De ce cred în Zicu

Redactor:
Andru Nenciu

Pe Ianis Zicu l-am apreciat ca fotbalist. Și încă mai cred în el. Și la 33 de ani. Zice că-i bat la ușă oferte din Asia dar ar putea oricând să-și ridice tricoul și în Liga 1. Dacă va mânca sau nu din nou furnici în copac sau urechi de lemn… timpul o va arăta. Dar acum cred în Zicu mai mult pentru că e un tip cu personalitate și mânăncă pe pâine nu numai fotbal. Mănâncă sport pe pâine. Cred în el ca un viitor oficial în fotbal. Are o privire de ansamblu asupra fenomenului, a investit în el și se poate adapta la tendințele din managementul sportiv. Îl ascultasem mai atent la Digi, în emisiunea lui Dan Filoti, în urmă cu ceva timp. Azi-dimineață, machidonul a fost invitat la ProSport LIVE, unde timp de o oră și cinci minute, alături de colegii mei, Claudiu Giurgea și Matei Udrea, a vorbit cam despre tot ce se putea vorbi. I-am identificat 10 trăsături menite să-l pună oricând în rolul unui om cu putere de decizie. De ce cred în Zicu?

Pentru că are personalitate puternică. Și viteză de reacție. În tinerețe s-a lăsat purtat până în Serie A de vocea convingătoare a lui Ioan Becali, impresarul său. Acum n-ar mai face-o. A făcut destui bani din fotbal încât să-și ducă viața într-un hamac al liniștii, însă se hrănește cu agitație, îi place viața trepidantă. Ia atitudine pe facebook atunci când un echipaj de poliție cu defecțiuni la propria mașină îl amendează pentru nereguli, își respectă meseria și vocea tribunei atunci când i se reproșează surplusul de kilograme și, citit într-o anumită cheie, comentariul său referitor la gestul lui Leo Grozavu devine un sfat de luat în seamă pentru toți fotbaliștii din Liga 1. „Nu sunt adeptul nici măcar al jignirilor, cu atât mai puțin să lovești un jucător. Trebuie să existe respect, indiferent că ești președinte de club, antrenor sau jucător. Poți să-i explici unui jucător și fără să-l lovești. Poate părinții lui Golofca nu l-au lovit niciodată. Cu mine nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Și antrenorul a lovit pe cineva pe care putea să-l lovescă”.

2. Pentru că are capacitate analitică.  Prin discursul din emisiunea ProSport LIVE, Ianis n-a spus explicit dar a comunicat subtil faptul că e dispus să lupte împotriva corupției și a mafiei pariurilor. Nu a fandat înșelător și nici nu a căutat cu privirea o muscă din tavan când a fost întrebat de Giurgea și Udrea dacă există blaturi în România. Prin spusele lui putem să punem informațiile într-un tablou mai larg. „E un lucru care se întâmplă în toată lumea. Cred că și copiii de 14 ani pariază, nu se duc ei pentru că nu au voie, dar îi trimit pe cei mai mari în casele de pariuri. Eu aș vrea să se facă o anchetă foarte, foarte dură pentru a ști ce riști și ce sancțiuni ai putea să primești. Toată lumea vorbește despre lucrurile necurate care se întâmplă în Liga a II-a. Și atunci mă gândesc de ce mulți jucători din Liga a II-a care au valoare nu vor să joace în primul eșalon. Mulți dintre ei probabil se simt mult mai bine acolo pentru că se fac lucrurile foarte ușor și reușesc să-și facă un venit mai mare decât ar avea în primul eșalon. Asta, deși în Liga a II-a salariile sunt mult mai mici…”. 

3. Pentru că trage un semnal de alarmă. Zicu sugerează că fotbaliștii cresc de mici într-un cadru plin de ispite și nu sunt lăsați să se dezvolte curat.  „De ce pun casele de pariuri în ofertă meciuri din Liga a III-a? Ar trebui să nu mai pună nici măcar din Liga a II-a. Să pună numai meciuri din străinătate în program!”.

4. Pentru că oferă soluții. Zicu are un nas fin, citește rapid oamenii și propune un discurs cursiv, mereu argumentat. Oferă exemple din mediul în care a trăit și în care a locuit, dar și din trăirile și experiențele oamenilor de la care susține că avut ceva de învățat. Cuvintele lui se pot transforma oricând în lecție pentru sportivii picați într-o mlaștină a depresiei sau pentru cei care simt că nu mai au vreo perspectivă în mediul în care au performat sau și-au dorit să progreseze. „La Târgu Mureș am evoluat în două perioade. În una în care făceam performanță (n.r. – loc doi în urmă cu doi ani în Liga 1) pentru că eram fotbaliști care nu aveam grija zilei de mâine… eu, Hora, Marius Constantin, Gabi Mureșan, Edi Stăncioiu. Și una în care jucam alături de băieți care îmi spuneau seara că merg să stea în cameră, acasă sau la hotel. De ce? Pentru că nu aveau nici bani de un suc”, deschide Zicu o fereastră spre Mureș. Machidonul consideră că rețeta perfectă în fotbalul românesc o oferă, din toate punctele de vedere, Hagi: „Acolo merg toate lucrurile bine pentru că el îi ține în stres pe toți. Atât timp cât își plătește angajații la timp, și ei treubie să fie prezenți la lucru. Le poate cere orice. E singurul club unde totul este organizat perfect”.

