Care e adevărata valoare a cuplului Forminte - Nohai?

5 feb 2019 710 afişări Blog

Acum mulţi ani, pe vremea în care hârtia era un reper în presa de sport şi canalizarea încă era obiectivul principal în zona Bucureştiului în care specularea pământului i-a transformat pe unii în miliardari, Liga 1 era bântuită de blaturi. Reale, nu doar închipuite. Unele flagrante, altele făcute cu bun simţ. Însă din cauza asta, aproape orice meci cu desfăşurare ieşită din comun intra pe radarul vânătorilor de aranjamente. Ei bine, în vremea aia se discuta intens despre un Ceahlăul - Dinamo, meci bănuit că ar fi fost trucat. 

Se discuta pe larg prin parcuri, prin crâşme. Se scriau editoriale, se publicau analize, se cereau păreri. Culmea, într-o Românie fotbalistică săracă în evenimente importante, un posibil blat stârnea curiozitatea tuturor. În emisiunile de analiză de atunci se vorbea despre uşurinţa cu care fotbaliştii patronaţi de Pinalti au luat gol şi cum Dinamo, deşi mai valoroasă, nu a avut un adversar serios. Şi, nu în ultimul rând, era dezbătută prestaţia cuplului Forminte - Nohai, fotbalişti ai Ceahlăului despre care se spunea că ”nu au jucat la adevărata lor valoare”. 

Din toată această piaţă marocană din care era greu să mai ieşi lucid ridica mâna Cornel Dinu. Elegant, calm, cu vocabularul mai bogat decât tot ce a mai avut Dinamo în următorii ani. La un loc. Mister a fost întrebat ce părere are despre faptul că Forminte şi Nohai nu au jucat la ”adevărata lor valoare”, s-a uitat lung preţ de câteva secunde în direcţia opusă curiosului din studioul TV, cu mâinile uşor sprijinite de buzunarele mici ale vestei de sub sacou, apoi a rostit ferm, dintr-un aer: ”Domnilor, care e adevărata valoare a cuplului Forminte - Nohai?”.

Mulţi ani mai târziu, într-un ianuarie cu zăpadă cât să murdărească pantofii şi să încurce traficul, suflarea fotbalistică analizează oportunitatea transferului lui Carlos Fortes de la Gaz Metan la FCSB. Sau, de ce nu, undeva şi mai tare. Prin Spania, prin Belgia, poate prin Polonia la vârf. Vârful portughez amator de bucate tradiţionale şi supărat pe flotări a marcat 5 (cinci) goluri în 17 meciuri pentru medieşeni. Nu a avut momente de geniu, ba chiar vreo două goluri au fost pomana fundaşilor. Nu e om de naţională, nici tânăr nu mai e. Dar, cu toate astea, numele îi este pomenit măcar de cinci ori pe zi pe site-urile de sport sau în emisiunile de analiză fotbalistică drept îndreptăţit urmaş al lui Gnohere la FCSB. 

Deci? Care e adevărata valoare a lui Fortes? Nu ştim, dar ne dăm cu părerea. E oare cea pe care am preluat-o din zbor, aruncată în dezbatere publică fie de un impresar, fie de un jurnalist entuziast? Înainte să discutăm despre milioane, despre sute de mii pe an, despre goluri şi trofee, nu mai bine ne uităm la cifre? La minute jucate, la goluri marcate, la dueluri câştigate, la raportul ocazii-goluri? S-ar putea să vedem că ne-am petrecut iarna vorbind despre două vise umede ale impresarilor: venirea lui Reghecampf la FCSB şi transferul lui Fortes la acelaşi club. 

Versiune selectata: mobil / standard