Pe urmele Irinei Spîrlea: Simona, „terminatoare” pentru Serena. Halep i-a plătit polițele pentru cei 16 ani de invincibilitate în fața româncelor, plusul de peste 80 de game-uri și 6 seturi albe încasate de tricolore

Pe urmele Irinei Spîrlea: Simona,
  • Publicat:
  • Actualizat:

A fost visul meu să bat una dintre surorile Williams„, le-a spus Simona Halep spectatorilor din complexul Singapore Sports Hub, la câteva minute după ultimul punct al meciului din Grupa Roșie de la Turneul Campioanelor. Simona este acum „nașa” Serenei Williams, după ce a invins-o în premieră pe deținătoarea a 33 de titluri de Mare Șlem, la simplu și dublu. Cu victoria de miercuri, 6-0, 6-2 din a doua partidă a grupelor de la Singapore, Simona îi calcă pe urme Irinei Spîrlea, una dintre puținele jucătoare care le-a făcut față ambelor surori Williams și care nu a fost niciodată intimidată de numele și renumele tenismenelor de peste Ocean. 

10 victorii consecutive, 87 de gameuri în plus pentru Serena împotriva româncelor

În 1998, Irina Spîrlea obținea o victorie de colecție în turul trei al ultimului turneu de Mare Șlem al sezonului. Aflată pe lista capilor de serie, pe poziția a noua, Irina Spîrlea o învingea la mare luptă pe reprezentanta gazdelor, Serena Williams, puștoaica de 17 ani a americanilor care încerca să pătrundă, pe urmele surorii mai mari, în elita tenisului mondial. În septembrie 1998, succesul 6-3, 0-6, 7-5 al Irinei, tenismena care cu un an înainte ajungea până în semifinalele US Open-ului și participa pentru a doua oară consecutiv la Turneul Campioanelor, disputat în vechiul format cu tablou eliminatoriu de la primul meci, părea lucrul firesc, chiar dacă americanca câștigase deja două meciuri, în minimum de seturi împotriva sa, în același an. Serena a început însă un urcuș accelerat spre topul sportului alb, spre trofeele cele mai importante și o aură de invincibilitate rar întâlnită.


Irina Spîrlea este una dintre cele doar 30 de jucătoare care au reușit să le învingă pe ambele surori Williams. Tenismena cu o semifinală la US Open și un sfert de finală la Australian Open în palmares a învins-o pe Serena la Flushing Meadows, în 1998 și pe Venus, în 1997, pe carpetă, la Philadelphia. Spîrlea se află într-o companie selectă, alături de Steffi Graf, Martina Hingis, Justine Henin, Elena Dementieva, Lindsay Davenport, Kim Clijsters, Maria Șarapova – superstaruri ale tenisului care le-au învins și pe Venus și pe Serena. 

Spîrlea rămâne singura româncă cu o victorie în fața celei mai mari dintre surorile Williams. 11-1 este palmaresul meciurilor directe pentru Venus împotriva jucătoarelor din România: 3-0 cu Simona Halep, 1-0 cu Monica Niculescu, 1-0 cu Sorana Cîrstea, 1-0 cu Edina Gallovits-Hall, 2-0 cu Raluca Olaru și 3-1 cu Irina Spîrlea


Chiar din acel meci de la Open-ul american a început coșmarul româncelor în fața Serenei Williams. Irina Spîrlea câștiga, dar după ce „primea” al doilea „bagel” al anului de la Serena.


Palmaresul întâlnirilor directe dintre Irina Spârlea și Serena Williams

De la Spîrlea, care în 1999 pierdea din nou la Williams, alte patru românce au mai simțit pe pielea lor „efectul Serena”, pe tabloul de simplu, trei dintre ele fiind încă active în circuitul WTA: Raluca Sandu (învinsă în 1999, la Australian Open) Edina Gallovits-Hall (de două ori, pe hard – în 2008 și 2013), Sorana Cîrstea (de trei ori – în 2012 și 2013) și Simona Halep (în 2011 și  2013).


Palmaresul Serenei împotriva româncelor din circuitul WTA înaintea turneului din Singapore

În total, româncele au pierdut 123 game-uri în fața Serenei, câștigând doar 36, o medie de puțin peste 3,5 game-uri pe meci. Cele patru românce care au văzut-o de mai multe ori de partea cealaltă a fileului pe Serena au pierdut fiecare câte două seturi albe, Edina Gallovits având cel mai mult de pătimit, cu un meci de groază la Australian Open, în 2013, în care a numărat punctele luate Serenei, nu game-urile, pentru că americanca nu a lăsat-o să schimbe pe tabelă cifra zero. Raluca Sandu a scăpat ieftin din duelul cu Serena cu un 6-2, 6-3. Simona Halep a reușit în primul său meci împotriva Serenei să câștige un set, la Wimbledon, însă victoria finală i-a revenit americancei, cea care astfel puncta înainte de Singapore cu 18 seturi la 1 împotriva româncelor. La Singapore, Simona a pus capăt celor 16 ani în care americanca a fost invincibilă în fața româncelor.

Simona Halep a pus punct unei serii de 16 victorii la Turneul Campioanelor pentru Serena

Victoria Simonei Halep, prima din carieră împotriva unei jucătoare clasată pe podiumul clasamentului general mondial la ora disputării partidei a pus punct unei serii impresionante a Serenei Williams la cel mai dur turneu din circuitul feminin – rezervat doar celor mai bune 8 tenismene ale anului. Serena a câștigat ultimele trei ediții la care a luat startul (2009, 2012 și 2013). Victoria din primul meci al Grupei Roșii, împotriva Anei Ivanovic, dusese seria de victorii consecutive a Serenei la 16.

Setul întâi al meciului cu Serena Williams a fost primul din cariera Simonei câștigat în fața unui jucătoare din Top 3.

27-6 este în acest moment bilanțul victorii-înfrângeri pentru Serena Williams la Turneul Campionelor

7.310.333 de dolari a câștigat din premii doar la Turneul Campioanelor, cu peste un milion de dolari mai nmult decât a strâns Simona Halep în întreaga carieră, românca reușind, cu victoriile din primele două meciuri din grupă, la Singapore, să depășească granița celor șase milioane, suma totală a premiilor în bani, de la debut și până în prezent

Serena Willliams are în palmares 4 titluri la Turneul Campioanelor – de fiecare dată ea ridicând trofeul deasupra capului la capătul unui parcurs fără înfrângere (primul său succes a venit în Germania, în 2001, înaintea introducerii formatului cu două grupe).

Simona, la egalitate cu Spîrlea la Turneul Campioanelor

Simona Halep este a treia româncă prezentă la Turneul Campioanelor. Constănțeanca și-a depășit deja managerul – Virginia Ruzici fiind învinsă chiar din primul meci la ambele participări – în 1983 și 1984 (tabloul era eliminatoriu de la început, turneul purta denumirea de VS Championships și se disputa la începutul sezonului – februarie/martie, în Statele Unite ale Americii). Cele două victorii din Grupa Roșie și o calificare aproape sigură în semifinale (are nevoie de două game-uri în meciul împotriva Anei Ivanovic) o plasează pe „Halepeno”, cum o alintă Brad Gilbert la egalitate cu Irina Spîrlea, cea care în două rânduri, 1997 și 1998 câștiga câte două partide.

Simona Halep a reușit prima victorie a unei jucătoare din România împotriva liderului la zi al clasamentului mondial la Turneul Campioanelor.

Rezultatele româncelor la Turneul Campioanelor

Virginia Ruzici – 1983 – învinsă în primul meci de Tracy Austin

                        – 1984 – învinsă în primul tur de Martina Navratilova

Irina Spîrlea     – 1996 – învinsă în primul tur de Martina HIngis

                        – 1997 – 2 victorii cu Sandrine Testud și Mary Joe Fernandez, înfrângere în semifinale, la Jana Novotna (numărul 3 mondial)

                        – 1998 – 2 victorii cu Arantxa Sanchez-Vicario (4 WTA) și Dominique Monami, înfrângere în semifinale, la Martina Hingis (numărul 2 mondial)

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup