LIVE BLOG US Open, ziua a 9-a | Serena trece de Venus, într-un recital de tenis agresiv, cu decisiv. La 32 ani, Vinci joacă o primă semifinală. Tecău şi Rojer, opriţi în sferturi, la dublu. Djokovic face pasul în semifinala cu Cilic, la ora 01:10!

9 sep 2015 9748 afişări Comentează şi tu Tenis
LIVE BLOG US Open, ziua a 9-a | Serena trece de Venus, într-un recital de tenis agresiv, cu decisiv. La 32 ani, Vinci joacă o primă semifinală. Tecău şi Rojer, opriţi în sferturi, la dublu. Djokovic face pasul în semifinala cu Cilic, la ora 01:10! Foto: usopen.org / USTA: Ned Dishman, Steven Ryan et alii
  • US Open 2015 a dat startul marţi, meciurilor din sferturile de finală.
  • Horia Tecău, singurul tricolor intrat în concurs marţi seară, a părăsit competiţia de dublu, la o zi după ce ieşea din cărţi şi la dublu mixt. Nicolas Mahut şi Pierres-Hugues Herbert, capi de serie 12 şi finalişti la începutul anului la Australian Open s-au impus 7-6(5), 6-4 în faţa perechii cap de serie 3, Horia Tecău şi Jean Julien Rojer.

 

UPDATE 08:10 Novak Djokovic pune punct zilei a noua de tenis la ora 01:10 la New York, cu o victorie complicată în faţa ibericului Feliciano Lopez, scor 6-1, 3-6, 6-3, 7-6(2), asigurându-şi astfel a 21-a prezenţă în careul de aşi din ultimele 22 de turnee de Mare Şlem. "Nole" este singurul jucător care scapă de emoţiile unui set decisiv în această zi şi se va duela pentru locul din finală cu Marin Cilic, campionul en-titre. Iar acum, când Europa se trezeşte, obiectivul său imediat este să ajungă la hotel până la 5 dimineaţa, pentru a prinde câteva ore de somn. 


UPDATE 07:45 Tenis incredibil produs de Feliciano Lopez în faţa unui Djokovic aflat într-o uşoară crziă de idei. Ibericul are cifrele unei victime sigure în faţa sârbului, dar cu toate acestea, este la un game de set decisiv, la 5-4. Desigur, este vorba despre un break distanţă, ceea ce îi complică existenţa. 44 greşeli neforţate şi procentaj la prima minge de 49%, iată cifrele favoritului 19.


UPDATE 07:15 Djokovic revine la conducere, 2-1 la seturi. Dacă este să câştige set în faţa lui lopez, liderul mondial o face în mai puţin de 30 de minute.


UPDATE 06:35 SET Feliciano Lopez, 6-3. Novak Djokovic scade ritmul de joc, spre nemulţumirea lui Boris Becker, iar startul ratat îl costă, în ciuda unor schimburi fabuloase de minge în ultimul game pe servciul ibericului. Egalitate la seturi, 1-1.


UPDATE 06:10 Start de set doi în oglindă cu primul: este rândul lui Feliciano Lopez să salveze un game complicat de serviciu, cu minge de break pentru Djokovic şi apoi să primească break pe tavă, după o dublă greşeală. Serviciul funţionează, astfel încât iberciul conduce 3-0.


UPDATE 05:55 Set Djokovic, 6-1, în 26 de minute. Sârbul are parte de un prim set fără istoric. Reverul cu o mână al ibericului este complet dezacordat, indecizia îşi face loc şi Djokovic mărşălulieşte uşor spre 5-0, acolo unde doar serviciul de stângaci îl salvează pe "Feli" de un "bagel", dar cam atât.


UPDATE 05:35 Djokovic îşi oferă debutul de meci cel mai dur pentru jucătorul aflat de partea cealaltă a fielului: Lopez are minge de break, sârbul rezistă şi imediat face break, preluând conducerea. 3-0 într-un sfert de oră.


UPDATE 05:20 După liderul mondial autoritar al tenisului feminin, pe Arthur Ashe urmează liderul mondial din circuitul ATP - Novak Djokovic, cel care se duelează cu Feliciano Lopez pentru completarea semifinalei cu Marin Cilic.


