LIVE BLOG Wimbledon | Visul devenit KOşmar: Simona Halep pierde al doilea meci jucat cu numărul unu mondial pe masă. Konta a câştigat cu 6-4 decisivul. Românca a servit de două ori la 5-4 în tiebreak-ul setului doi pentru victorie. Pliskova va fi #1, de luni

11 iul 2017 53183 afişări Tenis
LIVE BLOG Wimbledon | Visul devenit KOşmar: Simona Halep pierde al doilea meci jucat cu numărul unu mondial pe masă. Konta a câştigat cu 6-4 decisivul. Românca a servit de două ori la 5-4 în tiebreak-ul setului doi pentru victorie. Pliskova va fi #1, de luni 28 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16581899/1/hkonta.jpg
 • Simona Halep (2 WTA) a ratat a doua şansă consecutivă de a deveni numărul unu mondial. De luni, Karolina Pliskova va prelua şefia WTA de la Angie Kerber, chiar dacă a fost eliminată în turul doi la Wimbledon.
 • Johanna Konta (7 WTA) a spulberat visul Simonei, cu o revenire senzaţională, la capătul unui meci foarte spectaculos, cu un nivel de joc ridicat: 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4.
 • Venus Williams (37 ani, 11 WTA) va juca a zecea semifinală a carierei la Wimbledon. Americanca, cvintuplă campioană la All England Club, a trecut, marţi, cu 6-3, 7-5 de campioana de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, în 74 de minute de joc, şi o va înfrunta pe Johanna Konta pentru un loc în finală.
 • Garbine Muguruza este prima jucătoare calificată pe tabloul de 4 la ediţia 2017 a turneului de la Wimbledon: a trecut în minimum de seturi de Svetlana Kuznetsova, într-un meci început cu 40 de minute întârziere, din cauza ploii.
 • Magdalena Rybarikova completează tabloul semifinalelor feminine, încheind după 75 de minute de joc efectiv meciul cu americanca Coco Vandeweghe, 6-3, 7-5.
 • Urmărim împreună, în format LIVE BLOG, acţiunea de la Wimbledon.

Simona Halep părăseşte turneul de la Wimbledon, în sferturi, cu un meci mai devreme decât ar fi avut nevoie pentru a deveni numărul unu mondial şi cu două meciuri înainte de a-şi îndeplini adevăratul obiectiv: câştigarea primului titlu de Mare Şlem al carierei.

Jucătoarea antrenată de Darren Cahill a fost protagonista unui meci antrenant, pe alocuri fabulos. Iar la ediţia 2017, au fost destule meciuri feminine care au ridicat standardul şi ştacheta, cu tenisul spectacol propus fanilor. Pentru Simona Halep, este o nouă înfrângere dureroasă, în care a făcut puţine greşeli - doar nouă directe. Un meci în care calmul ei a făcut diferenţa în primul set şi în mare parte în setul doi. În care Simona i-a făcut concurenţă la serviciu Johannei Konta pe alocuri. Simona a avut şansele ei, a servit la 5-4 în tiebreak-ul setului doi, dar i-a lipsit sângele rece pentru a ataca. La fel ca şi în finala de French Open.

Konta a prins aripi, a riscat, a jucat pentru totul sau nimic şi a primit totul. În setul doi, după un start bun, cu presiune pusă pe retur, cu minge de break creată pozitiv, agresiv pe lansarea Johannei, Simona a rămas în urmă şi a fost depăşită de jucătoarea cu 48 de lovituri câştigătoare. Konta i-a făcut KO forehand-ul, i-a smuls de acolo erorile, iar Simona nu a reuşit să dea re-start pentru a schimba soarta partidei.

În propriile cuvinte, succesul Johannei Konta este "ireal". Aşa a simţit-o britanica.

Semmifinalele feminine la ediţia 2017 a Wimbledon-ului:

 • Garbine Muguruza (cap de serie 14) - Magdalena Rybarikova (87 WTA)
 • Venus Williams (cap de serie 10) - Johanna Konta (cap de serie 6)

POVESTEA PAS CU PAS A ZILEI SFERTURILOR FEMININE DE LA WIMBLEDON. Simona "couldn't rule the world today"

21:15 Statistica meciului: KO cu doar 9 greşeli neforţate. Konta a avut 48 de lovituri câştigătoare, Simona - 26. Simona a încheiat neforţat doar de nouă ori, dar nu a reuşit să se impună. Statistica seamănă mult cu cea de la Roland Garros.


21:07 Este sărbătoare şi în Anglia, pentru că Johanna Konta este prima semifinalistă a Marii Britanii la Wimbledon, de la Virginia Wade. Johanna Konta - tenismena care până la startul acestei ediţii nu jucase vreodată un tur trei, a vorbit despre faptul că nu îşi va permite să viseze prea departe. Citiţi mai multe detalii despre prima reacţie a britanicei, după succesul în faţa Simonei, în materialul de mai jos:


21:05 Este sărbătoare în Cehia. Karolina Pliskova este urmaşa lui Angelique Kerber în fotoliul de lider mondial. Al 23-lea număr unu din istoria tensiului feminin. Cei de la WTA aveau, cu siguranţă, pregătite toate materialele şi pentru Simona. Dar Halep şi-a ratat singură şansa, pentru că, aşa cum a spus toată lumea - a depins doar de ea.


