„Fara munca nu poti obtine nimic”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Numele lui Silviu "NightEnd" Lazar este in ultima perioada pe buzele tuturor iubitorilor de WarCraft III si nu numai, dupa recentul transfer la cunoscutul gaming clan german "mortalTeamwork" sau mTw pentru cunoscatori. Intre doua sesiuni de antrenamente pentru urmatoarele competitii europene, Silviu a fost de acord sa discute despre ce inseamna sa fii gamer profesionst.

ESL Romania: Oricine citeste site-urile de gaming in clipa de fata iti recunoaste numele, esti deja cunoscut in scena mondiala a jocurilor PC. Cum a inceput cariera de gamer a lui Silviu Lazar?
NightEnd: Sincer sa iti zic la inceput nu am vazut-o ca pe o cariera, acum patru ani cand m-am apucat sa joc WarCraft 3. Se intampla in sala Viena din Drumul Taberei, unde am inceput sa ma joc cu prietenii, mai mult 2vs2. La circa un an diferenta am inceput sa aflu mai multe despre WarCraft 3, despre ce este acela Battlenet, cum sa-mi creez un cont, maestrul meu din perioada aceea fiind Haba.

ESL Romania: Cum ai evoluat ca pro-gamer, de la inceputul carierei pana in prezent?
NightEnd: Nu m-am grabit niciodata sa evoluez brusc. Am preferat sa stau la locul meu, sa invat tot ceea ce era de invatat, sa evoluez incet si sigur.

ESL Romania: In opinia ta, care consideri ca au fost punctele importante ce au marcat evolutia carierei tale?
NightEnd: Cel mai important lucru a fost momentul cand Haba m-a trimis la o sala numita Ema, sa ma joc cu cei de acolo. Erau foarte multi jucatori buni, oameni alaturi de care am jucat foarte mult timp si de la care am reusit sa invat enorm.

ESL Romania: Spune-mi te rog care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga cineva care isi doreste sa devina un gamer de succes?
NightEnd: In primul rand sa ii placa jocul in sine, in al doilea rand sa se simta capabil sa faca asa ceva si in al 3 lea rand sa aiba un program care sa ii permita sa joace un anumit numar de ore pe zi (asta depinde foarte mult si de joc)

ESL Romania: Cum influenteaza personalitatea lui Silviu Lazar meciurile oficiale in care este implicat?
NightEnd: Personalitatea mea ma influenteaza intr-un mod pozitiv, stiu sa imi stapanesc emotiile (desi se intampla foarte rar sa am) indiferent de adversar. Inaintea fiecarui meci ma consider mai bun decat oponentul, si reusesc sa imi creez un moral bun.

ESL Romania: Cand alegi un anumit stil de joc sau o anumita tactica, te bazezi pe anumiti factori logici, pe preferintele proprii, sau pe amandoua?
NightEnd: Mereu m-am adaptat in orice situatie in care am fost pus. Chiar daca am avut un meci stabilit dinainte cu o saptamana si imi cunosc adversarul incerc sa joc ceea ce cred eu ca este mai bine in momentul respectiv. Personal consider ca este stupid sa ai anumite preferinte de tactica intr-un joc de WC3 sau StarCraft, pentru ca acest lucru nu te lasa sa te adaptezi pe viitor la anumite schimbari.

ESL Romania: Exista vreun idol atat in viata ta reala cat si in cea de gamer?
NightEnd: Fara sa par lipsit de modestie, singurul meu idol in momentul de fata este Silviu Lazar.

ESL Romania: Iti aduci aminte de vreun moment special din perioada cand te-ai apucat de WarCraft 3? Vreo amintire placuta sau poate un meci important?
NightEnd: Primul meci in cea mai tare competitie pe echipe din lume (ESL WC3L), unde am participat alaturi de echipa TeG din care faceau parte BirD, Kramer si Rushmeplz,, impotriva unei echipe germane AoD. Per general am pierdut cu 4-1 insa eu am fost singurul care a reusit sa castige cu 2-0.

ESL Romania: De ce anume este legata povestea din spatele nick-ului ‘NightEnd’?
NightEnd: Hahaha, aici m-ai prins! Sincer chiar nu imi mai aduc aminte de ce am ales acest nickname, dar probabil ca mi-a placut enorm la vremea respectiva si m-am decis sa-l folosesc in continuare.