UPDATE 05:10 Distrugătoarea Serena nu clipeşte nici măcar în faţa surorii sale, iar sfertul surorilor dă cu pace în familie: Venus nu îi distruge visul Serenei. Mezina s-a impus în nota deja obişnuită în 2015: cu moment de cădere în meci şi cu revenire în final. Venus, spre linia de finiş, a rămas fără energie, după un turneu început cu două dueluri de trei seturi. 35 de lovituri câştigătoare a reuşit Serena, faţă de cele 24 ale lui Venus, scorul la erori neforţate fiind 22-15 Serena - V. A impresionat şi îmbrăţişarea caldă de la finalul partidei, dintre cele două surori şi bune prietene. "Este cea mai dură adversară pe care am întâlnit-o. A fost o partidă grea, venită într-un moment important pentru amândouă. Sunt fericită. Urmează un meci cu o adversară al cărui stil de joc este complet diferit. Ea nu are nimic de pierdut", a prefaţat Serena partida cu Roberta Vinci, italianca aflată în premieră în careul de aşi al unui turneu de Mare Şlem.


UPDATE 05:05 Serena Williams câştigă primul sfert de finală feminin la US Open 2015: 6-2, 1-6, 6-3, într-o oră şi 38 de minute. Liderul mondial închide partida cu as şi rezolvă o ecuaţie în care a investit mult din punct de vedere emoţional. Serena a ţipat, a suferit şi a trăit punctele din finalul meciului la intensitatea cu care a făcut-o în duelul ajuns şi el în trei seturi cu Bethanie Mattek-Sands, iar visul Marelui Şlem prinde parcă din ce în ce mai mult contur. AMR două lungimi din şapte pentru Serena.


UPDATE 04:50 4-1 pentru Serena. Liderul mondial a revenit la conducerea meciului, în timp ce John McEnroe îşi face simţită prezenţa în lojă.


UPDATE 04:40 Tribuna vuieşte, Serena confirmă break-ul şi tabela arată 3-0 în decisiv, în puţin peste zece minute.


UPDATE 04:35 Serena începe cu alt elan decisivul: game de serviciu câştigat la 30, descătuşare vocală, apoi break cu retur câştigător urmat de finalizare cu lovitură câştigătoare de rever în lung de linie. 2-0


UPDATE 04:30 Venus încheie setul, 6-1, convertind a treia minge de set. Poate din cauza presiunii, poate a reculului natural după un forcing total, game-ul este unul mai palid, cu mai multe erori decât reuşite, iar Serena cea care pierdea set cu Mattek-Sands a ieşit din nou la rampă. Meciul se reduce acum la un sprint de un set. Serena sau Venus? Întrebarea persistă.


UPDATE 04:20 Cine ar fi crezut? Este 5-1 cu dublu break pentru Venus Williams. "V" scoate retururi desprinse din manualul personal al Serenei, de la jumătatea distanţei dintre linia de fund şi linia careului de serviciu, iar Serena greşeşte destul de uşor finalizarea. Nimic din ceea ce se întâmplă pe teren nu arată amical. Nici privirile aruncate de cele două jucătoare, nici forţa pusă în lovituri.


UPDATE 04:15 Venus pune pe tabelă al treilea game alb consecutiv pe propriul serviciu, din tot atâtea jucate în setul doi. 4-1.


UPDATE 04:10 Replica lui Venus: sora mai mare creşte nivelul jocului, apasă mai mult pe lovitură, reuşeşte să o împingă în defensivă pe mezină, o pune la propriu la pământ, iar marele scurtcircuit pentru Serena vine sub forma unei duble greşeli, la minge de break. 3-1 pentru Venus.


UPDATE 04:05 Venus Williams deschide setul secund cu două game-uri albe pe serviciu. Creşte nivelul decibelilor, vedem şi un schimb prelungit, cu peste 15 lovituri. Din nou, 2-1 pentru Venus.


UPDATE 04:00 Serena Williams câştigă autoritar primul set, 6-2, fără şansă de break oferită adversarei. Cât de bun a fost setul? Atât de bun încât, în condiţiile în care ambele jucătoare atacă punct de punct, cu serviciu, retur şi lovitură în raliu, statistica reţine, după 33 de minute, doar şapte erori neforţate (2 pentru Serena, 5 pentru "V"). Atât de bun, încât, dacă am scădea pauzele de la schimburile de terenuri, ne-ar ieşi o medie de o lovitură câştigătoare reuşită pe minut (15 - Serena, 11 - "V"). Publicul ţine puţin mai mult cu Venus, dar pe teren, legea o face Serena.


