Cupa Davis | România a învins Zimbabwe, 4-1. Marius Copil a adus punctul decisiv, iar un jucător de 17 ani a debutat în echipă şi a stabilit scorul final. Doar la dublu echipa a mers lin în meciurile cu miză

6 apr 2019 12836 afişări Tenis
Cupa Davis | România a învins Zimbabwe, 4-1. Marius Copil a adus punctul decisiv, iar un jucător de 17 ani a debutat în echipă şi a stabilit scorul final. Doar la dublu echipa a mers lin în meciurile cu miză 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/18036148/2/out.jpg
 • România - Zimbabwe, 4-1 în Cupa Davis, în turul I al Grupei a II-a Europa / Africa.
 • Echipa lui Gabriel Trifu încheie cu victorie un duel cu o echipă modestă pe hârtie, dar care ne-a produs totuşi emoţii. Draoş Dima (vineri), Florin Mergea şi Horia Tecău (sâmbătă, la dublu) şi Marius Copil (sâmbătă) au contribuit cu câte un punct la câştigarea confruntării.
 • Succesul cu Zimbabwe ne lasă totuşi pe loc, pentru că,  în condiţiile recent apărutelor modificări structurale ale competiţiei pe naţiuni din tenisul masculin, în Grupa a II-a nu au fost acum dueluri care să genereze automat nici promovarea, nici retrogradarea.
 • Pe fondul unei evoluţii şterse a numărului unu din tenisul românesc masculin - Marius Copil, echipa României a suferit în faţa unui adversar cu vizibilitate zero în circuitul ATP de la dispariţia fraţilor Black (specialişti ai probei de dublu). Doar la dublu, diferenţa de valoare s-a văzut clar pe teren şi pe tabelă, chiar şi în condiţiile în care Florin Mergea a lipsit mult la final de 2018 şi început de 2019 din cauza problemelor fizice.
 • Puţinii spectatori din tribune au reuşit să întrerupă şi mai mult o evoluţie şi aşa fragmentată a tricolorilor, nu o dată putându-se auzi soneriile telefoanelor.
   
 • Meciul 1 (vineri): Marius Copil (80 ATP) - Benjamin Lock (546 ATP) 4-6, 5-7, într-o oră şi 48 minute. Cel mai bun jucător de simplu implicat în această confruntare a fost de nerecunoscut. Arădeanul a avut un mesaj sincer pentru colegi şi fanii români, după meci.
 • Meciul 2 (vineri): Dragoş Dima (327 ATP) - Takanyi Garanganga (449 ATP), 6-3, 6-3, într-o oră şi 23 de minute. Obişnuit să evolueze mai ales pe zgură, Dima a reuşit să readucă liniştea în echipa lui Gabi Trifu, evoluând curat în spatele serviciului (1 singur punct cedat din 20 jucate cu serviciul doi, 81% procentaj de reuşită în spatele primului serviciu) şi contabilizând multele erori ale adversarului său (peste 30 de greşeli neforţate, 9 duble greşeli).
 • Meciul 3: Horia Tecău/ Florin Mergea - Benjamin Lock/ Courtney John Lock 6-1, 6-4. Vicecampionii olimpici de la Rio au dus în avantaj echipa lui Gabi Trifu, cu o evoluţie autoritară la dublu şi o victorie clară în faţa fraţilor Lock.
 • Meciul 4: Marius Copil (80 ATP) - Takanyi Garanganga (449 ATP) 6-4, 7-5. Arădeanul a luptat două ore pentru a răzbate într-un meci în care jocul nu i-a fost, din nou, la cele mai înalte cote.
 • Meciul 5: Juniorul Filip Jianu a debutat în echipa României, fiind trimis în ultimul meci, fără miză ("dead rubber") de căpitanul Gabriel Trifu. Sportivul în vârstă de 17 ani a stabilit scorul final al confruntării, 4-1, cu o victorie în minimum de seturi, 6-3, 7-5 în faţa lui Mehluli Don Ayanda Sibanda (o oră şi 14 minute de joc)

► VICTORIE, MARIUS COPIL; 6-4, 7-5. Arădeanul închide fără emoţii pe serviciu şi aduce victoria echipei României în confruntarea cu Zimbabwe, 3-1 la general.

