10 idei despre medalia fetelor de la tenis de masă. De ce nu s-au calificat încă la JO, fantomele care le urmăresc în fiecare finală și momentul neștiut cu Bill Gates

Redactor:
Andru Nenciu

Reprezentativa feminină de tenis de masă a luat din nou caimacul în tenisul de masă european după ce a câștigat ieri, la Nantes, medaliile de aur pentru a doua oară consecutiv. Elevele lui Viorel Filimon au măturat cu Portugalia, scor 3:0, la finele unui meci în care cele două jucătoare de origine chineză Fu Yu și Jieni s-au înclinat în fața lui Bernadette Szocs, respectiv Dana Dodean Monteiro. Eliza Samara a dat în meciul trei lovitura finală, iar fetele au încins un dans în mijlocul țarcului de joc. ProSport vă prezintă 10 informații despre performanța impresionantă a fetelor, date care vă ajută să plasați într-un context mai larg rezultatul obținut de o țară care nu s-a bazat și nu se va baza pe jucătoare naturalizate pentru că școala românească e vie, merge pe un management eficient și valorfică talentele din orice colț al țării.

1. Naționala feminină a României a jucat ieri a șasea finală de campionat european după 2010.  A obținut patru medalii de argint și două de aur, ultimele urcări pe podium producându-se la ediția din Luxemburg 2017 și la ediția proaspăt încheiată, ieri, la Nantes.

2. La fiecare finală jucată, în colțul tricolorelor a stat reputatul tehnician constănțean Viorel Filimon, tatăl lui Andrei Filimon, unul dintre cei mai spectaculoși jucători din istoria României. Andrei Filimon ocupă în prezent funcția de selecționer al reprezentativei masculine. Viorel Filimon a gândit excelent tactic partida cu Portugalia când a făcut foaia de joc. Le-a așezat pe Szocs și Dodean pe primele două poziții și a poziționat-o pe Samara pe a treia poziție. Stabilită în Portugalia alăuri de soțul ei Joao Monteiro și de fiical lor, Lara, arădeanca a acumulat în acești ani o bază mare de date despre bagajul tehnic și strategia trupei care se antrenează în Porto și Lisabona.

3. La toate cele șase finale, echipa a fost formată, printre alte jucătoare de „gemenele” Eliza Samara și Daniela Dodean Monteiro, care au dat greutate tenisului de masă românesc în ultimii 15 ani. Ambele au fost selecționate în naționala mare de la o vârstă fragedă (16 ani), făcând joncțiunea cu lotul mare la care jucau fostele vedete ale tenisului de masă românescu, Mihaela Șteff, Otilia Bădescu sau Adriana Zamfir.

4. Toate cele șase finale de după 2010 s-au jucat sub mandatul actualului președinte, Cristi Romanescu, fost component al naționalei masculine în anii ’80. Și medaliile de aur cucerite de fete într-o altă perioadă frumoasă tenisului de masă au fost obținute tot în perioada cu Romanescu în vârful FRTM.

5. La fiecare dintre cele șase finale jucate de România, de partea cealaltă a fileului au stat, mereu, fie la Olanda, Germania sau Portugalia, câte două jucătoare de origine asiatică. Și, mai mult, mereu s-a aflat pe banca tehnică a formațiilor mai sus menționate câte un antrenor de origine chineză.

6. Medalia de ieri nu le califică pe fete la JO pentru că Europeanul nu constituie criteriu de calificare la competiția celor cinci cercuri. Fetele au strâns doar puncte, sunt în grafic pentru Tokyo, unde avansează 16 națiuni (Japonia e țară organizatoare, China e campioană mondială). În ianuarie, în Portugalia, va avea loc un turneu de calificare de unde trupa lui Filimon se poate califica direct.

7. ProSport a oferit în trecut un răspuns despre procesul de naturalizare pe care marșează națiunile din Europa. ProSport a discutat cu președintele FRTM, Cristi Romanescu, și cu antrenorul naționalei feminine, Viorel Filimon  „Există țări care le dau ceva bani și le oferă condiții să facă antrenament, chiar dacă nu stau pe continentul nostru. Țările dezvoltate economic le oferă 10.000, 15.000, 20.000 de euro prima de instalare, dar totul este relativ și diferă de la țară la țară. E o sumă pentru a vă face o idee. Preferă această metodă în dauna unei investiții pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciunul mare jucător. Poate gândesc că e mai rentabil să bagi banii în niște jucători care sunt mai nimeni în China, dar care pot crește valoric, așa s-a întâmplat și cu cele din Olanda, Franța, Spania, Anglia și acum cu Germania”, spunea Filimon.

