CSM Târgovişte, paradis financiar. CULISELE transferurilor de miliarde. Cum a ajuns voleiul târgoviştean o afacere sârbo-turcească

15 iun 2016 2992 afişări Volei
CSM Târgovişte, paradis financiar. CULISELE transferurilor de miliarde. Cum a ajuns voleiul târgoviştean o afacere sârbo-turcească CSM Târgovişte a cucerit în ultimii trei ani un singur trofeu, Cupa României, în sezonul 2015/2016. Foto: DBsport.ro
  • Două agenţii de impresariat din Serbia şi una din Turcia deţin grosul jucătoarelor care au trecut pe la echipa de volei feminin din Târgovişte în ultimii ani.
  • Şeful uneia dintre aceste agenţii e team-manager la Volero Zurich, unde au ajuns Zoran Terzic şi Zeljko Bulatovic, cei care au pregătit sezonul trecut CSM Târgovişte.
  • Pe altă filieră, cu rădăcini în Turcia, au fost transferate la Târgovişte jucătoare care n-au impresionat pe terenul de joc, dar au încasat bani frumoşi de la CSM.


În trei sezoane petrecute în prima ligă, echipa de volei feminin CSM Târgovişte a cucerit un singur trofeu, Cupa României 2015-2016 şi a jucat două finale de campionat. Din postura echipei care promova în vara lui 2013 din eşalonul secund, Târgoviştea a ajuns să se bată pentru titlul naţional, dar sumele care s-au alocat din bugetul local au crescut de la an la an, iar CSM a ajuns un adevărat paradis financiar pentru cei care au prins contracte cu echipa de volei. Agenţi, jucătoare, antrenori, colaboratori şi colaboratoare, toţi au dus-o bine în ultimii ani, sursele noastre vorbind despre contracte de mii de euro pe lună plus transport, cazare, trei mese pe zi şi petreceri de lux după victorii.

Cine controlează cu adevărat echipa şi care sunt filierele pe care sunt aduşi antrenorii şi jucătoarele, aflaţi astăzi, după o documentare care a durat câteva săptămâni.

Olimpic Sports Management, sârbii care aduc sârboaice

Toate jucătoarele din Serbia care au evoluat la CSM Târgovişte în ultimii ani se află sub contract de impresariere cu Olimpic Sports Management, o agenţie care are sediul în Belgrad şi e condusă de Irena Tomovic. Pe site-ul oficial al agenţiei, alături de numele lui Tomovic apar încă patru sârbi, cu titulatura de manageri.

Sara Klisura, Suzana Cebic, Marta Drpa şi Bianca Buşa sunt jucătoarele impresariate de Tomovic &co. care au evoluat pentru Târgovişte în ultimele două sezoane. OSM mai are voleibaliste în Divizia A1 din România, spre exemplu Radonjic la Lugoj sau Kecman la Târgu Mureş, însă nicăieri o adevărată legiune, ca la Târgovişte.

SB Community, sponsor al lui Volero Zurich

O altă agenţie de casă a CSM-ului este SB Community, prezidată de un sârb de 39 de ani, Bojan Simurina. De la SB nu a venit nicio jucătoare la vicecampioana României, în schimb, prin Simurina, târgoviştenii i-au acontat pe Zoran Terzic şi Zeljko Bulatovic, pentru returul sezonului 2015-2016.

La finalul sezonului, Terzic şi Bulatovic au plecat din România cu destinaţia Volero Zurich. Şi o surpriză: SB Community este sponsor al echipei elveţiene care va juca în Euroligă, iar patronul Simurina ocupă funcţia de team-manager la Volero. De altfel, o fotografie sugestivă cu Terzic semnând înţelegerea cu Volero este postată pe site-ul agenţiei, de la începutul acestei luni.

SB deţine drepturile pentru nouă antrenori. Şase dintre ei au pregătit, în ultimele sezoane, formaţia din Zurich, manageriată de Simurina! În afară de Terzic şi Bulatovic, aterizaţi recent în Elveţia, Svetlana Ilic (2011, 2012), Dragutin Baltic (2013), Vladan Radonjic (2015) şi Avital Selinger (2015) au şi ei în CV prezenţe pe banca lui Volero.

Culmea, Dragan Nesic nu are legături cu agenţia lui Simurina. Până în ianuarie 2016, niciun tehnician impresariat de SB Community nu antrenase în România.

Poveşti cu turci şi cu fete frumoase

Apropo de Nesic, simpaticul tehnician care a condus CSM-ul spre prima finală din istorie a fost recomandat de Bulent Cadar, fost manager al lui Tomis Constanţa şi un apropiat al Dianei Calotă, căpitanul echipei târgoviştene. Nesic a ajuns la Târgovişte în vara lui 2014. Tot pe o filieră de la Istanbul au venit şi câteva jucătoare, Lola Arslanbekova, Eva Chantava şi Gwen Rucker, toate fiind manageriate de Shining Stars, agenţia turcului Tunc Asfar, bun prieten al lui Cadar!

În afară de Rucker, niciuna nu a avut evoluţii consistente la CSM. Iar ca o paranteză, Lolei i-a fost înjumătăţit salariul în pauza de iarnă a sezonului 2014-2015, iar Chantava a fost trecută pe linie moartă după venirea sârbilor Terzic & Bulatovic. Despre Arslanbekova s-a spus că ar fi încasat iniţial aproape 10.000 de euro pe lună la Târgovişte.

  • Departe de toată această încrengătură, cu sârbi, turci, agenţii, impresari, jucătoare şi contracte de mii sau zeci de mii de euro, la CSŞ Târgovişte se pregătesc câteva puştoaice, sub comanda eternului Nelu Atanasiu. “Avem posibilitatea să mai angajăm pe cineva la secţia de volei, dar nu vine nimeni”, vorbeşte directorul clubului, Cătălin Tănase.
  • Disponibilizat de la CSM Târgovişte după promovarea echipei în prima ligă, Ion Dobre “Ţăranu”, un împătimit al fenomenului, nu înţelege de ce se plătesc atâtea comisioane impresarilor şi agenţiilor: “Când mă ocupam eu de echipă, mergeam în ţară şi vedeam personal jucătoare. Un leu nu plăteam agenţilor. Mai bine făceam un cantonament sau le puneam ceva în plus fetelor la salarii, care nu erau în niciun caz mari, ca acum“.
  • Declaraţie a voluntarului Gabriel Boriga, în cotidianul Jurnal de Dâmboviţa, în 5 ianuarie 2016: “Când alţii stăteau cu cârnatul în farfurie şi sarmaua în gură, noi omoram telefoanele şi email-urile, eram prin Belgrad şi negociam cu antrenorul“.

10% din contractul unei jucătoare încasează o agenţie de impresariat

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.