OPINIE | Trotineta nu a schimbat niciodată un destin! Proiectele de stadioane ale Timișoarei sabotate de principalii actori politici care s-au folosit de suporteri în campania electorală

Anda DELIU 02 Apr. 2021, 21:04 Opinii
OPINIE | Trotineta nu a schimbat niciodată un destin! Proiectele de stadioane ale Timișoarei sabotate de principalii actori politici care s-au folosit de suporteri în campania electorală

La un veac de la marea revoluție bolșevică a lui Lenin, omenirea trece prin vremuri tulburi și neclare, cu o pandemie care pare că a răsturnat percepții și valori. Tot mai adesea ni se spune că ceea ce am iubit timp de ani de zile, fără a face rău nimănui, este, de fapt, greșit. Iar timișorenilor începe să li se bage tot mai mult pe gât ideea că fotbalul, sportul-rege în România, nu merită atât de multă atenție. Hai mai bine să nu mai bea ei atâta bere pe un stadion, ci să alerge, să biciclească, sau, și mai bine, să vină cu trotineta electrică la serviciu! Doar vinerea!

De câteva săptămâni, microbiștilor timișoreni li se servește un teatru prost. După ce înainte de ultimele alegeri, cu expansivul primar Nicolae Robu, orașului i se promisese marea cu sarea în materie de infrastructură sportivă: trei stadioane, dintre care unul destinat preponderent rugby-ului, stadion distinct de aletism, pista de canotaj, săli polivalente (iar viziunile mai largi includeau și bazin de înot, patinoar și chir velodrom! Ce mai! Mai un circuit de Formula 1 ar fi lipsit), acum se trăiește în vremuri mult mai socialiste, economicoase și – nu ar trebui să ne fie teamă să o spunem – comuniste! Da, comuniste, și chiar și fasciste!

Stadionul-lego cu găletușa răsturnată. Când vii din Germania și te sperie sărăcia

De câteva luni, viceprimarul Cosmin Tabără, soțul fostei gimnaste Simonei Amânar, a spus că în primărie lumea strâmbă din nas pentru proiectul de stadion pe structură metalică de 15.000 de locuri dorit de fostul primar. Că e prea scump! De altfel, de când a venit la cârma urbei, Dominic Fritz știe doar să se plângă permanent că nu sunt bani. Mod de a gândi care nu are cum să nu se aplice și la fotbal. De altfel, germanul, fost băiat de cor, deci nicidecum vreo fire sportivă sau microbist, spune că se vor investi mulți bani pentru sportul de masă. Care e foarte necesar! Dar nu am auzit ca sportul de masă să schimbe vreun destin.

Fritz și-a luat și consilier ”pe” comunicare din presă, dar mă îndoiesc că îi citește povești despre viețile lui Messi sau a altor jucători care au răsărit din sărăcie și au devenit semi-zei ai prezentului. Oameni ale căror destine le-a schimbat fotbalul și doar fotbalul! Jucat, mai întâi desculț, iar apoi, pe marile arene ale lumii!

Arene fără pistă, în mare proporție! Deocamdată nu se știe dacă stadionul-lego se va face, când se va face, cum se va face și câte locuri va avea. Pentru că și lipsa de hotărâre îl caracterizează pe deplin pe primarul Timișoarei! Când se plimbă agale cu bicicleta prin oraș, Fritz e indecis cum să cheltuie banii. Oare ce făcea dacă ar fi candidat la Vaslui?

Când vii de la sat și apoi te dau pe spate președinții de federații

Despre președintele de Consiliu Județean Alin Nica nu putem spune că i-a plăcut să cânte în cor, ci solo. Pe la emisiuni televizate, unde s-a dus să ne arate că știe și să gătească. Firește, cu aceste două pasiuni, pe lângă politică, probabil că nici lui Alin Nica nu i-a mai rămas timp de sport! Mai ales că ani de zile a fost primarul unei comune fără anvergură din Timiș. Acum conduce ditamai județul, cel mai mare al României, și nu mai candidează la ”Vocea României” fără succes, ci primește vizite de la președinți de federații. Tot fără succes, dar pentru populație.

Florin Florea a considerat de cuviință să se bage peste proiectul de stadion de FOTBAL al Timișoarei. Vrea domnul Florea o pistă aici, deși în țară există stadion de atletism la Craiova, iar pistă au și cele de la Cluj și Târgu Jiu. Iar Alin Nica imediat a spus ”Să trăiți”! Același om care în toamnă anunța că stadionul va fi rectangular! Și fără pistă! Dar cum se poate să-l refuze pe Florin Florea? De remarcat și decorul baroc al fotografiei asociate anunțului. Când nu știi cum e să-ți mobilezi sufletul cu emoția, pasiunea, lacrimile și bucuria adusă de fotbal mai simți nevoia să pui un un tapet, un ceas cu pendulă, etc. în jurul tău!

