Turneul Campionilor | "Duelul Coloşilor" a întrerupt seria victoriilor-bliţ de la Londra. Deţinătorul celui mai bun serviciu din circuit, osândit de dublele greşeli. Decisivul dintre Isner şi Cilic a dat primul semifinalist

15 nov 2018 5771 afişări Tenis
Turneul Campionilor | "Duelul Coloşilor" a întrerupt seria victoriilor-bliţ de la Londra. Deţinătorul celui mai bun serviciu din circuit, osândit de dublele greşeli. Decisivul dintre Isner şi Cilic a dat primul semifinalist

Marin Cilic a revenit spectaculos în "Duelul Coloşilor", contra lui John Isner, repurtând prima victorie în set decisiv la ediţia 2018 a Turneului Campionilor, scor 6-7(2), 6-3, 6-4, în două ore şi 14 minute. Primul set câştigat de Isner în ultimul meci din programul zilei a patra de întreceri de la Londra i-a asigurat, matematic, prezenţa lui Novak Djokovic în semifinalele Turneului Campionilor.

Croatul în vârstă de 30 de ani a repurtat doar a doua victorie a carierei la ATP Finals şi păstrează şanse de calificare în careul de aşi, chiar dacă misiunea sa va fi una extrem de dificilă, împotriva liderului mondial, Novak Djokovic. Deşi este, deja, primul jucător ajuns în semifinale, sârbul va încerca să câştige şi ultimul meci din grupă pentru a-şi securiza prima poziţie ATP şi a pune o distanţă în puncte cât mai mare în faţa lui Rafael Nadal, rivalul direct absent de la Londra.

2,08 m măsoară John Isner, cel mai înalt jucător prezent la ATP Finals 2018. Marin Cilic este cu 10 cm mai scund, la 1,98 m

8 prezenţe în semifinalele Turneului Campionilor are acum Novak Djokovic

Isner, precis în momentele-cheie ale primului set. Cilic a pierdut al 3-lea tiebreak la rând în O2 Arena, pe 2018

John Isner a avut emoţii în debutul primului set, însă a câştigat mult la capitolul siguranţă în fazele finale, cele mai importante. Cilic a primit o nesperată şansă pe retur în game-ul inaugural, fără a putea converti mingea de break. Americanul a replicat împingând următorul game la egalitate, însă mingi de break s-au mai ivit abia în game-ul cu numărul zece. Cilic a fost supus unei presiuni teribile, dar a salvat toate cele trei mingi de break ale jucătorului de 2,08 m, reuşind să îşi apere serviciul după opt minute, în ceea ce avea să rămână cel mai lung game al setului.

Predictibil, manşa întâi a ajuns la tiebreak, unde Isner a luat avantaj devreme, ajutat de o dreaptă bine calibrată, a dublat apoi avansul şi s-a impus la pas, cu 7-2, în 54 de minute. Jocul economicos al croatului, cu doar 5 greşeli neforţate şi 11 lovituri câştigătoare, nu a fost suficient pentru a stăvili avântul americanului ajuns din postura de rezervă a doua la Londra, după retragerile lui Del Potro şi Nadal. Isner a încheiat primul set cu 18 lovituri câştigătoare, 17 greşeli neforţate şi 11 aşi.

Blestemul dublelor greşeli

Primul moment important al setului doi s-a jucat în game-ul şase. John Isner a servit trei aşi consecutivi pentru a reveni de la 15-40 în game, apoi a închis cu un serviciu doi deranjant, împingând scorul la egalitate, 3-3. Raportul de forţe a devenit însă vizibil favorabil croatului finalist la Australian Open, nevoit să muncească mai mult pentru fiecare punct, dar devenit şi din ce în ce mai incisiv. În game-ul opt, elevul lui Ivan Cinkus şi-a oferit trei mingi consecutive de break, iar Isner a clacat sub presiune, comiţând dublă greşeală pe cea din urmă dintre şansele lui Marin. Statistica a confirmat upgrade-ul suferit de jocul lui Cilic, care a trecut în faţă la numărul de lovituri câştigătoare (11-6), fiind, totodată, şi mai precis (7-10 raportul greşelilor neforţate).

Istoria s-a repetat agonizant pentru Isner, în primul game al decisivului. După 13 puncte disputate şi două mingi de break anulate cu eforturi mari, americanul a comis o nouă dublă greşeală, oferindu-i pe tavă break-ul lui Cilic. La fel ca şi după precedenta "dublă", care îl îngropase în final de set doi, Isner a dat cu racheta de pământ, în semn de frustrare. Imediat însă, a fost rândul lui Cilic să sufere un scurtcircuit la serviciu, două duble greşeli înlesnindu-i lui Isner obţinerea rebreak-ului.

Ritmul partidei a crescut, schimburile de mingi devenind mai tăioase, pornind de la retur. Marin Cilic a ridicat spectatorii în picioare cu un excelent voleu prin care a câştigat un nou break în decisiv, al treilea consecutiv în set, pentru 2-1. Campionul din 2014 de la US Open s-a desprins apoi rapid, cu game alb pe lansare. Isner şi-a regăsit cadenţa la serviciu, după o serie de trei break-uri cedate consecutiv, răspunzând cu hold în oglindă, la zero, însă nu a putut pune suficiente probleme cu returul, iar Cilic a trecut linia de finiş cu victoria în buzunar, 2-1 la seturi.

Marin Cilic a încheiat meciul cu o lovitură câştigătoare în plus faţă de Isner (30-29) şi 15 erori în minus (23-38), plus un procentaj perfect la atacurile la fileu (14 din 14).

  • Joi se decid jucătorii calificaţi în semifinale din Grupa "Guga Kuerten". De la 16:00, ora României, Dominic Thiem joacă împotriva lui Kei Nishikori, austriacul având şanse minime de calificare, în condiţiile în care nu a câştigat niciun set până acum. Apoi, Kevin Anderson, învingător în primele două meciuri, îl înfruntă pe sextuplul campion ATP Finals, Roger Federer. Sud-africanul scapă definitiv de emoţiile calificării dacă va câştiga un set, în timp ce Federer are nevoie de victorie cât mai clară dacă japonezul Nishikori se impune în primul meci.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.