Emeric Dembroschi a devenit pentru a cincea oară cetățean de onoare al unei localități, la Dumbrăvița. Când spune că România va marca din nou contra Braziliei

Anda DELIU 29 Dec. 2022, 12:05 Diverse

La vârsta de 77 de ani, între Crăciun și Revelion, Emeric Dembroschi a mai primit o distincție pentru performanțele sale fotbalistice care astăzi ar face orice internațional român invidios: i-a dat gol marii Brazilii a lui Pele.

Fostul internațional poreclit Eroul de la Gudalajara a devenit, pentru a cincea oară, cetățean de onoare într-o localitate din România și pentru a două oară în mediul rural: la Dumbrăvița.

El e convins că un român ar putea să marcheze în poarta naționalei Cariocas, doar cu condiția ca cele două formații să se mai întâlnească. În schimb, nu e optimist pentru fotbalul din Timiș.

Pensie trăită în comuna bogaților din Timiș

Dembroschi s-a născut în 1945 la Câmpulung la Tisa, o comună maramureșeană aflată la frontiera cu Ucraina. Viața l-a purtat de la Sighetu Marmației în est, spre Moldova, iar apoi spre Banat, unde a și rămas. A jucat pentru Foresta Sighet, Victoria Roman, Dinamo Bacău și Politehnica Timișoara. Astfel, el a devenit cetățean de onoare în satul natal, unde are și o statuie din lemn, la Sighetu Marmației, Bacău și Timișoara, iar acum, la final de 2022, și la Dumbrăvița.

”Este o recompensă, dar nu e prima. Este a cincea localitate unde sunt cetățean de onoare. Mă bucură. Măcar cu atâta să rămân din fotbal. Sigur, mă simt onorat că am fost apreciat, și aici, și în alte locații. La bătrânețe, acum mă simt destul de bine”, a declarat Dembroschi.

Confuzia privind ortografia numelui său, în contextul originii sale dintr-o familie de polonezi maghiarizați, a persistat o vreme în România și chiar când s-a citit un Laudatio pentru decernarea titlului de cetățeam de onoare s-a afirmat greșit să numele a ajuns scris conform regulilor fonetice românești în mod eronat, deși tocmai aceea este grafia corectă. Asta după ce în presa vremii a mai apărut ca ”Emmerich/Emerich ”Dembrovschi”. Ilie Dobre i-a scris însă numele corect în volumul pe care i l-a dedicat. ”Da, așa e corect. Am pierdut certificatul de naștere și așa s-a scris atunci numele și așa a rămas. Între timp, am găsit certificatul, dar nu l-am mai pus în funcțiune”, a mărturisit Eroul de la Guadalajara.

A plecat din buricul Timișoarei și pentru că i se spărgea mașina

Fostul fotbalist și antrenor a povestit cum a ajuns să locuiască în Dumbrăvița, comuna lipită de Timișoara. Locuia în centrul Timișoarei, dar spune că avea neplăceri. Ideea salvatoare a venit de la soție.

”De 18 ani stau în Dumbrăvița. Ne-am plimbat odată cu mașina prin Dumbrăvița, cu soția și ea a spus: «Ce ar fi să ne mutăm aici? E liniște». Unde stau eu acum, atunci nu era nicio casă. Se făceau niște duplexuri, pe Constructorilor. Pe urmă ne-am mutat. Am vândut casa imediat. Am vrut cumpărător repede, că stăteam în zonă foarte bună, în Parcul Rozelor. Cu cât am vândut apartamentul, cu atât am cumpărat jumătate de duplex. E mai bine aici, că e liniște, e mai spațios. Bine, spațiu aveam și acolo, dar de atunci apăruse problema cu parcările. Dacă lăsam mașina deschisă, mi-o spărgea. Probabil suporterii care nu mă suportau! Prima dată mi-au furat echipamentul, tot ce aveam în mașină. După aceea, n-am mai lăsat nimic”, a povestit Dembroschi.

Crede că un român poate să dea gol Braziliei și astăzi

În timpul festivității de decernare a titlului de cetățean de onoare al Dumbrăviței, Dembroschi a glumit când s-a proiectat fotografia cu el și Pele. Fostul fotbalist a spus că și el ”se va duce” după ce se va duce Pele, referire la faptul că brazilianul suferă de ceva vreme de cancer și este internat des. Au fost prieteni în afara terenului, iar în 1970 Dembroschi a dat al doilea gol al României în poarta brazilienilor.

