Stadioane de hârtie și stadionul care nu a avut picioare să fugă! OPINIE după noul anunț al primarului Timișoarei

Anda DELIU 01 May. 2020, 11:21 Opinii
Stadioane de hârtie și stadionul care nu a avut picioare să fugă! OPINIE după noul anunț al primarului Timișoarei

Peste 12.000 de cazuri de coronavirus în România. Ne ținem tare. Pandemia nu a omorât comunicarea dintre politicieni și plebe, așa că săptămânal, chiar de două ori de cele mai multe ori, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, dă vești ”tonice” poporului. Deși a acceptat prin tăcerea unui om înfrânt unde îl doare cel mai tare, că proiectul ACS Poli a eșuat, firește, edilul-șef, reputat golgheter în meciuri între prieteni, continuă să mizeze și pe fotbal în strategia sa politică și administrativă. Marți, ne-a promis încă un stadion nou.

Timișorenii, în schimb, nu știu ce să mai creadă. Se uită la bazele sportive rămase și văd degradarea, lipsa de investiții. Pe hârtie, orașul chiar va fi capitala fotbalului! Statul ne va face un stadion modern, nou, în locul actualului ”Dan Păltinișanu”. Tot statul, și tot prin CNI, va face nu departe de ”Oval” un teren sintetic, o excelentă bază de antrenament. Primăria va face un stadion mai micuț de rugby mai la marginea orașului. Între Ciarda Roșie și ”Dan Păltinișanu”, undeva, primarul a promis, mai nou, un stadion de 15.000 de locuri. Ce mai, visul unei nopți de vară pentru orice iubitor de fotbal și om implicat în fenomen!

Un nou stadion mare, o normalitate!

În realitate, știm cu toții că până să se decidă doar să se înceapă demersurile pentru studiul de fezabilitate, pentru un stadion mare și normal pentru un oraș ca Timișoara, s-a cam făcut peste tot pe unde se putea. Numai Iașul și Constanța nu sunt pe listă. În rest, s-a întârziat cât s-a putut de mult cu Timișoara. Iar, atenție, pentru un meci cu mai multă lume și nocturnă, în următorul an sau doi, până se demolează, ”Dan Păltinișanu” rămâne singura variantă! De alte arene importante al orașului, în mare parte, s-a ales praful.

Arenele timișorene sunt o ruină

UMT-ul este demult demolat. Cu pitoreasca sa tribună de lemn, aflat pe un teren privat, a luat calea buldozerelor. Electrica, de lângă, are parte acum de o mică operațiune de cosmetizare, una necesară și decentă și cam atât. Nimic spectaculos. Al doilea stadion din oraș a fost întotdeauna CFR-ul. Și clar, cel mai bine poziționat, mult mai central decât ”Păltinișanu”. Lângă gară. Una încă urâtă și renovată, dar gara mare a orașului, într-un județ de graniță cu UE. Lângă centru, lângă un cartier imens de blocuri. De altfel, multă lume a dorit stadionul deținut de Ministerul Transporturilor. Cu atât mai mult cu cât în zonă există ape termale.

Banatul, distrus a doua oară de o armată

Deși în tăcere, la stadionul CFR mai exista activitate sportivă. Pentru politicieni nu contează însă fotbalul mic. Nu aduce voturi. Așa că a putut deveni spital de campanie. Nici nu e așa rău că a devenit, ci cum a devenit! Pe lângă terenul de joc, există un imens teren de antrenament. Acolo se putea săpa, iar parcarea să se facă pe terenul principal. S-a procedat invers și s-a distrus drenajul terenului înconjura de zgură neagră. Sigur, terenul se poate reface, dar avem garanția ca statul va repara ce a stricat?

În Al Doilea Război Mondial, armata americana a bombardat arena Banatul, stadionul Chinezului. Statul comunist a refăcut stadionul, actual CFR, până în 1949, cu muncitorii de la căile ferate. Va face la fel și statul capitalist România?

Nu doar bombele distrug

Altfel, s-a discutat de spital de campanie și în alte părți. CFR era bun, că nu prea mai juca ”nimeni”. Mai erau echipe de juniori și ligi județene. Dar ar fi putut, la fel de bine, să nu mai intre nimeni acolo! Stadionul era acolo! Se putea moderniza când vremurile nu ar mai fi atât de absurde ca acum, când Regionala CFR ține de stadion fără să investească în el. Stadionul nu pleca nicăieri. Rămânea acolo și putea fi o alternativă viitoare, pentru o investiție cu cap și răbdare. Că doar nu avea picioare să fugă! Așa cum nu a fugit nici din calea bombardamentului armatei americane și nu a fugit de mașinile Ministerului Apărării Naționale în vremea coronavirusului.

Multe voci spun, conspirativ, că miza e distrugerea arenei, situată pe terenul primăriei, pentru ca CFR să renunțe de tot la bază. Și să fie un teren bun de tun imobiliar. E responsabilitatea statului român să ne arate, după ce se va demonta spitalul de campanie, că nu e așa! Pentru că stadioanele rămân pe loc în fața intemperiilor. Sunt de neclintit. Inclusiv in fața buldozerelor.

Foto principal: Eye in the sky

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tineti-va-tare-nicolae-robu-anunta-un-alt-stadion-la-timisoara-mai-mic-facut-din-banii-primariei-cu-o-tehnologie-ce-permite-ridicarea-rapida-19130999

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/galerie-foto-spitalul-de-campanie-de-la-stadionul-cfr-din-timisoara-este-aproape-gata-sa-primeasca-pacienti-micile-detalii-care-mai-trebuie-puse-la-punct-19130904

https://liga2.prosport.ro/special/apare-inca-un-stadion-nou-la-timisoara-aproape-de-dan-paltinisanu-dupa-o-discutie-a-primarului-cu-gica-popescu-nu-vom-mai-prelungi-va-fi-o-baza-sportiva-de-tip-1-cu-toate-facilitatile-18859228

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/veste-excelenta-de-la-timisoara-s-a-dat-start-la-licitatia-pentru-noul-dan-paltinisanu-va-fi-de-categoria-uefa-4-cu-tribune-acoperite-si-fara-pista-de-atletism-18353729

Anda DELIU 01 May. 2020, 11:21 Opinii
Pe aceeași temă