Simona Halep: "Aşa sunt eu: mereu spun «Bună» la fileu. Întotdeauna am ascultat ce mi-a spus Ion Ţiriac. Nu sunt genul care să alerge cu steagul pe umeri, nimic nu o să mă schimbe". De ce a renunţat la antrenor

9 nov 2014 10748 afişări Tenis
Simona Halep: "Aşa sunt eu: mereu spun «Bună» la fileu. Întotdeauna am ascultat ce mi-a spus Ion Ţiriac. Nu sunt genul care să alerge cu steagul pe umeri, nimic nu o să mă schimbe". De ce a renunţat la antrenor
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Simona Halep a vorbit la PRO TV, la emisiunea "După 20 de ani" despre tenis şi viaţa de jucătoare de tenis. Tenismena de 23 de ani visează să rămână în sportul alb, care a transformat-o într-un idol al României, încă vreo şapte ani. Simona aleargă de la un turneu la altul, dintr-un colţ al lumii în celălalt fără să poată spune că a vizitat cu adevărat oraşele, "pentru că ăsta este ritmul nostru, al tenismenilor", iar cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o de la mama sa şi vorba după care îşi construieşte viaţa este ca "înainte de toate, să fii om". de aceea, nu începe niciodată un meci înainte de a da "ziua bună!" adversarei, chiar cu riscul de a nu primi răspuns. Simona a povestit că îşi doreşte neapărat o familie, "ştiu că voi face pasul ăsta - nunta", iar pe copii ei vrea neapărat să îi ţină departe de jocurile de pe calculator.

Simona Halep a vorbit deschis:

... despre victoria de la Singapore, împotriva Serenei Wiiliams

 • Aşteptam cu nerăbdare să câştig împotriva lor, pentru că pe Venus şi pe Serena le-am pus întotdeauna în acelaşi plan. M-ar fi bucurat la fel de mult şi o victorie la Venus. Îmi doream foarte mult să câştig împotriva uneia dintre surori. Nu am avut emoţii înainte de acel meci. Nu aveam de pierdut prea multe lucruri, iar înainte de meci chiar i-am spus antrenorului că îmi doresc să nu pierd 6-0, 6-0. Cred că am surprins-o pe Serena, nu ştia prea multe despre mine, pentru că nu mai jucasem de un an. Cu siguranţă nu a fost ziua sa cea mai bună. Dar în setul doi, game-urile au fost foarte strânse, chiar dacă acel 6-2, pare lejer.

... despre forţa Serenei

 • Am simţit această forţă în al doilea meci. Chiar a jucat foarte puternic, am avut mingi la care nu ajungeam. Finala am pierdut-o înainte să înceapă. Tremuram înainte de meci. Ştiam că ea va intra mult mai motivată după înfrângerea din grupe. Mi-am făcut nişte gânduri care nu erau tocmai potrivite pentru meci. Totuşi, am jucat bine în primul set. În setul doi am fost obosită.

... despre cum reintri în joc după ce ai învins-o pe Serena Williams

 • A fost greu de gestionat momentul, pentru că a fost o bucurie foarte mare, m-a consumat emoţional, am adormit foarte greu. A fost bine că am avut totuşi o zi de pauză, în care mi-am dat seama că mai am meciuri. Nu m-au intimidat declaraţiile Serenei, dar am avut emoţii pentru finală


Simona Halep a obţinut la Singapore, împotriva Serenei Williams, prima victorie a carierei împotriva unei jucătoare din Top 3

... despre controversa "poate ar fi fost mai bine să o scoţi pe Serena"

 • Eu când am intrat în teren mi-am dorit să câştig. Nici o clipă nu m-am gândit să pierd ca să o elimin pe Serena. Până atunci, mai aveam oricum de jucat un meci, pe care puteam să îl pierd. Aşa sunt eu, aşa sunt educată şi nimic nu o să mă schimbe.

