10 lucruri despre omul şi fotbalistul Florin Niţă

10 apr 2017 1123 afişări Comentează şi tu Blog

"Leşinasem, îi mulţumesc lui Niţă că a venit să-mi scoată limba", a fost declaraţia lui Andrei Ivan, imediat după finalul partidei CS U Craiova - FCSB 0-1, într-un meci contând pentru play-off-ul Ligii 1. Imaginile s-au derulat cu încetinitorul după contactul dintre atacantul oltenilor şi Bălaşa. Stadionul a amuţit şi pentru o fracţiune de secundă în aer s-a simţit o energie apăsătoare. Doar pentru o fracţiune de secundă însă. Portarul oaspeţilor, Florin Niţă, a avut atitudine şi reacţie, iar echipa medicală a intervenit prompt. "Suntem oameni", şi-a explicat gestul omul cu mănuşile de salvator. ProSport a stat de vorbă aseară târziu, la o oră după finalul partidei, cu omul sub aripa căruia Niţă a devenit un goalkeeper de clasă, antrenorul de portari al vicecampioanei, Florin Tene.

GESTUL DIN MINUTUL 36 La finalul partidei de la Turnu Severin, reporterii Bogdan Pasăre (Look TV) şi Paul Andone (Digisport) l-au întrebat pe fostul goalkeeper de la Chiajna despre momentul în care a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor lui Andrei Ivan. Niţă a răspuns prompt: "Suntem oameni!", dezvăluindu-şi câteva trăsături de personalitate: modestie, generozitate, altruism, hotărâre. Florin Tene dezvoltă pentru ProSport. "Este un caracter frumos, un băiat cu un suflet enorm, un băiat respectat de tot grupul. E foarte credincios, e un tip liniştit".

AUTO-ACCIDENTAREA Pe final de meci, Niţă a plonjat spre o minge trimisă de Ivan, dar parada l-ar fi putut costa scump. Fără a mai reuşi să declanşeze "butonul" de autoconservare, portarul vicecampioanei s-a ciocnit violent de bara porţii chiar cu regiunea coccisul - vârful coloanei vertebrale. Moke a sesizat gravitatea traumatismului şi a făcut semne disperate către bancă. După intervenţia echipei medicale, Niţă a continuat meciul. "Sunt bine", a confirmat el, cu privirea pironită în pământ, la microfonul Digisport şi Look TV. Cum îl caracterizează Tene din punct de vedere fizic? "E un băiat foarte puternic, e foarte călit ca om. Acum se simte bine. Ar intra şi cu o mână să apere şi să-şi ajute echipa".

VICTORIA DE FLORII "Am fost felicitaţi de toţi colegii şi de toţi prietenii, ne simţim amândoi foarte fericiţi", spune antrenorul de portari de la FCSB, lider în Liga 1.

 "Îl văd la nivelul lui Lobonţ ca agilitate"

PROGRESUL Florin Niţă şi-a trăit o picătură din carieră la Chiajna, dar consacrarea în fotbal a survenit după transferul la Steaua, actuala FCSB. Şi-a acceptat statutul de rezervă şi doar a mustăcit când colegii îi mai testau reflexele pe un ton lătrat cu câte un "ţi s-a lipit vopseaua de şort" sau "să nu dai în clocot de atâta încălzit". Din postura de sparring, Niţă a strâns din dinţi şi a devenit titular şi un portar aflat în câmpul vizual al selecţionerilor României - Anghel Iordănescu sau germanul Christoph Daum. Povesteşte Tene, fost portar la Dinamo, Rapid şi Steaua. "Eu l-am găsit al patrulea portar la Steaua, mi-a plăcut seriozitatea lui şi am identificat rapid că e dornic de muncă. E genul de om care m-a ascultat orbeşte, a fost mereu receptiv la sfaturile mele. În momentul de faţă are o încredere fantastică în el pentru că stăpâneşte foarte bine elementele specifice portarilor".

CAPITOLELE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎMBUNĂTĂŢEASCĂ Se spune că portarii încep munca întotdeauna de ieri, că marea lor înfrângere e renunţarea la visuri şi că antrenamentul lor nu se termină nici când îi ia somnul. Tene, fost component al naţionalei la Euro 96, dezvăluie punctele nevralgice ale elevului său: "Trebuie să lucreze mai mult la jocul cu piciorul stâng şi la componenta psihică pentru că obişnuieşte să se consume prea mult în el".

DESPRE PLASAMENT, VITEZA DE REACŢIE, JOC CU PICIORUL ŞI IEŞIRI PE CENTRĂRI. Ce note i-aţi acorda lui Niţă la următoarele capitole? Antrenorul de portari al vicecampioanei nu dă note dar explică pentru publicul larg. "Plasamentul lui e foarte bun, viteza de reacţie a crescut, loveşte bine cu ambele picioare balonul, ieşirile pe centrări sunt precise, iar tehnica lui este în creştere. În momentul ăsta îl văd la nivelul lui Lobonţ ca agilitate", mai pune Tene câteva tuşe în tonuri calde pe portretul titularului din poarta vicecampioanei.

De ce conduce un model Dacia Logan

GOLURI PRIMITE Teoria potrivit căreia portarii vorbesc de la rar spre foarte rar despre golurile încasate se pare că nu e valabilă în cazul lui Florin Niţă. Tene susţine că după fiecare partidă se nasc discuţii constructive între el şi fostul fotbalist de la Concordia Chiajna: "Vorbim foarte des despre golurile primite, le analizăm după fiecare meci"

DE CE CONDUCE DACIA LOGAN De foarte multe ori, Florin Niţă a fost văzut la volanul unei Dacii Logan, autoturism care făcea notă discordantă cu herghelia de sub capota bolizilor de lux din parcarea echipei patronate de omul care conduce un Maybach, George Becali. Florin Tene explică: "El are trei maşini dar conduce uneori şi Dacia pentru că este un om modest".

DORINŢA LUI NIŢĂ "Să ia campionatul, să fie sănătos şi să fie convocat la naţională"

CINE AR FI TITULAR DACĂ LUCESCU SAU REGHECAMPF I-AR AVEA PE TENE ŞI PE NIŢĂ ÎN LOT? "Cred că în momentul de faţă este peste mine când eram la vârsta lui, dar trebuie să mă depăşească şi la echipa naţională pentru că eu am fost prezent în lotul naţionalei la o ediţie a Campionatului European". Iordănescu nu l-a văzut anul trecut pe Niţă. Poate o va face Daum.

Versiune selectata: mobil / standard