5 poveşti despre Vasile Turcu. Pantofii de crocodil, intruziunea, sacoşa cu bani, vaca de muls şi procesul încheiat cu două zile înainte de a muri

10 mar 2017 1608 afişări Comentează şi tu Blog

de Andru Nenciu

Vasile Turcu a murit joi dimineaţă, la vârsta de 62 de ani, la mai bine de o săptămână după ce încercase să se sinucidă prin spânzurare. Pe 1 martie, fostul afacerist a fost găsit de familie spânzurat în propria locuinţă, fiind ulterior resuscitat şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Reprezentanţii legali au găsit şi un bilet de adio al lui Vasile Turcu, în care acesta îşi cerea scuze familiei. Prin declaraţiile unor apropiaţi, ProSport vă prezintă câteva lucruri despre fostul investitor de la Dinamo pentru a putea pne informaţiile într-un context mai larg.
 

1. SACOŞA CU BANI | Handbalul, sportul în care jucătorii fac mereu henţ. "Nu-mi dau seama de ce a făcut acest gest. De ce n-am făcut-o eu!?"

Uşa în sport i se deschidea de fostul conducător de la CS Dinamo, Marcel Popescu, la începutul anilor 2000. Mai precis, uşa secţiei de handbal. Într-o perioadă în care echipa masculină înota în ape tulburi, patronul de la Romconstruct promitea marea cu sarea. Şi s-a ţinut de cuvânt.

"A venit la noi un domn care vrea să bage bani în sportul în care jucătorii fac mereu henţ", se răspândea rapid vestea în vestiarul anticei săli din Ştefan cel Mare. Investitorul necunoscut până atunci publicului larg asigura un climat financiar dătător de speranţe, iar rezultatele urmau să apară. Dinamo Romconstruct se califica în 2004 în semifinalele Cupei EHF după un sfert cu Nordholm, iar penultimul act cu spaniolii de la Altea devenea dramatic.

În tur, Marian Cozma şi colegii lui se distanţaseră la un moment dat la şase goluri, însă ibericii au egalat pe final. Altea avea să se impună în retur la o diferenţă de patru goluri, iar finala cu nemţii de la Kiel rămânea doar un vis pentru noul proiect al lui Vasile Turcu. Povesteşte pentru ProSport Petre Cozma, tatăl regretatului Marian Cozma. 'Dinamo avea o perioadă dificilă până să vină el, dar se vedea că e un tip sufletist. S-a apropiat rapid de jucători şi prin felul lui de a fi, dar şi prin generozitatea lui. Mi-amintesc că, la un moment dat, venea cu sacoşa cu bani la meciuri. Pe Marian îl iubea foarte mult. Nu-mi dau seama de ce a vrut să se sinucidă, ce oare l-ar fi împins... De ce n-am făcut-o eu!? La ce mi s-a întâmplat mie. Greutăţile trebuie să le duci, să le cari în spate şi să le laşi apoi în urmă". Cu un investitor potent din punct de vedere financiar, Dinamo se lupta cu greii din handbalul românesc, dar echipa de handbal devenea doar punctul de plecare într-u cursă aducătoare de faimă, dar şi de bătălii şi investiţii care aveau să-l uzeze.

7-le tip de la Dinamo Romconstruct: Iulian Strat - Mihai Cojocea, Rareş Jurcă, Marian Cozma (Ion Mocanu), Rareş Fortuneanu,  Eliodor Voica (Adrian Petrea), Gabi Armanu (Dorin Purcărea)

2. MUSAFIRUL NEPOFTIT | "Se mai şi băga la echipă!"

Cu sacoul de investitor pe umăr, Turcu reconfigura obiectivele pe semicerc, dar, din prea mult elan, nu-şi putea reprima instinctul de a transmite o morişcă de invitaţii. Nu se băga peste antrenori, dar...

