Povestea "elefanţilor albi" şi cum să organizezi un Campionat Mondial de două ori mai scump decât estimarea iniţială

6 dec 2014 1677 afişări CM 2014
Povestea "elefanţilor albi" şi cum să organizezi un Campionat Mondial de două ori mai scump decât estimarea iniţială 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/24546/13703987/4/brasilia-aerea-arenaestadionacional-estadio-div.jpg

Conform unui raport încă nepublicat al Curţii Federale de Contabilitate din Brazilia, cele 12 stadioane pe care s-a jucat Campionatul Mondial din vara acestui an au costat cu 50 de procente mai mult decât fusese estimat iniţial, în timp ce doar 6 din cele 35 de proiecte de transport public au fost realizate la timp, a anunţat agenţia de presă Reuters.

  • Construirea de la zero sau renovarea celor 12 stadioane a costat 8,44 de miliarde de reali (circa 2,63 de miliarde de euro), conform celui mai explicit raport realizat de la încheierea turneului final în luna iulie. Estimările iniţiale din anul 2010 au fost de 5,6 miliarde de reali.
  • Majoritatea acestor stadioane nu vor mai fi exploatate la potenţialul maxim niciodată, iar singurul lucru notabil pe care îl vor produce va fi nota de plată de pe urma întreţinerii lor.

Cel mai costisitor proiect a fost renovarea Stadionului Naţional din Brazilia (Mane Garrincha), care a costat statul sud-american 1,44 de miliarde de reali, aproape dublu faţă de estimările iniţiale şi chiar de trei ori costul unor arene construite de la zero pentru Mondial.


Stadionul Mane Garrincha (72.788 de locuri) se află în Brasilia, un oraş fără vreo echipă importantă de fotbal care să utilizeze impunătoarea construcţie

"Stadioanele au costat mult mai mult decât ar fi trebuit", a declarat pentru agenţia de presă Reuters Amir Somoggi, un consultant financiar care a lucrat cu unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Brazilia. "Au ales să realizeze proiecte faraonice iar noi am rămas pricopsiţi cu nişte elefanţi albi", a mai adăugat specialistul, referindu-se la stadioanele uriaşe care nu vor putea fi exploatate probabil niciodată la potenţial maxim, dar în schimb vor "înghiţi" bani pentru întreţinere.

Elefanţi albi

A: "Domnule Blatter (n.r. preşedintele FIFA), cum se cheamă ceva uriaş, costisitor şi intutil?" B: "Ce anume?" A: "Este alb..." B: "Încă un indiciu?" A: "Aţi dorit să fie construit aici!" B: "Aşteaptă, încă încerc să-mi dau seama..." (FOTO: ZAPIRO)

Caricatura de mai sus ilustrează povestea stadionului din Cape Town, o construcţie care a găzduit 8 meciuri la Campionatul Mondial ce a avut loc în Africa de Sud în anul 2010. Deşi Cape Town avea deja un stadion pe care l-ar fi putut recondiţiona şi utiliza pentru turneul final (stadionul Athlone), FIFA a insistat ca un stadion nou să fie construit în oraş, motivul principal fiind faptul că cel deja existent era poziţionat într-o zonă rezidenţială săracă.

Forul internaţional s-a ocupat iniţial de întreţinerea construcţiei. Însă odată cu încheierea turneului final şi a apariţiei pierderilor din cauza costurilor de întreţinere, FIFA s-a retras, lăsând uriaşa construcţie pe umerii statului din Africa.


Stadionul Green Point din Cape Town (55.000 de locuri) nu găzduieşte mai mult de 2.000 - 3.000 de suporteri la meciurile din campionat. FOTO: AFP

În prezent, prima divizie de fotbal din Africa de Sud umple maximum 10% din capacitatea stadionului, stadion a cărui întreţinere costă cetăţenii Africii de Sud circa 4,3 milioane de dolari pe an. O ţară aflată în dezvoltare, care ar trebui să aibă priorităţi precum crearea de locuri de muncă sau construirea de case pentru cetăţenii săi, este nevoită să piardă bani pe întreţinerea unei "extravaganţe" impuse de FIFA. Un mod interesant de a însuma povestea stadionului din Cape Town şi a multor altor stadioane cu o poveste similară a fost făcută de Terry Crawford-Browne, activist pentru drepturile omului: "Am avut o petrcere bună, însă acum trăim mahmureala".

"Ne-au legat la ochi"

Să revenim însă la Campionatul Mondial din Brazilia. Au existat multe voci care au pus la îndoială organizarea turneului final din 2014, motivele principale fiind construcţiile stadioanelor, care au fost finalizate pe ultima sută de metri şi proiectele de transport incomplete sau abandonate. Cu toate acestea, Mondialul din Brazilia a fost considerat, în mare parte, un succes, oferind un grad ridicat de spectacol pe teren, fără foarte multe probleme în afara sa.

Raportul de 130 de pagini a dezvăluit faptul că mai este foarte mult de lucru, în contextul în care Brazilia, în Rio de Janeiro, va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2016. Guvernul a promis 26 de noi aeroporturi dar doar 14 au fost finalizate la timp. Aceeaşi situaţie a fost întâmpinată şi la nivelul transportului public, unde doar 6 din cele 35 de proiecte a fost construite la timp pentru Mondial.

"Ne-au legat la ochi", a mai adăugat consultantul Somoggi. "Au spus că Mondialul va ajuta Brazilia să facă un pas important înainte din punct de vedere al transportului public, dar tot ceea ce au făcut a fost să construiască stadioanele. Economia nu se mai află într-o stare la fel de bună, astfel că nu există nicio garanţie că vor finaliza proiectele".

Oficialii din Guvern au insistat că lucrările vor fi realizate complet, dar nici măcar unul din cele 29 de proiecte neterminate până în iunie nu a fost finalizat. Cinci dintre acestea nu au fost "atinse", în timp ce lucrările pentru mare parte din restul proiectelor nu au avansat într-un mod sesizabil. Cu toate acestea, raportul Curţii a fost în mare parte pozitiv: "Merită amintit faptul că o parte importantă din proiecte se aflau la un stagiu avansat în perioada turneului sportiv, ceea ce înseamnă că finalizarea lor este inevitabilă. Nu există dubii asupra faptului că finalizarea acestora va reprezenta o moştenire de pe urma Campionatului Mondial"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.