„Hagi ar fi cel mai potrivit selecționer al României”
Ianis ZICU, 33 de ani

5. Pentru că recunoaște rolul psihologului în sport. În sportul românesc, psihologul e privit de actorii din teren drept persona non-grata. Și nu doar din teren, ci și de pe bancă pentru că sunt nenumărate cazurile în care antrenori iscusiți sau patroni cu buzunare grele de bani consideră că-i ridică mentalul „angajatului” printr-o simplă discuție centrată pe iubită, mamă sau pe portofel. „Când am plecat în Italia mi-am dat seama că nu eram pregătit din punct de vedere mental. Echipele ar trebui să aibă antrenori de atletism care să-i învețe pe copii tehnica alergării, dar și psihologi. Psihologii te ajută. Antrenorul nu este psiholog. Trebuie să apelezi la specialist, că de asta a făcut opt facultăți și are opt mastere. Ca să știe ce să-ți spună, să-ți explice ce se întâmplă cu tine”. Constănțeanul readuce în prim-plan o problemă veche. Însă uită că, de multe ori, chiar sportivii îi fac pe psihologi să-și ia tălpășița. Prin replici cartieristice, glumițe de internat sau o atitudine superioară de prost-gust.

„Partea psihologică e mai importantă decât partea fizică”
Ianis ZICU, 33 de ani

6. Pentru că e altruist. Se spune că cea mai mare teamă a adevăratelor staruri sau a celor care s-au considerat vedete în diferite zone de activitate – sport, muzică, cinematografie – e frica generată de retragerea de pe scenă. În fotbal, dar și în tot sportul românesc, pensia îi face pe protagoniști să adope decizii pe genunchi, să pătrundă în anumite grupuri construite pe valori cu care nu se identifică sau îi fac să ardă etape. La ProSport LIVE, Zicu nu făcut un pas înapoi atunci când a fost întrebat de Udrea și Giurgea dacă ar conduce FR de Fotbal, a spus că alți colegi au întâietate pentru că au jucat la alt nivel: „Sunt Cristi Chivu sau Ciprian Marica înaintea mea. Ei au jucat în altă ligă”.

7. Pentru că vorbește fără perdea despre hibele fotbalului românesc Pe parcursul unei ore de emisie, Zicu a discutat despre problemele fotbalului românesc din toate palierele. „La Dinamo erau atât de mulți acționari încât nici nu-ți mai dai seama pe cine voiau să înjure galeria”, spune Ianis. Mută apoi registrul: „Niciun antrenor român nu a inovat vreun sistem de jos. Să spui și tu că vine un străin și ia ceva de la el”. Și oferă și o explicație: „La noi vine un președintele și-ți cere să schimbi sistemul că așa a văzut el. În plus, sunt foarte mulți oameni pe lângă patron, asta dăunează fotbalului românesc. Important e că atunci când iei deciziile – și numești om de marketing, contabil etc – trebuie să ai încredere în totală și să te delimitezi. În România, președintele de club știe când n-are șoferul benzină sau că a făcut pană. Președintele se încarcă peste zi cu lucruri care n-ar trebui să ajungă la el și atunci când vine cineva cu o problemă reală, e atât de încărcat încât se enervează și nu mai ia decizia corectă”.

8. Pentru că are simțul umorului. Se spune că umorul și ironia sunt apanajul oamenilor inteligenți. Prin ceea ce spune, fostul internațional lovește cu biciul ironiei într-un sistem întreg: „Cel mai bine am lucrat cu Prandelli, la Parma. M-a impresionat tactic. Dar eu am venit la Inter în anii 2000, când tactica nu exista în România. Acolo am înțeles ce înseamnă partea tactică. Am reușit să le stric 30 la sută din antrenamente în prima lună. Nu știam unde să stau, câte atingeri face colegul. Nefiind atât de încuiat, am început să înțeleg”. Apoi, Ianis a explicat scurt de ce nu va urma o carieră de antrenor. „O funcție de conducere aș alege, nu vreau să mă fac antrenor pentru că nu vreau să albesc. Nu vedeți ce li s-a întâmplat lui Guardiola și lui Luis Enrique? N-aș vrea să fac asta pentru că o să-mi cadă părul și pe urmă va trebui să-mi pun implant de păr, ca Măruță. La partea psihică nu te mai rezolvă nimeni. Nici pastilele nu-ți mai fac bine”. 

„Unde mi-a rămas inima!? La Dinamo sau la Rapid? E în pieptul meu, respir”
Ianis ZICU, 33 de ani

„Prin Coreea de Sud au fost fotbaliști pe care nu puteam să-i driblez. Dar nu știu cum îi mai cheamă pentru că pe toți îi cheamă Li și Kim”

Redactor:
Andru Nenciu
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…