O lună până la BRD Năstase Ţiriac Trophy. Fascinanta poveste a "Arenelor BNR", epicentrul tenisului românesc. Năstase: "Acolo m-am născut"

19 mar 2015 1755 afişări Tenis
O lună până la BRD Năstase Ţiriac Trophy. Fascinanta poveste a "Arenelor BNR", epicentrul tenisului românesc. Năstase: "Acolo m-am născut"

"Arenele BNR”, fostele “Progresul” sau “terenurile de tenis din Parcul cu Platani” din strada Dr. Lister 35, găzduiesc în  perioada 18-26 aprilie, ediţia aniversară cu numărul 20 a BRD Năstase Ţiriac Trophy. Arenele BNR, "istoria tenisului românesc", cum le-a numit Bogdan Enoiu, la conferinţa de presă de lansare a listei de jucători pentru ediţia 2015 şi locul despre care Ilie Năstase afirma la sfârşitul decadei trecute "acolo m-am născut" oferă un cadru verde, "fresh" în aşteptarea unei investiţii solide care să ofere suportul logistic pentru visul de a transforma turneul de 250 de puncte într-unul de 500.


Un pic de Wimbledon la Bucureşti: "Parcul cu Platani" oferă spaţii verzi valorificate de jucători şi fani în egală măsură.


Cum se ajunge la Arene:

  • Complexul care găzduieşte terenurile de tenis se află la opt minute de mers pe jos de la ieşirea staţiei de Metrou Eroilor, pe strada Dr. Lister, pe lângă Biserica Sfântul Elefterie Nou
  • Autobuze: 104, 122, 123, 124, 137, 138, 236, 268, 336, 601, 635
  • Troleibuze: 61, 69, 90, 91

De la "Societatea de Dare la Semn", la Arena Centrală care împlineşte 40 de ani

În cartea monografică a clubului CS Progresul Bucureşti, Valentin Căltuţ reface istoria zonei care include la câteva sute de metri distanţă terenuri de tenis, terenuri de fotbal şi săli de sport şi care s-a transformat într-o zonă cu circuit relativ închis: în decembrie 1865 Alexandru Ioan Cuza "a donat printr-un Înalt Decret Domnesc o suprafaţă de teren de 18 hectare cuprinsă între actualele <<Dr. Staicovici>> şi <<Dr. Lister>> <<Societăţii de Dare la Semn Bucuresci>>, prima asociaţie sportivă din ţară", înfiinţate cu trei ani înainte, tot prin iniţiativă domnească. În 1912, era înfiinţat Tenis Clubul Român, care primea partea din faţă a terenului destinat trăgătorilor care ţinteau porumbei lansaţi în zbor.

În timpul Primului Război Mondial, zona a devenit poligon de tragere al Şcolii Militare, iar în 1939, ANEF, nou-înfiinţata instituţie de învăţământ cu profil sportiv, a închiriat terenurile din zona "Parcului cu Platani". Al Doilea Război Mondial a distrus, potrivit firului istoric refăcut de Căltuţ, două dintre terenurile de tenis ale complexului, "gropile fiind astupate prin eforturile tinerilor din Şcoala Militară de Educaţie Fizică". TCR şi-a reluat activitatea temporar, fiind desfiinţat în 1948, atunci când, potrvit aceleiaşi surse, Banca Naţională a cumpărat întreg parcul de la “Societatea de Dare la Semn", cu un miliard de lei.


Aşa arată acum Terenul Central de la Arenele BNR

Arena Centrală a complexului actual a fost construită în 1975, iar cea mai importantă modificare a fost înlocuirea băncilor din lemn, asemănătoare celor de pe stadionul de rugby Arcul de Triumf, unde nici acum, la Tribuna a 2-a nu există scaune, ci doar locuri "negociabile" în funcţie de aglomeraţie, cu scaune - rezultând o capacitate de 5.000 de locuri. “Arena asta şi-a făcut treaba cu vârf şi îndesat, a găzduit şi o finală de Cupa Davis… cred că ar trebui să se numească Năstase-Ţiriac categoric, îşi merită numele. Din păcate, încă nu se merge mai departe. Noi ca turneu am creşte foarte mult şi am putea să mergem mai departe şi să facem mult mai multe lucruri dacă infrastructura ne-ar permite", a declarat pentru ProSport, Cosmin Hodor, director, începând cu 2014, al BRD Năstase Ţiriac Trophy, afirmaţie susţinută la conferinţa de presă de lansare a listei oficiale a jucătorilor înscrişi la ediţia din 2015 şi de Ilie Năstase şi de Bogdan Enoiu, preşedintele turneului.


"Ţin să menţionez faptul că nimeni nu a făcut niciodată o solicitare către BNR pentru ca arena centrală să poarte numele celor doi foşti mari jucători de tenis. Chiar nu este absolut niciun fel de problemă cu acest lucru. Tocmai de aceea, începând cu primul turneu, acesta din aprilie, terenul principal se va numi «Arena Centrală Ilie Năstase - Ion Ţiriac»", a declarat pentru Mediafax directorul adjunct al centrului care administrează baza Arenele BNR, Mugur Şteţ.


