"Nu veniţi acasă! În această ţară nu vă întoarceţi". Cele mai grele clipe din carieră pentru doi jucători columbieni. Sud-americanii se tem că episodul Escobar s-ar putea repeta

4 iul 2018 25465 afişări CM 2018
"Nu veniţi acasă! În această ţară nu vă întoarceţi". Cele mai grele clipe din carieră pentru doi jucători columbieni. Sud-americanii se tem că episodul Escobar s-ar putea repeta

Columbia a pierdut aseară la penalty-uri meciul din optimile de finală disputat împotriva Angliei, cu scorul de 4-3. Starurile columbiene au primit ameninţări cu moartea, chiar la 24 de ani de la asasinatul columbianului Andres Escobar.

“Nu veniţi acasă” este mesajul general transmis de fanii columbieni, mâhniţi de eşecul echipei lor. Mateus Uribe şi Carlos Bacca, jucătorii care au ratat penalty-urile, sunt inamicii numărul 1 pentru mulţi fani sud-americani. Pe Twitter sau alte site-uri de social-media, fanii înfuriaţi îi îndeamnă să se sinucidă, deoarece “ar face un bine ţării”, cum a spus unul dintre ei. În timp ce lovitura de departajare a lui Uribe a nimerit bara transversală, şutul lui Bacca a fost extrem de slab şi a fost apărat de “eroul” englezilor, Jordan Pickford. Uribe a fost în stare de şoc după ratarea penalty-ului, fiind ajutat să îşi revină de selecţionerul Columbiei, Jose Pekerman, dar şi de liderul englezilor, Gareth Southgate.

Marţi, chiar în ziua meciului, a fost aniversarea a 24 de ani de la moartea conaţionalului Andres Escobar (27 de ani la acea vreme). Acesta a fost omorât după un autogol în meciul contra Statelor Unite la Mondialul din 1994, selecţionata Columbiei fiind eliminată de pe ultima poziţie din grupă.

O investigaţie a poliţiei a fost demarată chiar după primul meci al sud-americanilor, atunci când Carlos Sanchez a primit cartonaş roşu după 3 minute de la începerea meciului, partida fiind pierdută împotriva japonezilor (1-2). Fanii acestora l-au ameninţat pe reţelele de socializare, fapt ce a dus la o panică generală în familia lui Carlos.
“Mori Carlos Bacca. Fiu de &@#@! Nimeni nu te vrea. În această ţară, nu te întorci”, a scris un utilizator pe twitter, completat de un compatriot: “Te urăsc Carlos Bacca, îţi urăsc indiferenţă, numele de animal şi jocul tău prost. Eşti mai rău decât cancerul…”. Înfrângerea a adus sute de comentarii negative, jucătorii columbieni reamintindu-şi de episodul lui Andres Escobar din ’94.

Sunt însă şi utilizatori care îi apară pe jucători, comentând uimiţi reacţia violentă a altor conaţionali. Brayan Sanchez, un utilizator al reţelei de socialiazare Twitter, a spus: “Nu vă mai doriţi moartea lui Bacca şi a lui Uribe. Chiar ne dorim să se repete ce s-a întâmplat cu Andres Escobar? Asta e Columbia? Meciurile se câştigă sau se pierd, suntem o ţară adevărată!”.

Andres Escobar a fost împuşcat la 10 zile după evenimentul nefericit care a schimbat soarta Columbiei la Cupa Mondială din Statele Unite 1994. S-a speculat la acea vreme că a fost omorât de membrii unui cartel de droguri, deoarece liderul acestora a pierdut un pariu în care au fost mulţi bani. Cu ore înaintea meciului important cu Anglia, în Moscova, fratele lui Andres, Sachi, a spus că îi este frică deoarece s-ar putea ca alt jucător să fie ucis dacă echipa nu ajunge în sferturile de finală, avertizând ţara că “nu şi-a învăţat lecţia” după evenimentele din 1994.

“Vreau să trimit un mesaj important persoanelor care cred că lucrurile pot fi rezolvate cu violenţă şi arme, că pot lua viaţa cuiva pentru o greşeală, în acest caz viaţa unui fotbalist”, le-a spus acesta reporterilor. “Fobalul trebuie să fie un vehicul al păcii şi al transformării sociale, la finalul zilei, este doar un joc”, a mai adăugat Sachi.

A comentat inclusiv cazul lui Carlos Sanchez, jucătorul care a fost eliminat chiar în primele minute. “Carlos trebuie să se simtă şi trist pentru greşeala făcută, dar şi precaut, familia lui de asemenea. Fratele meu nu a primit nicio ameninţare, ei doar l-au împuşcat în cel mai laş mod posibil” spunea acesta terifiat de evenimentele care s-ar putea întâmplă în ţara natală în caz de un eşec.


Articol scris de Bogdan Voicu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.