Oamenii lui Copil

29 oct 2018 403 afişări Comentează şi tu Blog

Marius Copil a avut mereu lângă el puţini oameni. Puţini, dar buni.

Familia i-a fost mereu alături. Ai lui au plecat în week-end cu un avion privat din Budapesta pentru a prinde finala cu Federer şi au trăit fiecare schimb intens de mingi la fel ca pe vremea în care Marius se pregătea, la Arad, pe când era doar o bucată de carne, cu Ioan Cociuban şi, mai apoi, cu Adrian Szabo.

Fiecare minge spre Federer a fost cuprinsă cu privirea, de la câţiva metri, şi de prinţul Ştefan Dimitrie Ferdinand Sturdza, om care prin compania lui, Deesse din Elveţia, îl sponsorizează pe Marius, aşa cum a făcut-o şi cu liderul mondial de la fete. Un alt sponsor important al arădeanului este Eric Sturdza şi banca lui.

A avut mereu lângă el puţini oameni. Puţini, dar de calitate.

În copilărie, după ce a plecat din România, a pus toată puterea lui în mingile care plecau glonţ către terenul lui Ditmar Weiss. Timp de trei ani. Părinţii lui au simţit că se coace ceva bun şi i-au luat bilete de America.

După ce pe la 13 ani asculta şi îşi scrijelea în minte orice detaliu spus, în Munchen, de Oliver Gross, Marius s-a mutat într-un colţ de Rai, la Fort Lauderdale, lângă Miami. Încă un pas care-i întărea ideea care-şi făcuse cuib în mintea lui: elita lumii. Undeva, cândva. Ca titlul filmului lui Jeannot Szwarc, cu Jane Seymour şi Christopher Reeve.  

Omul care l-a dus pe Roddick pe acoperişul tenisului mondial, francezul Tarik Benhabiles, i-a cizelat loviturile cu precizie, iar la 15 ani, arădeanul simţea că i se deschid noi perspective. A jucat primul meci la "profi" şi reverul cu o singură mână căpăta din ce în ce mai multă forţă.

Când a împlinit 16 ani şi şi-a luat permis de conducere în SUA, Marius a primit cadou un Lincoln Navigator. Nu l-a ţinut mult timp. Pentru că o întâmplare haioasă l-a făcut posesorul unui Mercedes ML 63 AMG. Pentru a ajunge la antrenament, i-a dat tatălui său cheile să-i spăle "vaporul". Jan Copil s-a întors cu un zâmbet forţat la fiul său. "Decât să-mi spele maşina, mi-a luat una nouă", i se confesa Marius unui apropiat.

Marius Copil a avut mereu lângă el puţini oameni. Puţini, dar esenţiali.

Cum a fost Andrei Pavel. Cneazul l-a trecut strada spre casa socrilor săi, din Germania, de lângă Halle, acum vreo 11 ani. Lui Jan Copil, fost rugbyst şi luptător, tatăl lui Marius, îi străfulgerase în minte ideea de a-şi şcoli fiul lângă un greu al circuitului. Şi Cneazul i-a ascultat dorinţa.

L-a luat cu el la Halle, unde l-a antrenat non-stop, pe final de carieră, iar celebrul turneu pe iarbă i-a dat şansa să cunoască nume noi. Şi chiar şi Roger Federer a identificat potenţialul longilinului cu ditamită învelită în catifea. Swiss Maestro tocmai semnase cu Gerry Webber, miliardar al cărui club îl avea în componenţă pe Andrei, şi calităţile lui Copil l-au făcut pe elveţian să-i arunce mănuşa. "Vrei să-mi fii sparring pe durata turneului?". Copil a acceptat şi nu va uita vreodată super-tiebreakul câştigat în faţa campionului elveţian, pe iarbă, scor 12-10.

Retras din activitate, Pavel a luat decizia de a pleca în Statele Unite, pentru a-şi deschide o academie. Cu aproape jumătate de milion de dolari, fostul nr.13 ATP şi-a cumpărat un castel, în Arizona. Constănţeanul călătorea necontenit, iar programul nu era pe placul soţiei, Simone. Inevitabil, Pavel şi Copil au hotărât să se despartă.

A avut mereu lângă el puţini oameni, Puţini, dar săritori.

Oliver Gross a apărut din nou la momentul potrivit, iar cel mai bun român din ATP în prezent pendula între Munchen şi Florida. Colaborarea cu tehnicianul german i-a ridicat din nou nivelul de cunoştinţe şi de încredere.

Marius Copil a avut mereu lângă el puţini oameni. Puţini, dar la timpul potrivit.

Aşa a fost şi cu agentul italan Hugo Columbini, cel care îi oferise pe când era în Florida, un contract de fotomodel. Aşa a fost şi cu preparatorul fizic Dan Cristea, fost atlet de performanţă. Dar mai ales cu Andrei Pavel. Singurul român care l-a învins pe Roger Federer a ales din nou o provocare frumoasă. Nu l-a scăpat vreodată din ochi cât timp nu s-a ocupat, în anii care aveau să treacă, special de Marius, dar drumul celor doi s-a întretăiat din nou în 2018.

Eficienţa colaborării s-a văzut, mai ales în Basel, acasă la Federer, pe parcursul săptămânii trecute. După un turneu minunat, elevul lui Andrei s-a înclinat, în finala de ieri, scor 6-7/5, 4-6, dar tenisul solid etalat din calificări până duminică îl ajută să-şi traseze ţinte şi mai înalte.

P.S.: De ce a vorbit Marius fluent limba germană în sala din Basel? The Kid a absolvit Liceul German din Arad şi i-a plăcut mereu, printre zboruri, să mai pună nişte carne pe cunoştinţele sale. I-a încolţit în minte, la un moment dat, ideea de a urma Facultatea de Management, dar a realizat că viaţa îl conduce în tenis, nicidecum nu conduce el viaţa.

Aşa că afacerea familiei, un hotel din Arad, a rămas în mâinile mamei lui, Vasilica, fostă handbalistă la Gloria. Mai bine! Dacă ar fi preluat Marius maşinăria cu 100 de camere, poate azi ar fi rămas doar cu supertiebreak-ul din Halle.

Nu şi cu duelul fantastic, de ieri, din casa lui Federer.
 

Versiune selectata: mobil / standard