Meci mare între românce, în turul doi la US Open. Ana Bogdan a luptat fantastic, a trecut de Taylor Townsend şi va juca pentru al doilea an consecutiv cu Monica Niculescu. Filmul unui maraton de două zile cu emoţii

30 aug 2017 25439 afişări Comentează şi tu Tenis
Meci mare între românce, în turul doi la US Open. Ana Bogdan a luptat fantastic, a trecut de Taylor Townsend şi va juca pentru al doilea an consecutiv cu Monica Niculescu. Filmul unui maraton de două zile  cu emoţii 13 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16710310/1/niculescu1.jpg
  • Ploaia abundentă i-a forţat, marţi, pe orgnizatori să anuleze meciurile pe terenurile exterioare şi să trimită jucătorii acasă. 12 meciuri au fost întrerupte în plină desfăşurare. Doar trei meciuri feminine s-au încheiat marţi pe terenurile care nu au acoperiş.
  • La capătul tuturor tricolore pe tablourile principale de simplu, avem duel românesc cu repetiţie la New York: Monica Niculescu şi Ana Bogdan joacă, exact ca în 2016, pentru un loc în turul trei.
  • Sorana Cîrstea (54 WTA) a fost prima româncă ajunsă în turul doi la US Open: a câştigat, marţi, meciul împotriva olandezei Lesley Kerkhove (171 WTA), 6-1, 6-3.
  • Monica Niculescu (57 WTA) a fost a doua româncă în turul doi: a învins-o pe Kristina Mladenovic (13 WTA), 6-3, 6-2, la capătul unui meci cu patru reprize de joc, împărţite pe două zile.
  • Ana Bogdan (108 WTA) a completat tripleta tricoloră în turul doi: a învins-o după un meci intens pe Taylor Townsend (119 WTA), scor 6-4, 4-6, 6-3.

România are trei jucătoare în turul doi la US Open. Sorana Cîrstea - marţi, Monica Niculescu şi Ana Bogdan - miercuri şi-au câştigat meciurile, fiecare după propriul scenariu.

Sorana Cîrstea a dominat partida cap-coadă şi a încheiat înainte ca ploaia să apuce să o scoată de pe teren, 6-1, 6-3 în faţa unei sportive ajunse pa tabloul principal via calificări. A răsuflat uşurată, însă marele său duel vine în turul doi, împotriva campioanei de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, jucătoarea care pare că are tot timpul la degetul mic un winner. Cîrstea are acelaşi apetit ofensiv ca şi letona, iar duelul promite scântei.

Ziua de miercuri a fost însă despre cele două jucătoare tricolore care îşi dau, parcă într-o farsă a tenisului, revanşa la un an distanţă, pe aceleaşi terenuri, în aceeaşi fază a competiţiei.

Monica Niculescu a produs una dintre cele opt surprize de până acum pe tabloul feminin de la US Open: a scos-o pe Kristina Mladenovic (favorită 14 la Flushing Meadows), exasperând-o cu mingile sale tăiate, joase, moarte. DEMonica a redus la tăcere serviciul deloc uşor de returnat al lui Kiki. A făcut cinci break-uri: trei - în primul, două - în al doilea şi a arătat curaj în momente-cheie, alungând amintirea unui alt meci întrerupt de ploaie, dar pierdut la French Open.

Iar Ana Bogdan, cea care îi va da replica de pe partea cealaltă a fileului în turul doi, îşi duce mai departe o poveste de dragoste clară cu Flushing Meadows. New York-ul scoate la iveală luptătoarea din Sinaia: după un start ferm de meci, susţinut de un serviciu puternic, Ana a avut nevoie de enorm de multă determinare pentru a se impune. Nu s-a lăsat demoralizată de faptul că a ratat închiderea primului set, pe serviciu, ci a făcut un nou break. A încasat o reacţie plină de forţă a lui Taylor Townsend, începută - culmea! - cu o căzătură comico-zdravănă  în final de set 1. Americanca a fost la două puncte de 6-0 în setul doi, dar Ana s-a regăsit şi construit o revenire superbă, cu care a punctat ferm pe tabelă, dar mai ales la capitolul psihologic. Ajunsă la o minge de 5-5, Ana a ratat totuşi al treilea break consecutiv şi a mers mai departe, în decisiv şi spre o victorie complet diferită de cele propuse anterior de românce la această ediţie a US Open-ului. Cu un start fantastic, alimentat de dublele greşeli şi de ezitările date de neîncrederea americancei, Ana s-a distanţat la un liniştitor 5-1, care i-a permis şi o ratare pe serviciu.

Ana a valorificat totuşi prima minge de meci şi îşi egalează rezultatul de anul trecut. Cu 34 de lovituri câştigătoare, jucătoarea pregătită de Gabi Moraru s-a impus într-un meci al seriilor, cu multe răsturnări ale raportului de forţe, dar în care, la final, jocul mai îngrijit al româncei, alimentat cu atacuri prompte, cum parcă îi ies cel mai bine pe terenurile hard de la New York, a avut câştig de cauză în faţa masivei americance, autoare a 44 de erori directe (faţă de 28 ale Anei) .

4 victorii în cele cinci meciuri disputate la Flushing Meadows are acum sportiva de 24 de ani din Sinaia: şi-a făcut debutul absolut anul trecut, în calificări, în timp ce în 2017 a intrat direct pe tabloul principal.


21:03 VICTORIE SUPERBĂ pentru Ana Bogdan. Aerul de la New York îi prieşte: după o luptă fantastică, trece cu 6-4, 4-6, 6-3 de americanca Taylor Townsend. Pentru al doilea an consecutiv este în turul doi la Flushing meadows şi pentru al doilea an se va duela cu acceaşi sportivă pentru un loc în turul trei - Monica Niculescu.


Foto: Adrian Socaciu


20:57 Ana Bogdan ratează prima oportunitate de a închide meciul pe serviciu: cu trei lovituri câştigătoare, americanca rămâne în partidă. 5-2 pentru Ana.


20:50 Taylor Townsend pierde al doilea break în setul decisiv pe dublă greşeală. 5-1 pentru româncă.


20:43 Super-game luat de Ana pe serviciu. A revenit de la 0-15 şi 15-30, a trecut cu bine de egalitate, şi, la 4-1, se simte miros de duel românesc în turul doi, cu Monica Niculescu. O rejucare a meciului din 2016. Tot din turul doi.


20:35 Este rândul americancei să tempereze elanul Anei: pornind de la servicii apăsate, o determină pe Ana să greşească pe ambele puncte de dublu break. Nu se face 4-0, dar Ana va servi în avantaj, la 3-1.


20:25 BREAK ANA Bogdan în startul decisivului! 2-0. Românca duce mai departe super-lupta din setul doi şi o transformă într-un super start pentru setul decisiv. 8 puncte câştigate din 11 jucate, Townsend o ajută cu dublă greşeală la minge de break, dar este meritul luptătoarei Ana că americanca resimte presiune.


20:19  Ne-bu-ni-e! Vă aduceţi aminte meciul din 2016 al Anei? Primul tur? Iată cum construieşte o nouă revenire într-un set la Flushing Meadows. Dar, Ana se opreşte la o minge de 5-5. Americanca pune întreaga furie în atac şi o lipeşte de mantinelă pe Ana. Şi de acolo, îi merge serviciul perfect, apoi forehandul. A treia oportunitate de a servi pentru decisiv este cu noroc pentru Taylor Townsend. AVEM DECISIV, după două seturi încheiate cu scor în oglindă - 6-4, 4-6.


20:12 Ana salvează a treia minge de set avută de americancă, forţează egalitatea cu un serviciu apăsat şi apoi contabilizează o nouă eroare directă a americancei. Este al patrulea game la rând luat de Ana, care însă primeşte din nou, la 4-5, cu sabia deasupra capului: face break sau merge în decisiv.


20:07 BREAK, din nou, pentru Ana Bogdan, care pune pe tabelă al treilea game consecutiv şi strânge diferenţa, 3-5. Ana şi-a regăsit zvâcul: o trimite bine în defensivă pe Townsend, în spatele liniei de fund şi o pedepseşte apoi cu un voleu-stop frumos de tot pentru a câştiga game-ul de retur.


20:02 Taylor Townsend serveşte pentru a doua oraă pentru decisiv, la 5-2. Ana Bogdan a mai rupt o serie nefastă: patru ture de serviciu cedate la rând.


19:57 Tremură şi mâna lui Townsend când vine vorba să închidă setul doi. Ana apasă şi ea mai tare pe lovituri şi recuperează un break. "Bagel" evitat. La 1-5, calea este lung[ ]n acest set, dar măcar la capitolul moral este un impuls semnficativ, în vederea unui foarte probabil set decisiv.


19:55 Şi este 5-0 în setul doi pentru 'TT'. Townsend îşi trece în cont al treilea break în această manşă secundă, al patrulea la rând în faţa Anei Bogdan.


