SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul doi: Karolina Pliskova, jucătoarea cu un record fabulos în circuitul WTA. Decizia "nebună" de la 15 ani a fetei care se visa model: "Mi-am dorit dintotdeauna asta. Tata nu a avut nimic împotrivă, dar mama..."

17 oct 2017 7734 afişări Tenis
SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul doi: Karolina Pliskova, jucătoarea cu un record fabulos în circuitul WTA. Decizia "nebună" de la 15 ani a fetei care se visa model: "Mi-am dorit dintotdeauna asta. Tata nu a avut nimic împotrivă, dar mama..." Karolina Pliskova via Facebook
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA
 • Serialul '8 cu 8" al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului şi vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, iar acum vom continua cu prezentarea Karolinei Pliskova în episodul doi. Cehoaica este cea de-a treia sportivă aflată la startul competiţiei din Singapore care în 2017 a fost lider mondial: Karolina a fost prima în clasamentul WTA timp de opt săptămâni.

Karolina Pliskova s-a calificat oficial la ediţia 2017 a Turneului Campioanelor la începutul lunii octombrie. Dintr-un anumit punct de vedere, sezonul cehoaicei s-a 'rupt' la Wimbledon: după ce în primele trei luni ale anului a jucat cel puţin sfert de finală la toate turneele cu o singură excepţie (Dubai) şi a legat semifinale şi finale pe bandă rulantă, a urmat un recul anticipabil pe zgură - contrabalansat de un super-rezultat la Roland Garros (semifinală în turneul de Mare Şlem disputat pe suprafaţa cea mai puţin agreată). Titlul câştigat pe iarba de la Eastbourne promitea o revenire în forţă a longilinei jucătoare, dar se poate spune că lupta pentru numărul unu a marcat-o, în condiţiile în care a urmat un dezamăgitor eşec în turul doi la Londra. Magdalena Rybarikova, o specialistă a suprafeţei, a profitat la maximum şi şi-a construit un nume în circuit învingând-o pe Pliskova.


Posterul oficial WTA care a anunţat calificarea Pliskovei la Turneul Campioanelor

Pliskova a tras lozul câştigător la jocul rezultatelor şi, propulsată de cele trei titluri deja câştigate şi bazându-se pe punctele solide acumulate pentru finala ediţiei 2016 a US Open-ului, a urcat fără glorie pe prima poziţie WTA, deşi pierduse în turul doi la Wimbledon.

ProSport vă propune să o cunoaştem pe Karolina, cea mai bună dintre gemenele Pliskova care se duelează de-a lungul şi de-a latul pământului pe terenurile de tenis. Probabil cel mai strălucitor trofeu din palmaresul ei este cel luat în 2016, în Fed Cup, alături de echipa Cehiei.

1. Domnişoara AS

Karolina Pliskova este lider detaşat în ultimii trei la capitolul aşi reuşiţi într-un sezon. Începând cu 2008, anul în care WTA-ul a început să furnizeze statistici exhaustive în ceea ce priveşte cei mai importanţi parametri ai jocului de tenis, Karolina este singura sportivă care a reuşit să depăşească 500 de servicii AS într-un sezon (n.r. pe care adversarele nu au reuşit să le atingă).

Pliskova a reuşit de două ori peste 500 de aşi în sezon (2015 şi 2016), iar în 2017 are deja 438 de astfel de reuşite. Cifrele sunt cu adevărat uriaşe: Serena Williams nu a depăşit în carieră, într-un sezon complet, 498 de aşi reuşiţi (2015) şi nicio altă jucătoare nu s-a apropiat măcar de această bornă.


Pliskova arată că are curaj! Foto: Karolina Pliskova, via Facebook

2. Sister act: gemenele identice din tenisul feminin

Karolina Pliskova are o soră geamănă, pe nume Krystina. Sunt gemene identice, ambele joacă tenis şi au fost adversare de opt ori în circuitul WTA. 4-4 este scorul întâlnirilor directe, însă ultimul duel fratricid între 'Pliskove' s-a consumat în 2012.

Lista fraţilor care au scris istorie în tenisul mondial nu este scurtă, dar gemeni identici sunt doar celebrii "Bryan Bros":

 • surorile Williams: Serena şi Venus au împreună 62 de titluri de Mare Şlem (simplu plus dublu cumulat: sora mai mare - 23, sora mai mică - 39). Ambele au fost #1, au fost adversare într-o finală de Mare Şlem de 9 ori.
 • fraţii Bryan: Mike şi Bob sunt şi ei gemeni identici, au 114 titluri de dublu câştigate în pereche şi deţin recordurile pentru cele mai multe titluri, meciuri câştigate şi săptămâni pe prima poziţie între toate echipele de dublu. Au 16 titluri de Mare Şlem împreună, medalia olimpică de aur şi între 2005 şi 2014 au încheiat anul la egalitate, pe locul 1 în clasamentul individual de dublu, de 8 ori.
 • fraţii Murray: Andy a câştigat trei titluri de Mare Şlem, a fost #1 la simplu, în timp ce Jamie - fratele mai mare - are patru titluri de Mare Şlem la dublu (masculin şi mixt) şi a fost #1 la dublu.
 • Safinii: Marat şi Dinara sunt primii jucători frate şi soră care ajung numărul unu mondial în cele două circuite individuale ATP şi WTA. Singurul lucru pe care Dinara nu l-a reuşit a fost să câştige şi ea un titlu de Mare Şlem, deşi a jucat trei finale. Fratele ei mai mare, Marat, a câştigat două astfel de turnee.
 • trio Sanchez: Arantxa, Emilio & Javier - toţi trei au jucat tenis. Numărul unu între Sanchezi a fost Arantxa, cea care a ocupat fotoliul de lider mondial şi la simplu, şi la dublu. Emilio a fost #1 la dublu şi a urcat până pe locul 7 la simplu, în timp ce Javier a fost #10 la dublu.
 • Maleevele: au fost nu două, ci trei surori care au ajuns, în acelaşi timp, în Top 10 WTA. Manuela, Katerina & Magdalena formează singura tripletă care se poate lăuda cu această performanţă. Au câştigat 40 de titluri în total şi toate au jucat cel puţin un sfert de finală în turneele de Mare Şlem. Magdalena, cea mai mică, a fost numărul 4 mondial.
 • fraţii McEnroe: John McEnroe este unul dintre starurile tenisului mondial, #1 şi la simplu, şi la dublu. Patrick a câştigat un titlu de Mare Şlem la dublu.
 • "The Blacks". Byron, Wayne şi Cara Black şi-au făcut un nume la dublu: în total, au câştigat 13 titluri de Mare Şlem (1, 2 şi 10). Byron şi Cara au fost #1 la dublu, în timp ce Wayne şi-a oprit ascensiunea pe locul 4.
 • fraţii de aur ai Cehoslovaciei: Cyril Suk şi Helena Sukova au concurat sub ambele regimuri - Cehoslovacia şi Cehia. Sukova, rivală a Martinei Navratilova, a fost în Top 5 WTA la simplu, #1 la dublu şi a câştigat un GS la mixt alături de fratele ei, cu 2 mai mic.
 • 'Austinii': Tracey Austin este un nume cunoscut pentru toţi fanii tenisului, dar poate puţini ştiu faptul că Tracey a câştigat singurul ei titlu de Mare Şlem la dublu alături de fratele ei mai mare, în 1980, la Wimbledon. Cei doi au devenit astfel prima pereche frate şi soră care câştigă un titlu de Mare Şlem la dublu mixt din istoria tenisului.

Aşadar, în lista celor mai de succes fraţi din tenis nu regăsim aşadar gemene. Mai departe, raportul de forţe dintre Karolina şi Kristyna Pliskova este unul similar cu cel dintre surorile Radwanska: cu an diferenţă între ele, Aga este mai bună (fost număr 2 la simplu), Urszula a ajuns până în Top 30. Fraţii Zverev, Melzer, Jensen (campioni la dublu la French Open - 1993), surorile Bondarenko (Katerina fiind cu doi ani mai mare decât Alona) - sunt alte exemple din circuitul tenisului profesionist. Partenera de dublu a Monicăi Niculescu din finala de la US Open, "Angel" Chan Hao-ching are şi ea o soră mai mare pe tur, specialistă şi ea tot în proba de dublu, iar "Rodionovele" - Anastasia şi Arina - sunt despărţite ca vârstă de şapte ani. Iar lista exemplelor poate continua.


Provocare: găseşte diferenţele. Sau găseşte-o pe Karolina :) Foto: Karolina Pliskova via Facebook

De altfel, Karolina şi Kristyna se pot mândri cu faptul că sunt primele gemene din istoria tenisului feminin care câştigă un titlu WTA la dublu, după succesul înregistrat în 2013, la Linz, împotriva perechii formate din Gabriela Dabrowski şi Alicja Rosolska

3. Karolina versus Kristyna: cum o deosebim de geamăna ei?

Argumentul evident: Karolina este peste tot cap de serie, Kristyna - mult mai rar, deşi este jucătoare de Top 60 în acest moment, iar cea mai bună clasare a cariereia fost locul 35 WTA (la finalul lunii iulie a acestui an). Avem însă şi alte 'trucuri' pentru voi.

Karolina este cu doi centimetri mai înaltă. Mai mult, exact ca şi în cazul legendarilor gemeni din tenisul masculin de dublu, Mike şi Bob Bryan, fetele pot fi identificate cu uşurinţă prin prisma mâinii cu care ţin racheta şi 'navighează' printre activităţile de zi cu zi. Karolina este dreptace, în timp ce Kristyna este stângace.


Tenisul îi dă posibilitatea să fie şi model. Foto: Karolina Pliskova via Facebook

Tatuajele ne ajută şi ele: Karolina are două, unul pe coapsa stângă, unul vizibil pe braţul stâng. Kristyna are şi ea un tatuaj similar, stil Polynesian, dar poziţionat astfel încât să fie mai greu de observat din prima: pe braţul stâng, spre interior.

"Mi-am dorit din totdeauna un tatuaj. Pe primul (n.r. de pe braţ) l-am făcut la 15 ani, apoi l-am făcut şi pe cel de la picior. Este un model specific Noii Zeelande, dar eu mi l-am făcut acasă, în Praga. Toţi cei din familia mea îl au, aşa că este un fel de semn distinctiv. Mama, tata, sora mea şi cu mine - toţi îl avem. Tata nu a avut nimic împotrivă când am decis să îl fac, dar mama nu a fost deloc încântată de idee. Dar, s-a dat pe brazdă. Cu timpul, a început să îi placă, aşa că are şi ea unul, acum",
Karolina Pliskova

4. Kaja şi Tinda

Sunt poreclele celor două surori din Cehia. Karolina este Kaja, iar Kristyna - Tinda. Jucătoarea care va evolua la Turneul Campioanelor spunea la primul ei LIVE pentru WTA că nu are niciun talent în afara terenului de tenis, dar i-ar fi plăcut să fie... model.

5. Are un titlu de Mare Şlem în palmares, la junioare

Karolina se înscrie în lista jucătoarelor din topul WTA care au triumfat la unul dintre cele patru turnee de Grand Slam în perioada junioratului. Karolina s-a impus în 2010 la Australian Open, în timp ce sora ei câştiga câteva luni mai târziu Wimbledonul. Din 2008 încoace, au mai făcut-o Halep, Mladenovic, Vandeweghe, Svitolina, Gavrilova, Kasatkina sau Ostapenko.

Şi... afirmaţia de la punctul 5 este valabilă şi pentru proba de dublu. Karolina Pliskova a câştigat titlul junioarelor de la Wimbledon, în 2010, alături de sora sa.


O jucătoare agresivă. Foto: Karolina Pliskova via Facebook

6. Filmul favorit şi alegerile din afara terenului

Ar alege tot timpul să poarte blugi, îi place filmul "Rocky", dar şi să meargă la cinema alături de prieteni. Se bucură de muzică şi de o partidă de pescuit.

7. E greu să o învingi pe una dintre surorile Williams. Dar dacă le învingi pe amândouă...

Karolina Pliskova se află pe o listă scurtă a jucătoarelor care le-au învins în acelaşi turneu pe ambele surori Williams, alături de Arantxa Sanchez-Vicario (la Sydney în 1998), Steffi Graf (un an mai târziu, în 1999, tot la Sydney), Martina Hingis (la Australian Open, în 2001), Kim Clijsters (la Turneul Campioanelor, în 2002, apoi la US Open în 2009), Lindsay Davenport (la Los Angeles, în 2004), Justine Henin (la US Open, în 2007) şi Jelena Jankovic (la Roma, în 2010). Pliskova este a opta pe această listă, după ediţia 2016 a US Open-ului. Cehoaica a salvat minge de meci în faţa lui Venus Williams în sferturi, apoi în semifinale a învins-o pe Serena şi a declarat imediat după, uşor surprinzător, că "este mai greu să o învingi pe Venus".


Probabil îii vine cel mai uşor să facă selfie-uri, nu? Foto: Karolina Pliskova via Facebook

8. US Open-ul ei iubit

US Open-ul este turneul în care Pliskova a strălucit cel mai mult: a ajuns pentru prima dată în turul trei după un succes în faţa liderului momentului din tenisul feminin, Ana Ivanovic - în 2014. Prima finală de Mare Şlem - şi singura până la acest moment - a jucat-o tot la New York.

CV pe scurt

Data naşterii: 21 martie 1992 (25 ani)
Locul naşterii: Louny, Cehia
Înălţime: 1,86 m 
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (cehoaica a fost a 23-a jucătoare ajunsă numărul unu în tenisul feminin - pe 17 iulie 2017)
Titluri de Mare Şlem:0. Este finalistă în 2016, la US Open
Repere în carieră:

 • Este primul număr 1 dat de Cehia în tenisul feminin (asta deşi două cehoaice au titluri de Mare Şlem în palmares - Jana Novotná şi Petra Kvitová)
 • În 2016 a arbitrat cursa Serenei Williams spre recordul pentru cele mai multe săptămâni petrecute pe prima poziţie WTA deţinut de Steffi Graf. La Cincinnati, Pliskova a învins-o pe Kerber în finală, ajutând-o pe Serena să păstreze numărul unu şi să o egaleze mai apoi pe Steffi Graf - 186 săptămâni consecutive în top. Apoi, la US Open a bătut-o pe Serena, a pierdut la Kerber şi ca urmare, Serena nu i-a îmbunătăţit recordul germancei, pentru că Angie a preluat şefia WTA.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 51 - 16
Titluri în 2017:3 (Brisbane, Doha, Eastbourne)
Palmares versus Top 8 în 2017:  7 victorii, 4 înfrângeri. Karolina a legat o singură dată la un turneu din 2017 victorii la jucătoare aflate în Top 8 în săptămâna meciului direct ( la Eastbourne, unde a câştigat şi titlul, le-a învins pe Kuznetsova - 8 WTA, Konta - 7 WTA şi Wozniacki - 6 WTA). Wozniacki (6 WTA) a învins-o la Toronto, Muguruza (4 WTA) - la Cincinnati, Halep (4 WTA) - la Roland Garros, Kuznetsova (4 WTA) - la Indian Wells, în timp ce Pliskova a mai înregistrat victorii cu Muguruza (7 WTA) la Fed Cup şi Indian Wells, cu Cibulkova (5 WTA) - la Doha şi cu  Wozniacki (5 WTA) - la Cincinnati.
Prezenţe la Turneul Campioanelor: a 2-a consecutivă
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: o singură victorie în grupă, în 2016 (la Garbine Muguruza)

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii - înfrângeri)

 • 1-5 cu Simona Halep, 0-1 în 2017
 • 6-2 cu Garbine Muguruza, 2-1 în 2017
 • 5-1 cu Elina Svitolina, 1-1 în 2017
 • 1-1 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
 • 3-5 cu Caroline Wozniacki, 3-2 în 2017
 • 2-0 cu Jelena Ostapenko, 1-0 în 2017
 • 3-2 cu Caroline Garcia, 2-0 în 2017

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.