Poveste tulburătoare. Cum a afectat sindromul Tourette cariera lui Tim Howard, cel mai bun american din meciul cu Belgia din optimile CM

2 iul 2014 12038 afişări CM 2014
Poveste tulburătoare. Cum a afectat sindromul Tourette cariera lui Tim Howard, cel mai bun american din meciul cu Belgia din optimile CM
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Naţionala Statelor Unite ale Americii a părăsit Cupa Mondială din Brazilia după o optime de finală dramatică, pierdută în prelungiri în faţa Belgiei (1-2), dar americanii au câştigat un nou idol. Portarul Tim Howard (35 de ani) a fost declarat "Omul Meciului" după ce a reuşit nu mai puţin de 16 intervenţii salvatoare, cu trei mai multe decât precedentul record al competiţiei, iar şansele sale de a câştiga trofeul de cel mai bun goalkeeper al turneului rămân ridicate chiar şi în condiţiile eliminării naţionalei sale.

În spatele imaginii de dur a lui Tim Howard şi a poveştii sale de succes din Brazilia se ascunde o luptă cu el însuşi pe care puţini sportivi din lume au avut ghinionul să o poarte. Portarul american a fost diagnosticat în copilărie cu Sindromul Tourette, o tulburare neurologică, caracterizată prin apariţia unor ticuri motorii sau verbale şi a unor gesturi obsesiv-compulsive.

"Nu am numărat niciodată câte ticuri am în timpul unui joc. Mi se întâmplă destul de des, fără niciun avertisment, şi se înmulţesc pe măsură ce meciul devine tot mai tensionat. De obicei, ticurile apar când sunt nervos. Când mingea este departe de mine, nu îmi reprim trăirile", recunoştea Howard într-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel, în 2013.

Portarul s-a arătat şi el uluit după meciul de marţi seară, contra Belgiei, de felul în care a reuşit să îşi menţină concentrarea pe toată durata celor 120 de minute de joc: "Nu am nicio idee cum am făcut-o. Nici măcar doctorii nu îşi pot explica. Probabil concentrarea din timpul meciurilor este mai puternică decât sindromul Tourette".


Howard a fost aproape de un meci perfect contra Belgiei

Majoritatea celor care aud de această tulburare neurologică îşi imaginează că suferinzii obişnuiesc să pronunţe cuvinte obscene din senin şi într-un mod necontrolat. Cifrele spun, însă, altceva. Doar 10 procente din totalul celor care suferă de Tourette îşi manifestă boala prin înjurături, iar Tim Howard susţine că nu se află între aceştia: "Niciodată nu mi-a scăpat nici măcar un singur cuvinţel".

Problemele sale sunt legate de apariţia unor ticuri faciale, care s-au declanşat pentru prima oară în timpul copilăriei sale, în New Jersey. Situaţiile nefamiliare îl făceau să devină agitat şi să afişeze un comportament obsesiv-compulsiv. Howard obişnuia să atingă găurile din podea şi din pereţi, dar şi să îşi pună hainele în acelaşi mod zi de zi. Mama sa a fost prima persoană care a observat schimbarea lui Tim şi a mers cu acesta la doctor, unde i s-a stabilit diagnosticul.

"Între 9 şi 15 ani, era un haos total, aveam mai multe ticuri. Cum încercam să îmi dau seama cum funcţionează unul, bam, cum apărea un altul", a explicat Howard în revista Neurology Now.

Fotbalul avea să-i ofere portiţa de scăpare de care avea atâta nevoie, iar mama sa a fost cea care şi-a dat seama că sportul ar putea reprezenta salvarea. "Cred că există un echilibru. Dacă ai o astfel de tulburare, atunci ai şi un dar, de aceea trebuie să înveţi să te descurci cu el. Fotbalul a fost un dar. I-a dat şansa lui Tim de a scăpa de Tourette, i-a absorbit toată energia", a explicat mama lui Howard.


În anuarul absolvenţilor, Tim Howard a lăsat în urmă un citat care nu putea fi mai inspirat în contextul actual

A avut de suferit în Anglia

În 2003, Tim Howard a fost transferat de Manchester United de la MetroStars, iar impactul a fost deosebit de puternic pentru american. Presa engleză a descoperit suferinţa portarului şi a transpus-o în titluri odioase, de un cinism inacceptabil într-o ţară pretins civilizată. "Jurăm că este adevărat: un bolnav de Tourette este o ţintă pentru United" (London Mirror), "United vrea un american cu tulburări la creier" (The Guardian) sau "Manchester United încearcă să ia un portar disfuncţional" (The Independent) au fost doar câteva dintre titlurile pe care le-a putut citi Howard la sosirea în Regat. Mai mult, un ziar olandez l-a numit "handicapat", iar suporterii lui Manchester United i-au compus o melodie în care subiectul principal era tulburarea portarului: "Tim-timminy, tim-timminy, tim-tim, te-roo, We’ve got Tim Howard and he says, ‘F— you!’".

Ulterior, Howard şi-a regăsit liniştea la o altă echipă, Everton, formaţie pentru care joacă din 2006. Acum, sindromul Tourette nu i se mai pare o problemă, ci chiar un atu: "Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face pentru cei afectaţi este să fiu în ochii lumii. Sunt la televizor cu toate ticurile mele. Cred că asta este chiar cool".

Implicat în mai multe campanii umanitare

Tim Howard demonstrează cu fiecare ocazie că este un cetăţean exemplar, iar diversele titluri primite după acţiunile la care a participat stau mărturie. Portarul a fost declarat MLS Umanitarul Anului 2001, pentru sprijinul său acordat copiilor afectaţi de Tourette. În 2014, el şi-a tatuat pe corp mesajul "Ink, not Mink" ("Cerneală, nu Nurcă"), în sprijinul campaniei PETA de a opri vânarea nurcilor, specie aflată pe cale de dispariţie.

16 intervenţii salvatoare a avut Tim Howard în meciul cu Elveţia, record all-time al Cupei Mondiale. Precedentul record îi aparţinea lui Ramon Quiroga (Peru), cu 13 parade în 1978, într-un meci cu Olanda. Statistica se ţine de la ediţia din 1966
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.