"Team work", varianta câştigătoare. Cronica meciului care o duce pe Simona Halep în optimi la Cincinnati şi arată de ce ai nevoie, în circuit, de un antrenor de top

16 aug 2017 24341 afişări Tenis
"Team work", varianta câştigătoare. Cronica meciului care o duce pe Simona Halep în optimi la Cincinnati şi arată de ce ai nevoie, în circuit, de un antrenor de top 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16694697/3/taylor.jpg
  • Simona Halep (2 WTA), singura reprezentantă a României pe tabloul principal de simplu în turneul de categorie Premier 5 de la Cincinnati, s-a calificat, marţi noapte, în optimile de finală, după o victorie în minimum de seturi, 6-4, 6-1 împotriva americancei Taylor Townsend (134 WTA).

Simona Halep şi-a câştigat biletul pentru optimile de finală de la Cincinnati cu o victorie la capătul căreia reţinem, din nou, aportul enorm al antrenorului Darren Cahill. Jocul Simonei a fost fluctuant, iar prima minge de serviciu a fost o fata Morgana în primul set: după un game inaugural în care a fost acolo pentru Simona, sută la sută, prima servă a dispărut, a devenit capricioasă şi scumpă la vedere, iar puternica Townsend a speculat dezechilibrul Simonei, luând un prim break pe două duble greşeli consecutive ale româncei.

Adică un semn în plus că mai ales românca este cea care se ameninţă pe teren şi îşi face viaţa dificilă.

Favorita doi a reacţionat pe cont propriu, a răspuns cu break imediat, dar meritul cel mare este acela că, după un al doilea joc pierdut consecutiv pe serviciu, a cerut sfatul lui Darren Cahill. Chiar dacă era foarte devreme în meci. Iar ideea de "team-work" a funcţionat perfect în avantajul româncei. Darren i-a explicat răbdător că serviciul stângacei este, în mod natural, mai greu de citit. A încurajat-o, dar i-a şi cerut să ia iniţiativa pe mingea a doua a adversarei şi să caute reverul.

Deşi a pierdut următorul game, pe retur, sfaturile lui Cahill au fost mană cerească pentru Simona, care a executat planul foarte bine până la final. Cifrele seci arată că după venirea lui Cahill pe tere - în momentul în care se disputaseră cinci game-uri, Simona a câştigat zece din următoarele 12 jocuri. Sau, şi mai relevant poate: Cahill a calmat-o pe Simona, iar "efectul" a început să se simtă după un game, pentru ca mai apoi Simona să nu mai piardă decât un singur joc, pe retur, până în final de meci.

Simona a făcut şi spectacol, cu lovituri superbe, prezentate cu generozitate de reprezentanţii WTA pe toate conturile oficiale de pe reţelele de socializare. Primul test l-a trecut cu ajutorul lui Darren Cahill.

.@Simona_Halep is first through to @CincyTennis Round of 16!

Eases past Townsend 6-4, 6-1! pic.twitter.com/vvCUZJs9JH

— WTA (@WTA) August 15, 2017

 

FILMUL PAS CU PAS al partidei de debut a Simonei Halep, la Cincinnati

00:40 GAME, SET, MECI - Simona Halep.Românca închide partida, 6-4, 6-1, în 66 de minute şi va juca în optimi, pentru un loc în sferturi, împotriva învingătoarei dintre Roberta Vinci (42 WTA) şi Anastasja Sevastova (cap de serie 15 la Cincinnati).


00:38 Simona serveşte pentru calificarea în optimi, la set şi 5-1. Atacă inspirat pe diagonală - cu forehandul pe reverul americancei, iar diferenţa de nivel este evidentă. Simona ia al doilea break al setului doi la a doua păprtunitate.

