Barçelona a vândut două terenuri pentru a-şi face academie! O incursiune în "fabrica de campioni" a catalanilor

29 aug 2010 85 afişări Campionate Externe
Barçelona a vândut două terenuri pentru a-şi face academie! O incursiune în "fabrica de campioni" a catalanilor Fabrica de talente a Barcelonei! O scurtă incursiune prin academia de fotbal a catalanilor
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

FC Barcelona este unul dintre cele mai titrate cluburi sportivedin întreaga lume, cea mai renumita secţie a sa fiind cea defotbal. Fondat în 1899 de un grup de fotbalişti elveţieni,britanici şi catalani, conduşi fiind de Joan Gamper, motto-ulacestuia e ''Barca este mai mult decât un club (El Barça ésmés que un club)'' şi întreaga activitate pare săguverneze în jurul acestui principiu.

Secretul succesului Barcelonei constă în faptul că echipa dinCatalunia are un adevărat cult pentru sport, lucrând la dezvoltareasportivilor săi încă de la vârste fragede. Dintre toate sporturile,echipa de fotbal iese cel mai mult în evidenţă. Astfel, aceasta acâştigat toate trofeele cunoscute, semnându-se pe lista celor patrucluburi care au câstigat cele mai importante trei trofee.

Unicitatea care întăreşte succesul catalonilor constă în faptulcă este singura echipă din Europa care a participat într-ocompetiţie europeană de cluburi în fiecare sezon, începând cu anul1955. De asemenea, nu a părăsit niciodată Prima Divizie Spaniolă dela începuturile sale, înca din anul 1928.

Aspectul psihologic care întregeşte caracterul şi comportamentulunui jucător din propria pepiniera, este faptul că acesta seformeaza şi creşte prin prisma unor culori ''împământenite'',fiindu-i astfel dezvoltat spiritul de sacrificiu faţă de echipa sade club, precum şi devotamentul, adică trăsăturile definitorii aleunui fotbalist recunoscut şi apreciat.

Ceînseamnă academia Barcei?
Unul dintre atuurile de preţ ale Barcelonei este acela că echipaîşi culege viitoarele staruri din propria pepiniera de juniori,fapt prin prisma căruia a reuşit o adevărata performanţă. Academiade fotbal a Barcelonei, Ciutat Esportiva Joan Gamper, este unadintre cele mai impresionante organizări de acest tip din întreagalume. Acoperă o suprafaţă de 136.839 de metri pătraţi, fiindfolosită de echipele de juniori pentru meciuri şi antrenamente.Aceasta se află la 4,5 kilometri de Camp Nou şi pune la dispoziţieurmătoarele facilităţi:

Dotări:

- cinci terenuri cu iarbă naturală;

- patru terenuri cu gazon artifical;

- zonă de antrenament a portarilor atinge 2.205 metripătraţi.

Întregul proiect a presupus investiţia a 68 de milioane de euro,o sumă impresionantă în domeniu. În scopul acoperirii parţiale acosturilor construcţiei, FC Barcelona a recurs la vânzarea a douăterenuri, în schimbul a 29,7, respectiv 15,9 milioane de euro,restul banilor fiind asiguraţi de club.

Pavilionul multisport, parte din Ciutat Esportiva Joan Gamper,ocupă 3.346 de metri pătraţi. Printre caracteristicile sale seremarcă faptul că are trei terenuri de antrenament pentru baschet,acestea putând fi folosite şi de echipele de handbal-juniori sau deechipele de futsal. Capacitatea de găzduire a acestor tribune estede 472 de spectatori.

De asemenea, sala numără cinci vestiare pentru jucători, cincibirouri pentru antrenori, birou pentru medici şi staff-ul medical,precum şi o cameră de vizionare a meciurilor.

De întreaga coordonare se ocupă Jose Ramon Alexanco , înca din anul2005, odata cu reîntoarcerea la clubul catalan. În România, acestas-a făcut cunoscut prin postul de antrenor deţinut la echipe precumUniversitatea Craiova şi Naţional Bucureşti.

Unul dintre membri fideli ai naţionalei spaniole, Xavier Hernandez,vorbeşte reprezentativ despre clubul său: ''Barcelona neînvaţă în primul rând să fim oameni, să-i respectăm pe semeniinoştri şi să rămânem modeşti''.

Una dintre particularităţile formării exclusive ale unui jucătoreste modestia caracteristică acestuia. Exemple elocvente suntPuyol, Xavi sau Iniesta, jucători care au câştigat toate trofeeleposibile cu echipa de club, şi, mai mult, sunt campioni europeni şimondiali, modestia fiindu-le încă o trăsătura esenţială.

Din 18 jucători cu care Barcelona abordează fiecare meci, nu maipuţin de 10 sunt crescuţi în propria pepinieră: Victor Valdes,Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavier Hernández, Andrés Iniesta,Lionel Messi, Bojan Krkic, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez,Jeffrén Suárez. La aceştia se mai adaugă şi unul sau doi juniori,selectaţi ocazional pentru diverse partide.

Astfel, Barcelona deţine o reţetă a succesului pe care o utilizeazădin plin, devenind un model demn de urmat pentru orice club careaderă la performanţă.


"Indiferent de vârsta lor, atunci când sosesc laBarcelona, copiii au posibilitatea de a evolua, atât ca fotbalişti,cât şi ca oameni", Jose Ramon Alexanco.

"Programul Barcelonei este unul dintre cele mai bune dinlume", Lionel Messi.


Ce seîntâmplă în România?
Din păcate însă, în România modelul de pregătire a juniorilor însistem de academie a fost preluat destul de târziu. Poate şiîmpinşi de criză, conducătorii din fotbalul românesc şi-au datseama de importanţa centrelor de juniori şi s-au reorientat spreechipele de tineret. Totuşi, lucrurile se mişcă destul de încet. Înprezent, doar Steaua şi Gică Hagi se pot mândri cu academii defotbal.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.