KO by KONTA. Simona Halep pierde al doilea meci pentru numărul unu mondial. 6-4 în decisiv pentru britanică.

Simona Halep pierde parcă la indigo încă un meci cu numărul unu mondial: nu a riscat şi nu a câştigat.

20:51 Simona Halep rămâne în meci cu un nou game alb de serviciu. Examenul urmează. O singură şansă pentru re-break. Konta va servi la 5-4.


20:50 Halep, la un game de eliminare. Konta vine cu toată viteza spre fileu şi câştigă punct după punct. Un game alb de serviciu o duce la 5-3.


20:45 Simona revine cu game alb pe serviciu. Konta va servi la 4-3, A jucat 102 puncte cu prima minge în acest meci. A câştigat 72.


20:40 Cu peste 70% procentajul primului serviciu, Konta pare că a pus în final stăpânire pe meci: se desprinde fulgerător la serviciu, 40-0, însă Halep dă semnalul revenirii cu un rever câştigător. Mai face un pucnt curajos, dar britanica supravieţuieşte.4-2 pentru Konta,


20:35 BREAK KONTA. Britanica atacă îndrăzneţ pe dreapta Simonei şi smulge două erori la 15-15. Nu are nevoie decât de una, pentru a-i face un duş rece Simonei: primul break al decisivului îi revine! 3-2 pentru Konta. Românca are doar 7 erori neforţate în tot meciul dar este într-o postură ingrată în acest moment.


20:30 Konta are curaj mai mult, Konta are iniţiativa. Asta e clar: 42 de lovituri câştigătoare la 22 în 2 ore şi 15 minute de joc. Dar Simona are de partea ei calmul. Unul evident. Terenul Central este un teatru al viselor, o scenă perfectă pentru Simona şi Johanna.


20:25 Este o nebunie curată să ţii socoteala tuturor ocaziilor ratate de fiecare jucătoare: vedem o defensivă de cinci stele din partea Simonei, care îi aduce minge de break, o revenire inspirată a Johannei, o doză de şansă cu fileul pentru britanică, o scurtă ratată de puţin, voleuri. În concluzie, este 1-1. Simona a ratat o minge de break. Dar mai apoi, Simona are game uşor de serviciu, pentru 2-1.


20:15 Konta a zbughit-o la vestiare după victoria din setul doi şi întârzie revenirea în arenă. Halep va avea avantajul de a servi prima în decisivul pentru numărul unu mondial. Deschide ferm, cu două prime puncte câştigate şi apoi game încheiat la 30. Meciul Vandeweghe - Rybarikova se va încheia pe Central, din cauza ploii care nu conteneşte la Londra.


20:10 Mats Wilander mizează mai departe pe Simona Halep, în decisiv, cea care a fost la două puncte de victorie, la set şi 5-4 în tiebreak: "Konta a fost mai agresivă - prea agresivă pe alocuri, a egalat, dar Simona are, consider, în continuare, prima şansă. este un meci de nivel foarte bun", spune expertul Eurosport..


KONTA forţează decisivul. Egalitate la tiebreak-uri, egalitate la seturi. 7-5 manşa a doua pentru britanică

Simona ratează primul rever, dar se instalează la conducere, 2-1, după alte două servicii uriaşe. Vine retur uriaş al Simonei, iar Konta nu are replică: primul mini-break al Simonei, pentru 3-1. Konta vine la fileu şi îşi recuperează punctul cedat pe serviciu, cu un voleu în lung de linie decisiv. Winner-ul 32 pentru Konta. Halep ia o decizie uriaşă la 3-3: cere întreruperea punctului imediat după returul britanicei. Ochiul de Şoim confirmă un out milimetric. Simona e din nou la conducere, 4-3, în logica serviciului.

5-4 pentru Simona, cu un nou mini-break. Românca are două servicii pentru a închide meciul.

Dar... Konta reuşeşte returul şi forţează egalitatea, la 5. Konta o împinge în defensivă, rămâne calmă şi are minge de set, la 6-5. Şi are din nou curaj şi are şi setul doi, câştigat 7-5.


19:58 TIBREAK! Simona deschide game-ul de serviciu cu două prime serve perfecte, apoi forehandul în lung de linie este un răspuns pe măsură pentru returul cros decis al britanicei. Simona egalează la 6-6, cu un serviciu bun, iar publicul erupe. Simona este la 7 puncte de numărul unu mondial.


19:55 Presiunea înapoi pe Simona, care va servi pentru a forţa un al doilea tiebreak în partidă. Konta şi-a câştigat serviciul la 15.