UPDATE 03:55 Dublu break pentru Serena şi 5-2 pe tabelă. Mezina şi-a adus parcă aminte de caracterizarea pe care sora sa i-o făcea în copilărie: "joci inteligent". Serena joacă variat, o cheamă în faţă pe Venus, ne arată lovitura de passing, ne arată şi un lob perfect. Joacă în spatele adversarei, pe contre-pied şi Venus are o turaţie în minus faţă de uraganul neîmblânzit Serena.


UPDATE 03:41 Pe teren, Venus scoate la înaintare o dreaptă bine armată, câştigă chiar două puncte pe serviciul Serenei, dar prima muşcătură adevărată o are mezina. Serena face un pas în spate şi îşi plasează încrederea în lovitura de trecere, după o scurtă-momeală pentru sora sa. Break-ul îi revine şi preia conducerea pe tabelă, 3-2. În tribune, strălucesc Kim Kardashian, Oprah, Gayle, Joe Jonas, Aziz Ansari, Donald Trump. În secţiunea de comentarii, "Vlad" este uşor şocat: "Nene, e atât de mare interesul pentru ca Serena să facă Grand Slamul???"


UPDATE 03:33 Plan simplu, nu? Ambele surori mizează pe agresivitate, pe dominare teritorială. Venus serveşte puternic, contează mult pe lansarea la teu, iar finalizarea vine din apropierea plasei. Serena găseşte unul-două retururi deranjante, ajunge la minge de break în primul game, însă nu este suficient. La rândul său vine la fileu, dar este 2-1 la prima vizită la scaune pentru sora mai mare.


UPDATE 03:22 Time! Sfertul surorilor poate începe. Venus, cu al ei coc elegant, serveşte prima. Serena - cu pămătuful marcă înregistrată, primeşte.


UPDATE 03:10 Omul-peşte, Michael Phelps, este cu ochii pe meciul surorilor Williams. Cel mai titrat olimpian din istorie, cu 22 de medalii olimpice, nu este singurul superstar interesat de acest meci.


UPDATE 02:55 Să trecem în revistă câteva predicţii înainte de "Sister Act 27": Mats Wilander anunţă la microfonul Eurosport că este una dintre ultimele oportunităţi pentru Venus de a se impune la un Grand Slam, dar şi în faţa surorii sale - o idee prezentă şi în secţiunea de comentarii. "Serenka_Williamsova" scrie: "Sunt convins că o să fie un meci intens şi de bună calitate. Venus pare că şi-a regăsit serviciul, joacă foarte bine, în timp ce Serena, aşa cum era de aşteptat, şi-a îmbunătăţit prestaţiile pe măsură ce a avansat în turneu. Venus o să îi dea o replică bună, dar nu cred că ar putea să îi distrugă povestea Serenei... asta e probabil şi una dintre explicaţiile diferenţei de palmares. Venus s-a oprit la 7 Slemuri, pe când Serena are de trei ori mai multe. Venus nu are acel killer-instinct pe care îl are Serena. Pe lângă faptul că jocul lui Venus nu a evoluat deloc din anii '90 până acum, în timp ce Serena a ştiut să se adapteze mai bine şi a făcut schimbări importante în joc". Iar "za-k" are un scenariu "cârcotaş": "Venus face DF la 4-4 în ambele seturi şi câştigă Sirena cu 7-5 dublu :)". Aflăm împreună răspunsul în orele următoare.


UPDATE 02:45 Porţile li se deschid. Impresionant. Aşa arată complexul Flushing Meadows, pregătit pentru episodul cinci al operaţiunii "Serena Grand Slam 2015" şi al 27-lea duel între jucătoarele care, în urmă cu exact 14 ani, jucau prima finală feminină a US Openului programată în prime time.


UPDATE 02:40 Iată rezultatele înregistrate de cele două surori Williams în turneele de Mare Şlem: Serena are o cifră ridicol de mică la capitolul eliminări în primul tur, iar Venus rămâne mult în urmă la titluri. De ce durează atât de mult pauza? Pentru că tranziţia de la sesiunea de zi la cea de seară durează aproximativ 50 de minute. Organizatorii evacuează fanii, abia apoi dau start la acces, iar surorile Williams trebuie să intre în lumina reflectoarelor pe o arenă arhiplină, aşa cum iubeşte Serena.


Sursa: WTA - preluare The Guardian


UPDATE 02:15 Campionul în exerciţiu scapă de revenirea lui Jo Wilfred Tsonga şi este din nou în careul de aşi de la New York: Marin Cilic se impune 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4, după patru ore de joc. "A fost o luptă mentală dură. În final, a fost meci fizic. Cel mai important pentru mine a fost că, mental, am fost acolo tot timpul", a punctat croatul ajuns la 12 victorii consecutive la Flushing Meadows.


