Zeiţa de la Paris! Simona Halep a câştigat primul titlu de Grand Slam din carieră, după o finală fabuloasă cu Sloane Stephens la Roland Garros

9 iun 2018 28298 afişări Tenis
Zeiţa de la Paris! Simona Halep a câştigat primul titlu de Grand Slam din carieră, după o finală fabuloasă cu Sloane Stephens la Roland Garros
GALERIE (13 de imagini) VEZI GALERIA

Minunăţie pentru sportul românesc şi pentru România! Simona Halep este campioană la Roland Garros după victoria cu Sloane Stephens cu 3-6, 6-4, 6-1.

  • România a câştigat din nou Roland Garros-ul după 40 de ani de la succesul Virginiei Ruzici.

18:18 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 6-1. Victorieeeeeeeee! Simona a servit impecabil în game-ul câştigător şi a devenit campioană în premieră la Paris.

18:12 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 5-1. Americanca nu a renunţat la luptă şi face primul game în setul decisiv, aşadar suspansul se prelungeşte. Simona serveşte pentru titlu.


18:04 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 5-0. Simona este dezlănţuită şi nimic nu pare să o mai oprească de la câştigarea turneului de la Paris. O imensă performanţă pentru istoria sportului românesc este tot mai aproape.


18:01 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 4-0. Incredibil ce a reuşit să facă Simona în game-ul patru al setului decisiv. Simona a câştigat mai multe mingi imposibile şi începe să arate deja a campioană!


17:55 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 3-0. Simona are sânge rece, dar şi şansă. O minge lovită de Stephens atinge banda fileului, apoi revine în terenul americancei. Halep s-a desprins la trei lungimi.


17:50 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 2-0. Pe trasa câştigătoare? Fără să forţeze, Simona se desprinde în setul decisiv. Sloane a început să scape tot mai multe mingi în afara terenului.


17:45 Halep - Stephens 3-6, 6-4, 1-0. După două puncte în care a fost moale, Simona s-a descătuşat cu un backhand în lung de linie spectaculos. Românca a făcut patru puncte la rând şi este în avantaj la debutul setului decisiv.


17:37 Halep - Stephens 3-6, 6-4. Simona egalează la seturi cu prima şansă avută la dispoziţie. Românca a dominat câmpul de joc în ultimele minute şi duce meciul într-un ”decisiv”. La sfârşitul setului doi pare şi mai proaspătă fizic.


17:32 Halep - Stephens 3-6, 5-4. Simona rămâne la conducerea setului doi, după ce a gestionat perfect raliurile şi a reuşit trei puncte de excepţie. Cel mai frumos, un backhand în colţul terenului.


17:28 Halep - Stephens 3-6, 4-4. Avem din nou egalitate în setul secund, după ce Sloane a depăşit momentul dificil de acum câteva minute.


17:25 Halep - Stephens 3-6, 4-3. Cine ar fi crezut, break la zero pentru Sloane! Simona s-a relaxat la 1-2 schimburi şi a fost taxată imediat de adversară.


17:20 Halep - Stephens 3-6, 4-2. Românca face al doilea break la rând şi se duce glonţ spre câştigarea setului. Jocul lui Stephens este în cădere liberă.


17:15 Halep - Stephens 3-6, 3-2. Simona preia conducerea după un alt game alb. Românca a câştigat 11 din ultimele 12 puncte şi s-a urcat pe un val de încredere.


17:13 Halep - Stephens 3-6, 2-2. Sloane arată primele semne de slăbiciune, de oboseală, iar Simona profită imediat. Break la zero, iar setul doi e relansat!


17:08 Halep - Stephens 3-6, 1-2. După câteva minute de dominare ale americancei, Simona a reuşit un game în care să o ţină sub presiune, în special cu lovitura voleu drive, reuşită în două rânduri.


17:04 Halep - Stephens 3-6, 0-2. Simona a început cu 30-0 pe serviciul adversarei, dar Slaone joacă precum un ”robot” greu de răpus azi. Stephens a luat patru puncte la rând şi s-a desprins şi în setul doi.


17:00 Halep - Stephens 3-6, 0-1. Setul doi începe cu un break al americancei. Sloane a ajuns practic la toate mingile, indiferent de ce a încercat Simona. Lucrurile încep să se precipite pentru româncă.


16:53 Halep - Stephens 3-6. Sloane a închis primul set după 41 de minute, după ce a reuşit să salveze o primă minge de break a Simonei. Primul set a fost de un nivel foarte ridicat, iar americanca a fost pur şi simplu mai bună, având o defensivă puternică.


16:44 Halep - Stephens 3-5. Simona rezistă în set după ce a încheiat game-ul 8 cu un forehand fără speranţă pentru adversară.


16:38 Halep - Stephens 2-5. Returul Simonei nu funcţionează deocamdată aşa cum îşi doreşte, Sloane se desprinde din nou la trei game-uri. Americanca a forţat-o pe Halep să greşească deja 12 mingi. La acest capitol scorul este net, 12-2

Simona Halep (1 WTA) şi Sloane Stephens (10 WTA) se înfruntă în finala turneului de la Roland Garros. Meciul este urmărit de iubitorii sportului alb de la noi, în Mega Mall, modernul centru aflat pe B-dul Pantelimon, lângă Naţional Arena.


16:38 Halep - Stephens 2-4. Românca reuşeşte un game de serviciu, dar Sloane rămâne tare ca o stâncă.


16:33 Halep - Stephens 1-4. Sloane se desprinde, chiar dacă Simona face eforturi să nu scape setul de sub control. Suporterii încearcă să-i ofere româncei un imbold.


16:29 Halep - Stephens 1-3. Americanca face primul break al jocului. Nivelul finalei este foarte ridicat, Stephens este la potenţial maxim, în ciuda faptului că Simona încearcă să conducă schimburile. Defensiva americancei este imbatabilă în debutul jocului.


16:23 Halep - Stephens 1-2. Sloane îşi face din nou serviciul. Americanca dă senzaţia că joacă mai mult la siguranţă. Simona este mai agresivă, dar deocamdată Stephens a avut răspuns la majoritatea mingilor.


16:19 Halep - Stephens 1-1. Simona a restabilit egalitatea după un game în care schimburile au început să devină din ce în ce mai lungi. Simona a avut nevoie de ”prelungiri”, dar a închis game-ul după un raliu de 25 de lovituri.


16:13 Halep - Stephens 0-1. Adversara Simonei a câştigat un prim game fără probleme. A fost un game de acomodare pentru româncă.


16:11A început finala de la Roland Garros, cu Sloane Stephens la serviciu.


16:00 În arenă tocmai a fost adus trofeul ce va fi acordat învingătoarei. Sloane Stephens şi Simona Halep, în această ordine au intrat pe teren, sunt gata de start.


15:35 ”Simona, nu uita, ne dorim victoria!”. Acesta este mesajul trimis de suporterii români Simonei înaintea finalei. Estimativ, Halep va fi susţinută din tribune de câteva sute de români. Înzestraţi cu steaguri şi eşarfe tricolore, suporterii se manifestă deja zgomotos în afara arenei centrale, ca înaintea unui mare meci de fotbal.


14:55 În timp ce Simona Halep a avut programat un antrenament de jumătate de oră pe ”Central”, Sloane Stephens a avut ”mişcarea” înainte de finală pe terenul 4, după Rafael Nadal. FOTO: Cezara PARASCHIV

14:50 Simona a terminat antrenamentul cu 5 minute mai devreme decât era programat. Ea avea terenul central rezervat până la 13:45, ora Franţei. La 13:39 s-a aşezat pe scaun alături de Darren, iar 2 minute mai târziu a părăsit deja arena. Spre ieşire, Halep a primit încurajările de rigoare din tribune: ”Haide, Simo!”


14:35 Cu mai puţin de 2 ore înainte de marea finală, Simona Halep este la un antrenament de încălzire pe ”Central”. Numărul 1 mondial schimbă mingi cu Darren Cahill. A lovit cu forehandul, destul de static, fără să alerge mult. Apoi, a trecut la serviciu, armă care speră să o ajute în finala cu Stephens. În arenă sunt jurnaliştii români, dar şi primii fani care au venit să o susţină la finală. Cu steagurile în mână, suporterii Simonei fac selfiuri.


Fotografii: Cezara PARASCHIV


13:30 Ziarul francez "Le Quotidien" a început să distribuie suplimentul dedicat finalei din această după-amiază.


