Cel mai puternic om din Germania intervine în scandalul pozelor lui Ozil cu Erdogan, dar atmosfera din jurul ”Mannschaft”-ului rămâne tensionată

13 iun 2018 10205 afişări CM 2018
Cel mai puternic om din Germania intervine în scandalul pozelor lui Ozil cu Erdogan, dar atmosfera din jurul ”Mannschaft”-ului rămâne tensionată 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/35806/17253774/2/ozil.jpg

Cel mai cunoscut şi influent suporter al echipei naţionale de fotbal a Germaniei, nimeni altul decât cancelarul Angela Merkel joacă la nevoie şi rolul de psiholog al ”Mannschaft”-ului! Şi nu o face oricum, ci cu succes, cea mai recentă dovadă în acest sens fiind o discuţie privată avută cu ”oile negre” ale momentului, Mesut Ozil şi Ilkay Gundogan!Merkel s-a implicat proactiv în scandalul denumit de presă ”Afacerea Erdogan”, declanşat de către cei doi jucători de origine turcă din echipa naţională a Germaniei, după ce aceştia au publicat pe paginile lor de facebook mai multe fotografii in care apar în ipostaze prietenoase alături de controversatul preşedinte turc, considerat de mulţi un adevărat dictator! Cum era de aşteptat, pozele s-au viralizat instantaneu şi cu un impact aproape devastator asupra imaginii celor doi. Ozil şi Gundogan au fost aspru criticaţi de presă şi copios huiduiţi de suporteri la ultimele meciuri amicale, ceea ce şi-a pus considerabil amprenta asupra prestaţiilor acestora/ Mai ales asupra evoluţiei unui titular consacrat precum Ozil, nimeni altul decât jucătorul de ”creaţie” al lui Low, de la care toată lumea aşteaptă să facă diferenţa.

Concret, în data de 3 iunie, când cancelarul a fost în cantonamentul din Tirolul de Sud pentru a asigura ”Mannschaft”-ul de încrederea sa deplină în forţa şi valoarea acesteia de a-şi apăra titlul mondial cucerit acum 4 ani în Brazilia, nu a ratat prilejul de a discuta între şase ochi cu jucătorii de origine turcă.

Potrivit sportbild.de, după cele două discuţii pe ”separeu”, Angela Merkel ar fi declarat în prezenţa lui Low, a staff-ului echipei şi a celorlalţi jucători, că atât Ozil cât şi Gundogan i-au mărturisit că nu au intenţionat nicio clipă să facă vreun ”statement” politic prin postările acelor fotografii cu ei şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Potrivit cancelarului, fanii echipei naţionale şi presa germană deopotrivă ar trebui să arate un pic mai multă ”înţelegere” şi ”empatie” pentru situaţia dificilă prin care trec cei doi! .

Celebrul Effenberg intervine prompt

Nu aceeaşi părere o are însă unul dintre cei mai carismatici şi rebeli foşti fotbalişti nemţi, Stefan Effenberg. Cel supranumit ”Tigrul” a fost extrem de intransigent în Bild: ”Dacă Federaţia Germană de Fotbal pune preţ pe anumite valori şi principii – aşa cum susţine tot timpul – atunci ar fi trebuit să-i dea afară pe cei doi!”

Suspendat el însuşi pentru 4 ani după ce la Campionatul Mondial din 1994 le-a arătat suporterilor germani degetul mijlociu, Effenberg consideră că ”DFB”-ul (Deutscher Fussbal-Bund aka Federaţia Germană de Fotbal) foloseşte un dublu-standard când judecă situaţii similare.”Atunci, în cazul meu, DFB-ul a fost foarte consecvent şi foarte rapid în luarea deciziei! Acum, în schimb, Ozil şi Gundogan au avut noroc, întrucât acelaşi DFB a fost inconsecvent şi nu a luat hotărârea imediat”, a adăugat Effenberg.

Cum era de aşteptat, ultimul cuvânt i-a aparţinut selecţionerului Low: ”Sunt convins că vor mai exista unele huiduieli şi-n Rusia, dar, din păcate, nu pot influenţa acest lucru! Din fericire însă, criteriile după care mă ghidez nu ţin de contextul politic, ci exclusiv de valoarea fotbalistică! Dacă va fi în vârf de formă duminică, la ora meciului, Ozil va fi titular în meciul nostru de deschidere cu Mexicul”, a conchis Low.


Articol scris de OVIDIU IORDAN

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.