Simona a încheiat partida cu acelaşi număr de lovituri câştigătoare ca şi Taylor Townsend - 16, dar cu zece erori neforţate mai puţin (22 faţă de 32)


00:25 Americanca opreşte tăvălugul Simonei, cu o evoluţie mai sigură pe serviciu. La 3-1, Simona are emoţii pe propria lansare, pentru că americanca de 21 de ani apasă pe lovituri şi găseşte winner-ul. Simona apără patru mingi de break şi smulge din nou eroare pe reverul americancei, pentru o primă minge de game. Contrele americancei vin însă în continuare. Townsend trece de la punct la punct între extreme - agonie şi extaz. Este game până la urmă pentru Simona, după o a cincea minge de break salvată. Românca face 4-1 şi este aplaudată cu mâinile deasupra capului de Darren Cahill.


00:20 Simona pune pe tabelă al şaptelea game consecutiv: de la scorul de 4-2 în primul set, americanca nu a mai reuşit să mute pe tabelă. Pentru favorita doi a turneului a venit la rând un game alb pe serviciu.


00:16 Statistica primului set explică victoria Simonei. 20 de erori pentru Townsend.


00:15 Start lansat pentru Simona în setul doi, după o pauză de vestiare prelungită luată de Taylor şi o vizită şi ea mai lungă a lui Darren Cahill. Serviciu câştigat de Simona la 15, apoi game pe retur mai convingător - break alb.


00:10 Simona Halep câştigă primul set, 6-4, în 32 de minute, după ce a recuperat de două ori deficit de un break. Iar Cahill, cel care a avut un rol decisiv în acest succes timpuriu în partidă, revine pe teren, chemat de Simo."Foarte bine. Ai făcut treabă incredibilă revenind în acest prim set, în condiţiile date. Văd, din spate, că serviciul ei de stângace zboară în toate direcţiile. Nu ai ce să faci, dar vreau să fii mai agresivă pe serviciul doi. vreau să loveşti de pe linia de fund a terenului acel serviciu. Important este să te mişti, să pui mingea în joc, pentru că de acolo, în raliu, ai avantaj clar. Continuă pe serviciu. Ai jucat o minge senzaţională într-un moment extrem de important. Ţine minte lucrurile pozitive. Ai făcut treabă excelentă"


00:02 Simona Halep face re-break şi imediat trece în faţă. Cum? Urmând exact instrucţiunile lui Darren Cahill. Pistonează reverul americancei, iar aceasta face puncte şi pentru Simona. Românca ia avantaj pe tabelă, 5-4, cu al doilea game alb pe serviciu.


23:59 Simona revine. Cu un game alb pe serviciu. 3-4. Townsend alternează erorile cu reuşitele, astfel încât Simona are nevoie să îşi stabilizeze propriul joc pentru a-şi face partida uşoară.


23:55 Townsend întrerupe seria de trei break-uri consecutive în meci, jucând agresiv. Reuşeşte un stop superb, care o lasă fără replică pe Simona, atacă şi urmăreşte bine mingea ricoşată din fileu şi închide game-ul pe serviciu cu atac în lung de linie, la care Simona cere inutil verificarea mingii, sperând într-o minune.


23:50 Simona pierde al doilea game consecutiv pe serviciu şi cere imediat ajutorul lui Cahill, după doar cinci game-uri. "Începe punctul pe reverul ei", i-a transmis Cahill. Simona are nevoie de o schimbare şi la serviciu - mai mult efect. procentajul Simonei la prima minge este clar defenctuos în aceste momente (2 din ultimele 13 puncte le-a început cu serviciul doi)


23:45 RE-BREAK Simona Halep. Tricolora recuperează imediat break-ul cedat anterior: reuşeşte un retur de excepţie pe serviciul puternicei stângace la minge de break, iar forehandul americancei eşuează până la urmă în fileu.


23:40 BREAK Taylor Townsend. Americanca are două mingi de break în acest game: pe prima i-o oferă Simona cu un rever în plasă, însă Simona trimite inspirat spre teu, iar americanca o ajută, ratând returul. Urmează însă un scurtcircuit incredibil: două duble greşeli pentru Simona şi break automat pentru americancă. Oare ce ar mai putea spune Darren Chaill?


23:35 Simona Halep deschide partida autoritar, cu game alb pe serviciu. Prima minge prinde careul frumos iar primul joc se încheie rapid.