... despre trăirile de la capătul finalei de la Singapore, când Serena i-a spus că va fi numărul 1 în tenis, într-o zi

 • Chiar dacă nu a fost un meci foarte fericit. Am vrut să mă bucur de moment, au fost foarte mulţi oameni din tenis care au venit să îmi spună că o sa am performanţe frumoase. M-am simţit bine când Serena mi-a spus că mama ei este în tribune şi face poze cu telefonul.

... despre cum se câştigă un turneu de Mare Şlem

 • Depinde de foarte multe lucruri. Ţine şi de noroc: la tragerea la sorţi, apoi să te simţi bine, pe toată perioada turneului. Este foarte greu să fii pozitiv două săptămâni. Avantajul este că ai o zi să te odihneşti. E mult de muncă la un turneu de Mare Şlem.

... despre faptul că jucătoarele mai slab cotate vânează victorii de palmares împotriva jucătoarelor de Top

 • Sunt conştientă de asta. Şi eu trăgeam mai mult în astfel de meciuri. Urmăream cele mai bune jucătoare, încercam să fur meserie de la ele.

... despre schimbările în joc

 • Am lucrat foarte mult la serviciu. Am primit foarte multe critici, de la mai multe persoane - oameni din tenis, dar şi fani. Mi s-a spus că nu servesc bine şi asta m-a făcut să mă pregătesc foarte mult. Mi-am îmbunătăţit toate loviturile, deplasarea. Încerc să joc ceea ce îmi permite corpul, încerc să pun în evidenţă calităţile mele - am viteză de reacţie şi anticipaţie, anticipez bine, încerc să fiu mai agresivă, să intru bine în teren şi să lovesc bine. Am progresat mult în toate capitolele jocului şi cred că mentalul mă ţine unde sunt acum. Cred că pot ajunge la un nivel şi mai înalt în tenis.


Simona Halep a lucrat ]n special la serviciu. Principalele sale adversare, Şarapova, Azarenka, dar şi Williams, au un avantaj clar datorită înalţimii

... despre progresul constant în tenis

 • Trebuie să  mai lucrez la toate capitolele la care am lucrat până acum. Nu cred în perfecţiune, în fiecare zi trebuie să îmbunătăţesc. Trebuie să lovesc mai puternic, să fiu mai rapidă. Nu trece o zi fără să fac exerciţii pentru spate, exerciţii să-mi întăresc muşchii şi ligamentele. Lucrez foarte mult cu un elastic, alerg - 20, 30 de minute, depinde dacă sunt în turneu sau nu, pentru că alergarea, pe mine, puţin mă rigidizează. În fiecare zi mă antrenez o oră, o oră şi jumătate.

... despre Simona din afara terenului

 • În afara terenului sunt mai puţin decisă. Pe teren mă transform într-o persoană foarte hotărâtă, îmi place să fiu singură şi să iau decizia. Este vorba despre o fracţiune de secundă în tenis. Am vrut de fiecare dată să iau în totalitate responsibilitatea asupra mea în teren, pentru că am suficient de mult timp să primesc sfaturi la antrenament.

... despre pregătirea intrării în arenă, ritualuri şi salutul de la începutul meciului

 • Înainte de meci nu sunt niciodată singură, stau cu echipa. De fiecarea dată am emoţii, fără ele nu cred că aş avea acest spirit de luptătoare. Încerc că zâmbesc, să glumesc cu cei din jurul meu. Ascult des muzică. Înainte de turneul de la Madrid ascultam "M-am îndrăgostit lulea", melodia lui Marcel Pavel. Dacă nu o ascultam, simţeam că nu îmi este bine.
 • Când întru pe teren, mă uit la adversară de obicei, ca să nu aştept foarte mult la fileu, aşa cum mi se întâmplă cu Şarapova sau cu Serena. Nu vreau să îmi fac ritualuri, pentru că devii superstiţios.  Şi nu este bine. Întotdeauna spun "bună!" la fileu şi adversarei şi arbitrei. Sunt şi jucătoare care nu răspund. Dar de fapt, este mai bine să spun că nu aud, nu vreau să spun că nu răspund.