UPDATE 02:01 Tsonga o ia pe urmele Mariei Şarapova la capitolul duble greşeli într-un meci, statistica arătând cifra 11 la această rubrică. Chiar dacă leagă două duble şi cinci servicii ratate, Jo Wilfred evită break-ul, graţie unei serii impresionante de lovituri câştigătoare, începute cu un forehand în cross trimis departe de zona accesibilă lui Cilic şi continuată cu un stop-voleu de clasă. Tsonga rămâne aproape de Cilic, la 3-4.


UPDATE 01:50  Tsonga are prima şansă de break în decisiv, Cilic salvează, francezul clachează. Campionul în exerciţiu răspunde la 2-2 cu break alb, pentru că mâna francezului tremură rău, terenul pare mult mai mic şi out-ul nu este milimetric, ci de câţiva metri. 3-2 plus serviciu pentru elevul lui Goran Ivanisevic. Interesant este că până acum, la această ediţie a US Openului, pe Arthur Ashe Stadium s-au disputat două meciuri de cinci seturi şi de fiecare dată a fost vorba despre o revenire de la 0-2 (Fognini cu Nadal şi Murray cu Mannarino). Regula spune că jucătorul care vine din urmă câştigă, dar acum Tsonga nu pare capabil să îşi ducă până la capăt meciul.


UPDATE 01:45 Duelul surorilor Williams va începe cu întârziere, după ora 02:00, din cazua decisivului dintre Cilic şi Tsonga: la 1-2 la game-uri, croatul a fost la un pas să fie taxat cu break, după o venire prea puţin calculată la fileu. Asul l-a scos însă ca de obicei din bucluc, iar tabela reţine 2-2, în loc de 1-3. Interesant este că pentru ziua a zecea, organizatorii au schimbat distribuţia în program. Meciurile nu mai încep decalat pe Arthur Ashe Stadium, Simona Halep şi Vika Azarenka dispută a doua partidă a zilei, probabil în jurul orei 19:30 la Bucureşti, iar seara îşi face loc pe Central un meci al legendelor.


UPDATE 01:35 Cine îşi strică statistica? Cilic nu a pierdut niciun meci după ce a condus cu 2-0, Tsonga nu a lăsat niciodată o revenire de la 0-2 neterminată în decisiv.


UPDATE 01:25 Tsonga împinge meciul în decisiv, dar Cilic parcă a căutat-o cu lumânarea: la 1-2 în tiebreak riscă serviciul doi, arena suspină, dar croatul se salvează cu un Challenge disperat. Arbitrul din scaun, Albert Ramos îi spune că nu este sigur de anunţul de la linie, iar croatul este salvat de o decizie milimetrică a Ochiului de Şoim, în limita de eroare a tehnologiei. Ce face mai departe? Ajuns din nou pe serviciul doi, Cilic forţează din nou şi de această dată chiar îşi trece în cont o dublă greşeală. Pentru Tsonga, este suficient: păstrează conducerea şi trimite meciul în decisiv, cu un as.


UPDATE 00:20 Rezistă şi după tiebreak? Tsonga salvează a treia minge de meci pe propriul serviciu, joacă îndrăzneţ şi răsplata pe moment este o decizie în tiebreak în setul patru.


UPDATE 01:10 Iată că apare şi dramatismul pe Arthur Ashe Stadium: Tsonga este bulversat pe propriul serviciu, la 4-5, dar se redresează la timp în faţa lui Cilic, reuşind să anuleze două mingi de meci. Tsonga rezistă, deocamdată.


UPDATE 00:50 Pe Arthur Ashe Stadium, Tsonga şi Cilic dispută un set echilibrat, ajuns deja la egalitate, 3-3. Hai să aruncăm un ochi şi înspre al doilea sfert de finală masculin, care se va disputa în următoarele ore: Feliciano Lopez va avea nevoie de o super-prestaţie la serviciu pentru a conta în faţa lui Djokovic. Încălzirea şi-a făcut-o în Central Park, cam pe aceleaşi alei pe care făcea jogging înainte de turneu şi Andreea Mitu. Ibericul are timp şi de poze, ca şi Andreea, şi le aminteşte fanelor de ce este alintat "Deliciano". Iată: Feli Lopez, portret alb-negru.