► Momentul declicului. Copil simte că are nevoie de ceva mai mult, pune mingile lung în teren şi înceoe cu 0-40 game-ul de retur. Românul returnează decisiv şi obţine un break izbăvitor, la o oră şi 54 de minute de la startul partidei. Marius serveşte pentru victorie la 6-4,  6-5.

► Copil nu stă la discuţii pe serviciu, egalând scorul cu hold la 15. 6-4, 5-5

► Şase mingi de break irosite de Copil, la 4-4 în setul secund şi două răbufniri. Dificultăţile de a se desprinde în faţa unui adversar mai modest îl fac pe Copil să se inflameze într-un game 9 al setului doi în care a avut 15-40 pe serviciul adversarului din Zimbabwe. Marius a văzut mingea lui Takanyi afară, arbitrul de linie a indicat minge bună, scorul urcând astfel la egalitate. După o fază similară consumată în primul set, care l-a inflamat pe Trifu, Copil s-a lamentat arbitrului. O nouă minge de break i-a fost anulată de Garanganga cu un bine-cunoscut deja serviciu imparabil. Al patrulea breakpoint, jucat cu mingea a doua de african, a descătuşat ofensiva jucătorului de pe poziţia 449 ATP: a atacat în lung de linie  succesiv, a finalizat cu voleu.

După un avertisment primit pentru depăşirea timpului dintre servicii, Garanganga a irosit minge de game cu a şasea dublă greşeală a meciului - moment salutat zgomotos din tribună. Nervii s-au mutat rapid de partea cealaltă a fileului, Garanganga fiind exasperat de faptul că fileul i-a scos o minge mult în out, oferindu-i lui Marius un nou breakpoint. Cum a salvat? Evident, graţie serviciului. Cu lovituri de rever spectaculoase, un lob excelent, Copil s-a îndreptat către o nouă minge de break, la peste 10 minute de la startul game-ului. Înfuriat de reacţiile din tribună venite chiar şi în timpul schimbului, Garanganga a salvat din nou, lovind impresionant cu voleul şi a trecut până la urmă linia de finiş cu un nou game în buzunar, spre 5-4 în manşa secundă.


Marius Copil a simţit, pentru a doua oară în partidă, că arbitrii i-au refuzat incorect un break.

► Deşi sala nu este nici pe departe plină, primim o nouă palmă în ceea ce priveşte educaţia în materie de joc de tenis, după ce telefonul unui spectator sună consecutiv, întreurpând timp de câteva zeci de secunde duelul dintre Copil şi Garanganga. Ochii se îndreaptă spre tribună, jucătorii aşteaptă, Marius se sprijină în rachetă, pleacă apoi de la linie, nerăbdător. Takanyi închide din nou tura pe lansare la 0, păstrând avantajul în manşă, la 4-3.

► Copil, cu o frecvenţă a primului serviciu de doar 53% (cu reuşită de 100% în spatele acestuia) egalează situaţia în manşa secundă, 3-3.

► Mai sigur pe execuţiile cu dreapta, Garanganga duce scorul la 3-2 în setul doi, cu un prim game alb pe lansare.

► Start liniştit de set doi. Ambii jucători trec cu destulă lejeritate de turele de lansare. 6-4, 1-2

SET MARIUS COPIL. Arădeanul are nevoie de 57 de minute pentru a câştiga primul set, 6-4. Cu doar patru puncte câştigate în plus faţă de adversarul său, Copil se impune într-un set în care, din nou, jocul său a fost departe de nivelul său maxim.

► Copil va servi pentru câştigarea primului set, la 5-4, în condiţiile în care se joacă deja de 50 de minute. Garanganga a avut parte de un game lejer pe serviciu după cedarea break-ului.

Marius Copil suferă în continuare, dar confirmă break-ul: greşeşte primele două puncte pe lansare, declanşează atacul prea rapid cu reverul şi oferă două mingi consecutive de rebreak, la 15-40. O salvează pe prima, jucând la greşeala adversarului, fără să îşi asume vreun risc, pe a doua - cu un prim as al meciului, se încurajează după un nou serviciu nereturnabil care îi aduce minge de game şi avansează la 5-3 după ce Garanganga trimite un retur mult în out.

