Jucătorul "născut în mare". Neobişnuita poveste a francezului Rio Antonio Mavuba, fotbalistul de Mondiale cu 11 fraţi şi fără naţionalitate

20 iun 2014 12286 afişări Comentează şi tu CM 2014
Jucătorul "născut în mare". Neobişnuita poveste a francezului Rio Antonio Mavuba, fotbalistul de Mondiale cu 11 fraţi şi fără naţionalitate
  • Rio Antonio Mavuba este căpitanul formaţiei OSC Lille şi component al lotului francez de la Mondialul brazilian. Povestea acestuia este presărată cu o serie de episoade care arată caracterul puternic al elevului lui Didier Deschamps

Angola era teatrul unui război civil în 1975, la scurt timp după obţinerea independenţei faţă de Portugalia. Conflictul a constat în lupta dintre două mişcări de eliberare, MLPA şi UNITA, şi a durat 27 de ani. Puţină lume cunoaşte povestea lui Rio Antonio Mavuba (30 de ani), căpitanul echipei OSC Lille şi fotbalistul reprezentativei Franţei, care s-a născut în timpul războiului intern din Angola.

Copilul “Vrăjitorului Negru”

Jucătorul legitimat în Ligue 1 este fiul lui Mafuila Mavuba, cunoscut şi sub porecla de “Vrăjitorul negru”. Acesta a jucat la Campionatul Mondial din 1974 pentru naţionala Zairului şi a câştigat o Cupă a Africii pe Naţiuni în acelaşi an, după o victorie cu 2-0 în faţa Zambiei. Poreclit “Ricky”, Tatăl lui Rio era cunoscut pentru modul în care executa loviturile libere şi penalty-urile. Este creditat ca fiind primul fotbalist din Zair care a înscris un gol direct din corner. Obişnuia să execute loviturile de la colţul terenului la formaţia Vita Club of Kinshasa, iar fanii aveau obiceiul de a crea un zgomot infernal înaintea acestor faze fixe. Mingea urma o traiectorie curbă şi intra în plasă fără să fie deviată. 

În schimb, mama lui Antonio era de origine angoleză. Francezul a venit pe lume pe un vapor aflat în apele internaţionale în timpul războiuli civil din ţara africană. Contactat de Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Mavuba a povestit cu lux de amănunte acest episod aparte: “Am fost născut în largul mării, pe o ambarcaţiune aflată pe coasta Africii de Vest. Familia mea încerca să fugă de conflictul din Angola. Vaporul pe care se aflau părinţii mei a oprit în Angola în mijlocul nopţii. Apoi, acesta a fost direcţionat în secret către coasta Africii, urmând cursul Peninsulei Iberice până să ajungă în portul francez Marsilia”

Jucătorul “născut în mare”

Interesant este că paşaportul fotbalistului nu menţionează naţionalitatea acestuia! În dreptul acestei rubrici este trecut “born at sea” (“născut pe mare”). Din fericire pentru Antonio Mavuba şi familia lui, statul francez le-a acordat statutul de refugiaţi politici. La vârsta de 14 ani a rămas orfan de ambii părinţi, mama murind pe când acesta avea doar doi ani. 

Într-un interviu acordat postului BBC, Mavuba a recunoscut că a început să joace fotbal pentru a uita de moartea celor doi, iar la vârsta de 20 de ani era deja titular la Bordeaux. A fost crescut de mama sa vitregă, care a avut grjă şi de educaţia fraţilor şi a surorilor acestuia, care sunt la număr de 11. În septembrie 2004, a obţinut cetăţenia franceză, moment la care era legitimat la clubul din Bordeaux.  

Ofertat de selecţionata statului Congo

În 2004, cu puţin timp înaintea acordării cetăţeniei franceze, Rio Mavuba a fost ofertat de către Claude LeRoy, selecţionerul reprezentativei congoleze. Fotbalistul l-a refuzat pe acesta politicos, deoarece a susţinut că aparţine Hexagonului. “Am crescut în Franţa, mă simt francez. Dacă Claude LeRoy mă invită să văd un meci al echipei din Congo, o să onorez această invitaţie. Dar o să joc pentru naţionala Franţei de acum încolo”, a povestit fotbalistul celor de la BBC.

Trofee cu Bordeaux şi Lille

Mavuba a jucat în perioada 2003-2007 la Bordeaux, alături de care a câştigat o Cupă a Ligii Franţei în sezonul 2006-2007. “Totul a mers bine la Bordeaux. Este o diversitate de naţionalităţi care provin din ţările nord-africane. Aşa că oraşul este mult mai deschis la ideea de acceptare a străinilor”, mărturisea Rio în 2007. A urmat un fiasco la Villarreal, unde a jucat doar în cinci meciuri dintr-un sezon competiţional.

În 2008 a fost transferat la OSC Lille, unde a început ascensiunea fotbalistului. În cele şase sezoane în tricoul grupării franceze, a reuşit un event în sezonul 2010-2011. A făcut parte dintr-un veritabil “dream team” în care mai jucau nume precum Eden Hazard, Yohan Cabaye, Gervinho, Mathieu Debuchy şi Adil Rami. În prezent, Mavuba este căpitanul acestei formaţii.

Debutul la reprezentativa mare a Franţei a avut loc la o partidă amicală cu Bosnia, disputată la data de 8 august 2004. Jocul s-a încheiat cu scorul de 1-1. A adunat 13 meciuri în tricoul “cocoşilor galici” fără să marcheze vreun gol.

3 goluri a reuşit Mavuba în cele 199 de partide jucate pentru Lille


“M-am născut apatrid pe parcursul acelui voiaj pe mare. Tatăl meu mi-a dat numele de Rio, care înseamnă râu în portugheză”

Rio Antonio Mavuba,
mijlocaş francez participant la Mondialul brazilian 

 
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.