19:50 Game de infarct, dar Halep rezistă şi face 5-5. Simona deschide cu rever la indigo game-ul zece, în lung de linie. Face rapid 30-0, apoi ne dă emoţii când ratează primul serviciu. Doar pentru o clipă, pentru serva pe centru este letală, iar Konta trimite returul mult afară. 40-15 şi Simo ratează în primă fază închiderea game-ului, cu un passant prea larg. Konta mai prinde un retur diabolic, care o pune în încurcătură pe Simmona. Românca mai risipeşte un avantaj, este aproape de dublă greşeală, dar fileul are milă de serviciul doi şi îl lasă în terenul corect. Simona are o nouă minge de 5-5 după o minge trimisă în fileu de Konta, iar voleul următor al britanicei este milimetric out. Şi Siomona scapă de încă un game şi respiră adânc, la fel ca şi fanii ei.


19:45 Konta trimite un rever de lung de linie dureros de bun la 30-30, care smulge multe oftaturi în tabăra Simonei. Şi Konta face 5-4 în setul doi. Simona va servi pentru a prelungi manşa.


19:40 Simona salvează două mingi de break cu servicii consecutive la nivelul celor trimise de Konta: primul în exterior, al doilea - spre teu. Şi vine eroarea neforţată din partea Johannei, pentru minge de game Halep. Însă... returul letal care nu a venit la minge de break vine acum, în lung de linie, decisiv, pentru Konta, care revine la egalitate. Simona nu găseşte primul serviciu, însă mingea a doua o încurcă suficient de mult pe britanică. După un nou serviciu ferm, se face 4-4. 34 de minute de joc în setul doi. Până şi Darren Cahill are emoţii.


19:32 Simona pierde cel mai spectaculos punct al game-ului şase din setul doi, dar egalează la game-uri, 3-3.Totuşi, cine mai ţine cont de asta? Obiectiv îndeplinit pentru moment.


19:25 Încă un schimb de teren încheiat 1-1. Simona egalează la 2-2 în setul secund, cu un prim joc câştigat de ea la zero pe propriul serviciu, Konta pare că este pe cale să imite perfomanţa româncei, însă o dublă greşeală îi strică logica, sau poate karma. Beneficiind de alte două greşeli neforţate, Simona întrevede pentru o fracţiune de secundă o oportunitate, la 40-40. Dar serviciul britanicei redevine o armă la momentul oportun, iar un forehand câştigător, al 21-lea winner al meciului pentru Johanna, duce scorul la 3-2 pentru numărul 7 mondial.


19:20 Johanna Konta păstrează avantajul de a fi servit prima în acest set secund pentru încă o tură. 2-1. Dar, deşi are procentaj uriaş la prima minge (83% puncte jucate cu serviciul întâi), 18 lovituri câştigătoare faţă de 18 erori neforţate, Konta este ţinută sub control de o Simona Halep care negociază perfect contextul, miza şi jocul.


19:17 Constanţa este singura care îi lipseşte Johanei Konta, în acest moment. Iar Simona Halep salvează două mingi de break şi egalează scorul, 1-1, în setul doi.


19:12 Konta acuză şocul pierderii setului inaugural în primele două puncte ale manşei secunde, însă revine şi, cu patru puncte consecutive, pune 1-0 pe tabelă.


19:05 SIMONA HALEP câştigă primul set la tiebreak, 7-2 şi este la un set de istorie.

Simona câştigă primul mini-break al tiebreak-ului la finalul unui raliu superb, încheiat cu un rever în cros care trece printr-un culoar îngust de tot şi prinde la limită tuşa. Este nevoie de reluarea Ochiului de Şoim pentru a valida mingea Simonei. Halep face 3-1, profitând de frustrarea britannicei, însă îi oferă o mână de ajutor uriaşă adversarei, cu o dublă greşeală la 3-1 care anulează mini-break-ul câştigat atât de frumos. Konta însă rămâne neinspirată şi ratează voleul următor, oferindu-i un Simonei 4-2 la schimbul de terenuri. Britanica nu mai pune nici primul serviciu în teren, nu mai are nici precizie, iar Simona câştigă al doilea punct consecutiv pe retur. De aici, deznodământul este logic: 7-2 pentru Simona, jucătoarea care acum are un picior în semifinale şi o mână pe numărul unu mondial.


19:00 TIEBREAK! Konta face 30-15 pe serviciu cu un voleu-stop de inclus în selecţia de lovituri a zilei şi îşi oferă o minge de tiebreak cu un nou prim serviciu uriaş. Simona nu poate profita de unul dintre puţinele servicii doi, iar manşa se decide la tiebreak.


18:55 Simona Halep este extrem de calmă şi face 6-5. Se ia la întrecere până şi la calitatea serviciului cu Johanna Konta, iar după ce la 30-30 britanica ratează un retur important, închide game-ul cu un voleu-drive bine calculat şi foarte sigur. konta va servi pentru tiebreak.


18:52 Jo Konta egalează la 5-5, după o nouă prestaţie excelentă la serviciu.


18:48 Simona opreşte la timp revenirea britanicei: câştigă pe serviciu, după trei game-uri la rând pentru Johanna şi este din nou în faţă pe tabelă, la 5-4. Primul as al meciului o ajută pe Simona în acest game.


18:45 Konta egalează pe tabelă, 4-4. Primul serviciu este uriaş pentru britanică: Johanna revine cu patru puncte consecutive de la 0-30 şi pune presiune pe Simona, care a condus cu 3-0.


18:42 Re-break Konta. Simona Halep nu mai rezistă şi cedează avantajul luat în start de meci la capătul celui de-al treilea game de serviciu consecutiv în care a înfruntat minge de break. Britanica i-a dat lovitura de graţie cu un rever câştigător, pentru un break alb. Rămâne totuşi în faţă pe tabelă, la 4-3.


18:40 Returul Simonei Halep este impresionant. Cu toate acestea, Konta reuşeşte să îşi facă această tură de serviciu şi duce scorul la 4-2. Pe cât de bine returnează Simona prima minge a Johannei, pe atât de zgomotoasă este românca în raliuri. Îi face concurenţă Azarenkăi.


18:35 Simona rezistă. 4-1. Românca mai câştigă un game pe serviciu după ce a salvat minge de break. De data asta, a avut noroc pe mingea a doua, pentru că Johanna Konta a vrut prea mult de la retur.


18:30 Johanna Konta îşi trece numele pe tabelă după 16 minute de joc. Este un game câştigat pe serviciu, pentru 1-3.


18:25 BREAK CONFIRMAT. Simona are iniţiativa, trimite al patrulea winner al meciului - un smash din preajma plasei, finalizează spectaculos şi cu voleul, dar greşeşte într-un schimb prelungit, oferindu-i minge de break britanicei. Publicul nu apucă să celebreze, însă. Revenirea româncei este promptă, bazată pe un serviciu performant. Primul test a fost trecut, iar Simona ia loc pe bancă liniştită, cu un 3-0 important, după 11 minute.


18:20 Start de vis pentru Simona: pune 2-0 pe tabelă după cinci minute, câştigându-şi break-ul cu un retur superb în cros, de pe rever.


18:15 Simona Halep deschide cu serviciul meciul pentru numărul unu mondial. primele două puncte ale meciului sunt închise cu lovituri câştigătoare: Simona îl ia pe primul, cu forehandul, Johanna - pe al doilea, cu reverul. Deşi Konta returnează apăsat, Halep îşi câştigă lansarea fără emoţii, la 30.


18:10 Meciul Rybarikova - Vandeweghe, de pe Terenul 1, este suspendat, la scorul de 6-3 şi 2-2, din cauza ploii. Pe Central, Simona Halep şi Johanna Konta au început încălzirea. Nu vor avea bătăi de cap nici cu ploaia, nici cu vântul intens. Vor juca în condiţii indoor, sub acoperiş.


17:55 "Queen Vee" va juca a zecea semifinală a carierei la Wimbledon. Americanca, cvintuplă campioană la All England Club, a trecut cu 6-3, 7-5 de campioana de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, în 74 de minute de joc şi îşi aşteaptă adversara de pe tabloul de patru la capătul meciului care urmează pe Central, Halep - Konta.


17:50 Prelungiri în setul doi al meciului Venus Williams - Jelena Ostapenko, 5-5. Dar, letona cedează break, în cel mai nepotrivit moment: patru greşeli consecutive, iar Queen Vee va servi pentru victorie.


17:45 Magdalena Rybarikova a luat startul mai bun în duelul jucătoarelor care prind aripi pe rapid şi visează la o primă semifinală în turneul de la Wimbledon. 4-2 în faţa americancei Coco Vandeweghe. Parcursul sportivei din Slovacia, care parcă preia din mers ştafeta de la retrasa Daniela Hantuchova, a început în 2017, la All England Club, cu un 0-2 în primul set cu Monica Nculescu.


17:40 Venus Williams pierde avantajul luat devreme în setul doi: şi-a pierdut serviciul la 3-2, iar acum este condusă cu 4-3 de Ostapenko în această manşă. Revine Jelena ca în finala de la Roland Garros, oare? Sau maturitatea lui Venus se va impune?


17:35 Ultimul antrenament. Simona Halep pune la punct ultimele detalii înaintea meciului cu Johanna Konta. A găsit un teren cu iarbă, care încă nu a chelit de tot.


17:30 Pericol de accidentare! "Este o gaură în mijlocul terenului", anunţă Novak Djokovic, după calificarea în sferturile tabloului masculin. Nu vorbeşte despre orice teren, ci despre Centralul pe care o aşteptăm în acţiune pe Simona Halep pentru marele meci cu Johanna Konta.

"I-am spus arbitrului de scaun, în timpul meciului, că este o mare gaură în mijlocul terenului, la linia de serviciu. Mi-a spus să îi arât. Am făcut-o şi nu i-a plăcut ce a văzut. Sincer, terenurile nu sunt cele mai bune anul acesta, şi mai mulţi jucători au văzut asta",
Novak Djokovic

 


17:20 Garbine Muguruza va reveni, de luni, în Top 10.

"Practic, aici a început ascensiunea mea în tenis. Mă bucur nespus că sunt din nou în semifinale. Cred că am jucat bine. am jucat de multe ori împotriva ei şi ştiam exact ceea ce am de făcut. Încerc să nu mă gândesc prea mult la ceea ce urmează, vreau să îmi fac jocul",
Garbine Muguruza


17:15 Venus Williams câştigă primul set al meciului cu Jelena Ostapenko într-o jumătate de oră. 6-3 pentru americancă.


