V-aţi păcălit, domnilor!

13 oct 2018 487 afişări Comentează şi tu Blog

Ce au în comun Isăilă şi Rădoi? Arta pedagogică. Răbdarea şi abilitatea de a relaţiona cu nişte copii. Puterea de a se plia pe caracterul fiecăruia. Plăcerea. Plăcerea de accepta să întinerească alături de cei din vestiar. Plăcerea de a transmite mai departe tot ce au pe hard-diskul încărcat de Iordănescu, în cazul braşoveanului. Sau de Piţurcă, în cazul olteanului.

Ce ar mai avea în comun? Pasiunea pentru fugă. Sunt mereu pe picior de fugă. Fuga de acasă. Pentru că familiile lor le-au simţit lipsa când le era lumea mai dragă. Apropos, Dani, cele trei fete, şi soţia ta, fosta scrimeră, Vali, tot te vor dojeni. “De ce pleci?” şi “Când te întorci acasă, tati?”. Sunt cele mai uzitate atacuri ale celor patru fete, aşa cum povestea Isăilă pentru ProSport, înainte de Crăciun.


Daniel Isăilă, alături de soţia sa, fosta mare scrimeră Vali Isăilă, şi de cele trei fete. FOTO arhiva personala

Şi ce ar mai avea? Pasiunea pentru pistoale. Sunt pistolarii suficient de precişi încât să ochească cei mai buni jucători dintre cei buni pentru a asambla o echipă pentru Euro. Cu un deget nervos mereu pe cocoşul pistolului, ambii au dat dovadă de inteligenţă şi curaj când au trimis convocările sau au făcut schimbările.

Ce mai au în comun Isăilă şi Rădoi? Da, e simplu. Le-a clănţănit maxilarul când atacanţi de soi le-au încercat viteza eschivelor şi li s-a mărit ficatul când antrenorii i-au repartizat să recupereze tot, din centrul liniei de mijloc. Aşa e, ambii s-au exprimat la fel de bine. Şi pe linia de mijloc. Şi pe linia de fund.

Pe Daniel Isăilă l-am cunoscut într-un interviu pe repede-înainte la FRF, înainte de Ajunul Crăciunului. E genul de antrenor care îşi frământă mintea secundă de secundă pentru a găsi soluţii inspirate. Pe Rădoi l-am admirat din tribune. Pe vremurile când clasicii exigenţi de la Tribuna a II-a de pe Ghencea mustăceau ironic: “Cine mai e şi băiatul ăsta!”. În finalul dialogului cu Ioana Cosma, fostul şesar, acum puţin grizonat pe la tâmple, a pus într-o declaraţie toată puterea pe care a adunat-o în 30 de ani de fotbal. “Azi am fost un român fericit. Marţi, voi fi un român mândru”.

Şi ce numitor comun mai au Dani şi Mirel? Abilitatea de a fi lucrat cu doi dintre inventatorii fotbalului. Ioan Niculae şi George Becali. Atotştiutori, mereu cu pantofi de dictator în picioare şi aprigi la mânie şi când nu era cazul, patronul de la Giurgiu şi cel din Pipera s-au îndoit mereu de ştiinţa celor doi. Le-au dat la gioale, pentru că ştiu la centimă toate inovaţiile din antrenorat, şi s-au descotorosit lejer de cei care n-au acceptat să devină marioneta păpuşarului.

România e după 20 de ani la Euro de tineret în primul rând datororită celor doi oameni care au condus naţionala în această campanie.  Aşa că, domnilor, voi cei care le-aţi arătat, acum ceva timp, uşa lui Isăilă şi Rădoi, v-aţi înşelat! V-aţi înşelat amarnic în privinţa lor.

PS: Şi tu te-ai înşelat, Ionuţ Radu, în privinţa bunicului tău. El sigur nu te-ar fi aşteptat, în iulie 2019, la casa de la ţară. Şi-a luat de un an bilete să vadă, la vară, printre meciurile tale, toată Italia.


Ionuţ Radu, lângă Puşcaş. Şi un gest pentru cel mai iubit bunic din România FOTO FRF

 

Versiune selectata: mobil / standard