Blatul la Dinamo

15 ian 2015 3105 afişări Blog

Dinamo a câştigat dubios câteva campionate, mai ales cele între anii 2000 şi 2005, când însuşi Cristi Borcea, acţionar şi preşedinte executiv în acea perioadă, recunoştea că a umblat la “butoane”. Dar ce însemnau aceste butoane? În primul rând, Dinamo avea câteva echipe de casă, care se dădeau la o parte necondiţionat când câinii aveau nevoie de puncte. Adică fără luptă, fără să-şi obosească prietenii. De-a lungul timpului, FCM Bacău, FC Argeş, „U” Cluj, mai apoi Ceahlăul şi FC Oneşti au făcut parte din reţeaua de sateliţi a lui Dinamo.

De altfel, singurul blat recunoscut de groparii fotbalului de la noi a fost un Ceahlăul - Dinamo 1-2, jucat pe 10 martie 2002, după care antrenorul Stelei de atunci, Victor Piţurcă, a declanşat un imens scandal. S-a lăsat cu depunctarea celor două echipe, salvate apoi de Cooperativa din fotbalul românesc care îi avea drept protectori pe Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. Antologică rămâne şi fotografia în care Nicolae Puiu, preşedinte la Oneşti, îl salută pe Cornel Dinu la un meci jucat acasă la echipa moldoveană, o plecăciune care explica raporturile de vasalitate dintre FC Oneşti şi Dinamo.

Apoi, Borcea avea propriul corp de arbitri, pe care îl delega cu bunăvoinţa CCA la meciurile din Liga I şi din Cupa României. Tiberiu Lajos şi Sorin Altmayer sunt doar doi dintre arbitrii cu care Dinamo îşi rezolva anumite puncte în perioada „butoanelor” lui Borcea. Un alt arbitru, timişoreanul Ioan Mureşan, a fost surprins în 2001 încărcând lăzi cu vin în autocarul lui Dinamo, fapt ce spunea multe despre relaţiile de prietenie şi afaceri între clubul din Ştefan cel Mare şi diverşi fluieraşi. Cristi Borcea s-a şi scăpat la o emisiune televizată, când, într-un dialog acid cu Ioan Andone, fost antrenor la Dinamo între 2003-2005, amintindu-i acestuia că i-a aranjat meciuri pentru câştigarea titlului.
Mai recent, în 2012, un lider al galeriei lui Dinamo, Mihnea Ionescu, spunea că Dinamo a aranjat două meciuri în acel an, cele cu Pandurii şi cu Oţelul. La finalul campionatului 2012-2013, Dinamo a fost acuzată că a cedat punctele Viitorului Constanţa, 2-3 într-un meci jucat în „Groapă”. Iar exemplele pot continua.

Şi atunci, cum să nu credem în aranjamentul cu Lazio, când blatul devenise la Dinamo aproape o religie? Trei oameni implicaţi în acea perioadă în club, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Ioan Becali, sunt acum la puşcărie, iar asta spune multe despre moralitatea lor şi despre ce făceau ei la Dinamo. Ruşinos şi trist.
 

Versiune selectata: mobil / standard