17:05 Garbine Muguruza este prima semifinalistă la Wimbledon 2017! Spaniola a trecut cu 6-3, 6-4 de Svetlana Kuznetsova: îşi oferă minge de meci cu un as, la 30-30, şi apoi atacă cu succes forehandul rusoaicei, smulgând eroarea decisivă. Doar 75 de minute a durat acest prim sfert de finală încheiat marţi. Cu o partitură tactică complet diferită faţă de ceea ce a arătat ieri, împotriva lui Angie Kerber, Muguruza a atacat în momentele importante ale meciului cu Svetlana Kuznetsova: a încheiat cu 14 lovituri câştigătoare, faţă de 21 ale rusoaicei şi cu trei erori neforţate în plus faţă de mai experimentata ei adversară (15-12).


16:55 Start perfect pentru veterana Venus, 3-0: la 1-0, favorita numărul 10 de la Wimbledon este spectatoare la primul punct pe serviciul tinerei campioane de la Roland Garros, încheiat cu dreaptă aspră, însă profită de emoţiile letonei şi îşi pune în cont un break la 30. Tot Ostapenko o ajută să ajungă la 3-0 în doar 9 minute.


16:45 100 de meciuri la Wimbledon! Venus Williams deschide meciul cu numărul 100 disputat pe iarba de la Wimbledon cu un as. La 37 de ani, Vee joacă pe terenul Central pentru un loc în semifinale. Acest meci decide adversara învingătoarei din meciul Halep - Konta. Iar Venus Williams îşi câştigă fără emoţii lansarea. Ultimul punct, pentru 1-0 este, desigur, tot un as.


16:35 Konta şi recitatul "poeziei" înainte de meci. Ca la Bac, nu? Johanna Konta are un ritual special îniante de Wimbledon, impus de antrenorul Win Fissette. "Cu o seară înainte, îi trimit un mesaj cu planul de joc. Este un mesaj destul de lung. Ea îl citeşte. Sunt indicaţii tactice, dar şi unele mesaje de încurajare care sunt importante pentru meciul următor. Ea începe încălzirea cu 20 de minute înainte de meci, dar în ultimele cinci minute, îmi repetă ceea ce i-am transmis. Îmi recită ceea ce are de făcut pe teren şi dacă lipseşte ceva, îi atrag atenţia, mai ales dacă este ceva important. Putem spune că este un fel de examen înainte de meci - poate că este uşor neobişnuit, dar atunci când este 100% hotărâtă pe ceea ce are de făcut, atunci ea joacă cele mai bune meciuri", a spus Wim Fissette pentru Press Association Sport. Deci, tragem concluzia că ar fi bine ca Jo Konta să se încurce la poezie şi să greşească puţin la examenul oral înaintea meciului cu Simona.


16:25 Încep sferturile feminine şi pe terenul Central. Tabloul sferturilor de finală de pe tabloul masculin este completat de Novak Djokovic, care trece cu 3-0 de Mannarino. Un meci fără istoric, care mai pune ceva gaz pe foc în lista de acuzaţii împotriva organizatorilor turneului britannic: de ce acest meci a avut prioritate în faţa unui duel Kerber - Muguruza, la programare?


16:22 SET Muguruza. Spaniola câştigă primul set, 6-3, în faţa rusoaicei Kuznetsova. Rusoaica domină cam toate capitolele statisticii (winners - 10-4, procentaj de prima minge - 72% la 64%, puncte câştigate pe mingea a doua - 80% - 50%), dar spaniola conduce 1-0 la seturi şi este mai aproape de semifinale.


-16:15 Muguruza este fast and furious. Spaniola ajunge la un game de victorie în primul set în 24 de minute. 5-2 cu incomoda Kuznetsova. Şase urcări la fileu, patru lovituri câştigătoare pentru Muguruza.


16:05 Break alb pentru Garbine Muguruza. Spaniola primeşte puncte cadou de la rusoaică, de la dublă greşeală până la ratări pe forehand şi rever. 3-1 după 15 minute.


16:00 Şase lovituri câştigătoare în primele trei game-uri. Muguruza salvează două mingi de break, impresionează cu un rever în lung de linie care duce game-ul la 40-40 şi schimbă terenul la 2-1.


15:55 Se joacă! Garbine Muguruza câştigă pe serviciu primul game al meciului cu Svetlana Kuznetsova.


15:45 Victorie în minimum de seturi? Djokovic este la un set distanţă de victorie în meciul cu stângaciul Adrian Mannarino, pe Central. Pe Terenul 1, pe vânt destul de puternic, jucătoarele au ieşit la încălzire.


15:40 Terenurile exterioare au fost acoperite cu prelate. Nimic nou pentru Wimbledon. Nu există încă o estimare oficială în legătură cu ora la care s-ar putea relua meciurile.


