Trei români au spus o prostie care ne-a scăpat tuturor

9 sep 2019 755 afişări Blog

În primul rând, bună seara! Vorba lor. De fapt, dimineaţa, dar textul pe care îl citiţi acum a fost scris seara, după meciul în care ne-am stors precum o portocală de seră din Turcia, greu şi fără factor de lubrifiere, ca să batem Malta. Fix Malta aia în care vă faceţi vacanţele, cea de câţiva kilometri pătraţi, aia a produs fotbalişti aproape egali cu ai noştri. În primul rând, bună seara şi în al doilea rând, vai, cât de mult vorbim degeaba! Mă refer la băieţii de la naţională, cei care iată, au zece puncte după şase meciuri.

Un palmares deloc rău, aţi putea spune. Sunt, totuşi, zece puncte, adică suntem în zona în care sunt şi rivalele reale la calificare, Suedia şi Norvegia. Cu Spania nu discutăm. Am observat discursul ăsta şi la Ploieşti, la final de meci. ”Cred că cele trei puncte sunt cele mai importante”, ne-a anunţat marcatorul Puşcaş. ”Trebuia să câştigăm acest meci cu orice preţ. Sunt trei puncte cu care rămânem în cursa calificării”, rânjea inexplicabil şi Cosmin ”diminutivpentrugură” Contra. ”Cel mai important lucru din seara asta e că am luat trei puncte, deci mai avem şanse la calificare”, nota şi Alex Chipciu.

Insistenţa cu care cei proaspăt ieşiţi din vestiarul aburind şi îmbibat de miros de kelen au repetat treaba cu importanţa celor trei puncte e curioasă, am putea crede că cineva (pssst... Stoichiţă) le-a băgat asta în cap. Că dă bine, na! Până la urmă ai câştigat, n-ai pierdut, eşti în calcule. Nu? 

Nu! Ceea ce mult prea multă lume refuză să înţeleagă este că victoriile cu Malta şi cu Feroe nu contează la absolut nimic în această grupă. Sunt zero, nada, zip, zilch! Asta pentru că, doooh!, toată lumea bate Malta şi Feroe. Şi, după o logică cu care se distrează şi copiii de trei ani, asta înseamnă că singura noastră zestre reală în această grupă în care admitem că cele două codaşe nu vor încurca pe nimeni este... aţi ghicit, un punct. Cel din Norvegia. Ne-au bătut Spania şi Suedia, am făcut egal la Oslo. Aşadar, prostiile spuse de cei trei numiţi mai sus nu au decât, îmi permit să speculez, rolul de a deturna un pic atenţia şi de a tampona cu analgezic verbal rana microbistului învăţat cu loburi contra Columbiei care se vede acum tremurând în jocurile cu ospătarii care îi aduc cafeaua seara, la hotel, pe plaja stâncoasă din Valletta. 

Pe noi trebuie să ne intereseze felul în care ne prezentăm cu cei cu care luptăm în mod real, punctele de acolo contează. Suedia ne-a bătut, aşa cum am spus, Norvegia a făcut două puncte în două meciuri cu ei. Şi unul cu noi. Aşadar, suedezii au cinci puncte reale, norvegienii au trei, noi unul singur. Deci cât de importantă e victoria cu Malta? 

Îmi permit să pun discursul românilor, şi mă refer la Contra în mod special, pe o superficialitate pe care am mai sesizat-o. Selecţionerul care are impresia că e important în calculele calificării să baţi Malta e selecţionerul care urmăreşte doar câte 50-60 de minute din meciurile Ligii 1 şi cel care, nu cu mult timp în urmă, analiza Serbia în Liga Naţiunilor categorisindu-l pe Aleksandar Prijovic, atacantul vecinilor şi adversar direct, drept un ”fotbalist bătăios, dar fără cifre”. ”Fără cifrele” lui Prijovic erau, în acel moment, cam aşa:

- 42 de goluri într-un sezon şi jumătate la PAOK, în Grecia

- top 3 cei mai buni marcatori străini din istoria clubului

- golgheterul sezonului recent încheiat, la acel moment, în Grecia

Aşadar. În primul rând, bună seara! Şi în al doilea rând nu, nu cele trei puncte cu Malta erau importante!

Versiune selectata: mobil / standard