► BREAK COPIL: românul preia conducerea 4-3, după 40 de minute în care nu s-a simţit prea confortabil. În al treilea game consecutiv, Marius Copil are minge de break pe serviciul lui Takanyi Garanganga, însă africanul trimite un serviciu uriaş şi se salvează în primă fază. Cu răbdare de pe linia de fund a terenului, Copil obţine un nou break point, însă Garanganga replică la fel de eficient, cu un serviciu unu ţintit spre reverul românului. A treia minge de break a game-ului vine pentru Marius la finele unui punct construit cu atenţie cu slice-ul şi închis cu o accelerare cu reverul în lung de linie. După două execuţii aproape perfecte la mingi de break, Garanganga cedează în final, forţând la serviciu şi comiţând dublă greşeală.

► Marius Copil trece peste momentul de frustrare, chiar dacă în startul game-ului pe serviciu pare afectat. Revine însă cu patru puncte consecutive de la 0-15 şi egalează scorul la 3.

► Break refuzat de o greşeală a arbitrului de scaun. Marius alternează schimburile în care face ravagii cu lungimea mingii sale, însă în jocul său apar încă prea multe greşeli - aşa cum se întâmplă pe a doua sa minge de break în partidă, când vede bine oportunitatea de a lovi contre-pied, dar nu poate trece mingea peste banda fileului. Arbitrul de scaun întoarce o decizie de la linie la minge anunţată out, într-un punct important (break point în favoarea lui Marius). este rândul lui Gabi Trifu să protesteze, arătându-i oficialului cât de mult spaţiu a existat între locul în care a aterizat mingea şi linia de fund a terenului. În absenţa sistemului Hawk-Eye însă, arbitrul de scaun este suveran, iar Copil, cu break scos din buzunar de această decizie eronată, nu mai reuşeşte să câştige vreun punct în game,

► Copil deschide game-ul pe lansare cu două servicii care îi aduc acele atât de necesare puncte ieftine. Marius ajunge la 40-0 după o reacţie bună la fileu şi un pic de ajutor de la banda fileului. Egalează la 2, cu hold la 15.

Primă şansă de break irosită de Copil. Marius încearcă o accelerare în lung de linie spre reverul adversarului săi, însă îngroapă mingea în fileu la 30-30. Garanganga protestează după un atac ratat cu dreapta în lung de linie, la minge de game, însă arbitrul nu se clinteşte. Copil îşi oferă o primă minge de break în meci după o scurtă bine mascată, la care africanul nu poate ajunge. Garanganga salvează cu două servicii nereturnabile, trece în avantaj, dar este întors la egalitate de jocul de baseline evident superior al lui Marius. Totuşi, sportivul din Zimbabwe reuşeşte să supravieţuiască celui mai lung game al startului de meci, ajutându-se de două servicii bine executate. Copil - Garanganga 1-2

► Garanganga trece fără emoţii testul primului serviciu, greşind însă în singurul schimb de mingi prelungit. Copil este un jucător grăbit în raliu, este pasat în punctul doi de african, însă serveşte excelent de două ori, la 30-30, închizând game-ul cu serviciu doi pe corp, eficient. 1-1

Marius Copil revine pe teren în Sala Polivalentă din Piatra Neamţ. Arădeanul recunoştea la conferinţa de presă că vineri a evoluat la sub 50%. Acum, luptă pentru a aduce punctul victoriei României în faţa reprezentativei din Zimbabwe. Garanganga deschide cu serviciul.

► GAME, SET, MECI Florin Mergea / Horia Tecău, 6-1, 6-4, în 62 de minute.