23:30 Jucătoarele au intrat pe teren. Roşu versus galben, Nike versus Adidas, tinereţe versus experienţă. dar ambele cu şepcuţe albe. Şi Kader Nouni este, din nou, arbitru de scaun la meciul Simonei.


23:17 Undă verde pentru meciul Simonei Halep. David Ferrer l-a învins pe Steve Johnson, scor 6-1, 5-7, 6-3, după două ore şi 22 de minute de joc. Este aal doilea meci consecutiv de 140 minute + pe Grandstand. Cibulkova a trecut de Ana Konjuh în două ore şi 20 de minute.


22:25 Nu le vom vedea pe Simona Halep şi Taylor Townsend pe teren înainte de ora 23:15. Şi al doilea meci de pe Granstand a ajuns în decisiv: Steve Johnson i-a luat actul secund, 7-5 lui Ferrer, după o manşă inaugurală câştigată cu 6-1 de iberic. Cu siguranţă fetele erau pregătite să intre pe teren mai devreme. La Toronto, organizatorii au pus-o pe Simona să arate câteva mişcări specifice copiilor de mingi. Nu ar fi o idee rea nici pentru orele de aşteptare de azi.


21:50 Pentru că David Ferrer nu este setat pe repede-înainte în setul doi, vă invit să aflaţi mai multe detalii despre Taylor Townsend. Americanca este comparată din punct de vedere fizic, cu Serena Willaims, chiar de către un antrenor afro-american specializat în creşterea juniorilor.


21:35 TT, titirez pe terenul multicolor. Americanca Taylor Townsend a fost şi ea invitată, ca şi românca Sorana Cîrstea, la inedita serie de meciuri demonstrative, disputate într-un format rapid la începutul circutului nord-american de hard.


21:30 David Ferrer câştigă primul set al meciului cu Steve Johnson. Scorul, categoric: 6-1. Dacă ibericul câştigă în două seturi, avem şansa unui start în jurul orei 22:00 pentru Simona Halep şi Taylor Townsend.


21:15 Ne aşteptăm la un meci cu tribună plină. Aşa a arătat Terenul 10 la meciul Townsend - Puig. Simona Halep este obişnuită să aibă sprijinul fanilor în meciurile de pe circuitul nord-american. La Toronto, Simona le-a cerut însă fanilor să nu mai treacă dincolo de limita fair-play-ului şi să repsecte adversarele, dar şi jocul în sine.


20:55 Halep, Cahill şi un altfel de mod de a defini dream team-ul: "Eu am condus două ore, Darren - patru". Simona Halep a relatat drumul inedit de la Toronto la Cincinnati. Deşi a plecat iniţial cu un avion privat rezervat de australian, în condiţiile în care cursele comerciale erau greu de accesat în timp-record, Simona nu s-a simţit confortabil în "micuţa aeronovă". Iar atunci când i-a spus lui Darren că parcă începe să sufere de claustrofobie şi vrea să meargă mai departe cu maşina, antrenorul a însoţit-o. Ceilalţi membri ai staff-ului au ajuns la destinaţie cu avionul, în timp ce Darren Cahill nu a lăsat-o singură pe Simona, ci a mers cu ea, cu maşina, preluând sarcina şofatului - patru ore din şase. Este, poate, una dintre cele mai clare dovezi ale unei relaţii strânse de colaborare între cei doi, care cu siguranţă depăşeşte orice legătură contractuală, clauzele şi obligaţiile evidente ce derivă de acolo.


20:32 Salutare! Ziua de tenis a început la Cincinnati cu partide intense, dar şi foarte, foarte, foarte lungi. Pe Granstand, a doua arenă a complexului, acolo unde Simona Halep şi Taylor Townsend vor intra pentru a treia partidă, abia ce s-a încheiat decisivul primului duel al zilei. Dominica Cibulkova a jucat două ore şi 20 minute pentru un loc în turul doi! Sportiva din Slovacia, a 11-a în ierarhia mondială, a câştigat primul set cu 7-5, dar tânăra Ana Konjuh (22 WTA) a răspuns în setul doi, forţând decisivul cu scor în oglindă, tot 7-5. "Domi" a închis partida cu break, la scorul de 5-2 în setul decisiv. Astfel, după 7-5, 5-7, 6-2 cu Konjuh, Cibulkova îşi aşteaptă adversara din partida Alize Cornet - Cici Bellis.

