şi mimează că sună la telefon, strigând “Alô Mãe!” (Alo mama!). În interviul din ThePlayersTribune spune că după fiecare gol, mama sa Lucia îl sună să îl felicite, chiar dacă este în Sao Paulo sau pe stadion. Gabriel a fost susţinut neîncetat de către mama sa şi de primul antrenor de la Pequeninos, Jose Mamede.

Atacantul de 1,75 este în prezent cotat de site-ul www.transfermarkt.com la suma de 80 de milioane de euro, fiind în top 25 cei mai valoroşi jucători ai momentului. Are 17 meciuri pentru naţionala Braziliei unde a reuşit să marcheze de nouă ori. La acest Mondial din Rusia a jucat în ambele meciuri unde a reuşit să ofere o pasă de gol. Brazilia întâlneşte astăzi Serbia la ora 21:00 ora locală, pe stadionul din Spartak, într-un meci decisiv care contează pentru calificarea sud-americanilor.


Articol scris de Bogdan Voicu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.