15:30 Portertul sfertfinalistelor într-o frază. Avem răgaz pentru a vedea cum au prefaţat reprezentanţii WTA meciurile din sferturile feminine programate astăzi. Venus Williams (37 de ani) este "Queen Bee", pentru că "Vee" este la fel de înţepătoare ca în zilele în care domina circuitul alături de sora ei. Cea mai tânără jucătoare rămasă pe tablou, Ostapenko, îi va fi adversară. Adică Jelena - "copilul-minune". Kuznetsova este "talentul mereu imprevizibil", Muguruza este "lovitura de trăsnet", Simona este "domniţa în aşteptare", Konta - "copilul care te duce în pragul infarctului", Coco Vandeweghe este "Asul", iar Rybarikova - "talentul înnăscut". 


15:25 Muguruza şi Kuznetsova au ajuns doar până în buza terenului 1, pentru că ploaia a revneit la Londra. Simona Halep are meci programat pe Central la momentul oportun - după ce a jucat pe 1 şi 2 de la debutul turneului, acum va scăpa de calvarul întreruperilor de ploaie, la adăpostul acoperişului. partea proastă - condiţiile se schimbă.

Oricum, organizatorii au avut de înfruntat critici de pretutindeni, întrucât pe Terenul Central jocul începe la ora 15:00 în mod normal, iar în prima săptămână în program intră 2 meciuri de băieţi şi doar unul de pe tabloul feminin.


15:20 Organizatorii sunt pregătiţi pentru o zi cu averse, deci cu multe lansări din block-starturi pentru jucătoare. Pe Terenul 1 se scoate prelata.


15:15 Sub acoperiş. Pe Terenul Central, singurul prevăzut cu acoperiş în complexul de la All England Club, se joacă ultima optime de la masculin, Djokovic - Mannarino, cu acoperişul tras.


15:05 Plouă la Londra. Şi primul sfert de finală feminin, Muguruza - Kuznetsova, programat pe Terenul 1 nu poate începe.


15:00 Salutare. “She could rule the world”. Am adaptat refrenul care încheia în urmă cu cinci ani Jocurile Olimpice de la Londra, cântat magistral de Gary Barlow şi băieţii din Take That, pentru că astăzi este ziua în care Simona Halep îşi poate asigura numărul unu mondial. Ea îşi doreşte primul titlu de Mare Şlem şi îi dorim ca duminică să fie într-adevăr ziua pe care să o începem cu “Today this could be the greatest day of her life”, pentru că titlurile de Mare Şlem sunt cele care rămân cu adevărat în memorie, rămân în sufletele oamenilor şi fac diferenţa între uriaşii tenisului. Dar dacă este să ajungă la titlul de Mare Şlem, Simona va trece mai întâi de acest meci, iar dacă o face, va fi numărul unu. Va intra pe teren în semifinală ştiind că de luni, va fi regina sportului alb. A 23-a. Şi cel mai frumos ar fi să devină numărul unu şi să se poată mândri cu faptul că a făcut-o cu titlu mare. Cum Tecău a ajuns număr unu la dublu după victorie cu fraţii Bryan şi titlu la Turneul Campionilor, pentru ca momentul să fie cu adevărat unic. Rămâne de văzut. Sunt Cezara Paraschiv şi trebuie să o luăm pas cu pas, ca jucătorii de tenis. Numărul unu este la orizont. Numai să întindă o mână şi în palmă o să-I rămână.


Zi mare, de istorie, pentru Simona Halep şi tenisul românesc: jucătoarea pregătită de Darren Cahill intră pe teren pentru obţinerea primei poziţii în clasamentul WTA.

"Depinde doar de ea", anunţă WTA, Wimbledon, publicaţii din lumea întreagă şi fani pe reţelele de socializare. Românca arată, printr-un parcurs solid, fără set pierdut până în sferturile de finală de la Wimbledon, că a trecut peste şocul finalei de la Roland Garros, unde a jucat de asemenea cu numărul unu pe masă. Johanna Konta este singura care stă între Simona şi #1. Johanna Konta, alături de întreaga suflare britanică - fie că va fi vorba despre spectatorii din tribunele Terenului Central, sau despre cei refugiaţi pe "Henman HIll" şi pe "Murray Mound", în faţa ecranelor uriaşe din complexul SW19.

Şapte repere ale duelului Halep - Konta, meciul care decide cine va fi al 23-lea număr unu din tenisul feminin: Simona Halep - dacă va câştiga meciul, sau Karolina Pliskova - dacă se impune Konta (Pliskova ar fi primul #1 dat de Cehia)

1. Halep - Konta este sfertul cel mai puternic

Dintre primele opt favorite, doar Svetlana Kuznetsova (favorită 7) şi-a mai respectat statutul de cap de serie şi s-a calificat pe tabloul de 8. Magdalena Rybarikova (87 WTA) este singura jucătoare din afara listei capilor de serie ajunsă în această fază a competiţiei.

Halep - Konta este un duel între favoritele 2 şi 6 de pe tabloul ediţiei 2017 de la All England Club.