 

#GettingReadyForTonight#LittleRun#CentralPark#Nyc#UsOpen2015#QF#bethankfulforwhatyouhave🎾💪🏻

A photo posted by Feliciano Lopez (@felilopezoficial) on


UPDATE 00:30 Super-Tsonga şi-a făcut apariţia, anunţă fanii pe Twitter. Cinci seturi? Ne-ar prinde bine, pentru că am avea o pauză mai scurtă înainte de startul celor două meciuri din sesiunea de seară. Americanii rulează "Sister Act" de la 02:00 (ora României), apoi în prim-plan vine "Djoker" Djokovic.


UPDATE 00:25 Altă viaţă! Tsonga îşi adjudecă un set în care a crescut semnificativ procentajul de primă minge, de la 43%, la 71%. Cilic rămâne în faţă, dar tabela arată acum 2-1 la seturi pentru croat.


UPDATE 00:20 Tsonga reuşeşte primul break al meciului şi trezeşte spectatorii din tribunele de pe Arthur Ashe Stadium. Munceşte, atacă, ratează prima şansă, dar finalizează în final. La 5-3, serveşte pentru setul trei.


UPDATE 23:50 Cilic îşi dublează avantajul pe tabelă, 6-4, 6-4. Croatul face ravagii pe reverul fostului finalist de la Australian Open, dar Tsonga pare a avea un alibi: la pauza dintre seturi, fizioterapeutul este chemat. Genunchiul pare a fi cauza şi apare un bandaj pe piciorul francezului.


UPDATE 23:45 Darren Cahill prins sforăind, din nou. Vă amintiţi postarea de pe Twitter în care australianul se plângea că "tinereii" Halep şi Ioniţă au făcut mişto de el când l-au găsit moţăind pe canapea? Ei bine, Darren revine: doarme în apropierea unei ferestre care are vedere la terenurile de antrenament. Cu două joburi full-time, de comentator ESPN şi antrenor al programului Adidas pentru Simona Halep, Cahill doarme dus.


UPDATE 23:35 Marin Cilic este solid ca un... bancomat, ne anunţă Brad Gilbert. La set şi break avantaj pentru croat în setul doi, la 3-2, este greu să-l contrazici pe fostul tehnnician al lui Andre Agassi. Cilic mângâie liniile, găseşte bine passingurile la venirile în faţă ale francezului, serviciul este feroce.


UPDATE 23:10 Set Cilic, 6-4. Goran Ivanisevic poate respira uşurat. Primul set este câştigat de sportivul său, cu un game lejer de serviciu. Meciul e lung, dar deloc plictisitor. Constanţa în momentele cheie, plus un procentaj mult mai bun la prima minge i-au asigurat victoria lui Cilic într-un set în care Tsonga a reuşit 7 lovituri câştigătoare în plus, dar a şi greşit mai mult.


UPDATE 23:02 Marin Cilic reuşeşte break-ul. O primă victorie repurtată de campionul din 2014 în faţa francezului: break în game-ul nouă, după o frumoasă demonstraţie de retur în lung de linie. Aşteptăm reacţia francezului, un adevărat dependent de adrenalină şi de încurajări din partea publicului.


UPDATE 22:55 Tsonga rezistă pe serviciu, iar seria sa ajunge la 60 de game-uri fără break, terminând astfel cele şapte game-uri dinaintea schimbării mingilor cu 4-3.


UPDATE 22:40 Mai ceva ca Serena Williams. Martina Hingis şi Sania Mirza fac spectacol la dublu: anulează un start lansat al surorilor Chan, din -Taiwan, desprinse la 5-0 pe tabelă şi câştigă primul set, 7-5 în tiebreak. Totul, în 51 de minute.


UPDATE 22:10 Campionul en-titre este provocat la duel pentru un loc în careul de aşi de singurul jucător care a reuşit să facă pasul în săptămâna a doua a US Openului, în sferturi, fără să fi pierdut vreun game de serviciu. În total, francezul a adunat 56 de game-uri fără break la US Open 2015. Duelul serviciilor începe.


UPDATE 21:55 Vinci este la putere la Flushing Meadows: la 32 de ani, va juca prima semifinală într-un turneu de Mare Şlem. Italianca rezistă în ultimul game asaltului lui Mladenovic - care anulează cu lovituri masive de dreapta prima minge de meci - şi încheie duelul victorioasă, 6-3, 5-7, 6-4, după două ore şi 22 de minute de joc.


