Criză? Da, dar sunt peste noi! Analiză între economiile Greciei şi României

15 nov 2013 3558 afişări CM 2014
Criză? Da, dar sunt peste noi! Analiză între economiile Greciei şi României

Şase ani de recesiune şi austeritate n-au reuşit să înmoaie economia Greciei îndeajuns încât grecii să coboare la salariile sau la averea românilor. O analiză realizată de Ziarul Financiar

PIB-ul Greciei este de două ori şi jumătate mai mare decât al României

Dacă la confruntările fotbalistice, cu 17 victorii şi doar cinci înfrângeri, România este net superioară Greciei şi prin urmare are cel puţin şanse egale în dubla barajului contând pentru CM de anul viitor din Brazilia, în cursa economiilor nici şase ani de criză severă, de recesiune adâncă şi măsuri de austeritate dureroase după standardele occidentului nu au reuşit să reducă simţitor avansul imens pe care Grecia îl are în faţa României, cel puţin la PIB per capita, măsura bogăţiei unei ţări. Iar toate semnalele arată că Grecia este pe cale să reaccelereze.

Grecia este ţara europeană cel mai dur lovită de criză. Şase ani de recesiune au şters din economie aproape 25% şi au adus rata şomajului la cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană, de peste 27,5%. Presat din exterior, guvernul a redus drastic cheltuielile şi aparatul bugetar (60.000 de oameni daţi afară între 2010 şi 2011 şi încă 150.000 în viitorul apropiat). Concedierile au suprimat cererea internă, firmele mici au falimentat, jucătorii mari din criză şi revoltele sociale au speriat turiştii, iar economia s-a prăbuşit. Spre comparaţie, în România şomajul nu depăşeşte 8%. Cu toate acestea, PIB-ul per capita al Greciei este de două ori şi jumătate mai mare decât cel al României, iar salariul minim lunar pe economie este de patru ori mai ridicat. Înainte de criză, Grecia era de trei ori mai bogată.

Membru protejat al zonei euro

Dar Grecia îşi revine, încet şi sigur. „Acum nouă luni, sentimentul global era: Nu vreau să ating nimic din Grecia, nici măcar iaurt. Acum investitorii nu mai vor să vadă altceva decât Grecia. Este o piaţă ciudată, în care se investeşte într-o economie dezvoltată, deşi cu probleme, care are aşteptări de creştere de tipul unei pieţe emergente, şi cu o monedă puternică“, a declarat Anthimos Thomopoulos, director general adjunct la Piraeus Bank în Atena, citat de Bloomberg.

Există însă şi voci ponderate. Nicholas Spiro, fondatorul Spiro Sovereign Strategy, se detaşează de această frenezie şi atenţionează că încrederea investitorilor de bazează nu pe realitatea economică din Grecia, ci pe statutul ţării de membru protejat al zonei euro.

8,31% este randamentul obligaţiunilor Greciei cu scadenţa la zece ani, în scădere faţă de maximul de 33,7% atins în martie 2012. Randamentul similar al României este de 5,4%

Grecia îşi trage seva economică din istoria şi frumuseţea ţării

Anul 2013 este extrem de benefic pentru turismul elen, cu creşteri semnificative ale indicatorilor cheie – Grecia a înregistrat până în vară 17,5 milioane de vizite, un număr record pentru această ţară în care turismul are o pondere de 15% în economie, faţă de 4% în cazul României. În consecinţă, veniturile din turism ale Greciei au crescut cu aproape 14% în perioada ianuarie-august. De asemenea, rezervările pentru anul viitor sunt în creştere, turiştii fiind atraşi de preţurile de criză.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.