... despre colaborarea cu Wim Fissette şi răspunsul care nu a venit din partea belgianului


Simona Halep a anunţat "încetarea de comun acord" a parteneriatului cu Wim Fissette pe contul său de Facebook

 • Eu sunt un produs sută la sută românesc, am mai spus-o, dar vreau să fie foarte clar. Pentru că până acum m-am antrenat doar cu români. Doar anul acesta, din februarie am lucrat cu un belgian (n. ezită să îi spună pe nume, din prima). Wim m-a ajutat foarte mult. Îi doresc să urce cât mai mult ca antrenor şi să ne întâlnim la turnee şi să fie aşa cum am fost la început.
 • Eu i-am dat mesaj, i-am mulţumit, el nu mi-a rădpuns. Un antrenor trebuie să te susţină şi când este bine şi când nu. Cel mai important este să fie lângă tine, când nu merge bine. Contează să fie foarte bun pedagog. Contează şi tactica, despre care vorbeşti înainte de meci. Contează sfaturile înainte de un meci important. Trebuie să îţi înţeleagă felul în care eşti tu, pentru că toţi jucătorii sunt diferiţi şi cred că asta e bine. Dar şi eu sunt dificilă, uneori este dificil pentru un antrenor.

... despre viitorul antrenor

 • Vreau să lucrez din nou cu un român, pentru că avem o mentalitate la fel. În ultimul an mi-am dat seama că cei din străinătate au puţin altă mentalitate. Îmi place să am un om alături de mine care să gândească ca mine, să nu cedeze atunci când este greu, să fie un luptător.

... despre finala de la Roland Garros

 • Aş schimba puţin încrederea. Am intrat puţin reţinută, chiar dacă am simţit că am o şansă să câşltig. Un pic mi-a zburat concentrarea. Puţin pe negativ şi a fost suficient. Şicanele ei întotdeauna deranjează şi cred că ăsta este şi obiectivul ei. Dar cu experienţa, ajungi să te concentrezi pe ceea ce ai tu de făcut.


La Roland Garros, Simona Halep a disputat prima finală de Mare Şlem din carieră. Specialiştii din tenis afirmă că a fost una dintre cele mai frumoase finale feminine ale ultimei decade

... despre tenis

 • Tenisul este un sport greu, un sport foarte scump. Trebuie să faci foarte multe sacrificiii, din punct de vedere financiar, dar acum, partea asta s-a dezvoltat foarte mult în România. Trebuie să ai grijă la alimentaţie, nu ca la gimnastică, unde este un regim foarte strict, dar Cred că la patru ani şi jumătate, cum am început eu, este puţin cam devreme. Dar nu trebuie să îşi dorească mai mult părinţii să facă tenis decât copiii. Ăsta este sfatul meu. Cred că la 14-15 ani decizi singur dacă vrei să faci performanţă. Eu atunci m-am decis singură că trebuie să fiu serioasă, că vreau să ajung undeva cu tenisul. Eu singură mă trezeam, mă duceam la antrenament cu taxiul uneori, pentru că tata nu se trezea la ora şapte să mă ducă. Nu m-au obligat niciodată să merg la antrenament, cred că ştii ce vrei să faci şi tu hotărăşti.

... despre susţinerea părinţilor şi planuri de a întemeia propria familie

 • Sunt foarte apropiată de familie, mă bucur că am ajuns la un nivel în care îmi permit să îi aduc alături de mine, oricând vreau pe părinţi şi câţiva prieteni. Mama mi-a spus "să fiu om" înainte să joc tenis. Cred că îşi mai doreşte de la mine să îmi fac o familie şi să am copii. Nu simt nici un fel de presiune, din partea ei, este o persoană extrem de deschisă dar îmi spune că este foarte important să ai copii. Este posibil să ai timp şi de tenis şi de familie, sunt jucătoare care au demonstrat asta, le-au făcut pe amândouă, dar consider că sunt încă mică, vreau să mai aştept câţiva ani înainte să îmi fac o familie.