Foto Cezara Paraschiv


12:00 Ilie Năstase merge pe mâna Simonei Halep în această după-amiază: "A venit momentul şi pentru Simona! Joacă cel mai bun tenis pe care l-am văzut de când a intrat în circuit. Nu-mi fac probleme că o să piardă. Nu mai contează înfrângerea cu Ostapenko... Când o să ia unul, o să fie gurmandă, o să le ia pe toate. O să vedeţi. Simona juca prea defensiv înainte, acum atacă din primul până în ultimul game. Am sunat-o pe Simona şi am vorbit cu altcineva, că ea era la interviu. I-am transmis să joace ca şi până acum, să lovească mingea, să servească la fel ca şi până acum şi să nu se enerveze dacă va face şi duble greşeli, că aşa se întâmplă când forţezi şi cu al doilea serviciu", a spus Ilie Năstase, pentru Digi Sport.


La ultima întâlnire cu jurnaliştii înainte de finala de la Paris, ambele jucătoare s-au declarat extrem de fericite pentru că au ajuns în ultimul act la Roland-Garros. Simona speră să aibă parte de o vreme bună şi finala să nu fie amânată de o eventuală ploaie, în timp ce Stephens a avut numai cuvinte de laudă la adresa liderului mondial.

Simona Halep:

Despre finală: "Cred că am aceeaşi plăcere, aceeaşi bucurie că am ajuns în această ipostază din nou. Este un moment special să pot juca din nou o finală la Roland Garros şi pot spune că e turneul meu favorit de Grand Slam, mă simt ca acasă aici, mă bucur că va fi o nouă provocare. E doar un alt meci, nu va fi special, nu contează rezultatul. Vreau să joc cel mai bun tenis, să lupt şi vom vedea cine va învinge. Eu nu simt presiunea. E doar o provocare mare pentru mine şi e o şansă mare să câştig turneul visurilor mele. Trebuie doar să joc cum am făcut-o ieri, am mai jucat împotriva ei. Vreau doar să zâmbesc mâine".

Ce s-a schimbat faţă de finala din 2017: "Nu s-a schimbat nimic, încă joc tenis, încă muncesc în fiecare zi. Poate că zâmbesc mai mult (n.r. – faţă de sezonul trecut)".

Cum ar arăta vremea perfectă: "Să fie oricum, dar să nu plouă (n.r. - râde). Suporterii vor fi acolo, mă bucur să-i văd şi mă bucur că am şansa să joc această finală pe Chatrier".

Despre ce a îmbunătăţit: "Am mai multă experienţă, sunt mai relaxată într-o astfel de situaţie. Dar nu se ştie niciodată, mereu e diferit, încerc să joc cel mai bun tenis. Mă simt bine în această poziţie şi sper ca mâine să fie diferit faţă de celelalte finale. Încerc doar să fiu concentrată pe meci şi nu pe ceea ce se întâmplă în arenă, dar mereu, când aplaudă sau mă încurajează, e drăguţ".

Descriere într-un singur cuvânt: "Fericită! Fericită că sunt aici. Sunt destul de constantă pe zgură, aici ating cel mai bun nivel, am amintiri plăcute şi la juniori. Sunt mai multe lucruri care mă fac să mă simt bine pe teren".

Despre Stephens: "A fost uimitor ce a făcut ea anul trecut. Fără să joace 9-11 luni a revenit şi a câştigat un Grand Slam, aşa că e uimitor. Ştiu că e o jucătoate uimitoare, e puternică şi mâine voi înfrunta o adversară care joacă la fel ca adversara din semifinală (n.r. – Garbien Muguruza). Ştiu ce trebuie să joc, dar acum e diferit. E uimitoare, mai ales prin ce a făcut la US Open...". 

"Niciun avantaj pentru Halep pentru că eu am un titlu, iar ea nu are nicunul", a spus Sloane, referindu-se la cele trei finale majore pierdute de Halep, două la Roland Garros (în 2014, cu Şarapova, şi în 2017, cu Ostapenko) şi una la Austalian Open (contra lui Wozniacki, în acest an).

Sloane Stephens:

"Doar încerc să mă bucur de moment, să nu pun presiune pe mine. Vreau să mă relaxez, să mă bucur. E o jucătoare grozavă. Evident, e prima în lume pentru un motiv. Cred că va fi un meci mare, dar nu mă voi referi prea mult la stilul ei de joc. Pentru mine o mare oportunitate, finala e întotdeauna un meci special. Evident, poţi face totul când te relaxezi şi eşti calmă.