UPDATE 21:40 Dramatism pe Arthur Ashe. Duelul Mladenovic - Vinci scoate scântei: franţuzoaica oferă şi ea o luptă eroică, fiind abonată la intervenţia fizioterapeutului. Coapsa stângă este cea mai dureroasă, dar asta nu o împiedică să lupte ca o leoaică pentru a-şi apăra serviciul, într-un game de 15 minute. Garda este lăsată jos, iar în final, Vinci câştigă, după 10 egalităţi. 4-3 pentru italiancă.


UPDATE 21:30 Tabloul de dublu pierde îprimele trei echipe capi de serie. Cuplul sârbo-polonez Matkovski / Zimonjic (favorit patru) rămâne cel mai bine cotat în concurs, cei doi având duel în sferturi cu favoriţii opt, Jamie Murray şi John Peers. Pe jumătatea inferioară fac legea Florin Mergea şi Rohan Bopanna, cei care pentru un loc în careul de aşi se duelează cu perechea Lindstedt / Inglot. Iată-l pe Mahut într-unul dintre cele mai spectaculoase momente ale duelului cu Tecău şi Rojer.


UPDATE 21:20 Horia Tecău spune adio turneului de la New York. Mahut nu mai este la fel de ferm la serviciu, Herbert ratează una-două intervenţii la plasă, dar a patra minge de meci este cu noroc pentru francezi, care îşi asigură astfel biletele pentru semifinale: 7-6(5), 6-4, în 93 de minute.


UPDATE 21:15 Serviciul lui Rojer clachează din nou şi este break şi oportunitate de a închide meciul pentru Mahut, la 7-6, 5-4, pe serviciu.


UPDATE 21:00 Re-break Tecău şi Rojer, care egalează la trei în actul doi. Semnalul revenirii? Da, pentru că Tecău salvează un nou game strâns pe serviciu, cu lansări puternice.  Pentru prima dată în partidă, Juls şi Horia preiau conducerea pe tabelă, 4-3.


UPDATE 20:55 Mladenovic revine şi vedem din nou controversata pauză de zece minute înainte de setul decisiv, la feminin. Kristina a fost ajutată de fizioterapeut, a reuşit al treilea break al manşei, punând un 7-5 pe tabelă, după 64 de minute de joc. S-o fi concentrat cu adevărat după ce a jonglat cu mingea de tenis, ca la fotbal.


UPDATE 20:45 Break Mahut / Herbert. Jean Julien Rojer îşi pierde primul game de serviciu de la 40-0 în startul setul doi, augmentând problemele perechii aflate pe locul trei al listei capilor de serie. Horia este la un pas să îl imite şi să îşi cedeze serviciul, dar limitează proporţiile scorului, la 1-2, salvând două mingi de break.


UPDATE 20:33 SET MAHUT / HERBERT, 7-6(5). "The boys in blue have the blues", pentru că Horia Tecău şi Jean Julien Rojer nu gestionează deloc inspirat tiebreak-ul primului set: începutul bun, cu lob spectaculos care îi depăşeşte pe francezi şi le dă principalilor favoriţi la titlu un mini-break avans, este anulat de erori consecutive de voleu ale constănţeanului, care nu îşi găseşte incisivitatea pe propriul serviciu. Herbert îi ajută pe ai noştri, dar pentru Mahut, terminarea setului la serviciu este o formalitate.


UPDATE 20:20 Mladenovic dă semne de revenire, leagă câteva lovituri câştigătoare şi reintră în cărţi, recuperând break în start de set doi şi distanţându-se la 4-2.


UPDATE 20:13 Duel echilibrat pentru Tecău şi Rojer. Punctele sunt scurte, serviciile deocamdată decisive, iar scorul pe tabelă avansează lin spre 5-4 pentru francezi. Mahut şi Herbert sunt mai autoritari în spatele primei mingi, dar Rojer şi Tecău recuperează pe mingea a doua.


UPDATE 20:00 Vinci, învingătoare în primul set, pe Arthur Ashe. Italianca de 32 de ani trece învingătoare linia de finiş, 6-3. Pe Louis Armstrong, francezii rămân în faţă, 3-2, întrucât au servit primii.


UPDATE 19:55 Ezitare la serviciu pentru Horia, care le oferă adversarilor primele mingi de break ale partidei, dar experienţa şi serviciul puternic fac diferenţa, pentru a evita break-ul în primul set. Tecău / Rojer - Herbert / Mahut 1-1. Nicolas Mahut, protagonistul celui mai lung meci din istoria tenisului, se impune fără emoţii la serviciu, ducând scorul la 2-1, dar, din păcate, deşi duelul aduce faţă în faţă două perechi cu rezultate importante în 2015, tribunele sunt complet goale.