ESL Romania: In momentul in care te-ai apucat sa joci WarCraft 3, te-ai gandit vreodata ca vei ajunge sa faci acest lucru la un nivel profesionist?
NightEnd: Nici nu mi-a trecut prin minte asa ceva. Am inceput sa ma joc din placere, iar prima oara cand m-am gandit ca as putea sa incep sa castig bani si sa joc la un nivel inalt, a fost in urma cu an aproape, cand am ajuns la puternica echipa de WarCraft 3 a nemtilor de la nGize.

ESL Romania: Recentul transfer la mTw poate fi considerat apogeul de pana acum al carierei tale. Inainte sa ajungi la cunoscuta echipa germana, la ce alte clanuri ai mai jucat?
NightEnd: Da, pot spune ca mTw este cea mai puternica echipa pentru care am ajuns sa joc. In trecut am facut parte din The Elder Gods, oXz din Franta, redCode din Spania. neXtplease! din Romania si nGize din Germania.

ESL Romania: Judecand dupa valoarea jucatorilor din acest moment care se afla in line-upul echipei mTw, pe ce loc i-ai situa intr-un clasament sa zicem la nivel European?
NightEnd: Well vorbind despre colegii mei de la mTw pe care ii cunosc destul de bine, consider ca dupa transferul meu ne aflam in topul celor mai bune echipe, insa nu iti pot spune o pozitie exacta. Ar fi poate prea devreme sa fac lucrul acesta, ramane de vazut ce vom reusi impreuna.

ESL Romania: Ca tot vorbim de valoarea echipei mTw, care crezi ca este factorul decisiv intr-o echipa de warCraft 3, skill-ul individual sau munca de echipa?
NightEnd: Atat indemanarea individuala cat si munca de echipa sunt foarte importante. In actualul format al concursurilor de WC3 poti castiga un meci, daca exista un jucator valoros care sa bata tot, sau il poti pierde in acelasi timp, daca nu sunt doi oameni echilibrati si apropiati ca valoare.

ESL Romania: Pana in prezent, care au fost cele mai importante evenimente din cariera ta de gamer, unde consideri ca ai facut o figura frumoasa sau o clasare de exceptie?
NightEnd: Cea mai frumoasa figura am facut-o in ladderul de Battle.net unde am reusit sa ma clasez pe locul 4, inaintea unor jucatori ca elfittaja din Finlanda sau Ciara din Danemarca, si dupa Grubby sau DeMuslin, jucatori pe care de altfel i-am invins in ultimele meciuri.

ESL Romania: Daca ai putea sa schimbi ceva in comunitatea jucatorilor de WarCraft 3 din Romania, care ar fi acel lucru si de ce ai face-o?
NightEnd: As incerca sa le explic ca fara munca nu poti obtine nimic, lucru pe care cred ca l-am explicat deja.

ESL Romania: In toamna aceasta se anunta lansarea oficiala a noului joc de la Blizzard, StarCraft 2. Va insemna el sfarsitul generatiei WarCraft in Romania?
NightEnd: Asta depinde foarte mult de ce generatie este vorba. Daca ne gandim la jucatorii hardcore pot spune ca da, pentru ca StarCraft 2 va fi foarte repede asimilat in Asia unde exista o comunitate enorma de jucatori profesionisti de WarCraft 3 si toate competitiile vor inlocui batranul WC3 cu mult mai fresh-ul StarCraft 2. Dar daca ne referim la cei care se joaca de fun WarCraft 3, probabil ca nu, vor continua sa se joace ambele jocuri din placere.

ESL Romania: Sa spunem ca ai fi pus in postura sa alegi un dream team mondial al scenei de WarCraft 3. Care ar fi cei cinci jucatori in viziunea ta, care si-ar gasi loc fara probleme in aceasta echipa?
NightEnd: Hmm, cel mai bun team mondial pe care l-as vedea la ora actuala ar fi: Jae Ho ‘Moon’ Jang (Night Elf), June ‘Lyn’ Park (Orc), Xiaofeng ‘Sky’ Li (Human), Xiang ‘TH000’ Huang (Human) si Silviu ‘NightEnD’ Lazar.
 

