Talentatul domn Ionel. Nicholas Ionel, neînvins de zece meciuri la seniori, la doar 16 ani. A făcut dubla Brașov – Târgu Mureș, în circuitul ITF: de la IMG Academy la Mouratoglou Academy povestea lui se țese

Talentatul domn Ionel. Nicholas Ionel, neînvins de zece meciuri la seniori, la doar 16 ani. A făcut dubla Brașov - Târgu Mureș, în circuitul ITF: de la IMG Academy la Mouratoglou Academy povestea lui se țese
  • Publicat:
  • Actualizat:

Nicholas David Ionel a devenit jucătorul român cu cea mai frumoasă ascensiune în ultimele două săptămâni, după ce a reușit, la 16 ani, să câștige titluri ITF consecutive, mai întâi la Brașov, apoi la Târgu Mureș. „Până acum, și când treceam un tur era foarte bine. Când am văzut că l-am câștigat pe primul, pe cel de la Brașov, am văzut că nu este chiar atât de greu. Am jucat foarte bine și am reușit să le câștig pe ambele„, face rezumatul ultimelor 15 zile bucureșteanul, pentru ProSport.

„Sună foarte bine să am 10 victorii consecutive. Cred că am mai avut o singură dată o serie de 10, când tot așa am câștigat două turnee, într-o vară, la juniori. Mai multe n-am avut niciodată la rând”, spune noul puști-minune al tenisului românesc.

A sărbătorit totuși reținut, puțin mai mult și mai exuberant la Brașov, pentru că era primul trofeu la seniori, la fel cum tot reținut o făcuse și în 2017, când se impusese la Orange Bowl, în turneul care a funcționat ca rampă de lansare pentru Bjorn Borg, Jim Courier, Roger Federer, Ivan Lendl, John McEnroe, Andy Roddick, Elena Dementieva, Gabriela Sabatini, Mary Joe Fernandez sau, recent, Bianca Andreescu.

În 2017, trei dintre cele patru locuri din semifinalele prestigiosului turneu ca un Campionat Mondial al juniorilor le reveneau românilor. Cezar Crețu, învinsul lui Nicholas Ionel din semifinală, era colegul său de bancă. „Eu am fost la școală privată până în clasa a 8-a, apoi am mers prima oară la o școală românească și nu știam cum se procedează, iar Cezar m-a mai ajutat. Pentru mine a fost destul de ciudat la început, pentru că scriam pe tablă cu cretă și eu eram obișnuit cu markere, erau multe lucruri noi. Apoi am fost colegi la liceu, într-a noua și a zecea„, ne povestește Nicholas.

Părinții îi spun David, dar pentru prieteni și pe terenurile de tenis, pentru colegi, adversari și antrenori, este Nicholas.

Scormonind prin statistici, Daniel Radu a anunțat că, pe de o parte, Nicholas Ionel este al doilea jucător de sub 17 ani care câștigă un titlu pro în acest an, după spaniolul Carlos Alcaraz, iar pe de altă parte, Nicholas este al doilea cel mai tânăr jucător român câștigător al unui titlu în tenisul profesionist, fiind depășit doar de Marius Copil (triumfător în 2007).

Nicholas Ionel a impresionat prin felul în care a reușit să întoarcă soarta finalei de la Târgu Mureș, de la 6-7, 2-4, în fața unui adversar cu zece ani mai mare, impunându-se după o bătălie de trei ore, trecând atât un important test mental, cât și unul fizic, în condițiile în care una dintre marile provocări ale juniorilor în tranziția spre turneele puternice ale seniorilor se leagă tocmai de rezistența la ritmul de concurs.

„La primul turneu nu prea am obosit. Chiar dacă am avut meciuri de trei seturi, nu am obosit pentru că venisem după o pauză de o săptămână și n-a fost chiar atât de greu. La al doilea, când am ajuns în sferturile de finală, mă simțeam destul de obosit și înaintea meciului, cu o seară înainte nu prea aveam energie. Dar, am reușit să fac stretching, recuperare și a fost OK„, spune Nicholas Ionel. Oboseala se acumula în picioare, iar în drumul cu mașina de Târgu-Mureș la București, de imediat după finală, piciorele au început să-I fie grele. Dar, cu un spirit pozitiv care îl caracterizează și îi servește drept o armă la fel de importantă ca serviciul sau dreapta, a fost OK pe teren.

Școlit la două dintre cele mai importante Academii de tenis ale lumii: mesajul antrenorului lui Kei Nishikori

Succesul de la Orange Bowl i-a deschis lui Nicholas Ionel porțile spre IMG Academy, celebra școală fondată de Nick Bollettieri, mentor pentru Andre Agassi sau Maria Șarapova. „A fost o experiență chiar foarte bună. Cred că acolo am început să joc cel mai bun tenis al meu. Acolo a început ascensiunea mea. Nu am ce să spun de rău, mi-a plăcut totul, dar la un moment dat eram departe de toată lumea pe care o cunoșteam și mă plictisisem să stau singur acolo. De aceea nu mi-a mai plăcut la final„, spune Nicholas, după nouă luni petrecute în fieful tenisului american.

„M-am întâlnit acolo cu Kei Nishikori, cu Ryan Harrison și cu mulți alți jucători”, mărturisește Nicholas, care împărtășește pentru ProSport că antrenorul japonezului Nishikori i-a făcut un mare compliment. „Mi-a spus că servesc foarte, foarte bine. Și că dacă mă țin de treabă pot să reușesc”.

Perioada IMG i-a deschis calea și pofta pentru jocul de iarbă. Cum? „M-au chemat cei de la IMG la un turneu demonstrativ, am jucat acolo, cu o săptămână înaintea debutului meu absolut de la Wimbledon. În rest nu mai jucasem pe iarbă”, spune Nicholas, care și-a ales deja turneul pe care și-ar dori nespus să îl câștige. „Aș vrea Wimbledon-ul, pentru că este cel mai cel. Se joacă cel mai puțin pe iarbă, mi-a plăcut foarte mult acolo, și, dacă aș putea alege…”

De un an de zile, Nicholas Ionel se antrenează în Franța, la Mouratoglou Academy, nici mai mult nici mai puțin decât locul care l-a propulsat pe grecul Stefanos Tsitsipas spre o semifinală de Australian Open 2019 și Top 5 ATP. „Mă pregătesc acum cu un antrenor francez. Iar în România, cu un colectiv de trei antrenori. Am plecat fix acum un an la Mouratoglou. Și mi s-a părut că este mult mai bine decât la IMG, pentru că era totul mai aproape, puteau să mă mai viziteze și părinții, dacă vreau pot să ajung și eu acasă mai repede. Programul e puțin mai indivizualizat, mi se pare mai serios. Este același principiu, doar că e mai mică Academia Mouratoglou și camerele un pic mai mari (n.r. – zâmbește). La IMG sunt mult mai multe sporturi – vreo 15 sporturi acum, în timp ce la Mouratoglou sunt două – tenis și golf. Îmi place partea asta a Franței, clima, este un oraș foarte curat, foarte calm și asta chiar îmi place„. În consecință, vinerea, de la 11 la 13, Nicholas ia lecții de franceză, pentru a învăța limba, dincolo de noțiunile de bază pe care le-a acumulat deja.

Dacă primele victorii ITF le obținuse încă din august 2018, 2019-le a adus o rampă de lansare și mai mare pentru Nicholas, cu o semifinală în proba juniorilor, la US Open, la dublu.

Rădăcinile parteneriatului cu polonezul Wojciech Marek, cu un an mai mare decât el, se găsesc tot la Biot, în inima Franței. „Am fost împreună la Mouratoglou Academy puțin timp, pentru că el a plecat cam pe atunci când am venit eu, dar ne-am antrenat poate de zece ori acolo și ne știam. Am jucat mai întâi la Wimbledon cu el, am pierdut în primul tur, dar la finaliști, am jucat foarte bine și de aceea am decis să mergem împreună și la US Open„, povestește pentru ProSport Nicholas Ionel.

Cea mai dulce amintire de la New York vine de la ultima victorie. „I-am bătut în sferturile de finală pe cei doi cehi (n.r. – Forejtek și Lehecka), care sunt pe acolo, top 300 ATP la dublu. Iar primul dintre ei este și numărul unu mondial la junior, la simplu. Atunci a fost foarte frumos. I-am învins destul de ușor, în două seturi (n.r. -6-3, 6-1).”

Pentru Nicholas Ionel, sezonul continuă. Mai întâi joacă Naționalele pe echipe, apoi „o să mai merg la  niște turnee de profesioniști de 15K, probabil în Antalya. Aș vrea să mai câștig câteva, să urc clasamentul și să pot să intru și la Challenger-uri”, spune Nicholas. „Sper ca în cinci ani să fiu cât mai aproape de top 100, top 50″, mai spune tânărul jucător.

Cu cine și-ar dori din tot sufletul un meci Nicholas Ionel? „Cu Daniil Medvedev. Mi se pare că jucăm foarte apropiat, pe serviciu destul de ofensiv, și la retur ne mișcăm asemănător și, deci, mi se pare că jucăm destul de la fel. Chiar îmi place să joc și eu mult, săptămâni consecutive, să am ritm”, vine răspunsul celui care va împlini 17 ani pe 12 octombrie.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele