Matei Udrea după Columbia – Anglia. Fantomele unui Mondial uitat: cum i-am fi făcut noi praf pe toți dacă nu ne dădeau polonezii cu terenul în cap

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Jul. 2018, 08:19 Actualizat: 04 Jul. 2018, 12:45 Special
Matei Udrea după Columbia – Anglia. Fantomele unui Mondial uitat: cum i-am fi făcut noi praf pe toți dacă nu ne dădeau polonezii cu terenul în cap

…Falcao pupă mingea și se roagă. Oare la ce? „El Tigre”, așa îi spun ai lui. Și nu numai. Falcao, 32 de ani. E, de fapt, Falcao al II-lea, ai lui l-au botezat cu gândul la Falcao brazilianul, cel care, în 1986, încânta pentru ultima oară la Mondiale. Așa e istoria, lui Falcao columbianul i-a fost dat să îl depășească pe Falcao-adevăratul, brazilianul. Iată-l acum pe Radamel la centru, iar Anglia – Columbia, „optimea” Mondialului rusesc, stă să înceapă pe „Spartak”, stadionul de aproape jumătate de miliard de euro din Moscova.

…Nu-mi iese din cap că mă uit la învinsele noastre din Franța 1998. 1-0 cu Columbia, când cu OZN-ul lui Adi Ilie, și 2-1 cu Anglia, în meciul ăla de povestit nepoților, cu golul lui Dan Petrescu în ultimul minut, printre picioarele lui David Seaman.

Azi, noi suntem acasă, la televizor. Anglia și Columbia sunt în Rusia, se bat pentru sferturile de finală. Ei trăiesc de-adevăratelea, uite, chiar acum Kane mai încearcă o dată să treacă prin apărarea columbiană. Noi mai trăim doar în imaginarul colectiv. Cu siguranță am fi trecut de grupe, dacă ne calificam, dă asigurări vicepreședintele comisiei de marketing a UEFA, întâmplător și președintele FRF. Ce păcat că ne-a dat Polonia cu terenul în cap în preliminarii, că altfel sigur am fi făcut o treabă mare acolo!

…Înapoi, pe stadionul moscovit al Mondialului rusesc din 2018. Englezii presează, columbienii încearcă sporadic pe contraatac. Mda, ca acum 20 de ani, în Franța. A fost atunci 2-0 pentru englezi, n-au stat mult la discuții. Columbienii erau mai slabi atunci decât acum. Erau o echipă bătrână, vârful lor ar fi trebuit să fie patru ani mai devreme, în America. Dar și acum sunt în teren cu o generație al cărei recital a fost la Mondialul brazilian, în 2014. Se simte asta.

Și Anglia e departe. În ’98, în atac erau Shearer și Sheringham. Azi e Kane. Comentatorii au statistica asta, spun că Sterling n-a mai dat gol de 999 de zile pentru Anglia. 40 de meciuri și 2 goluri. Ă‚sta, da, om de atac!

Paul Scholes era atunci în spatele vârfurilor. Owen și Beckham intrau și ei pe parcurs, erau rezerve. N-aveau loc în primul 11…

…Aici, la Moscova, prima repriză intră în al cincilea minut de prelungiri. Cele 45 de minute au fost, de fapt, 50 fără 15 secunde. 50 de minute degeaba. 0-0 la goluri, pe tabelă, 1-1 la șuturi pe spațiul porții. Anglia a încercat, Columbia s-a apărat și a vrut pe contraatac. Să ai o echipă cu asemenea jucători și să vii la Mondiale să te aperi! Să te bată Japonia, să te chinuie Senegal, să te înghesuie puștii ăștia englezi. 

…E pauză. Avea dreptate Burleanu, domnul președinte. Praf îi făceam pe ăștia. Îi dădeam cap în cap, dacă-i prindeam. Parcă și văd: unul Hagi, unul Adi Ilie, 2-0 la pauză. În repriza a doua îi mai prindea o dată Viorel pe contraatac și aia era. Dădeau și ei unul, de onoare. Dar mai încolo, prin minutul 78.

Dar, stai. Sigur nu la asta s-a gândit vicepreședintele, omul nostru de marketing. Acum câtva timp, când a fost întrebat despre meciul naționalei României care i-a plăcut cel mai mult, Burleanu s-a încruntat puțin, cum știe el că-i stă bine, meditativ, și apoi a deschis gura: „M-a marcat acel joc cu Finlanda”.
Cum, care joc cu Finlanda? Ce întrebare e asta? Domnul vorbea de partida din 2015, care ne-a calificat la Euro. 1-1 la București, cu ceva emoții, ce-i drept. A egalat Hoban, minutul 90+1, așa cum bine ne amintim cu toții.

Ceva mai târziu, în buza Mondialului ăstuia la care nu ne-am calificat, mai puțin atenți la emoțiile domnului vicepreședinte de la marketing, englezii de la „The Guardian” aveau să nominalizeze România – Argentina 3-2, din „optimile” Mondialului american, drept cea mai frumoasă partidă jucată vreodată la turneele finale.

Cam aici suntem. Noi, că alții…

Reîncepe. Nu trece mult și Kane scoate penalty-ul. Partea proastă a acestui nou sistem video este că autoritatea arbitrilor a scăzut foarte mult. Penalty-ul s-a acordat în minutul 53 și lovitura se bate în minutul 57, 4 minute au durat negocierile. Columbienii s-au târguit ca la piață, Geiger, americanul ăsta cu nume de aparat care detectează radiațiile, a văzut bine, dar sud-americanii voiau ei, neapărat, să fie consultate reluările: „Mai uită-te o dată, bre, muchaco!”.

Și Kane, care l-a egalat deja pe Lineker la numărul de goluri înscrise într-un singur Mondial (6 Gary în 1986, 6 deja Harry acum, în 2018) deși n-a jucat decât 4 meciuri! Și-o fi făcut el plinul cu Panama, dar uite că așa se scrie istoria, Anglia are 1-0 și e singura deținătoare de titlu mondial pe partea asta de tablou. Are „țeavă” măcar până în semifinale!

Până la urmă, istoria se repetă și aici, în Rusia, la 20 de ani distanță. Anglia bate Columbia și o trimite acasă după un meci în care a fost clar, clar mai bună. Așa cum a fost și în Franța, în 1998. Columbia nu l-a avut pe James Rodrigues și asta, poate, s-a simțit cel mai mult…

Sunt prelungirile meciului, nu se va mai schimba nimic. Englezii sunt a treia cea mai tânără echipă de la Mondiale, îmi place la ei că, în această disoluție generală a personalității fotbalului, în care Brazilia vrea să joace ca Italia, Germania ca Turcia, Italia ca nimeni și Argentina ca Messi, Anglia a rămas la stilul său. Este o predictibilitate plăcută la englezi, știi că vor fi cinstiți cu ei înșiși și cu spectatorii, că nu vor mima fotbalul, că joacă atletic și direct, că centrările lor vor fi previzibile și curate, bine executate, și că în careu va aștepta invariabil cineva, să sară la cap.

Columbienii ies și ei, în sfârșit, din vizuină, dar e prea târziu…

Prea târziu? Uite că nu, nu, nu. Mina lovește mingea, Trippier nici nu sare, nici nu-l lasă pe Pickford să respingă, cei doi se încurcă reciproc și e 1-1. Columbia a fost pe marginea hăului, dar mâna destinului a tras-o înapoi. Uite încă o șansă!

Rusia 2018 e Mondialul golurilor marcate în prelungiri. Cu cât mai târziu, cu atât mai bine!

Ce lovitură! Ce lovitură! Și jocul se sucește în extra-time, Anglia dă înapoi, Columbia prinde aripi. Lupta continuă acum surd, dur, toți pun osul, e o determinare feroce în ambele tabere.

