Reprezentativa turcilor, croaţilor şi a albanezilor. Cum a ajuns Elveţia să fie un "Turn Babel" al CM 2014

25 iun 2014 3547 afişări CM 2014
Reprezentativa turcilor, croaţilor şi a albanezilor. Cum a ajuns Elveţia să fie un "Turn Babel" al CM 2014
  • Naţionala Elveţiei este un veritabil Turn Babel de culturi. Numai opt jucători din lotul de Mondiale al lui Hitzfeld au origini 100% elveţiene, iar şapte titulari din primul unsprezece provin din valul imigraţionist.  
  • Elveţia joacă miercuri seara, de la ora 23:00, împotriva Hondurasului, în Grupa E. Meciul de la Manaus îi poate califica pe europeni în optimile de finală ale Campionatului Mondial

În septembrie 2012, Elveţia şi Albania se întâlneau într-un joc ce conta pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din Brazilia. Partida a fost câştigată de către elevii lui Ottmar Hitzfeld cu 2-0, dar minutul 84 al meciului a consemnat un moment mai puţin obişnuit. Mijlocaşul Granit Xhaka a rămas singur cu portarul în mijlocul careului de 16 metri fără să fie marcat de vreun fundaş albanez. În loc să finalizeze o ocazie rarisimă, acesta a trimis direct în braţele portarului albanez.

Poate că până acum nimic nu pare ieşit din comun. Dar Sascha Ruefer, comentatorul elveţian, a considerat că Xhaka a ratat intenţionat. La baza afirmaţiei sale stă faptul că mijlocaşul este de origine albaneză şi că ratarea ar fi putut fi voluntară, având în vedere adversarul întâlnit.

Legislaţia ţării nu este favorabilă multiculturalismului

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar la nivelul continentului s-a dezvoltat sentimentul euroscepticismului şi al anti-imigraţionismului. În 2009, legislaţia naţională a interzis minaretele, construcţii care se aflau în vecinătatea moscheelor, în timp ce în 2013 purtarea vălului nu a mai fost permisă de către lege. Mişcarea anti-imigraţionistă a culminat cu adoptarea referendumului din februarie 2014. La acel moment a fost votată impunerea unei limite de imigranţi la nivelul statului. Această măsură a fost acceptată în pofida faptului că 22,3% din cetăţenii elveţieni au origini imigrante.

2 jucători au părinţi cu origini bosniace. Este vorba de Seferovic şi Gavranovic

Posibilitatea unei reprezentative kosovare

Cinci componenţi ai lotului elveţian de la Mondialul brazilian au origini albaneze şi kosovare. Aceştia sunt Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Blerim Dzemaili, Valon Behrami şi Admir Mehmedi. Cazul lui Shakiri (22 de ani) este unul aparte deoarece acesta este născut în Kosovo şi poartă pe ghetele de joc cele trei steaguri ale regiunilor de care este legat: Elveţia, Albania şi Kosovo. Aceasta din urmă încearcă să obţină recunoaşterea din partea FIFA pentru a putea deţine o reprezentativă de fotbal. Un răspuns pozitiv ar putea declanşa un veritabil flux de jucători către naţionala kosovară, Shakiri fiind unul dintre fotbaliştii care susţine cauza asociaţiei de fotbal din această provincie.

Publicaţiile elveţiene prevăd un dezastru în ceea ce priveşte prima reprezentativă, întrucât ar exista posibilitatea ca toţi aceşti cinci fotbalişti să opteze pentru o nou înfiinţată naţională a regiunii Kosovo. Granit Xhaka (21 de ani) a declarat recent că plănuieşte să joace pentru Ţara Cantoanelor “pentru moment”, lăsând astfel loc de speculaţii. Elveţia este formaţia europeană care aliniază cel mai diversificat prim “11” din punct de vedere al multiculturalismului.

Şapte titulari din valul imigraţionist

Elveţia (4-2-3-1): Benaglio (bunici italieni) - Lichsteiner, Schar, Von Bergen, Rodriguez (părinţi chilieni)- Inler (origini turce), Behrami (origini albanezo- kosovare) – Shakiri (origini albanezo-kosovare),  Xhaka (origini albanezo-kosovare), Stocker – Drmic (origini croate)

Şapte din titularii de drept au descedenţi cu ramificaţi în afara graniţelor ţării. Însă nici banca de rezerve nu duce lipsă de o multitudine de culturi. Philippe Senderos, fostul fundaş de la Arsenal, are părinţi de origine sârbă şi spaniolă, în timp ce Johan Djorou a fost născut în Coasta de Fildeş. Mijlocaşul defensiv Gelson Fernandes este născut în Insulele Capului Verde.

8 fotbalişti au origini 100% elveţiene din lotul de 23 convocat de Ottmar Hitzfeld pentru Mondialul din Brazilia. Aceştia sunt Burki, Sommer, Lang, Schar, Lichtsteiner, von Bergen, Ziegler şi Stocker 

*sursă: swissinfo.ch
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.