2. Duel Wilson - Babolat

Jumătatea inferioară a tabloului feminin este dominată de sportive care folosesc rachete Wilson: trei din patru sfertfinaliste folosesc racheta produsă de americani. Venus Williams, Simona Halep şi Jelena Ostapenko reprezintă "team Wilson". În ultimele zece ediţii de la All England Club, de nouă ori s-au impus jucătoare care folosesc rachete Wilson. Excepţia: franţuzoaica Marion Bartoli, cea care a câştigat titlul în 2013 cu o rachetă fabricată de Prince.

În 2017, pe tabloul de opt, regăsim două dueluri fratricide - un sfert Wilson (Venus Williams - Jelena Ostapenko) şi un sfert Yonex (Rybarikova - Vandeweghe), două reprezentante Babolat (Muguruza  şi Konta) - a doua cea mai de succes rachetă în circuitul feminin în ultimii 20 de ani în turneele de Mare Şlem - fără triumf însă la Wimbledon şi o reprezentantă a Head - Svetlana Kuznetsova.

3. Simona Halep şi Johanna Konta au fiecare câte trei victorii în acest an în faţa jucătoarelor de Top 10 în 2017

Simona Halep a învins două sportive de Top 10 în drumul spre finala de la Roland Garros. Şi a învins-o şi pe Konta, în Fed Cup, atunci când britanica se afla tot pe poziţia a 7-a în clasamentul WTA, într-un meci care nu face decât să adauge un plus de conflict înainte de acest duel, având în vedere faptul că britanica s-a simţit agresată de fanii români şi de căpitanul nejucător al României, Ilie Năstase.

Simona este conştientă că va avea parte de public ostil, în condiţiile în care situaţia s-a întors, iar acum meciul se joacă acasă la Konta. Chiar dacă Simona anunţă că nu se teme de faptul că ar putea fi fluierată sau făcută să se simtă hărţuită de fanii britanici, reacţia publicului va fi una interesantă: Konta a vorbit despre aportul publicului în meciul din turul doi, câştigat în decisiv, dramatic, la Donna Vekic. Konta a ţinut să accentueze atunci: "m-au susţinut fantastic, însă au arătat şi un deosebit respect adversarei", dorind parcă să ofere un exemplu de "aşa da", "aşa se face".

3 victorii şi o înfrângere este palmaresul Simonei Halep în faţa jucătoarelor de Top 10 în 2017. Konta a pierdut un meci în plus faţă de Simona - unul în Fed Cup, chiar în faţa româncei, unul la Australian Open, în faţa Serenei Williams. Victoria Johannei de la Miami a fost repurtată în condiţiile în care aceasta coborâse cu un loc în afara Top 10-ului.

4. România ar putea avea un nou număr unu în clasamentul mondial, în proba de simplu, după o pauză de 43 de ani, 1 lună şi 75 de zile

Simona Halep încearcă să adauge România pe lista celor doar 11 ţări care au dat tenisului feminin un număr unu mondial. Statele Unite domină clasamentul, cu opt sportive ajunse #1 în WTA şi 1123 de săptămâni de supremaţie, Iugoslavia şi Serbia - ţara care a moştenit palmaresul sportiv al  fostei Republici Iugoslave -  au avut trei sportive în total, Germania, Rusia şi Belgia au trimis câte două jucătoare în fotoliul de lider mondial, iar Elveţia, Danemarca, Belarus, Franţa, Spania şi Australia au avut câte o jucătoare pe prima poziţie.

România ar da doar pentru a doua oară în istorie numărul unu mondial în proba de simplu a tenisului. Pe 23 august 1973, Ilie Năstase intra în istorie ca primul număr unu al tenisului masculin şi părăsea fotoliul de lider pe 2 iunie 1974, după 40 de săptămâni de supremaţie.

5. Marea Britanie Kontează la simplu feminin în săptămâna a doua, după 33 de ani

Johanna Konta rescrie istoria tenisului britanic feminin. La fel cum România scotoceşte adânc în statistici pentru a afla ce borne mai depăşeşte Simona Halep şi face calcule, la fel fac şi britanicii cu Konta. Tot aşa cum au tot făcut-o şi cu Murray, până când Muzza a câştigat la All England Club şi a devenit numărul unu.

Johanna Konta, jucătoarea care până la startul acestei ediţii a Wimbledonului nu jucase nici măcar un tur trei la All England Club, este acum prima reprezentantă a Marii Britanii în sferturile de finală în Grand Slam-ul de casă, de la Jo Durie încoace (1984). Iar Londra kontează pe ea pentru a avea din nou o reprezentată în semifinale, pentru prima dată de la Virginia Wade şi parcursul ei memorabil din 1978.

Organizatorii de la Wimbledon se mai mândresc cu o performanţă: din 1973 încoace, este pentru prima dată când au şi un jucător şi o jucătoare în sferturile unei ediţii de la All England Club - pe Konta şi Murray.

6. Duelul jucătoarelor care au mizat pe un tenis economicos

Simona Halep şi Johanna Konta sunt singurele două jucătoare care nu au câştigat pe cartea atacului calificarea în sferturi. Dintre cele opt jucătoare ajunse pe tabloul de 8, Simona şi Johanna sunt singurele care au terminat meciul din optimi cu mai puţine lovituri câştigătoare decât adversarele lor. Simona Halep a reuşit 19 lovituri câştigătoare în meciul cu Azarenka (21 winners), iar Konta a trimis 29 lovituri câştigătoare în partida cu reprezentanta Franţei Caroline Garcia (39 winners).

Simona Halep este jucătoarea care a comis cele mai puţine erori neforţate în optimi, dintre toate jucătoarele rămase în cursă (locul doi per total, la capătul meciurilor din optimi, după Wozniacki, care a pierdut în minimum de seturi duelul cu Vandeweghe, deşi a avut doar 9 greşeli neforţate). Per total, românca a decis cele mai puţine puncte dintre toate jucătoarele ajunse pe tabloul de 8: la capătul sfertului de finală cu Azarenka, Simona făcuse 30 puncte (19 încheiate câştigător, 11 cu eroare directă). Venus Williams a închis de una singură punctul în 37 de rânduri (dar a avut de două ori mai multe lovituri câştigătoare decât adversara ei, Konjuh). Konta a decis 43 de puncte (39 winners / 14 UEs), Rybarikova - 51 puncte (27/24), Vandeveghe - 57 puncte (38/19), Kuzntesova - 57 puncte (37/20), Ostapenko - 81 puncte (42/39), Muguruza - 105 puncte (55/50) - conform statisticilor oficiale oferite de site-ul turneului de la Wimbledon.

7. Konta, forţă la serviciu

Serviciul este arma principală cu care se poate impune Johanna Konta în faţa oricărei jucătoare. Wim Fissette, fostul antrenor al Simonei Halep, acum în tabăra britanicei, aprecia înaintea meciului din sferturi că Jo Konta nu are slăbiciuni, nu are un punct slab care să invite la atac adversarele, însă evidenţia ca armă principală serviciul - "este de Top 3 mondial în acest moment", spunea Fissette.

Konta este, într-adevăr, o jucătoare cu profil impresionant la serviciu, la Wimbledon 2017: ocupă locul 2 la totalul aşilor expediaţi - 25 în patru meciuri - performanţă depăşită doar de jucătoarea pe care tocmai a învins-o, Caroline Garcia. Cel mai rapid serviciu al britanicei la această ediţie a Wimbledonului a înregistrat 183 km/h, doar Vandeweghe (192 km/h) şi Venus Williams (190 km/h) depăşind-o pe Konta la viteza lansării, dintre sportivele calificate în sferturi. Tot între americancele Venus Williams şi Coco Vandeweghe şi Johanna Konta se dă bătălia pentru cele mai multe puncte câştigate în spatele primului serviciu (85% Coco, 80% - Venus, 77% - Johanna - în medie, la turneu, 85%, 0% şi respectiv 75% în optimi).

Jucătoarea din marea Britanie are al doilea procentaj în turneu la punctele câştigate pe mingea a doua, 74%, după Konjuh.

Simona Halep are avantajul unei deplasări incredibile pe teren .

Alte trei sferturi de finală savuroase

Dacă în România, toţi ochii vor fi pe meciul Halep - Konta, ziua sferturilor feminine aduce alte trei partide interesante.

 • Venus Williams (favorita 10) - Jelena Ostapenko (favorita 13) - al doilea meci pe Terenul central după Djokovic - Mannarino

Unul dintre cele două dueluri din sferturi între două jucătoare cu titluri de Mare Şlem în palmares, la simplu feminin, le aduce faţă în faţă pe cea mai vârstnică sfertfinalistă de la Wimbledon, de la Martina Navratilova încoace (1994) şi pe prima jucătoare care reuşeşte să evite reculul după câştigarea primului titlu de Mare Şlem al carierei, câştigându-şi accesul în sferturi după maiden Grand Slam title, pentru prima dată de la Kim Clijsters încoace (2005 / 2006), Belgianca a avut însă mult mai mult timp pentru a se regrupa, după titlul de la US Open şi până la Australian Open, faţă de Ostapenko - după succesul de la Paris (o lună).

 • Garbine Muguruza (favorită 14) - Svetlana Kuznetsova (favorită 7) - de la ora 15, pe Terenul 1

Muguruza este jucătoarea care, un meci superb, a scos-o din luptă pe liderul mondial, Angie Kerber, declanşând totdată schimbarea liderului. Kuznetsova, jucătoarea care a cedat cele mai puţine game-uri până în sferturi, joacă pentru prima semifinală în cadrul turneului de la All England Club. Au trecut 10 ani de la ultima prezenţă în sferturi la Wimbledon pentru jucătoarea care se prezintă pe teren cu echipament Qiaodan - producător chinez de echipament sportiv. În rest, pe teren vom vedea astăzi trei ţinute Adidas, două - Asics, una - Lotto şi una - Eleven by Venus.

 • Magdalena Rybarikova - Coco Vandeweghe (favorită 24), al doilea meci pe Terenul 1

Vandeweghe vizează a doua semifinală de turneu de mare Şlem a sezonului, iar specialista suprafeţei verde - Rybarikova îi stă în cale. Coco este a şasea jucătoare în topul cellor mai multe victorii pe gazon din 2011 încoace, după Kvitova, Kerber, Lisicki, Serena şi Radwanska.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.