UPDATE 19:40 Start pentru Horia şi Juls Rojer. Perechile capi de serie 3 şi 12 au păşit pe terenul Louis Armstrong şi sunt gata de duel. Asta în timp ce pe Central, chiar nu prea avem ce vedea. Este 5-2 pentru Vinci, iar Mladenovic încă nu a închis robinetul erorilor. Tupeul pozitiv din meciul cu Halep, de la Birmingham, lipseşte cu desăvârşire şi, acum, Kiki seamănă mai mult cu Andreea Mitu, în optimea de la Roland Garros.


UPDATE 19:25 Organizatorii au nimerit poza pentru startul de meci de pe Arthur Ashe Stadium. Roberta Vinci începe cu break, pentru că Mladenovic nu a reglat încă tirul. 2-0.


UPDATE 19:15 Să ne amuzăm cu Vika Azarenka înainte de startul lucrurilor serioase: viitoarea adverară a Simonei Halep s-a auto-proclamat Pocahontas a terenului de tenis după ce ieri a apărut la meci cu bandaje de protecţie pe ambele braţe, din cauza rănilor provocate de echipamentul de joc. Acum, iată că analizează estetica benzilor kinesiologice. Acest model a primit "like" de la bielorusă. Pare mult mai puţin pretenţioasă decât Iulia Albu.


UPDATE 19:00 Salutare! Începe spectacolul la New York, pe Arthur Asha Stadium. Mladenovic şi Vinci sunt primele protagoniste ale sferturilor feminine. Semifinalistă surpriză? Categoric. Cele două vin de pe un sfert de tablou care a început cu meciuri de top Ivanovic - Cibulkova şi Cibulkova - Bouchard. Însă, aşa cum spune Brad Gilbert, surprizele, la feminin, sunt molipsitoare. Aşteptăm startul meciului lui Horia Tecău, pe Louis Armostrong. Pumnii strânşi pentur Horia, pumnii strânşi pentru tenis-spectacol, nemăcinat de accidentări şi tone de erori neforţate.


US Open începe alergarea pe ultima turnantă dinaintea liniei drepte ce precede finişul la ediţia 2015, în faza sferturilor de finală. Proba de dublu mixt este singura care a umplut deja două poziţii pe tabloul semifinalelor, dar duelurile de interes încep în ziua a noua, cea care îi readuce pe teren pe liderii mondiali ai celor două circuite, feminin şi masculin.

Sferturile femine: s-au aliniat astrele pentru Serena Williams?

Cursa personală a Serenei Williams cu istoria, numită "cursa pentru Marele Şlem" ajunge la episodul cinci: este o a treia confruntare sută la sută americană consecutivă pentru "diva răsfăţată a Americii" care ţine cu sufletul la gură fanii sportului alb cu încercarea sa de a egala numărul de titluri Grand Slam deţinut de Steffi Graf şi de a câştiga în premieră după 1988 toate cele patru titluri majore din sportul alb într-un sezon. Serena Williams îşi întâlneşte sora mai mare, sursa zilnică de inspiraţie şi modelul personal - aşa cum o descrie de câte ori are ocazia pe Venus, adversara pe care a văzut-o de cele mai multe ori de partea cealaltă a fileului într-un turneu de Mare Şlem (14 ori-- cifră care urcă rivalitatea fratricidă pe locul doi într-un clasament all-time al rivalităţilor din tenisul feminin, în turneele de Grand Slam, după Evert - Navratilova, duel cu 22 de episoade). Venus este şi adversara care a învins-o pe Serena de cele mai multe ori în carieră (11 ori).

15-11 este bilanţul întâlnirilor directe dintre Serena şi Venus. Mezina are 8-5 în confruntările din turneele de Mare Şlem - acolo unde ultimele trei partide i-au revenit net, în minimum de seturi. Ultima confruntare pe suprafaţă rapidă a fost adjudecată, în august (la Montreal) de Venus.

Aşa cum a început şi prima săptămână de întrecere, Serena intră şi în a doua săptămână de concurs în startul sesiunii de seară, într-un meci care, cel mai probabil, va da şi finalista acestei jumătăţi de tablou. Asta pentru că, pe hârtie, calculele sunt simple: în sfertul al doilea se întâlnesc două tenismene care deja, prin calificarea în semifinală, îşi vor îmbunătăţi cel mai bun rezultat al carierei în turneele de Mare Şlem.