Pentru mine, cel mai important lucru e să rămân calmă şi să ştiu să profit de încrederea pe care o ai atunci când ajungi departe într-un turneu de Mare Şlem. Cred că sunt calmă pe teren mai tot timpul, nu am suişuri şi coborâşuri. În finale sunt şi mai concentrată, rămân calmă şi asta e OK. Finalele de Mare Şlem sunt o mare oportunitate. Mergi acolo şi lupţi, nimic mai mult", a fost discursul americancei, care, apoi, a dezvăluit că se simte ceva mai matură decât în trecut, lucru care-i oferă un mare avantaj: "Aşteptările cresc de la tine pe măsură ce înaintezi în turneu. Cred că sunt foarte calmă în general, foarte neutră, deci nu mi-e foarte greu nici pe teren. E ceva normal pentru mine. Am avut rezultate grozave anul acesta, sunt ceva mai matură şi am început să ştiu să profit de posibilităţi", a mai transmis a zecea jucătoare a lumii.

Jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă au fost curioşi să afle ce va face Sloane dacă va câştiga al doilea trofeu de Mare Şlem după US Open 2017, dar s-au ales cu un răspuns diplomat: "Doar mă voi duce acolo şi voi juca finala. Se întâmplă atâtea înainte să te gândeşti la cum e să ridici trofeul. Nu trebuie să te gândeşti la cât va dura finala...Sunt atâtea lucruri
care-ţi vin în minte, te gândeşti la orice se poate întâmpla, aş avea timp să joc de şase ori meciul în minte. Dar eu mă gândesc doar la ce am de făcut, să ascult sfaturile antrenorului meu şi să am mintea limpede", a mai declarat adversara Simonei.

Te aşteptăm în Mega Mall

Evenimentul pus la cale de Eurosport, ProSport şi Kiss FM va avea invitaţi de marcă din sportul românesc, care vor urmări partida pe un ecran imens, în comentariul specialiştilor Eurosport.

ProSport şi Eurosport continuă astfel colaborarea începută anul trecut, la finala de la RG pierdută de Halep în faţa Jelenei Ostapenko, eveniment găzduit de Promenada Mall. În ianuarie, la Park Lake Titan, aproape 1.000 de fani ai elevei lui Daren Cahill au trăit la intensitate maximă duelul cu daneza Caroline Wozniacki. Sandra Izbaşa, Monica Roşu, Loredana Dinu, Ana Maria Brânză Popescu, Marian Drăgulescu, Virgil Stănescu sau Victor Hănescu sunt doar câţiva dintre marii sportivi ai României care au ales să urmărească finalele Simonei, într-un cadru similar celor organizate în marile oraşe ale lumii.

Show me the money

Calificată în a patra finală de Mare Şlem a carierei după 6-1, 6-4 în semifinala cu Garbine Muguruza, Simona Halep (26 de ani, 1 WTA) a reuşit să dea o lovitură financiară importantă la Roland Garros. Graţie cecului de 1,32 milioane de dolari pe care şi l-a asigurat, constănţeanca tocmai a depăşit nume precum Kim Clijsters, Martina Hingis sau Svetlana Kuznetsova şi a intrat în topul celor mai mari câştiguri din istoria tenisului.

De-a lungul carierei pe care a început-o la nivel înalt în 2013, Simona a strâns nu mai puţin de 24.816.096 de dolari din câştigurile din tenis, suficient pentru a ocupa locul al optulea într-un clasament condus, evident, de Serena Williams. Iar turneul de la Roland Garros, la care se pregăteşte pentru a treia finală din 2014 şi până în prezent, e de departe preferatul lui Halep şi cel care i-a rotunjit cu adevărat conturile. În acest an, Simona primeşte 1.322.025 de dolari pentru calificarea în ultimul act, dar cecul poate creşte până la 2,2  milioane de dolari în cazul unei victorii în faţa americancei Sloane Stephens (10 WTA).

În 2018, Simona e liderul câştigurilor din tenis, trecând peste Caroline Wozniacki, rivala din lupta pentru locul unu şi jucătoarea care i-a refuzat, la Australian Open, şansa primului Mare Şlem al carierei. 4.03 milioane de dolari as trâns Halep deja, în condiţiile în care a ajuns abia la jumătatea sezonului.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.