Reghecampf, coincidenţele şi întoarcerea viruşilor dăunători

13 apr 2014 13933 afişări Blog

În media sportivă din România există o regulă nescrisă, o strategie de marketing care circulă, neoficial, ca un virus pe holurile din  anumite redacţii şi se inoculează în subconştientul noilor generaţii de jurnalişti. Tulpina ei constă din enunţul aproximativ: nu te apuci să critici foarte tare cluburile mari dacă vrei să faci trafic, audienţă sau să vinzi mai multe ziare. Spre exemplu, dacă ai în cap bunăstarea spirituală a celor 6 milioane de fani stelişti din ţară, nu te apuci să ridici semne de întrebare în privinţa corectitudinii unui meci al echipei din Ghencea. În cel mai fericit caz, încerci să provoci un oficial să dea o declaraţie belicoasă pentru ca apoi, triumfător, să te împăunezi cu meritul de a fi tratat subiectul “blat”.  

Neapăsat de presiunea performanţei financiare, jurnalismul din vremea Cooperativei era mai îndrăzneţ. Un caz concret: în octombrie 1997, Ceahlăul şi FC Naţional, echipa antrenată de Florin Marin şi condusă de Gino Iorgulescu, făceau un meci strategic, câştigat cu 3-1 de oaspeţi. “Oh, bieţi actori”, scria Ioan Viorel în ProSport, a doua zi, despre ceea ce el numea “regia de la Piatra Neamţ”. Era vremea când, lovindu-se de zidul tăcerii ridicat de sistem (orice fotbalist, antrenor sau conducător care vorbeşte despre blaturi e exclus, vezi cazul Marius Postolache), ziariştii îşi foloseau unul dintre simţurile elementare în breaslă, spiritul de observaţie, pentru a scrie despre parodiile jucate la Bistriţa, Piatra Neamţ, Cotroceni sau aiurea în prima ligă. Ameninţările cu tribunalul formulate de cluburi erau şi atunci, la fel ca în zilele noastre, nişte vorbe goale menite a crea senzaţia de corectitudine şi de indignare.

Un alt simţ dobândit de ziariştii din Epoca de Aur a blaturilor era dorinţa de a căuta în spatele coincidenţelor. De obicei, marile meciuri trucate erau precedate şi închise cu scandaluri monstru între oficialii echipelor implicate, se dădea vina pe arbitri, pe viruşi la stomac, pe accidentări şi pe propria echipă, în speranţa că presa va muşca momeala. Singurul, Jean Pădureanu nu avea nicio reţinere în a recunoaşte că “pe noi nu ne interesează meciurile din deplasare. Ne menajăm jucătorii pentru partidele de acasă, acolo vin sponsorii în tribune”.

La aproape 20 de ani de la acele vremuri, atmosfera de dinaintea meciului Steaua – SC Vaslui a avut o evoluţie curioasă, demnă de zilele pieselor de teatru cooperatiste. Damian şi Porumboiu s-au certat toată săptămâna pe tema controlului asupra clubului, jucătorii neplătiţi n-au vrut să vină la Bucureşti, au plecat juniorii, apoi au venit şi seniorii, casele de pariuri au blocat iniţial meciul, Steaua era câştigătoare sigură şi, când colo, ce să vezi!? Neplătiţii de un an au câştigat cu 1-0, o nefericită încurajare pentru finanţatorii din Liga 1 care uită să achite salariile angajaţilor, dar cer rezultate.     

“Îmi cer scuze pentru precedenta discuţie pe care am avut-o cu dumneavostră în legătură cu pariurile. (…) Azi m-am convins că dovezile materiale sunt necesare doar la DNA, probabil. Alte cuvinte sunt de prisos”, e mesajul primit pe Facebook, la câteva minute după meciul din Ghencea, de la fan al Stelei, trecut de 40 de ani, extrem de sensibil în trecut la asocierea dintre formaţia antrenată de Reghecampf şi flagelul meciurilor trucate. Evident, sunt în continuare mulţi suporteri stelişti convinşi că meciul cu Viitorul din sezonul trecut şi cel cu Vaslui de vineri sunt doar  “jocuri mai proaste”. Fanii preferă să creadă în coincidenţe, cel puţin atunci când ele se petrec la echipa preferată.

O privire aruncată peste meciurile Vasluiului din ultima perioadă scoate la iveală o altă potrivire bizară. Şase din ultimele 7 partide s-au terminat cu scorul de 1-0 sau 0-1. În patru dintre ele, golul victoriei s-a marcat după minutul 80, iar în al cincilea, în minutul 76. În toate, scorul pauzei a fost 0-0.

Vaslui – Gaz Metan      1-0 (Nuno Viveiros 76)

Săgeata – Vaslui        0-1 (Temwanjera 84)

Vaslui – Botoşani       0-1 (Danci 80)

Poli – Vaslui     0-2

Vaslui – Braşov            1-0 (Cesar Ortiz 61)

Vaslui – Viitorul         0-1 (Tănase 87)

Steaua – Vaslui          0-1  (Temwanjera 85)

Marea coincidenţă este însă virusul stomacal misterios de care s-au îmbolnăvit steliştii Popa, Tătăruşanu, Pârvulescu şi Chipciu. “Au vomitat, au stat numai la toaletă”, a explicat Reghecampf la conferinţa de presă simptomele gastroenterocolitei care a lovit din senin în ziua în care Vaslui trimitea în teren o echipă deplasată la Bucureşti prin curier rapid. Agentul patogen care s-a furişat în intestinele steliştilor nu poate fi depistat nici cu ochiul liber, nici pe lamele de la microscop, însă el a reuşit să producă un efect uimitor: prima înfrângere a campioanei, în acest sezon de Liga 1, un rezultat cotat cu 21 de casele de pariuri.

Pentru Reghecampf şi mâna sa dreaptă, Thomas Neubert, lupta cu agenţii patogeni nu e nouă. În 2009, fundaşul dreapta legitimat la Kaiserslautern şi antrenat de preparatorul fizic Neubert anunţa că nu mai poate juca fotbal din cauza unui virus stomacal: “Am un virus şi medicamentele pe care le iau ies pozitive la testul antidoping”. Teoria conspiraţiei creată de fanii germani pe forumuri susţinea însă că românul vrea să mascheze dopajul. La 33 de ani, Reghecampf pierdea lupta cu un virus, îşi încheia cariera de jucător şi revenea în România pentru a se face antrenor de succes. La scurt timp, Neubert renunţa la perspectivele oferite de Bundesliga natală şi venea în România pentru a se face preparator fizic de succes. Bilanţul relaţiei lor e o primăvară de neuitat cu Chiajna şi un titlu de campioană cu Steaua, chiar dacă drumul le-a fost presărat, ca să vezi potriveală, cu acuze de doping şi cu un nou virus stomacal deosebit de dăunător.

P.S. - Clubul Steaua a postat o reacţie pe pagina oficială. "Din păcate, din cauza faptului că simptomele au apărut în apropierea orei de disputare a partidei, câţiva dintre jucători nu au fost apţi pentru jocul cu FC Vaslui. Situaţia jucătorilor afectaţi este sub control, aceştia reluând antrenamentele în mare majoritate. În plus, fotbaliştii sunt atent monitorizaţi în continuare şi au dat semne de ameliorare", se scrie în comunicatul în care se anunţă că "există o anchetă epidemiologică în derulare". ProSport aşteaptă cu interes finalizarea acestei anchete şi concluziile staffului medical.

Versiune selectata: mobil / standard