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, notând în minte ceea ce i-a transmis Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism. Foto: Facebook Alin Nica

Mussolini zâmbește

Sigur, mulți vor spune că viitoarea arenă a Timișoarei e cu bani de la bugetul național și că și actualul stadion are pistă de atletism. Despre buget, Timișoara și Timișul cotizează infinit mai mult decât multe județe ale țării, cărora li s-a făcut un stadion nou înaintea Banatului. Iar pista de pe ”Dan Păltinișanu” nu a adus niciodată aici mari competiții de atletism, ci doar manifestări dedicate lui Nicolae Ceaușescu. Care Nicolae Ceușescu nu știm dacă va zâmbi din altă dimensiune, în care e posibil să fi rămas cu resentimente asupra Timișoarei! Prea multe elemente nesănătoase au trăit și mai trăiesc aici! Lui Mussolini sigur îi place însă. Când privește de unde e, din Rai sau Iad, vede și statuia Lupoaice din centrul Timișoarei, dar și un stadion pe care în viitor vor putea defila tinerii care vor îmbrăția idealurile lumii noi. Să nu uităm că la nivel înalt, se vorbește, în lume, din nou de proprietatea comună!

Cântăreții din politică au făcut play-back cu galeria lui Poli

Ca să revenim însă la decidenți care ”ucid” stadioanele Timișoarei, am clarificat că ambii sunt mai degrabă cu muzica decât cu ”lopta”. Și ambii au cântat frumos în urechile fanilor de fotbal timișoreni, în interes electoral. Liderii de galerie au umplut Facebook-ul de informația că Fritz le-a promis că ASU Poli va fi prioritatea sa, iar acum nici măcar nu le mai răspunde la telefon!

Despre Nica, a fost susținut sus și tare de Dan Alexa, care a precizat că va sprijini orice om politic care face ceva pentru sport. Nica a permis ca ASU Poli să se și antreneze, contra unei sume de bani, pe ”Dan Păltinișanu”. Un oscior mic aruncat în prezent, cu un bulzoder în proiectul viitorului!

Doar pentru că Florin Florea a promis că aici va avea loc un Campionat European de Atletism! Un oraș ca Timișoara ar trebui să joace măcar toamnă de toamnă în cupele europene, iar un stadion nou și frumos ar putea face asta posibil! Dar cine să înțeleagă? Politicienii care fac play-back? Banda de la caseta muzicii pentru suporteri s-a rupt, discul s-a crapăt și el demult!

Mușchi și trotinetă

Culmea, în aceeași zi în care vestea despre stadionul cu pistă a supărat toată suflarea fotbalistică din oraș, primarul Timișoarei a anunțat că s-a vaccinat și că nu i se văd mușchii în poză, pentru că îi are pe interior. Fiind vineri, probabil că și Nica a venit la lucru pe trotineta electrică. De altfel, astea sunt poveștile și idealurile lumii, la un secol de la revoluția lui Lenin. Bărbatul nu mai are mușchi, nu mai merge la fotbal, nu mai călărește, nu mai bea bere. Noul bărbat e sensibil, merge cu bicicleta sau trotineta, aleargă. De mers la sală nu merge, pentru că, mai nou, sălile de sport sunt elemente nesănătoase și huliganice ale pandemiei. Cântă, gătește pentru că soția refuză să o facă. Face economii. E mângăiat pe cap de președinți de federații.

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, se laudă că mușchii săi sunt pe dinăuntru, scuzându-se pentru brațele sale rotofeie. Foto: Facebook Dominic Fritz

Căci galeriile au și un mare defect! Sunt, de cele mai multe ori, patrioate! Iar lumea ne vrea, parcă, pe toți la fel, fără granițe, și desigur, pe bicicletă! Ce mai contează că un om care se pozează cu trotineta odată pe lună și în rest are șofer nu poate schimba niciun destin? Că nu poate inspira copii? Ce mai contează că în timp ce sportul de masă e toata ziua prezent în gargara politică, copiii nu au terenuri unde să facă sport?

Fotbalul a creat mai multe vise ca orice sport pe lumea asta. Iar sporturile, să avem pardon, nu sunt egale la popularitate! Sau poate trăim vremuri în care totul va reîncepe să fie egal… Iar Marcelo va fi la fel de iubit ca un politician pe trotinetă.

Anda DELIU 02 Apr. 2021, 21:04 Opinii
Pe aceeași temă