ESL Romania: Ai simtit vreodata o obsesie pentru jocurile PC si WarCraft 3 in general? Cum jocurile te-ar fi influentat in viata reala in vreun mod?
NightEnd: Nu cred ca este vorba despre o obsesie. Singurele doua lucruri care ma fac sa joc WarCraft 3 in acest moment sunt competitiile si castigurile, lucruri fara de care probabil as scurta foarte mult timpul alocat jocului in sine. Legat de jocuri este posibil sa ma fi influentat insa nu intr-un mod negativ, cum au aparut tot felul de prezumtii in alte tari, cum ca jocurile te indeamna la violenta sau chestii de gen.

ESL Romania: Sunt multe persoane in Romania care inca nu inteleg fenomenul gaming-ului in general. Pentru ei definitia cuvantului gamer este o persoana anti-sociala, care isi petrece 24 de ore din 24 jucandu-se pe calculator, o persoana lipsita de prieteni si foarte solitara. Spune-mi te rog pentru ca de multe ori se face aceasta greseala, care este viata unui gamer de zi cu zi?
NightEnd: Sincer sa fiu nu toti sunt antisociali. Exista foarte multe persoane pe care le cunosc, sunt jucatori profesionisti ca si mine de altfel, cum ar fi Patrascu "Ovvy" Ovidiu sau Marius "BeBe" Craciun care sunt unii dintre cei mai buni jucatori de FIFA din lume, si au o viata sociala normala ca si a altui om care lucreaza. Nu suntem niste ciudati care se joaca, mananca si dorm pe tastatura, suntem oameni perfect normali, si ar fi timpul ca acesti chibiti care tot vorbesc despre gamerii profesionisti, sa isi rapeasca o zi din viata lor asa speciala si sa vada cum traim noi.

ESL Romania: Vorbind despre placerile materiale pe care ti le-a adus gamingul, care este suma totala a castigurilor tale de pana acum?
NightEnd: Greu de spus, pentru ca nu am tinut niciodata socoteala. Pentru mine a insemnat foarte mult sa ies mereu pe locul intai, acesta fiind si principalul obiectiv care mi-l propun inaintea unui concurs. Nu mi-am facut niciodata calculul pentru premiul pus in joc, gen daca castig locul 1 iau 4000 de euro, ma duc 3 saptamani in Turcia, imi cumpar haine etc. Dorinta de a fi cel mai bun cred ca vine mereu inaintea banilor, cel putin pentru mine.

ESL Romania: Sorin "EviscEratoR" Popescu a fost primul jucator roman de WarCraft care a facut istorie in 2003 la Seul si Paris. Care crezi ca sunt schimbarile majore care au avut loc de atunci si pana in prezent atat ca gameplay cat si ca atentia oferita jocului WarCraft 3 la nivel mondial?
NightEnd: Eviscerator a fost este si va fi un adevarat profesionist. Din pacate in Romania in ultimii ani nu s-a mai facut aproape nimic pentru comunitatea de WarCraft 3. S-a renuntat la slotul pentru WCG, ECG nu stiu din ce cauza, ESL fiind singurii care au mai miscat in aceasta zona prin competitiile organizate. In rest fata de anii precedenti am scazut foarte mult, atat ca numar de competitii cat si ca numar de jucatori.

ESL Romania: Consideri ca transferul la mTw reprezinta o recompensa pentru munca ta depusa anul acesta, si umbrita de recentul refuz al participarii la Finalele Europene BattleNet?
NightEnd: Da, poate fi considerat si o recompensa. Desi mi-ar fi placut enorm sa fiu prezent la Finalele Europene, sper acum sa am ocazia ca impreuna cu noua mea echipa sa fim prezenti la mai multe evenimente majore.

ESL Romania: Editia de anul acesta a ESL European Nations Championship a fost una pot spune eu excelenta in tururile preliminare unde ati reusit sa treceti pe rand de Bosnia & Hetegovina, Marea Britanie unde ai reusit sa-l invingi pe Benjamin ‘DeMusliM’ Baker si Bulgaria. Ce i-a lipsit echipei noastre in faza grupelor, pentru a reusi macar o victorie?
NightEnd: Un jucator la fel de valoros ca mine. Am fi reusit poate chiar sa facem o figura foarte frumoasa, sa trecem de faza grupelor daca am fi avut doi jucatori de aceiasi valoare.

ESL Romania: Silviu in incheiere iti multumesc pentru timpul acordat si iti urez mult succes la noua echipa!
NightEnd: Iti multumesc si eu si multa bafta ESL Romania. Sper ca la StarCraft 2 sa avem mai multe competitii!

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen