SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniștii de la Turneul Campionilor. Jack Sock, „omul gesturilor mari”: seria de invincibilitate de două ori mai tare ca a lui Federer, „sacrificiul” pentru Londra și ce are în comun cu Halep și Cîrstea

SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniștii de la Turneul Campionilor. Jack Sock,
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Când doi se luptă, al treilea câștigă”. Cam aceasta este povestea prezenței lui Jack Sock la ediția 2017 a Turneului Campionilor. După o serie fabuloasă de patru semifinale în cinci turnee disputate începând cu US Open-ul, sportul alb saliva deja la ideea de a-l vedea, pentru a cincea oară în carieră, pe Juan Martin Del Potro la ATP Finals . Asta ar fi însemnat dueluri bonus între Federer, Nadal sau Zverev cu un câștigător de turneu de Mare Șlem. America, de partea cealaltă, aștepta o primă calificare în șase ani la întrecerea celor mai buni opt jucători de tenis din partea unui sportiv de-al său – prima de la performanța lui Mardy Fish, din 2011: Purtătorul speranțelor americane – John Isner. La Paris, Isner l-a scos pe Del Potro din cursă, într-un duel al supraviețuirii fizice, cu un meci înainte ca argentinianul să își fi strâns punctele necesare, iar Jack Sock a încurcat de tot socotelile și a profitat el de pleiada de accidentări care au bulversat ultimul turneu Masters 1000 de la Paris Bercy.

În Orașul Iubirii, sau al Luminilor, Sock și-a respectat întru totul porecla – „Showtime”. A fost „Showtime” pentru el, la Paris, acolo unde a câștigat primul titlu Masters 1000 al carierei, al treilea al sezonului și al patrulea la simplu, per total, în carieră. În anul în care partenera alături de care câștiga titlul la US Open în proba de dublu mixt în 2011, Melanie Oudin, s-a retras din cauza unui interminabil șir de probleme medicale, Jack Sock a dat marea lovitură. A intrat în Top 10 și și-a asigurat prezența, între titulari, la cel mai exclusivist turneu de tenis al lumii, care se va desfășura la Londra, între 12 și 19 noiembrie.

  • ProSport vă propune, exact ca și la Turneul Campioanelor, un serial ‘8 cu 8’ de PROrtrete al celor opt protagoniști de la ATP Finals. O luăm în ordine inversă, de la cel mai surprinzător și cel mai recent nume adăugat pe lista calificaților, până la „greii” care se anunță favoriți, până ajungem în top, pe măsură ce și startul competiției se apropie.

Jack Sock a început anul pe poziția 23 ATP, a rupt bariera Top 20 pe 6 februarie, apoi, după o primă săptămână izolată petrecută între primii 20, a petrecut lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie și jumătate de august în Top 20. Titlul câștigat la Masters-ul de la Paris l-a propulsat 13 poziții, spre Turneul Campionilor și în Top 10. Până săptămâna trecută, toate rezultatele notabile ale lui Sock pe 2017 veniseră în afara bătrânului continent – preponderent în Statele Unite – semifinale la Washington, Houston, Indian Wells și un titlu la Delray Beach, sau în Australia – titlu în prima săptămână, la Auckland.


Jack Sock a obținut la Paris a patra victorie în fața unui sportiv de Top 20 din 2017. Foto: Cezara Paraschiv

1. Adio, golf

Mai țineți minte cum în 2016, la Wimbledon, Dominica Cibulkova înainta pe tablou întrebându-se dacă va trebui sau nu să își amâne nunta care era programată fix în ziua finalei de la All England Club? Jucătoarea din Slovacia nu a ajuns în această situație. În schimb, un an mai târziu, Jack Sock se vede nevoit să anuleze planurile efectuate cu luni de zile înainte: în săptămâna 12-19 noiembrie, americanul – un mare pasionat de golf, ar fi trebuit să meargă în Atlanta, alături de John Isner, la Augusta National Golf Club – gazda Masters-ului din circuitul profesionist de golf.

Aveam planificată o aventură la golf cu John Isner. Ar fi fost destul de special„, a declarat Sock pentru ATP.

Golf-ul face parte din viața lui Jack Sock: Daniel, fiul antrenorului său – Jay Berger – este jucător profesionist de golf, iar la ediția 2016 a Masters-ului a terminat pe poziția a 10-a. „City break-ul” era însă un cadou de nuntă făcut de socrul lui John Isner viitorului ginere. Altfel, golful face ravagii printre jucătorii de tenis. Dintre calificații la ATP Finals, Rafael Nadal s-ar putea duela oricând cu Sock și pe terenul de golf, la fel ca și ultimul american prezent la Turneul Campionilor – Mardy Fish sau ultimul număr unu dat de SUA în clasamentul ATP – Andy Roddick.