Parc cu "platani" importaţi din Franţa. "Şi liliacul e-nflorit"

Cei mai mulţi iubitori ai sportului cunosc denumirea "Parcul cu Platani". Arborii originari din nordul Franţei care se identifică acum cum zona verde din Cartierul Cotroceni sunt protejaţi prin lege şi potrivit însemnărilor istorice, au fost importaţi pe vremea celui care a dat terenului o destinaţie sportivă: puieţi de platan au fost aduşi în Bucureşti de ambasadori ai domnitorului Al.I.Cuza.

12 oameni întreţin cele 9 terenuri de zgură de la Arene, „sub conducerea” lui Radu Anghel, „meseriaş” cu şcoală şi diplomă de amenajator

De când turneul a schimbat anotimpul, din toamnă în debutul sezonului european de zgură (ediţia din septembrie 2011 a fost urmată la şapte luni distanţă de prima ediţie “de primăvară”, în 2012), BRD Năstase Ţiriac Trophy are parfum de liliac în "Parcul cu Platani". Terenurile 4 şi 5, de antrenament, pe care curioşii pot urmări liniştiţi pregătirea preferaţilor cu câteva zile înainte, în cazul favoriţilor care intră în concurs miercuri sau joi, sau cu câteva ore înainte de partidă, în ziua de joc, oferă o privelişte spectaculoasă, la serviciul tenismenilor mingea plutind prin faţa florilor de liliac. 


Marcos Baghdatis, la antrenament pe terenul 4

Centralul principalilor capi de serie şi al românilor

Dacă în timpul săptămânii, spectatorii caută locurile ferite de soare de pe Central, din spatele băncilor jucătorilor, ultimele zile de turneu, dar şi partidele românilor umplu întreaga arenă.

De ce ne plac Terenurile 1, 2 şi 3?

Acţiunea din teren este extrem de aproape, iar senzaţia de viteză şi de implicare în meci este considerabil mai mare decât pe Central. În plus, jucătorii aflaţi la final de antrenament, înainte de meci, sau la capăt de "zi lucrătoare" fac adesea vizite pe aceste terenuri, poposind preţ de două-trei game-uri printre fani. Cu puţin noroc, poţi vedea 10 - 20 de puncte alături de Potito Starace, Andreas Seppi, Simone Bolelli, Florent Serra, Marcel Granollers sau Danielle Braccialli (în imagine, deşi italianul nu mai are drept de joc) - ca să enumerăm câteva nume pe care le-am regăsit în tribunele terenurilor "mici" în ultimii ani.

Terenurile 2 şi 3, învecinate, despărţite de un gard nu prea înalt, oferă situaţii amuzante: mingile mai zboară de pe un teren pe altul, apar “dialoguri” între terenurile care împart o latură şi, în cazuri extreme, poţi vedea cum un jucător sare gardul la propriu: Daniel Koellerer a făcut-o în 2009, când toate panourile turneului de la Bucureşti erau albastre, după ce a aruncat nervos, la final de partidă de dublu, racheta, până "în vecini"

De ce iubim aleea care duce la terenurile de antrenament

Dincolo de Arena Centrală şi de Zona Comercială de la Arenele BNR, aleea umbrită de ramurile bogate ale copacilor care permite accesul în zona de antrenament este de multe ori locul unor întâlniri spontane cu jucătorii: fie îşi aşteaptă rândul pe unul dintre terenurile de antrenament "principale" - 4 şi 5, care beneficiază de o tribună cu câteva zeci de locuri, fie îşi fac la umbră "dezmorţirea" şi primele exerciţii de stretching, fie dispar în spatele plasei verzi care oferă intimitate, obturând privirile indiscrete ale fanilor către terenurile 5 până la 9.


Tipsarevic a făcut spectacol pe alei, nu  doar pe teren în 2013

Zona Comercială - în inima complexului

Mari producători de echipament sportiv destinat tenisului sunt prezenţi în complexul din "Parcul cu Platani", iar zona de "Food and Drinks" propune sandvişuri reci şi calde, produse de patiserie, prăjituri, pizza şi multe răcoritoare. Însă, accesul pe terenuri nu este permis cu bere, deşi aceasta este comercializată la arenele BNR. Sesiunile de autografe din Zona Comercială, cu peste 20 de standuri, sunt un adevărat magnet pentru public.

 

Ediţia din 2015 a BRD Năstase Ţiriac Trophy redeschide, în perioada 18-26 aprilie, universul preferat al pasionaţilor de tenis: locurile atât de familiare adună noi poveşti, o parte dintre protagonişti fiind vechi cunoştinţe ale turneului de la Bucureşti, precum Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer, Gilles Simon sau Lukas Rosol, în timp ce o altă pleiadă de "aşi" debutează în "Parcul cu Platani" în ceas aniversar - Ivo Karlovic, Borna Coric sau Sam Querrey. Timp de nouă zile, tenisul din circuitul ATP se iubeşte, se trăieşte la cote maxime şi se simte prin toţi porii la Arenele BNR, în cel mai longeviv eveniment sportiv internaţional de o asemenea anvergură organizat în România.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.