► Tecău se impune fără emoţii la serviciu, ducând dublul României la un game de victorie şi preluarea conducerii la general. 6-1, 5-3

► 53 de minute de joc, 51 de puncte câştigate de perechea Tecău / Mergea şi 18 din 18 puncte făcute de tricolori în spatele primului serviciu. 6-1, 4-3

► Abia în cel de-al 11-lea game al meciului, Horia Tecău a pierdut un punct pe serviciu. Partida rămâne însă la discreţia cuplului trimis în teren de Gabriel Trifu. 6-1, 3-1

BREAK în debut de set doi, chiar pe serviciul mai puternicului Benjamin Lock. Horia le face viaţa grea cu returul, Florin cu reverul şi nici soluţia "zid la fileu" nu îi ajută pe sportivii din Zimbabwe. 6-1, 1-0

SET TECĂU / MERGEA, 6-1, în 23 de minute. Florin pune pe tabelă al patrulea game la zero în contul echipei României. În total, românii au câştigat de trei ori mai multe puncte decât adversarii lor, 27-9.

► Courtney John Lock îşi pierde şi a doua tură de serviciu, Florin Mergea fiind extrem de atent.

► Benjamin Lock, cu serviciul său puternic, rupe seria românilor, apărându-şi şi cu o doză de şansă lansarea, după egalitate. Cel mai lung schimb de mingi, complicat de o minge lovită greşit de africani, le-a revenit până la urmă oaspeţilor, după lovituri ca de demonstrativ. Tecău reface însă prompt diferenţa de trei game-uri, cu hold la zero, pentru 4-1.

► Mergea confirmă break-ul la serviciu. După 11 puncte consecutive făcute de români, perechea din Zimbabwe punctează pe tabelă, întrucât, cu câteva greşeli de picior anunţate de la linie, "Dodo" comite două duble greşeli consecutive, însă apoi game-ul revine alor noştri, la 30. 3-0

STARTUL PERFECT. Tecău şi Mergea returnează bine, găsesc spaţiile libere între cei doi fraţi Lock sau pe lângă aceştia, iar mingile lor nu primesc răspuns. Break la zero şi un 2-0 care aduce o doză în plus de calm pentru George Cosac şi Ilie Năstase, aflaţi la marginea terenului.

► Horia Tecău deschide confruntarea la serviciu. Echipa din Zimbabwe este formată din doi sportivi înalţi (1,93 m - Courtney John şi 1.98 m - Benjamin). Constănţeanul serveşte impecabil, Florin Mergea îl susţine cu intervenţii agile din apropierea plasei, iar game-ul le revine la zero.


România reia confruntarea cu Zimbabwe de la scor egal, 1-1, partida de dublu în care urmează a fi implicaţi Horia Tecău şi Florin Mergea, împotriva fraţilor Lock căpătând şi mai multă importanţă.

România contează pe vicecampionii olimpici din 2016, de la Rio, în timp ce pentru Zimbabwe va evolua o pereche cu 8 titluri ITF câştigate împreună începând cu 2016.

11 victorii şi 5 înfrângeri la dublu este palmaresul lui Florin Mergea în echipa de Cupa Davis a României.

16 victorii şi 9 înfrângeri la dublu este palmaresul lui Horia Tecău în echipa de Cupa Davis a României.

Ultima înfrângere în Cupa Davis pentru cuplul Tecău / Mergea a survenit în 2015, în partida cu Slovacia (5-7, 3-6, 3-6 cu Martin / Zelenay)

Programul meciurilor din confruntarea România - Zimbabwe

Sâmbătă, de la ora 12:00

 • Horia Tecău/ Florin Mergea (33 ATP/441 ATP la dublu) - Benjamin Lock/ Courtney Lock (259 ATP/680 ATP la dublu), urmat de
 • Marius Copil (80 ATP) - Takanyi Garanganga (449 ATP), urmat de
 • Dragoş Dima (327 ATP) - Benjamin Lock (546 ATP)
 • Meciurile se dispută după sistemul "cel mai bun din trei seturi".
 • Schimbarea formatului competiţional al Cupei Davis lasă, pentru moment, duelul România - Zimbabwe fără miză, în condiţiile în care cele 12 confruntări din Grupa a II-a nu asigură nici promovarea automată a învingătoarelor în Grupa I pentru sezonul următor, nici retrogradarea învinselor în Grupa a III-a. Doar învingătoarelor partidelor din Grupa I le este garantată promovarea în meciurile de calificare pentru turneul finalal Cupei Davis, ediţia 2020.

-

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.