Cotat drept unul dintre cei mai buni centri români de după Revoluţie, Rareş Fortuneanu ocupă în prezent funcţia de antrenor secund la gruparea St. Raphael, loc 4 în puternicul campionat al Franţei. Fostul jucător de la Dinamo şi de la naţională ne introduce în atmosfera echipei de la începutul anilor 2000. ”Vasile Turcu este cel care m-a adus înapoi în ţară, eu jucam în Israel. Îl pun în categoria celor care au ridicat nivelul salariilor în handbalul masculin, alături de Petru Paleu (n.r. - fost investitor la Fibrexnylon Săvineşti). A contribuit la creşterea nivelului de trai al jucătorilor şi la ambiţia cluburilor de a transfera handbalişti bine cotaţi. A fost un dinamovist convins, ca orice conducător care dădea bani se mai şi băga la echipă, dar acest lucru s-a văzut şi la fotbal. A făcut şi lucruri bune şi rele, dar până la urmă a fost unul dintre oamenii care şi-a băgat banii lui la sport.

Venea destul de des la echipă, totul a fost bine cât salariile au fost respectate la zi. După ce am început să pierdem, lucrurile s-au mai deteriorat, iar ulterior el a plecat la fotbal. Îmi aduc aminte că în sezonul 2003-2004 aveam 6 puncte avans faţă de Constanţa, dar federaţia a schimbat regulamentul în timpul competiţiei, a introdus play-off-ul, iar acolo am pierdut. Îmi pare rău că Vasile Turcu a ajuns într-o astfel de situaţie”, spune Rareş Fortuneanu pentru ProSport.

3. VACA DE MULS | Cum a crescut preţul lui Miranda de la 100.000 de euro la 800.000 după o noapte de poker

Cu o detentă căpătată pe linia de 9 metri, Vasile Turcu avea să coboare treptele din Complexul Dinamo prin 2005, după doi ani de investiţii în vestiarul băieţilor care făceau henţ. Ispitit de faima domnilor cu cravate roşii de la FC Dinamo, Turcu îşi deschidea larg portiera de la vaporul negru la prima bătaie cu pumnul în geam a unui agent FIFA. "Giovani Becali l-a adus la Dinamo", spune Ionel Ganea.

Tip cu dare de mână şi avid de popularitate, Turcu îşi continua cursa în lumea bună a sportului. De pe alte poziţii de această dată. Intrat deja într-un vârtej din care cu greu mai poţi evada, nea Vasile punea pe masă cărămizi întregi de bani. Şi cum obiectivele echipei puteau fi atinse doar cu jucători valoroşi, Turcu se transfora ad-hoc în vârful de sabie al investitorilor de la Dinamo. Altruismul său şi deschiderea l-au azvârlit în situaţii de care era total străin. Dă timpul înapoi un personaj important din fotbalul românesc. "După o partidă de poker jucată într-o noapte de Giovani, Borcea şi alţi corifei, Cristi a avut ideea de a aduce rapid un atacant rasat. Argentinianul Miranda era dorit şi de Steaua, dar el valora cam 200.000 de euro. Dintr-o dată, ca să le ia faţa rivalilor, Borcea s-a gândit să-l sune pe Vasile şi să-i spună că sud-americanul le va scăpa printre degete dacă nu fac rost de 800.000 de euro. Turcu s-a dat peste cap şi a făcut rost de 600.000 în câteva ore. Miranda a fost prezentat în sala de evenimente de la CS Dinamo, fanii erau în extaz... n-aveai loc de Vasile pe la GSP TV, Sport.ro, Telesport... Bani aruncaţi pe fereastră! Miranda s-a dovedit o mare ţeapă". Din stolul de dorinţe ale oamenilor de la Dinamo, Turcu prindea repede una-două. Şi le concretiza. Nu conta că Miranda sau un altul întregeau grupul de calamităţi trecute prin Ştefan cel Mare. Misiunea era îndeplinită. Face o incursiune în trecut un fost antrenor de la Dinamo. "Când nimeni nu ştia cum să-l aducă pe Torje la Dinamo, Vasile a găsit soluţia. S-a dus după el la Timişoara şi de-acolo a apărut celebra lui declaraţie: <<Am luat inima Banatului>>". Din tranzacţie, se spune că Torje s-ar fi ales şi cu o clădire din apropierea stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare, imobil ce-i aparţinea lui Borcea. 

Turcu obişnuia să se umfle în pene, dar nu se călca niciodată pe bombeuri cu ceilalţi capi de la Dinamo. A ştiut cum să se evidenţieze în conducerea multicefală de la Dinamo şi avea bucurii mărunte. "Îi plăcea să apară la televizor. Se simţea bine. Nu-şi dădea seama că e o vacă de muls. Era o vacă de muls cu inimă mare", spune, sub protecţia anonimatului, un fost conducător din fotbal.