19:50 Ce răsturnare de situaţie: Taylor Townsend domină în aceste momente. Şi totul a început cu această căzătură, pe care o vedeţi mai jos. Are 4-0 în setul doi.


19:45 Momente dificile pe teren pentru Ana: Townsend pune toată forţa sa într-un retur în lung de linie care îi aduce minge  de dublu break, o aduce la fileu pe Ana, o lobează şi o execută într-un moment în care s-a văzut din nou lipsa de inspiraţie care o cam bântuie acum pe Ana Bogdan. 3-0 pentru Taylor Townsend.


19:35 Break Taylor Townsend. Ana îşi pierde serviciul în start de set doi, cu o ratare importantă la voleu. Este al doilea break consecutiv cedat de Ana, care nu se mai poate baza pe primul serviciu la fel ca în start de meci.


19:25 SET ANA BOGDAN, 6-4. Românca se impune pe serviciul americancei, dominând cu reverul contra forehandului advers. Cu ceva emoţii, Ana trece peste linia de finiş după 39 de minute de joc în primul set, chiar dacă şi-a pierdut serviciul la 5-3 şi a irosit un 40-0 pe serviciul americancei. La egalitatea, şi-a regăsit agresivitatea: a dominat cu reverul un raliu purtat spre forehandul americancei, mai-mai că a pus-o jos pe Taylor - astfel încât mai departe, voleul pare o formalitate. O îndeplineşte şi aşa şi-a câştigat a patra minge de 1-0. Cu un retur reuşit, Ana smulge eroarea lui Taylor, break-ul şi câştigarea manşei.


19:20 Ana Bogdan ratează şansa de a închide setul: a ratat prima minge şi americanca profită. 5-4. Tot la un game de 1-0 pe tabelă.


19:15 Taylor, down! Sperietură trasă de americanii din tribună şi de americancă pe teren: Townsend este la pământ, aproape de accidentare. Dar, se ridică şi îşi face serviciul, forţând-o pe Ana Bogdan să închidă setul pe lansarea sa.


19:10 La un game de primul set. Ana are... serviciul la ea! Nu a cedat decât şapte puncte în patru ture de serviciu. Procentajul la frecvenţa primului serviciu este de 71%, iar eficienţa - 93%! Şi Ana are şi loviturile câştigătoare la ea. 12 la 5 rapotrul de winners.


19:07 BREAK Ana Bogdan. Românca antrenată de Gabi Moraru joacă atent şi profită de mingea a doua a masivei Taylor Townsend: o ţine la distanţă cu forehandul şi finalizează spectaculos cu reverul cu două mâini pentru a converti prima minge de break a meciului.


18:50 Sugita a fost un om grăbit: 6-0 în setul trei şi iată-le pe Ana Bogdan şi Taylor Townsend în acţiune! Ce start ia Ana. Zero emoţii şi game la zero!


18:45 VIctorie Monica Niculescu! 6-3, 6-2. Românca pune pe tabelă patru game-uri consecutive pentru a se impune. I-a pus scurtă franţuzoaicei Mladenovic pentru a-i anula minge de break, a enervat-o şi a încheiat meciul dominând-o clar pe retur - doar trei puncte şi-a câştigat Kiki în ultimele două ture pe lansare. Favorita 14 de la US Open este eliminată, după un ultim voleu ratat cu mult, de pe forehand.


18:33 Niculescu păstrează avantajul primului serviciu în set, 3-2: scapă de minge de break la această tură de lansare, dar Mladenovic tot forţează egalitatea. Aşa s-a întâmplat în fiecare joc de la reluare.


18:20 Super-game de restart! Cinci egalităţi, Monica rezistă şi salvează două mingi de break! Se îndreaptă spre bancă, la 2-1, iar efortul se citeşte deja pe chipul ei. Greu a fost, greu urmează.


17:40 Se anunţă o zi însorită la New York: asta nu poate decât să îi bucure de organizatori, care au de recuperat serios în ceea ce priveşte programul. Marţi, din cauza ploii, nu s-au încheiat decât nouă partide.Astfel, acţiunea se reia miercuri, iar Monica Niculescu va încerca, de la ora 18:00, să ducă până la capăt surpriza în duelul cu Kristina Mladenovic. Jocul Monicăi a deranjat-o vizibil pe franţuzoaică şi rămâne de văzut în ce măsură pauza a ajutat-o sau nu să găsească soluţii. Monica a avut cu siguranţă nevoie de câteva momente bune pentru a se calma, în condiţiile în care, deşi se afla în avantaj, a cerut de mai multe ori întreruperea promptă a meciului. Orgaizatorii au ezitat, iar jucătoarele au fost nevoite să dea de două ori re-start. Vor da a treia oară restart, miercuri, de la scorul de 6-3 şi 1-1, în favoarea Monicăi.