Pe Grandstand urmează meciul dintre David Ferrer (Spania, 31 ATP) şi Steve Johnson (Statele Unite, 37 ATP), iar meciul Simonei va începe cel mai probabil dincolo de ora 22:00


Simona Halep dă restart pe tărâm american după o prestaţie necaracteristică, palidă şi îndelung dezbătută în semifinalele Rogers Cup. Primul gând al româncei la întâlnirea cu presa pe tărâm american a mers către spectatorii dezamăgiţi de ultimul meci jucat de ea: "Îmi pare rău că nu le-am putut oferi un spectacol, îmi cer iertare pentru că i-am dezamăgit, pentru meciul foarte slab la care au fost nevoiţi să asiste. Dar pur şi simplu nu simţeam mingea", a explicat Simona. Românca este decisă acum să îşi reabiliteze numele rapid.

Prima şansă de revanşă a numărului doi mondial vine rapid după meciul de coşmar cu Svitolina, în faţa tinerei speranţe a Americii - Taylor Townsend (21 ani, 134 WTA).

Townsend este un nume care revine în repetate rânduri în atenţia pasionaţilor de tenis, fără ca aceasta să reuşească totuşi marea lovitură, decisivă, a carierei. Jucătoare de mâna stângă, la 1,70 m, masiva americancă mizează mult pe forţă, iar la Cincinnati are şi foarte multă încredere, după două victorii tranşate în decisiv pe tabloul de calificare (cu Irina Begu şi Carina Witthoeft). De fiecare dată, Townsend a revenit după pierderea primului set, în tiebreak, iar mai apoi s-a impus cu destulă lejeritate, câştigând câte un set de 6-1 în faţa unor jucătoare care şi-au demonstrat potenţialul de Top 50, chiar dacă, momentan, au alunecat în calsament. Tot în decisiv şi tot cu revenire de la 0-1 la seturi, Taylor Townsend a consemnat şi o primă surpriză pe tabloul principal, eliminând-o pe Monica Puig, surprinzătoarea campioană olimpică de la Rio. După un 3-6 de început, Taylor a dominat-o pe reprezentanta statului Puerto Rico, impunându-se cu 6-3, 6-2.

Svitolina este numărul unu în turneele Premier 5, pe 2017

În timp ce românca visează la un prim titlu al carierei la Cincinnati, după finala jucată în 2015, care ar opri totodată supremaţia absolută pe 2017 a Elinei Svitolina la acest nivel (victorii în primele trei turnee de categorie Premier 5 ale sezonului), Taylor Townsend ia din nou contact cu tenisul mare, după ce a jucat doar ITF în în mare parte a acestui an. Townsend a mai jucat o singură dată tablou principal la Western & Southern Open (2014, tot după calificări - învinsă de Flavia Pennetta, în turul doi).

Halep are un obiectiv clar: să se regăsească şi să îşi acceseze din nou nivelul de joc obişnuit, dar şi să pună punct unei serii nefaste de turnee în circuitul nord-american de vară în care finalul a fost dezamăgitor - abandon la Washington, după ce i s-a făcut rău din cauza căldurii şi eşec zdrobitor, cu doar două game-uri smulse Elinei Svitolina, la Toronto - la capătul unei zile în care a disputat două partide, cu pauză de câteva ore între.

Simona Halep şi Taylor Townsend se întâlnesc în premieră în circuit. Americanca a disputat un singur meci împotriva unei jucătoare de Top 10 WTA în 2017 (la Miami, unde a câştigat doar şase game-uri împotriva Svetlanei Kuznetova).

1 singur meci a disputat Taylor Towndsned împotriva unei jucătoare de Top 5 WTA: în 2014, la US Open, Taylor a înfruntat-o pe Serena Williams, în primul tur. Lideurl mondial s-a impus 6-3, 6-1.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.