4. UN INVESTITOR  ÎN PANTOFI DE CROCODIL. SAU DOI INVESTITORI ÎN PANTOFI DE CROCODIL | Cum a cumpărat o pereche de încălţări la preţ dublu

Protagonist de umor involuntar, Vasile Turcu îşi accepta la Dinamo şi în viaţa publică statutul de comediant. Intrat pe scena personajelor complexe din fotbal, şeful de la Romconstruct se hrănea cu agitaţie. Cascada sa de perle e arhicunoscută, însă există şi momente mai puţin mediatizate. Într-un moment când contractele cu statul curgeau gârlă, Turcu venea cu bani din propriul buzunar la echipă. "Era vesel, spunea mereu glume, era prietenul nostru, nu-l puteam considera patron. De foarte multe ori aducea bani de acasă", spune Florentin Petre pentru ProSport. Între rolul de percuţionist cu fular alb-roşu pe cap şi cel de miliardar cu trabucuri scumpe, Turcu avea câte o vorbă şi către ziarişti. "Multă parodie, bă, în ce ai scris! Numai filme ai scris! Nu-mi place ce ai scris!", i se adresa oficialul unui jurnalist înaintea unui meci decisiv din Ştefan cel Mare. Replica promptă venea tot de la un investitor de la Dinamo: "Dar cum ai reuşit, tu, Vasile, să citeşti!?".

Prietenii susţin că Turcu ţinea la tăvăleală în cercurile lor, iar unul dintre episoadele pe care orice regizor ar fi vrut să-l pună în scenă s-a consumat într-un restaurant cu meniu sofisticat. Povesteşte pentru ProSport un om de fotbal. "O ţeapă pe care Turcu a digerat-o cu greu s-a consumat la o tranzacţie. Nu de jucători, ci de... pantofi. Un apropiat al echipei îi vânduse lui Borcea o pereche de pantofi din piele de crocodil. Cu 800 de euro. I-au plăcut atât de mult lui Vasile încât şi-a comandat şi el o pereche. Nu întrebase preţul. Doar că lui i-a fost vândută cu 1.500 de euro. Când a aflat, a doua zi, ce bun negociator ar fi fost Borcea, i-a cerut explicaţii cu o voce răstită vânzătorului - un antrenor. Răspunsul l-a făcut să zâmbească şi să se potolească: <<Tu ai piciorul mai mic, Vasile. Manopera costă mai mult la pantofii mai mici...>>. A râs şi n-a mai zis nimic. Era un om bun".

5. PROCESUL CU REDNIC | ProSport a descoperit pe site-ul Tribunalului Bucureşti că antrenorul de la Mouscron şi-a retras marţi plângerea

Iute la mânie cu cei care-l călcau pe coadă, Turcu nu ezita să lovească sub centură. Cu vorbele lui. În felul lui. Cu timbrul său vocal. Ultimul conflict avut cu om de fotbal a fost cel cu Mircea Rednic, fost antenor la Dinamo, actual tehnician la Mouscron, în Belgia. Atacurile s-au purtat în ambele sensuri - iar Rednic l-a acţionat în judecată, în luna decembrie, pe fostul acţionar al "roş-albilor".

Turcu pedala pe subiectul comisioane, Rednic a răspuns în fel şi chip. Mai în glumă, mai în serios, de scos în evidenţă pentru întregul conflict e declaraţia lui Rednic: "Nu treceţi pe sub Arcul de Triumf, e făcut de Turcu, să nu vă cadă în cap!". Telenovela a continuat pe toate posturile TV şi în presa scrisă, iar unul dintre cei mai valoroşi antrenori români l-a dat în judecată pentru calomnie. ProSport a descoperit azi, pe site-ul Tribunalului Bucureşti, că în urmă cu două zile reclamantul a anulat cererea de chemare în judecată.

Turcu şi-a trăit viaţa după regulile lui şi s-a cocoţat pe un munte de bani şi faimă care l-au transformat treptat. Ce l-a împins către gestul sinucigaş, în ce fel îţi striveşte personalitatea fotbalul după ce simţi că ai toată lumea la picioare şi în ce proporţie ar fi clacat după acţiunea DNA... sunt întrebări fără un răspuns precis.

Versiune selectata: mobil / standard