DUREREA ZEULUI

16 aug 2017 56 afişări Comentează şi tu Blog

Londra. Penultima zi a Campionatului Mondial de atletism. Sesiunea de seară.

E ultima cursă din cariera unui personaj fabulos. Atletul complet. Personajul carismatic. Jamaicanul care iubeşte sportul şi oamenii. El e întruchiparea generozităţii. Amestec de talent cu un vagon de muncă.

E ultima cursă a carierei şi aurul îi licăreşte fix în minte. Ţine medaliile la degetul mic şi-a dat uitării bronzul din finala de la 100 m. Pentru că urmează startul în ştafeta de 4x100 m. Primează spiritul de echipă. E proba complementarităţii. Şi Usain e pe ultimul schimb. Desigur.

Pe schimbul 3 stă camaradul Yohan Blake. Băţul magic va fi purtat de Julian Forte pe-al doilea schimb. Iar tălpile lui Omar McLeod s-au împrietenit deja cu mult hulitul block-start.

Jamaica deţine doar al treilea timp al sezonului - 37,95 - şi pleacă de pe culoarul cinci. Pe braţe va fi purtată Marea Britanie de 60.000 de suflete. E posesoarea celui de-al doilea timp al anului - 37,76 - , şi şansele sporesc. Favorită, cel puţin pe hârtie, nu pe portativ, e ştafeta Statelor Unite, cu un cvartet de vis - Rodgers, Gatlin, Bacon, Coleman (37,70 season best).

Dar toţi ochii din arenă scanează dinţii legendei. Usain îşi lărgeşte zâmbetul. Ca la prima cursă. Exact ca la primul titlu olimpic din Beijing. Sau la stabilirea recordului mondial din Berlin - 9,58. Sau la descalificarea de la Daegu când a furat startul. Sau la înfrângerea de săptămâna trecută. E relaxat. Pare că deţine din nou controlul. Sau poate doar mimează echilibrul?

Se pleacă tare. Ca din puşcă. Se merge cap la cap. Cu avans pentru Statele Unite şi Marea Britanie. Se intră pe turnantă. Urmează ultimul schimb. Adrenalina pompează în vene! Stadionul huruie! Camerele TV par că transpiră. Jamaica schimbă a treia. Dar ce emoţii? Băţul e la Usain! Britanicul Mitchell-Blake şi americanul Coleman au un pas în faţa lui Insane, dar Bolt ameninţă! Îşi ia rolul în serios. Compasul îl ajută! Dar face doar patru paşi. Faţa-i schimonosită de durere. Calcă parcă pe vârfuri de suliţe şi se prăbuşeşte. Nu i se poate întâmpla tocmai lui... Îşi atinge instinctiv cvadricepsul piciorului stâng...

Între timp... Cronometrul aţipeşte când dă nas în nas cu Mitchell-Blake, 37,47, cel mai bun timp al sezonului. Americanii iau argint (37,52), japonezii încheie cu bronz (38,04). O parte a publicului savurează succesul urmaşilor lui Linford Christie. Dar cei mai mulţi au inima zdrobită.

Blake pune timid o mână pe umărul lui Bolt. Vion şi ceilalţi doi galben-verzi. Şi omul cu căruciorul. Cu căruciorul! Pentru el! Usain! În ultima cursă a carierei. Nu mai poate juca niciun rol. E el. Chiar el. Cu privirea pierdută. Cu sentimentul că milioane de oameni l-au vrut acolo. Să-şi bombeze pieptul pe linia de finiş. Să facă semnul spre cer. Şi încă un tur de stadion. N-a fost să fie...

Cauzele accidentării Fulgerului? Corina Ţifrea, voce puternică în atletismul românesc, explică la microfonul Eurosport. "Nu e vorba de o luxaţie, ci de o contractură a muşchiului. Iar cauzele pot fi: suprafaţa dură a pistei, o încălzire superficială sau o lipsă de hidratare".

N-a fost să fie seara lui. Chiar şi Zeii mai suferă câte o contractură musculară. N-a fost să fie final cu aur şi tot ritualul.

Dar rămânem cu o mie de imagini în minte şi un zâmbet mereu natural.

Pentru că...

11 titluri mondiale

9 medalii olimpice

Deţinător a trei recorduri mondiale

Şi multe altele...

Mulţumim, Usain!

P.S. Fotografii aflaţi la nivelul pistei au imortalizat mai multe momente de după prăbuşirea lui Bolt. Această fotografie arată că accidentarea s-ar fi produs la nivelul cvadricepsului piciorului stâng.

Versiune selectata: mobil / standard