... despre cât timp se mai vede jucând tenis

 • Până la 30 de ani îmi doresc să stau în tenis... sau 28

... despre lumea văzută prin ochii unei tenismene

 • Atunci când am turneu nu prea vizitez, pentru că este obositor să mergi pe jos, să vizitezi, să stai la cozi. Dacă pierzi, vrei să pleci cât mai repede, la următorul turneu, ca să te obişnuieşti rapid acolo. Dacă ai câştigat, îţi doreşti să mergi acasă, să te simţi bine cu cei dragi. Aceasta este viaţa noastră. Ritmul nostru.

... despre pasiunea sa, shopping-ul

 • Îmi place să merg la un shopping "mic". Îmi cumpăr pantofi şi blugi. Îi port când ies în oraş, rar, dar şi doar să îi văd, în locul lor special, mă bucură şi asta.

... despre cum îţi arăţi patriotismul

 • Nu sunt genul care să alerge cu steagul pe teren. Nu este stilul meu. Transmit altfel plăcerea mea de a fi român. Vin foarte mulţi români care vin la meciuri, este un sentiment fanstastic. Sper să rămână alături de mine

... despre colaborarea cu Ion Ţiriac

 • Profesional nu avem nimic. Managerul meu este de vreo şase ani doamna Virginia Ruzici. Ion Ţiriac îmi dă sfaturi: cum trebuie să joc, ce trebuie să fac într-un meci important. Îmi dă sfaturi în general, nu înainte de un meci. Am ţinut cont întotdeauna de sfaturile dumnealui. Are o experienţă vastă.


Simona Halep a venit la marginea terenului chiar în timpul antrenamentului pentru a vorbi cu Ion Ţiriac. Cei doi au mers împreună şi la Mastersul de la Paris, pentru a urmări meciurile din circuitul ATP

... despre hobby-uri şi timp liber

 • Îmi place să merg la bazinul de înot, să merg la un film, să citesc, dar cărţi de psihologie mai ales, nu romane de dragoste. Încerc să învăţ cât mai mult despre meseria pe care o am acum.

... despre maşini

 • Îmi place să conduc. Mi-e frică de viteză, am grijă de viaţa mea, nu conduc repede. Preţuiesc viaţa. Obosesc în trafic, dar încerc să mă obişnuiesc să mă bucur de maşinile mele, de condus.


Simona a primit un Porsche după Turneul Campioanelor

... despre fani

 • La început nu ştiam cum să gestionez relaţia cu fanii. Mă oboseau foarte mult pozele - unde mergeam, trebuia să fac câte o poză. Eu înţeleg că este un lucru foarte plăcut pentru ei, dar uneori obosesc, când sunt la o masă, la un restaurant - mereu vine cineva. Ştiu că niciodată nu voi refuza un copil, pentru că îi iubesc. Oricum, trebuie să mă bucur de succesul pe care îl am şi pe teren şi în viaţa de zi de zi, pentru că sunt apreciată

... despre duminica ideală

 • Să dorm şi eu mai mult de ora 7:00, 7:30, o familie - când o să am copii, să mergem în parc, apoi să revenim acasă, să ne jucăm. Dar vreau să îi ţin departe de calculator, pentru că nici eu nu m-am jucat şi nu vreau ca ei să fie altfel.

... despre bărbatul ideal şi nuntă

 • Când va fi momentul, voi face pasul ăsta, vreau o rochie de mireasă foarte, foarte lungă. Şi tocuri. Obligatoriu, ca să fiu mai înaltă. Mi-aş fi dorit să am 5-7 centimetri mai mult decât am acum.

... despre 2015

 • Îmi doresc să fiu sănătoasă, să am putere, ca dacă nu obţin acel titlu de Mare Şlem să nu fiu demoralizată.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.