„Chinezii dispun de o arie de selecție extrem de largă și le este foarte ușor să cristalizeze vreo trei formule de aceeași valoare. Din această cauză, jucătoarele și băieții care simt că nu și-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru națională optează să plece. Cum se naturalizează atât de rapid? În unele țări simplu: Ministerul Sporturilor din fiecare țară tratează cu Ministerul de Externe! Și lucrurile sunt puse rapid la punct”, dezvolta Cristi Romanescu, președintele FRTM.

8. Cum putem câștiga în fața Chinei. „Cred că e mai greu în afara mesei de joc. Oricum, de data asta am fost mai omogeni ca niciodată, pe parcursul acestui campionat am reușit să facem trei formații diferite. Adică omul unu a jucat și pe poziția a treia, a jucat și pe poziția a doua, omul doi la fel, lucruri care mi-au ușurat întocmirea foii de joc. Mai greu e când jucătorii își spun că fiecare poate bate și tu trebuie să găsești varianta optimă și să bați cât mai ușor. Acest 3-0 pare destul de clar, dar ați văzut că meciurile au fost disputate. În continuare Europa are posibilitatea de a bate China, doar să credem. Ani de zile am jucat împotriva a 6-7 țări care au naturalizat 2-3 jucătoare. Finalele jucate au fost cu Germania, cu Olanda, cu Polonia, cu Spania, cu Suedia, care au avut două jucătoare chinezoaice. Am pierdut cinci finale și acum am câștigat de două ori la rând. Să nu credem că de acum nu putem fi înfrânți. Prin mobilizare putem câștiga în fața Chinei. Cred că nu avem încrederea suficientă că se poate. Am demonstrat de atâtea ori, prin scor, pentru că am pierdut, dar că am fost aproape, pentru că nu am avut acel finish”, a explicat, pentru ProSport, Viorel Filimon.

9. Explicația din fruntea FRTM. Pirmamida valorică și o etichetă. ” În sportul nostru, când sunt așa de strânse meciurile și jucăm la vârf, mereu suferim cu inima. Dar și lucrurile le facem cu inima. Le felicit pe fete, pe domnul antrenor Viorel Filimon, pe staff-ul care a stat în spatele acestui rezultat. Le mulțumesc celor care ne-au încurajat de fiecare dată și trebuie să o spun că e a doua oară consecutiv când câștigăm acest titlu, am arătat că suntem cei mai buni din Europa și suntem pregătiți de medalie la Jocurile Olimpice. Fiecare meci e foarte greu, contează la ce nivel joci și adversarele noastre doreau să ne învingă, dar fetele s-au mobilizat exemplar, au crescut de la meci la meci, și-au dorit victoria și au vrut să arate lumii întregi că România are cea mai bună echipă de tenis de masă din Europa. Colegii din alte federații mă felicită și mereu le spun că nu am încercat să mint valoarea, ne creștem sportivii în propria ogradă, e greu să facem acest lucru, dar am respectat piramida valorică și de fiecare dată aducem sportivi campioni. Le mulțumum cluburilor, acesta e drumul înaltei performanțe”, a spus, pentru ProSport, Cristi Romanescu, președintele FRTM.

10. În final, un moment neștiut. Povestește pentru ProSport Cristi Romanescu. „Pentru a pune într-un cadru mai larg performanța fetelor și pentru a arăta, dintr-un anumit unghi, felul în care îi încântă pe spectatori, o să vă dezvălui că în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, în sală, la un meci al Elizei, se afla și Bill Gates care a stat lângă mine și lângă antrenorul Statelor Unite, român stabilit în SUA. Era venit să le vadă pe americance, dar până la meciul lor a văzut-o pe Eliza. La final, a luat-o în brațe și a felicitat-o. În tensiunea de după meci, Samara nici nu-și dăduse seama cine a felicitat-o. Abia apoi i-am spus noi”

Redactor:
Andru Nenciu
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…