Tricoul care i-a salvat viaţa. Povestea incredibilă a unui copil indonezian, care a stat 19 zile între cadavre, după tsunami-ul din 2004. Ronaldo i-a reconstruit casa, iar acum a semnat cu Sporting Lisabona

3 iul 2015 14243 afişări Campionate Externe
Tricoul care i-a salvat viaţa. Povestea incredibilă a unui copil indonezian, care a stat 19 zile între cadavre, după tsunami-ul din 2004. Ronaldo i-a reconstruit casa, iar acum a semnat cu Sporting Lisabona

Un puşti salvat din mijlocul apelor în urma tsunami-ului din Indonezia a făcut înconjurul lumii la începutul anului 2005. Zece ani mai târziu, copilul care purta un tricou knock-off al lui Rui Costa de la naţionala Portugaliei şi are acum 17 ani a ajuns la Sporting Lisabona. E bun prieten cu Cristiano Ronaldo şi vrea să devină un fotbalist la fel de bunE 26 decembrie 2004. Sute de mii de turişti se aflau în Indonesia pentru o binemeritată vacanţă. În scurt timp, însă, soarele şi căldura au dispărut. Un cutremur de 9,1 grade pe scara Richter, produs la 160 de kilometri în largul coastelor Sumatrei, a produs un tsunami devastator, care a măturat tot în cale. 230.000 de persoane din 14 ţări au decedat, iar impactul economic a fost devastator: potrivit unor cifre estimate, cele mai afectate cinci ţări - Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda şi Maldive au pierdut circa 9,9 miliarde de dolari din cauza dezastrului! Însă, ca la orice catastrofă, există şi poveşti fericite, printre numeroasele vieţi pierdute şi familii distruse. Una dintre ele îl are ca personaj principal pe Martunis, un băiat care avea doar opt ani la momentul catastrofei! Poate vă mai amintiţi, imaginea a făcut înconjurul lumii: un copil speriat, îmbrăcat într-un tricou al naţionalei Portugaliei de la Euro 2004. Evident, un knock-off. Martunis a devenit, atunci, celebru!


Martunis, în momentul în care a fost salvat, după un chin de aproape 20 de zile

A stat 19 zile pe o canapea

Povestea e emoţionantă: Martunis juca fotbal cu prietenii lui, atunci când a simţit că pământul se cutremură puternic. A plecat să îşi caute familia, dar apele l-au luat imediat. S-a ţinut cu putere de un scaun, apoi de o saltea, iar apoi a stat pe o canapea adusă de ape. Nu-şi găsea mama, nici surorile! Chinul a durat 19 zile: înconjurat de cadavre, care intrau în putrefacţie, Martunis a supravieţuit mâncând tăieţei, pâine şi apă, toate ”pescuite” din apa care înconjura totul! Apoi, bucurie fără margini! Un salvator l-a găsit şi l-a trimis către un jurnalist britanic, care i-a făcut cunoscută povestea. ”Nu mi-a fost frică, pentru că mi-am dorit să îmi împlinesc visul: acela de a deveni un jucător cunoscut de fotbal şi a-mi reîntâlni familia”, a spus copilul atunci.


Madonna şi Celine Dion au vrut să-l întâlnească pe copilul găsit după tsunami

Enter Cristiano Ronaldo. Deşi nu era atât de cunoscut precum este în prezent, CR7 a făcut o chetă printre colegii săi şi a reuşit să strângă suficienţi bani încât Martunis să aibă din nou o casă. Ba chiar l-a vizitat pe copil în Indonezia, oferindu-i un telefon cu toate numerele colegilor săi de la naţională. ”Sună-ne când vrei”, i-a transmis atunci Ronaldo. Ba chiar i-a plătit copilului biletele de avion pentru a viziona un meci al Portugaliei, cel cu Slovacia, din urmă cu 10 ani. A fost întâlnirea care l-a ajutat pe Martunis să fie şi mai muncitor pe teren. Asta după ce, peste ani, la o selecţie pentru naţionala Under 17 a Indoneziei, jucătorul a fost respins pentru că nu avea suficientă forţă. ”Dacă voi munci mult, atunci va fi imposibil să nu fiu jucător. Asta mi-a spus Ronaldo şi asta voi face mereu”, a povestit Martunis la finele anului trecut.


Superstarul lui Real Madrid a fost emoţionat de drama micuţului indonezian

Pe urmele lui Ronaldo

Poate şi pentru că e legitimat la şcoala de fotbal a lui Real Madrid din Indonezia, Martunis a primit o şansă imensă. Joi, Sporting Lisabona a anunţat că puştiul de 17 ani a semnat un contract cu gruparea din capitala lusitană. Nu e deloc o coincidenţă! Copilul a rămas în memoria clubului care l-a lansat şi pe Ronaldo. Cine ştie, poate că superstarul Realului chiar a pus o vorbă bună pentru jucătorul atât de încercat! ”E un vis devenit realitate, sunt foarte fericit”, a putut să mai spună Martunis, cel care, potrivit presei indoneziene, comunică în puţine cuvinte şi e timid, deşi a devenit un star, întâlnind mari jucători ai lumii. O mişcare de marketing a leilor? Poate! Dar una care chiar ajută un personaj care şi-a pierdut mama şi surorile într-unul dintre cele mai mari dezastre din ultimii 100 de ani. Şi care poate avea o viaţă, după ce a rezistat 19 zile pe o canapea, cu tăieţei şi apă.


La 17 ani, Martunis a semnat un contract cu Sporting Lisabona

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.