00:38 Jelena Ostapenko a terminat pe Central partida cu Lara Arruabarrena: trei puncte consecutive a câştigat letona pe central: "Mă simt norocoasă că am jucat pe această arenă. este incredibil. Chiar nu ştii ce să faci! Am început pe Terenul 17, ni s-a spus că dacă Rafa termină meciul lui înainte de 17:15 (n. r. - ora locală) intrăm noi aici. Rafa a terminat la 17:08. Deci, iată-mă!". letona va fi adversara Soranei Cîrstea în turul doi de la US Open.


22:35 OFICIAL: marţi nu se va mai juca pe terenurile exterioare de la US Open. Aşteptăm programul. Pe arena Arthur Ashe, meciurile continuă conform programului iniţial.


21:45 Plouă neîncetat la New York. Organizatorii tac mâlc, iar motivul este unul limpede: prognoza meteo anunţă 90% şanse de ploaie pentru următoarele ore, ba chiar 100% şanse de ploaie. În afară de Arthur Ashe Stadium, acolo unde acoperişul protejează de ploaie şi vânt, şansele de a mai vedea tenis sunt minime. De pe central, a venit o super-surpriză. Citiţi în articolul de mai jos detalii.


20:20 Organnizatorii se feresc să ofere o estimare în ceea ce priveşte reluarea jocului. O formulare mai vagă, nu se putea...


20:05 Se joacă doar pe Arthur Ashe Stadium. Cu acoperişul tras, Angie Kerber şi Naomi Osaka se pregătesc de luptă. Câte şase meciuri de pe fiecare tablou - simplu feminin şi simplu masculin - sunt întrerupte în acest moment.


19:50 S-au strecurat printre picături, în turul doi: Sorana Cîrstea, Barbora Strycova, liderul mondial Karolina Pliskova şi fosta semifinalistă - Wickmayer.


19:45 Organizatorii au luat decizia: Niculescu şi Mladenovic merg la vestiare. Monica a protestat vehement din cauza ezitărilor oficialilor de a spune fer, "stop joc!". De notat însă că, tot printre picături, Sorana a reuşit să câştige meciul şi să îşi asigure biletul pentru turul doi, acolo unde o va înfrunta fie pe campioana de la Roland Garros - letona Jelena Ostapenko, fie pe iberica Lara Arruabarrena. Acest meci este întrerupt la scorul de 6-2,1-6, 3-1 pentru favorita 12.


19:37 A treia întrerupere în meciul Mladenovic - Niculescu. Scorul: 6-3, 1-1. Monica este furioasă-foc, le cere socoteală reprezentanţilor turneului, gesticulează şi, este clar, vrea o decizie mai promptă.


19:25 A spart gheaţa! Sorana Cîrstea este la datorie, îşi domină adversara şi aduce prima victorie românească la New York: 6-1, 6-3, împotriva olandezei Lesley Kerkhove (171 WTA). Cele 74 de minute atribuite de statistica oficială a meciului sunt înşelătoare, în condiţiile în care şi acest meci a fost întrerupt de picături de ploaie. Românca şi-a impus clar jocul, cedând doar patru puncte pe un prim serviciu care a prins terenul în 64% din cazuri.


19:18 Şi, revenim. Şi este set pentru Monica Niculescu, 6-3, printre picături de ploaie. Mladenovic nu a câştigat niciunul dintre cele cinci seturi jucate în carieră împotriva Monicăi. Aici, a salvat două mingi de set, dar a treia este cu noroc pentru româncă.


19:13 Ambele meciuri ale româncelor sunt întrerupte din cauza stropilor de ploaie, dar nu toate partidele din uriaşul complex sunt oprite. De exemplu, pe central, Pliskova îşi continuă defilarea în faţa polonezei Linette, în timp ce Ostapenko luptă pentru a reveni în setul doi, de la 1-5 cu Arruabarrena, la adăpostul primului set câştigat.


19:07 MONICA INSISTĂ SĂ NU SE MAI JOACE: Se mai joacă două puncte, Monica ratează o minge de set, cu retur mult afară, se uită la linie şi pleacă direct spre scaun. Mladenovic protestează, dar arbitrul îi dă dreptate româncei. Este 40-30 pentru Monica, pe serviciul franţuzoaicei.


19:03 Un minut de întrerupere, la 5-3 şi 30-15 scor favorabil Monicăi pe serviciul franţuzoaicei Mladenovic. Jucătoarea lui călin Ciorbagiu cere oprirea, se duce spre scaun, dar stropii de ploaie dispar rapid.


19:00 Sorana sare cu break-ul. La 3-2, este la trei game-uri de turul doi. Cîrstea câştigă exact jumătate dintre punctele începute cu returul şi avansează frumos pe tabelă.


18:50 Mladenovic dă cu racheta de pământ. Slice-ul Monicăi o deranjează clar, ratează trei mingi de break şi ratează tentativa de scurtă. Monica pune în premieră diferenţă de două jocuri pe tabelă. 4-2.


18:45  Iată şi seria Monicăi Niculescu: românca o hărţuieşte la propriu pe Mladenovic şi câştigă al doilea break al meciului, la a treia minge de break. Trei puncte consecutive puse pe tabelă de "Moni", la capitolul game-uri.


18:40 SET Sorana Cîrstea. Tricolora închide manşa inaugurală în 29 de minute, scor 6-1 în faţa olandezei Lesley Kerkhove. Impresionează prin felul în care joacă punctele mari: două din doiuă mingi de break convertite pe serviciul advers şi procentaj tot de sută la sută mingi de break anulate adversarei (5 din 5). Este o diferenţă de nivel clară.


18:30 Re-break Monica Niculescu. Asta se întâmplă atunci când te iei la trântă în slice-uri cu sportiva din Slatina. Franţuzoaica trimite o dată, de două ori peste fileu, dar până la urmă trimite prea jos. Înapoi pe serviciu, la 2-1 pentru franţuzoaică.


18:27 Este break pentru Mladenovic. Trei mingi de break a salvat Monica, dar nu şi oe a patra. 2-0 pentru Kiki. Un meci lung va fi, cu siguranţă!


18:25 Sorana zboară în primul set. 4-1 în 15 minute cu olandeza venită din calificări. Nu acelaşi lucru putem spune despre duelul Monica Niculescu - Kristina Mladenovic. Încă nu s-a terminat al doiilea game. Monica are emoţii pe serviciu.


18:15 Şi iată un start excelent pentru Sorana Cîrstea. Break rapid şi desprindere la 2-0. S-a simţit bine la antrenamentul de ieri şi se simte bine şi astăzi.


18:10! Salutare! A doua zi sperăm să fie cu noroc pentru românce. Mladenovic începe partida cu Monica Niculescu la serviciu, în timp ce Sorana Cîrstea are prima lansare în meciul cu Kerkhove.


US Open 2017 a început luni cu înfrângeri pe linie pentru tenisul românesc. "BBC" de România - Irina Begu, Mihaela Buzărnescu şi Marius Copil, au  anunţat ziua nefastă a tricolorilor, care a culminat cu eliminarea Simonei Halep, la capătul partidei de pe afişul turneului, cu Maria Şarapova. Bilanţul primei zile: un singur set câştigat de "ai noştri", din zece jucate. Ziua a doua de acţiune de la Flushing Meadows le introduce în luptă pe ultimele trei jucătoare din România, de la prima oră.

Monica Niculescu are cel mai greu meci al zilei, dintre românce: Kiki Mladenovic şi-a trecut în cont primul sfert de finală într-un turneu de Mare Şlem al carierei chiar la New York, iar calităţile fizice şi agresivitatea sportivei din Hexagon o transformă într-o ameninţare pentru orice sportivă, la Flushing Meadows. Finalista din proba de dublu a edişiei precedente de la US Open este însă uşor în derivă, cu patru înfrângeri în ultimele cinci meciuri de simplu disputate.

2 victorii din două meciuri disputate a înregistrat Monica în faţa lui Kiki Mladenovic

Sorana Cîrstea deschide aventura de la New York împotriva unei jucătoare venite din calificări şi are o mini-revanşă de luat, după accidentul de anul trecut. Atunci, jucătoarea din Târgovişte a scăpat printre degete succesul, în favoarea Anei Bogdan, iar amintirea acelei evoluţii este, cu siguranţă, un ghimpe săcâitor.

Ana Bogdan încheie un prim sezon în care şi-a trecut în cont prezenţe pe tablourile principale în fiecare turneu de Mare Şlem. Taylor Townsend este o jucătoare care iubeşte hard-ul la fel de mult ca şi românca, însă diferenţa de gabarit poate cântări mult în acest duel.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.