2. Imaginile care au făcut înconjurul lumii

În 2015, chiar la turneul favorit, Jack Sock a fost protagonistul unor scene teribile: jucătorul atunci în vârstă de 22 de ani a leșinat pe teren din cauza căldurii excesive. Favorit 28 la acea ediție a US Open-ului, Sock a fost scos de pe teren de medici cu pungi de gheață pe cap. Totul se întâmpla în turul doi, iar belgianul Bemelmans a profitat de abandonul americanului care câștigase primele două seturi cu 6-4, apoi însă pierduse controlul meciului – 3-6, 1-2.

3. Cine din actualul circuit știe cum este să fii invincibil timp de 80 de meciuri?

Răspunsul vă va surprinde. Roger Federer era cândva jucătorul care nu știa să piardă. Între 2006 și 2007, elvețianul a înregistrat 41 de meciuri fără înfrângere. Djokovic între 2010 și 2011 l-a depășit și a înșirat 43 de meciuri fără înfrângere. Nadal are o idee, luând în calcul seria sa de invincibilitate pe zgură, din aprilie 2005 până în 2007 – închisă la capete de înfrângeri la Andreev și Federer.

Recordul lui Sock este însă mai ceva: ca elev al liceului Blue Valley North High School (Kansas), Sock a fost cu adevărat invincibil – nu a pierdut niciunul dintre cele 80 de meciuri disputate, câștigând patru titluri consecutive de campion al Statului său. Deși era considerat o mare speranță a tenisului american, Jack Sock a decis că va face un liceu normal, nu unul cu clase speciale de tenis. Iar în ziua imediat următoare câștigării US Open-ului la juniori, în 2010, Jack s-a prezentat la ore.

4. Iubește sportul și… seriarele

Jack Sock a început să joace tenis la opt ani, atunci când a găsit o veche rachetă a mamei sale. Iubește însă toate sporturile importante din SUA: baschetul – este fan Chicago Bulls, baseball-ul – este fan Kansas City Royals și, evident, fotbalul american – este fan al celor de la Kansas City Chiefs. Dar, la fel de adevărat este că Jack Sock nu ar fi ratat prea ușor în 2012 vreun episod al serialului american cu avocați – Suits.

5. „Shoe geek”

Jack Sock este un veritabil colecționar și pasionat de pantofi sport.

6. Omul gesturilor mari

Jack Sock s-a remarcat mai întâi prin momente incredibile: în 2016, la Cupa Hopman, i-a sugerat australianului Lleyton Hewitt să ceară un Challenge, pentru că serviciul trimis de „Aussie” a prins linia, în ciuda a ceea ce văzuse arbitrul de linie. Momentul a devenit viral pe rețelele de socializare.

7. Bis!

În acest an, la Wimbledon, americanul a impresionat din nou: s-a făcut luntre și punte și a dat sfoară în țară pe rețelele de socializare pentru a găsi un tânăr fan căruia, la final de meci, un bătrân îi smulsese din mâini prosopul-suvenir pe care el i-l aruncase. Jack Sock a promis că îi va trimite un prosop, fără toată transpirația, și nu s-a lăsat până când nu l-a găsit pe puști și până când un prosop nu a ajuns, într-adevăr, la el.

8. Jack, Simona și Sorana

Ce au în comun Jack Sock, Simona Halep și Sorana Cîrstea? S-au antrenat în programul Adidas, iar Andre Agassi le-a fost alături la antrenamente. La 19 ani, Jack Sock visa doar la succesul de astăzi.

CV pe scurt

Data nașterii: 24 septembrie 1992 (25 ani)
Locul nașterii: Lincoln, SUA
Înălțime: 1,91 m 
Cea mai bună clasare: 9 ATP (6 noiembrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 0 – la simplu, 1 la dublu masculin, alături de Vasek Pospisil (Wimbledon 2014)
Repere în carieră:

  • este primul jucător american care a câștigat US Open-ul la juniori, de la Andy Roddick încoace
  • este jucătorul numărul unu al Statelor Unite și unul dintre americanii care au fost în Top 10 și la simplu, și la dublu
  • are două medalii olimpice câștigate la Rio 2016 – aur la mixt cu Bethanie Mattek-Sands și bronz la dublu masculin, cu Steve Johnson.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 36 – 19
Titluri în 2017: 3 (Paris Bercy, Delray Beach, Auckland – toate pe hard)
Palmares versus Top 8 în 2017:  2 victorii, 2 înfrângeri. Sock a reușit două super-victorii în primele trei luni ale anului – succes în finala de la Auckland, la Milos Raonic (4 ATP) și în fața lui Kei Nishikori (5 ATP) în ‘sferturile’ de la Indian Wells. Apoi, a mai disputat două meciuri împotriva unui jucător din Top 8 și a fost învins de fiecare dată de Rafa Nadal – la Miami și la Roma.
Cel mai bun rezultat la Turneul Campionilor: prima prezență


Jack Sock, în turneul de la Basel, s-a oprit în sferturi. Foto: Cezara Paraschiv

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup