Scandalul pariurilor în tenis, dus în derizoriu? 15 nume puse pe lista suspectă au fost aflate la capătul unei reconstituiri. Reacţia campionului de Mare Şlem: "Stiu că numele meu este târât în acest scandal"

22 ian 2016 26469 afişări Tenis
Scandalul pariurilor în tenis, dus în derizoriu? 15 nume puse pe lista suspectă au fost aflate la capătul unei reconstituiri. Reacţia campionului de Mare Şlem: "Stiu că numele meu este târât în acest scandal"

Sportul alb trece printr-o perioadă tulbure. Într-o săptămână în care evoluţiile din teren, din primul turneu de Mare Şlem al anului, ar trebui să ţină prim-plan-ul, vestea că jucători prezenţi pe tabloul principal de la Australian Open ar putea fi implicaţi în mafia pariurilor, a oferit un subiect şi mai fierbinte de discuţii. Până şi calmul Federer, după ce a cerut ca numele să fie făcute publice înainte de a deschide dezbaterea publică într-o notă mult pra ipotetică şi teoretică, a refuzat după al doilea meci să revină asupra subiectului, invitând jurnaliştii curioşi să verifice transcrierea interviurilor din urmă cu două zile.

  • Scânteia s-a aprins după ce duminică, în ziua premergătoare startului Openului Vesel, BuzzFeed (prin Heidi Blake şi John Templon) a publicat o investigaţie comună cu BBC. Analiza unor documente ar fi scos la iveală 16 nume de jucători care ar fi intrat pe radar pentru posibile meciuri aranjate. Aceste nume nu au fost publicate, ci doar informaţia că printre ei, s-ar afla şi un campion de Mare Şlem. Templon a folosit analiza statistică în căutatarea unor tipare în modificarea cotelor de pariuri în meciurile celor implicaţi.

Un programator olandez angajat 15 ani de Infostrada Data, una dintre cele mai importante surse de analiză statistică a întrecerilor sportive, Chris Bol, alături de fratele său, Adriaan, a analizat la mâna a doua datele raportului făcut public de BuzzFeed şi susţine că ar fi identificat 15 dintre jucătorii care ar putea fi implicaţi, potrivit sports.vice.com. Potrivit informaţiilor furnizate, alte două demersuri de a analiza datele disponibile au oferit în final o aceeaşi listă de 15 nume.


Sursa: sports.vice.com. Igor Andreev, Michael Russell, Jan Hajek şi Juan Igancio Chela sunt jucători retraşi din circuit, iar Istomin (29 ani), Golubev (28 ani), Lacko (28 ani), Ebden (28 ani), Gabashvili (30 ani), Gimeno-Traver (30 ani) fac parte din aceeaşi generaţie, Tipsarevic este fost jucător de Top 10, iar Ivan Dodig este campion în 2015 la Roland Garros, în proba de dublu

Pas în spate făcut chiar de "sursa primară"

John Templon, reprezentant al BuzzFeed a declarat pentru sports.vice: "Aşa cum am precizat de prima dată, analiza noastră nu demonstrează trucarea de meciuri. De aceea, noi nici nu am publicat lista de nume. Investigaţia noastră a folosit un algoritm matematic, scurgeri de informaţii şi documente, interviuri realizate pe trei continente şi multe altele". Analiza fraţilor Bol ar fi exclus din lista de meciuri suspectate iniţial anumite partide, inconsistente cu tiparul unui "meci trucat". Analiştii admit că informaţiile au fost incomplete, că baza de date analizabilă a fost şi ea incompletă, iar motive pentru modificări la nivelul cotelor există, pe o piaţă extrem de volatilă - de la temeri legate de accidentări, la incertitudini legate de faptul că un jucător revine după o accidentare, până la stabilirea unor cote iniţiale în mod eronat chiar de către bookmakeri - după cum explică sportdw. Acest site publică lista cu 15 nume, dar analizează în detaliu şi contextul meciurilor, relevând natura contradictorie a anumitor meciuri suspecte: pe de o parte, diferenţa între cotele oferite de casele de pariuri justifică un steag roşu, de partea cealaltă, contextul oferă explicaţii logice pentru modificări. Site-ul îl exonerează la capătul acestui demers pe Hewitt, suspectat pentru meciuri din perioada 2011 - 2015, printre altele pentru două partide pierdute în faţa elveţianului Stan Wawrinka.

Replică promptă a lui Hewitt

Lleyton Hewitt, numele cel mai proeminent aflat pe lista de 15, a reacţionat şi a fost extrem de tranşant: "Ştiu că numele meu este târât în acest scandal. Nu cred că cineva de aici ar putea crede că am fost implicat în acte de corupţie sau meciuri aranjate. Este pur şi simplu absurd! Cred că toţi cei care îmi aruncă numele în acest caz transformă întreaga chestiune într-o mare farsă. Pentru cine vrea să-mi pună în cârcă asta - succes! Să îi văd! Da, bineînţeles că este o dezamăgire", a comentat cu un amestec de furie şi ironie Hewitt, care tocmai a pus punct unei cariere de 20 de ani în tenis, în care a revoluţionat sportul alb, aducând în prim-plan un nou mod de a juca.

Business Insider publică şi el informaţiile, dar şi declaraţiile lui Hewitt.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.