E convins că un alt internațional din prezent i-ar putea călca pe urme, cu condiția ca meciul să aibă loc. ”Oricând! Când o să jucăm cu ei, o să dăm și goluri Braziliei. Asta va fi cel mai greu, să ne mai întâlnim la o Cupă Mondială. Sau un meci amical, dar e destul de greu să organizezi un meci amical cu Brazilia”, a spus el, întrebat când crede că vreun român va mai înscrie contra Braziliei într-un joc oficial.

”Eu aveam 300 de copii. A venit consiliul județean i ne-a dat afară”

Altfel, la cei 77 de ani, Dembroschi a trăit și momente de umilintă, nu doar de recunoaștere a meritelor. Și-a adus aminte când a fost întrebat ce perspective vede la nivelul județului Timiș, cu trei secund-divizionare (Poli, Ripensia și Dumbrăvița). Dembroschi a fost implicat direct la deja defuncta ACS Poli.

”E foarte greu de spus. Perspective nu prea se văd! În primul rând, nu aveam infrastructură, nu avem stadion, nu avem terenuri de antrenament. Am avut o bază sportivă frumoasă la Stadionul «Dan Păltinișanu», pe care a desființațt-o domnul primar Robu, fiindcă a zis că face sală de 15.000 de locuri. Păi nu s-a făcut nici sală, s-au distrus și terenurile, și acum nu știu al cui e, al nimănui. Consiliul Județean a preluat stadionul, și când eram cu ACS Poli, juniorii, cu Șunda, Boiț, Bătrânu, Vlaicu, Vlătănescu, ne ocupam. Eu aveam 300 de copii. A venit Consiliul Județean și ne-a dat afară din stadion! Pentru ce? Nu s-au ocupat nici acum, nici atunci. Dar am stat pe la colțurile terenurilor, pe la bănci, nici nu e de mirare că s-a desființat!”, a spus fostul antrenor, cu referire la dispariția ACS-ului.

Astăzi, pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri este gata doar studiul de pre-fezabilitate, după ce autoritățile au predat amplasamentul căte CNI de două ori, în ani diferiți, exact ca în filmele cu proști.

”Nu este pasiune”

Reporterul Liga2.ro l-a întrebat pe Dembroschi dacă nu crede că unele lucruri de acest gen din Timiș, făcute aproape în mod absurd contra fotbalului, nu sunt voite. Maramureșeanul e de părere că nu, doar că fotbalul nu mai e iubit, copiii au doar modele de la TV și antrenori sunt simpli profesori de sport.

”Nu. Nu pot să cred. Cred că nu este pasiune! Nu este interes…Să știți că și pe parcursul carierei mele la Timișoara, aici am avut probleme tot timpul. Prima dată am venit cu mare entuziasm în ’74, că s-au umplut fabricile. Primărie, prefectură, primul secretar, primarii, consierii sau ce erau atunci, Politehnica, Institutul Politehnica, universitatea. Toată lumea era cu fotbalul! De aia a și mers bine. De aia am și venit aici. Și pe parcurs, s-a stins. Acum nu mai sunt nici modele de fotbaliști. Copiii de azi, degeaba… Dacă întrebi un copil unde vrei să joci, spune Real Madrid sau Barcelona sau la Bayern. Munchen. Dar ășta nu ajung niciodată acolo, fiindcă în primul rând nu mai sunt antrenori de copii. Când toți profesorii de sport conduc antrenamentele. Nu e în regulă. Or fi ei învățați din carte, dar nu știu, nu e suficient…”, a mai mărturisit Eroul de la Gudalajara.

Nu se mai uită 90 de minute la un meci

Ajuns la vârsta senectuții, Dembroschi spune că nu mai merge pe stadioane la meciuri. Nici la televizor nu mai privește partide întregi, deoarece jocul deja îl plictisește.

”Nu. La televizor nici acolo nu mă uit, decât 5 minute o repriză, 5 minute o repriză. Citesc tot fotbalul ce se joacă. Restul mă plictisește!”, a mai mărturisit cel considerat cel mai bun român de la Mondialul din Mexic.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-csc-dumbravita-intentioneaza-sa-renunte-la-cel-putin-sase-jucatori-dar-si-sa-ia-unul-de-la-o-vecina-din-timisoara-19256748

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cosmin-stan-predictie-sumbra-pentru-primavara-lui-2023-e-foarte-greu-de-crezut-ca-toate-cele-trei-echipe-din-timis-se-vor-salva-de-la-retrogradare-19256556

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-dumbravita-si-a-stabilit-programul-de-amicale-din-perioada-iernii-nu-va-intalni-niciun-adversar-mai-bine-clasat-decat-ea-19256493

Anda DELIU 29 Dec. 2022, 12:05 Diverse
Pe aceeași temă