Kristina Mladenovic (40 WTA) şi Roberta Vinci (43 WTA) este un duel de simplu, condimentat cu multe arme şi argumente tehnice din jocul de dublu. Cele două se întâlnesc în premieră pe terenul de simplu, într-un duel inedit pentru această fază a competiţiei. Franţuzoaica este o adevărată revelaţie a anului 2015, după ce întâiul pas spre prim-planul tenisului l-a făcut în concursurile majore de dublu mixt. "Kiki" a strălucit în Fed Cup, fiind arma secretă a lui Amelie Mauresmo într-o confruntare directă chiar cu Italia, dar care totuşi nu le-a pus faţă în faţă decât în meciul decisiv de dublu. Şi "Kiki" nu s-a oprit aici: a învins-o pe Bouchard (6 WTA la acel moment) la Rolland Garros şi pe Halep (3 WTA) la Birmingham, pe iarbă, producând tenis de cea mai înaltă calitate, bazat pe atac, lovituri câştigătoare şi asumarea riscurilor în momente decisive.

De partea cealaltă, Vinci este o veterană a circuitului, cu zece ani mai în vârstă decât Mladenovic şi fost număr unu mondial la dublu. Etichetată la început de carieră drept specialistă a suprafeţei roşii, rezultatele italiencei pe zgură trec pe planul doi în ultimii ani, ea reuşind la trei dintre ultimele patru ediţii ale US Openului să atingă faza sferturilor de finală, inaccesibilă la Roland Garros. Vinci a avut de gestionat o situaţie inedită în cadrul unui turneu: practic, italianca reintră în luptă la patru zile distanţă de precedentul meci de simplu, în condiţiile în care adversara sa din optimi, Eugenie Bouchard, nu s-a putut prezenta la meci din cauza unei căzături în vestiar. Vinci a fost ţinută în atmosfera de concurs de duelul de la dublu, însă, chiar dacă va avea la ora startului meciului avantajul prospeţimii fizice, franţuzoaica venind după un duel greu, de trei seturi cu Makarova, meciul lipsă de la simplu se poate dovedi o problemă.

Sferturile masculine: pot Tsonga sau Feliciano Lopez să strice semifinala Djokovic - Cilic?

Marin Cilic (favorit 9) şi Jo Wilfred Tsonga (favorit 19) promit de la ora 20:30 (ora României), un duel cu scântei, mulţi aşi, multe alte servicii de nereturnat şi atacuri furibunde. Tsonga este, alături de Federer, excepţia tabloului masculin, reuşind un parcurs perfect până în sferturi, fără set pierdut. În plus faţă de  "Maestrul elveţian", francezul a fost intangibil la serviciu, aliniind 12 seturi fără break cedat. Faţă în faţă se vor afla doi jucători care la New York şi-au regăsit cadenţa, după un sezon fără multe momente de strălucire.

Cilic, campionul ediţiei precedente, a supravieţuit unui maraton de cinci seturi cu Kukushkin, a mai pierdut un set cu Chardy, - însă un scenariu similar l-a dus şi în 2014 spre titlu (cinci seturi jucate cu Simon în 1/8, patru seturi cu Anderson în turul 3). Croatul a dominat autoritar ultimele trei întâlniri directe, câştigând de fiecare dată în minimum de seturi, iar scorul întâlnirilor directe este 4-1.

Novak Djokovic (principal favorit) - Feliciano Lopez (favorit 18) oferă un alt duel sârbo-iberic decât cel aşteptat la capătul tragerii la sorţi. "Deliciano" a câştigat un singur set în faţa actualului lider mondial, dar caută prima calificare într-o semifinală de turneu de Mare Şlem. Djokovic rămâne însă marele favorit al jumătăţii superioare de tablou, cu evoluţii sigure, foarte rapide în debut de turneu.

Românul de la dublu: ultimul pas înainte de un nou război românesc

Ajunşi în postura de principali favoriţi ai probei de dublu după eliminările din fazele inaugurale ale tabloului, Horia Tecău şi Jean Julien Rojer, campionii de la Wimbledon, luptă pentru un loc în semifinale cu francezii Nicolas Mahut şi Pierres-Hughes Herbert, capi de serie 12 şi finalişti la începutul anului la Australian Open. Prezenţa în careul de aşi ar reprezenta un nou personal best pentru Horia, cel care în 2011 se oprea în sferturi alături de Robert Lindstedt, învins de italienii Fognini / Bolelli.

Tecău şi Mergea sunt la o victorie distanţă de un nou duel direct în turneele de Mare Şlem, în 2015 - o rivalitate dominată net de Horia, 3-0.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.