Dacă s-a schimbat, totuși, ceva în deceniile din urmă, acest ceva este modul în care sunt „preparați” jucătorii. Uitați-vă la ei! Ce culoare are pătrunjelul pe care-l toacă în supă doctorii, câtă grăsime are laptele băut la masă, cât cacao au biscuiții cu ovăz de la desert – nimeni nu știe. Dar e absolut remarcabil cum acești oameni aleargă, în minutul 115, la fel ca în minutul 5. Fără plămâni, fără cârcei, fără ficat. Acești oameni indestructibili și neobosiți. Îmi amintesc de dansatorul mecanic din povestirea lui Jonathan Swift, acela care, odată pornit, nu mai putea fi oprit, valsând la nesfârșit în timp ce repeta aceleași fraze-tip de o politețe desăvârșită, spre oroarea celor din jur.

Aici, de bine, de rău, e cineva care poate, totuși, să-i tragă din priză pe acești dansatori mecanici. Domnul Geiger, cel cu radiațiile, fluieră sfârșitul, vin penalty-urile, pe care – spun comentatorii – nu le-au câștigat niciodată, până acum, englezii. Grea povară psihică într-un astfel de moment, dar până la urmă pentru toate e un început, mă gândesc.

Și începutul e acum, pentru că Anglia, da, merge mai departe. Pentru că a avut noroc, pentru că are o echipă bună și ambițioasă, pentru că și-a propus și și-a dorit teribil asta, pentru că în meciul ăsta a meritat. Columbia se duce acasă. O echipă mai bună decât a arătat jocul din Rusia. E gata și generația asta care i-a readus la Mondiale după 16 ani de pauză. Cine știe cât vor mai aștepta, din nou?
Sau poate că nu, poate că în 2026, la Marea Adunare Populară pregătită de FIFA, cea cu 48 de echipe, când se vor deschide larg ușile pentru popor, ne vom reîntâlni cu ei, pe un colț de masă, la un mic, o bere și o bandeja paisa.

Până atunci, pe ecran curg lacrimile și îmbrățișările. Hai să facem un calcul rapid. Englezii ar urma să joace în „sferturi” cu Suedia. Cum Croația este ghinionista de serviciu, responsabila cu meciurile împotriva gazdelor (în 2014 a nimerit în grupă cu Brazilia), probabil că ne îndreptăm spre o semifinală Rusia – Anglia. Pe partea aceasta de panou. Pentru că, dincolo, unde sunt adevăratele forțe, lucrurile sunt mult mai complicate…

P.S. După atâtea critici îndreptățite la acest Mondial, o notă bună pentru comentatorii partidei Anglia – Columbia. Foarte multe informații utile și corecte, un background solid și oportun pe care cei doi oameni ai TVR l-au împărtășit cu telespectatorii, semn că și-au pregătit atent orele la microfon. Acesta este drumul: fără expresii copiate din presa străină cu google translate, fără improvizații nefericite, fără timpi morți.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Jul. 2018, 08:19 Actualizat: 04 Jul. 2018, 12:45 Special
Pe aceeași temă
Doliu uriaș în România! A murit Roxana Diaconu
Doliu uriaș în România! A murit Roxana Diaconu
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
Ar putea urma al doilea val de relaxare. Anunţul ministrului Sănătăţii: când se pot redeschide terasele şi plajele
Ar putea urma al doilea val de relaxare. Anunţul ministrului Sănătăţii: când se pot redeschide terasele şi plajele
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Doliu uriaș în România! A murit Roxana Diaconu
Doliu uriaș în România! A murit Roxana Diaconu
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care era îndrăgostită
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care ...
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a luat fratele vedetei 
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a ...
Margherita a recunoscut! Ce pastile a consumat, de fapt
Margherita a recunoscut! Ce pastile a consumat, de fapt
Filmul dispariției fetei de 16 ani, găsită spânzurată. Filmată în timp ce se dezbrăca, iubita unui prieten de-al tatălui său
Filmul dispariției fetei de 16 ani, găsită spânzurată. Filmată în timp ce se dezbrăca, iubita unui prieten de-al ...
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
A mers la lift după carantină și a crezut că nu vede bine. Este uluitor ce a gasit in partea de jos FOTO, VIDEO
A mers la lift după carantină și a crezut că nu vede bine. Este uluitor ce a gasit in partea de jos FOTO, VIDEO
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți cu COVID-19, dar boala nu a cruțat-o și pe ea
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți ...
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ce mișcă
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit