Lucescu, victima prietenă cu regimul Ceauşescu

8 ian 2014 10713 afişări Comentează şi tu Blog

Totul începe de la o poză din colecţia personală a lui Serghei Niculescu Mizil, o bucată de Sahia Film, aşa cum scrie prietenul Alin Buzărin. Imaginea suprinsă pe la jumătatea anilor ’70, când sticlele de Pepsi se mai găseau, greu, dar se găseau, acţionează ca un buton de “delete” apăsat nemilos prin sutele de mii de rânduri scrise în ultimii 24 de ani despre persecuţia la care l-a supus regimul Ceauşescu pe Mircea Lucescu.

În copilărie, autorul acestor rânduri s-a identificat cu sutele de mii de fani ai antrenorului care a calificat naţionala la Euro ‘84. Pe lângă performanţe, Lucescu are şi o aură de dizident pe care a ştiut să şi-o amplifice după 1989 prin declaraţii, niciodată foarte dure, împotriva sistemului. Urât doar de o parte a fanilor Stelei – amuzant, dacă ţinem cont că Lucescu a fost fan CCA - , cel mai productiv antrenor român continuă la 68 de ani să-şi povestească romanţat trecutul şi este ascultat cu o veneraţie admirabilă, dar care le face o mare nedreptate adevăratelor victime ale regimului Ceauşescu.

"Lucescu, un om cald, politicos, este totalmente paranoic, remarcînd conspiraţii peste tot în jurul lui"
Jurnalistul Jonathan Wilson, în cartea Fotbalul în spatele Cortinei de Fier

Prezent luni seară în studioul Sport.ro să vorbească despre cum a fost 2013 şi ce vrea de la 2014, Mircea Lucescu a patinat pe derdeluşul trecutului şi a readus din nou în discuţie nedreptăţile îndurate înaintea evenimentelor din decembrie. În tot acest timp, ascunsă pe blogul lui Niculescu Mizil, fiul unui fost demnitar comunist şi prieten cu alţi copii de privilegiaţi ai vremurilor, o poză color învie o altă poveste. La o masă, poate o zi de naştere sau un Revelion, “victima” Mircea Lucescu petrece alături de “opresorul” Nicu Ceauşescu (în picioare, în faţa uşii) şi de alţi invitaţi, în timp ce Răzvan Lucescu, nu mai mare de 7-8 ani, încearcă să-i pună coarne tatălui său, pe jumătate poznaş, pe jumătate afectuos. Atmosfera e relaxată, cei prezenţi la masă par prieteni buni, se strâng unul în altul pentru a ieşi toţi în cadru.

8 titluri de campion a câştigat Lucescu la Dinamo, 7 ca jucător şi unul ca antrenor

“Am salvat pe Sportul Studentesc de la retrogradare, echipă de care se ocupa special Nicuşor Ceauşescu. Ni se ordona să cedăm puncte acestor echipe, iar noi le îndeplineam dorinţele, precizându-le că jucăm pentru Cămătaru, iar acesta, având calităţi de golgheter, înscria. Repet, era o forma de protest a noastră faţă de modul în care eram trataţi”, povestea Mircea Lucescu pentru Gazeta de Sud, acum câţiva ani. Sesizaţi, evident, senzaţia de repulsie faţă de practicile descrise care reiese din declaraţie.

Undeva este o contradicţie. Poza e făcută la mijlocul anilor ’70, Lucescu salva Sportul în anii ’80. Ce om pervers ar silui un altul, alături de care a petrecut cândva? Să admitem că Nicu Ceauşescu era un monstru şi, la un moment dat, s-a întors împotriva tovarăşului său de distracţie. Totuşi, într-un interviu acordat lui Dan Filoti, Valentin Ceauşescu, această figură contestată ambiguu de omul care a cucerit Ucraina, spunea: “Mircea Lucescu este un mare antrenor, dar eu personal am considerat că e mai bine să nu mai continui o relaţie de prietenie pe care la un moment dat am avut-o după ce frate-miu (n.red. - Nicu Ceauşescu) ne-a facut cunoştinţă...”

Din nou acea senzaţie neplăcută că piesele nu se potrivesc. Cum te poţi numi victima unui regim după ce ai fost prieten cu ambii fii ai cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu?

