Guvernul României ar trebui să se reunească în mod excepţional, să lase festivismele deoparte!

16 iul 2019 613 afişări Blog

Simona Halep a devenit un fenomen social, aşa cum s-a întâmplat acum 40-50 de ani cu Ilie Năstase. Avem talente, acestea apar tot timpul, copiii au început să vină la tenis datorită performanţelor Simonei.

Şi pe vremea lui Ilie, având posibilităţi mai reduse, ne confecţionam, copii fiind, rachete de tenis din placaje, întindeam o sfoară pe stradă şi jucam tenis ca el, marele tenismen care câştigase respectul întregii lumi.

România n-a ajutat-o cu nimic pe Simona Halep. A spus-o răspicat sus-numitul Năstase în intervenţia de ieri de la ProX. Dar statul român poate face, măcar acum, ceva, orice, pentru tenis?

După această performanţă extraordinară, uluitoare, incredibilă, excepţională, senzaţională – nu ajung adjectivele din DEX pentru a descrie ce a făcut Simona -, Guvernul României ar fi trebuit să se reunească azi, în mod excepţional, să lase festivismele deoparte şi să discute despre viitorul tenisului românesc şi al sportului românesc.

Acum, lumea a evoluat. Ca să vină cât mai mulţi copii la tenis, trebuie să construim terenuri, academii, iar acestea se pot face şi prin investiţie privată, dar cu facilităţi acordate de stat, gen scutiri de taxe pentru asemenea investiţii. Deci nu e neapărat nevoie să fie alocaţi bani de la Buget, deşi nu ar fi rău să se întâmple asta măcar pentru o Academie de tenis. Cum ar suna „Academia de Tenis Ilie Năstase”? Susţinută de stat şi cu investiţii private.

Am ajuns jos cu sportul, trăim din talente extraordinare şi din banii părinţilor, aşa cum s-a întâmplat şi la Simona Halep, aşa că sportul trebuie ajutat, sprijinit un pic, mai ales când avem astfel de exemple, care pot genera emulaţie.

Sunt sigur că se pot găsi soluţii, problema e că nu există interes din partea celor care ne conduc. Nu avem un Viktor Orban, ca ungurii, premierul care a prioritizat câteva sporturi de tradiţie, iar vecinii noştri au început să câştige medalii la Jocurile Olimpice. Există un bazin de înot aproape în fiecare sat din Ungaria!


E atât de simplu: facilităţi pentru sport, dezvoltarea prin infrastructură modernă a câtorva sporturi la care am fost mari şi suntem încă mari la unele dintre acestea, gen tenis, handbal, gimnastică, atletism. Toate acestea vor însemna copii mai mulţi la sport, copii mai sănătoşi, o bază de selecţie mai mare pentru performanţă.

Tocmai de aceea am salutat şi lăudat iniţiative gen cele din comuna Sântămăria Orlea, unde primarul Dumitel Oprean a reuşit să construiască, obţinând bani de la Compania Naţională de Investiţii, un teren de fotabal şi o sală multifuncţională, fiecare de câte un milion de euro! Deci, se poate. Important e să vrem şi să ne pese.

Simona, ca fenomen social, ne poate îndrepta şi spre dezvoltarea sportului. Cine are un pic de minte va reacţiona rapid. Copiii noştri vor să fie ca Simona Halep! Trebuie să ne pese de ei, trebuie să-i ajutăm!

Versiune selectata: mobil / standard