Filoeuropenii noştri

19 sep 2012 1503 afişări Blog

Trăim în fotbalul adevărat datorită a două echipe diametral opuse ca strategie, ca discurs, ca filosofie. Punctul comun al CFR-ului şi al Stelei este reprezentat de forma bună de moment şi asta ne permite să nu tremurăm înaintea debutului în grupele Ligii, Campionilor respectiv Europa. Eu zic că sunt premise şi elemente pentru o rivalitate benefică roş-albastră-vişinie, de tipul celei din sezonul 2005/2006 cu CFR în rolul Rapidului. Momentul la care fotbalul românesc se raportează în ultimii ani a fost posibil datorită unor antrenori pasionaţi, dedicaţi şi pricepuţi, care au construit alături de conducători abili un lot solid, echilibrat valoric şi format din jucători responsabili. Chiar dacă vorbim de alte principii, Steaua echipă românească versus CFR cosmopolit, efectele pot fi aceleaşi. Dacă în campionat va câştiga numai una dintre ele sau, cine ştie, niciuna în Europa nici unii, nici ceilalţi nu au nimic de pierdut.

Filoportughezismul îmbrăţişat de trioul Paszkany-Mureşan-Zamfir la care au fost asortate capacităţile de comunicare şi stilul fotbalistic direct al lui Andone au fost de succes în România. Este timpul pentru o forţare a graniţelor, cu atât mai mult cu cât startul se dă din Braga, locul unde mulţi fotbalişti din lotul campioanei României au şansa de a fi profeţi acasă la ei. Mi se pare firesc în consecuţia faptelor din Gruia să urmeze un "next level" şi în Europa. Iar anul acesta mi se pare cum nu se poate mai potrivit. Nu vreau în niciun caz să zic că adversarul este unul de duzină, ieftin sau mai ştiu eu ce alte jocuri de cuvinte ne-ar putea veni cu Braga şi Peseiro. Mi se par valoroşi şi abili, tari şi alunecoşi, o echipă greu de descifrat, dar ce poate fi supusă neaşteptat de uşor dacă îi găseşti punctul sensibil. Înaintea meciului cu Dinamo, Andone se juca de-a spionul şi contrainformaţiile, aruncând fitile-provocatoare în tabăra adversă. Ceva mă face să cred că l-a citit şi pe Jose şi că dacă nu va bate, va pleca neînvins din Portugalia.

Tot cu armele lor, vrea şi Reghencampf să-i încurce pe nemţi. Stelistul e un filogerman declarat şi a adus ceva din rigoarea saxonă în cantonamentul plin de influenţe latino-balcanice al Stelei. Ar trebui să fiţi vecini cu cantonamentul Stelei, cum sunt eu unde lucrez, pentru a-i vedea pe Tănase şi

Compania cum se aliniază la masă, la autocar, cum mănâncă în linişte, cum se comportă ca un commando disciplinat şi respectuos. Fără derapaje, fără figuri comportamentale ori verbale. Arată altfel comparativ cu alte Stele. Bine, totul contravine imaginilor văzute la un reality-show, cu antrenorul dur fredonând manelele după care nu mai au voie Dodel şi Nilă să îşi conducă viaţa. Dar asta e altă discuţie. Pentru că stilului cazon din afara terenului i se opune un joc inventiv, aerisit şi dezinvolt, aşa cum steliştii nu au mai avut demult. Şi Steaua mi se pare capabilă să fie solidă şi articulată şi să înceapă urcuşul din josul -geografic vorbind- Germaniei. Sunt aproape sigur că Reghe şi ai lui nu vor rămâne datori şi vor răspunde joia la eventualele rezultate bune obţinute marţea ori miercurea, ca în cazul de faţă, Ando şi de CFR Cluj. Azi începe un drum de pe care am vrea să ieşim cât mai târziu la primăvară. Nu va fi uşor, dar eu unul chiar cred că amândouă vor ieşi din grupe.

Versiune selectata: mobil / standard