“Din considerente de popularitate, familia Ceauşescu m-a dat afară”
Mircea Lucescu pentru Gazeta de Sud

Lucescu nu vrea să-şi amintească trecutul aşa cum a fost. “Familia Ceauşescu m-a dat afară de la echipă naţională, după un meci în care România a zdrobit Austria cu 4-0, în preliminariile CE. Am fost demis din cauza popularităţii mele. Era perioada când oamenii ieşeau pe stradă şi mă aclamau, dar când numele meu nu apărea în presă. Se scria doar “antrenorul echipei naţionale”!”, susţine invitatul Sport.ro de luni seară. Invocând o cenzură sinistră, Lucescu cerşeşte şi obţine simpatie, doar că afirmaţiile sale sunt false. O simplă accesare a arhivei ziarului Sportul din zilele de dinaintea şi de după meciul cu Austria din 10 septembrie 1986 demonstrează că numele lui Lucescu apărea în presă. Dovada e în pozele de mai jos.

Din nou, e vorba de imagini care dau “delete” unor vorbe. Tot din simple cuvinte era încropită şi declaraţia seacă a lui Valentin Ceauşescu, dată la un moment dat pentru Cancan: “Da, Lucescu a sărbătorit succesul Stelei din 1986 în vestiar, la Sevilla”. Cine să creadă o asemenea grozăvie? Cine ştie dacă nu cumva există nişte imagini şi din acel vestiar?

Israelienii de la cotidianul Walla aproape l-au martirizat pe Lucescu. "A început să antreneze la o vârstă fragedă, a supravieţuit unui regim comunist în care a fost umilit de Ceauşescu şi a ajuns în campionate complicate precum cele din Italia şi Turcia pentru ca apoi să-şi găsească o casă la Şahtior”. Luni seară, la Sport.ro, invitatul a povestit ce sancţiuni drastice erau să primească el şi jucătorii de la Dinamo după ce Andone a făcut gesturi obscene spre tribuna oficială din Ghencea. “A doua zi am plecat în Italia unde antrenam o selecţionată a lumii împotriva Braziliei, nu ştiu cum de m-au lăsat să plec din ţară”, s-a întrebat, cu un aer uşor amuzat, Lucescu. Răspunsul e în posesia celui care antrena clubul Securităţii, dar e ţinut captiv în beciurile memoriei de dragul dizidenţei.

18 trofee are Lucescu în Ucraina, cu Şahtior: 7 titluri de campioană, 5 Cupe, 5 Supercupe şi Cupa UEFA

“Valentin Ceauşescu mi-a propus de două ori să fug din ţară”, a dezvăluit Lucescu, dar nu a fugit. Deşi susţine că era o victimă, un tip prea popular pentru a fi simpatic sistemului, a rămas până la capăt într-o ţară înfometată, iar în noiembrie 1989, râdea complice în stânga lui Hagi atunci când Valentin Ceauşescu îi anunţa pe tricolorii care tocmai se calificaseră la Mondialul din 1990 că “toată lumea merge la Melody. Nu ne împărţim”. Imaginile există AICI, iar zâmbetul lui Lucescu de la secunda 58 nu arată un om oprimat, deşi regimul opresor mai avea doar o lună de viaţă.

"Ce tot ţipă Mircea Lucescu? Rezultatele sale au fost blătuite. Muncă serioasă se făcea la Steaua, dar trebuiau să facă şi ei aranjamente, fiindcă Dinamo blătuia tot"
Ilie Savu, fost antrenor la CCA pentru Evenimentul Zilei

Incontestabil un antrenor bun, Lucescu are dreptul să-şi vândă trecutul cum doreşte. În egală măsură însă, victimele nopţii comuniste căzute peste România după 1945, torturate, prigonite, filate, ascultate sau ucise de sistem, au dreptul să nu fie puse pe picior de egalitate cu un cetăţean al RSR care a băut Pepsi cu vin la masă cu Nicu Ceauşescu şi care mergea, cu ocazii speciale, la Melody, alături de prietenul Valentin Ceauşescu.

3 trofee a câştigat Lucescu în Europa: Cupa UEFA cu Şahtior, Supercupa Europei cu Galatasaray şi Cupa Anglo-italiană cu Brescia

 

 

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard