Finala generației ’90 la Turneul Campionilor. Filmul zilei: Dimitrov l-a depășit, dramatic, pe Sock. Goffin a fost „David Copperfield” al tenisului și a produs o surpriză URIAȘĂ‚: l-a învins pe Federer în semifinale, după ce a jucat magistral punctele-cheie. „Nu am cuvinte!”

Finala generației '90 la Turneul Campionilor. Filmul zilei: Dimitrov l-a depășit, dramatic, pe Sock. Goffin a fost
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • David Goffin semnează o nouă surpriză uriașă la ediția 2017 a Turneului Campionilor: după ce în primul meci l-a învins pe Rafael Nadal (1 ATP), în semifinale l-a învins pe Roger Federer (2 ATP), revenind de la 0-1 la seturiva juca, duminică, pentru cel mai important trofeu al carierei. Belgianul s-a impus cu 2-6, 6-3, 6-4, într-o oră și 45 de minute în fața jucătorului care se detașa ca favorit pentru a câștiga al șaptelea trofeu al carierei la ATP Finals.
  • Grigor Dimitrov (6 ATP) completează finala Turneului Campionilor, învingându-l pe Jack Sock (9 ATP), scor 4-6, 6-0, 6-3, după exact două ore de luptă.
  • Finala Turneului Campionilor, Grigor Dimitrov – David Goffin, se joacă duminică, de la ora 20:00. O urmărim împreună, în format LIVE BLOG  pe ww.prosport.ro.

00:05 VICTORIE Grigor Dimitrov. Un game uriaș, un game cât un set pune punct meciului. Sock salvează prima minge de meci a bulgarului cu un rever de 10, apoi Grigor îngroapă un rever în fileu pe a doua. La egalitate, „Grisha” nu se descurcă atunci când returul lui Sock cade scurt în terenul său și zguduie din nou plasa fileului, pe partea sa. Forehandul îl salvează, izolându-l pe american și oferindu-i voleu la îndemână lui Dimitrov. Astfel, bulgarul salvează minge de re-break. Mizează pe contre-pied și își oferă a treia minge de meci, pe care o joacă însă cu serviciul doi și o irosește, cu o dreaptă care trimite mingea în tavan. Dimitrov este surprins de returul lui Sock și are din nou de apărat minge de re-break – este rândul lui Sock să rateze lungul de linie, pe dreapta, iar game-ul trece de opt minute de joc. La a patra egalitate, Dimitrov găsește un serviciu util, care îi câștigă punctul direct. Un rever tăiat, în lung de linie, îi aduce victoria. Dimitrov completează finala Turneului Campionilor, cu David Goffin – una în care se vor înfrunta, în premieră, doi jucători născuți după 1990.

Grigor Dimitrov s-a născut pe 16 mai 1991, în timp ce David Goffin este născut pe 7 decembrie 1990.


00:00 BREAK, Grigor Dimitrov. Bulgarul va servi la 5-3. După două egalități, bulgarul își agață toate speranțele de un Challenge, pe mingea de break oferită cu dublă greșeală de Jack Sock. Diagonala americanului este însă tușă plină. Dar… vine a doua dublă și, pe serviciul doi, ‘Grisha’ atacă, se mută cu dreapta pentru a lovi din zona de rever și trimite decisiv în lung de linie.


23:47 Dimitrov păstrează un pas în față în decisiv. 3-2. Grigor l-a pus la pământ la propriu pe Sock printr-un voleu-drop inspirat, iar game-ul îi revine.


23:44 Ture confortabile pe serviciu duc scorul la 2-2 în decisiv. Jack Sock iese o dată în plus la rampă pentru fairplay-ul său. Vă aduceți aminte de episodul cu Hewitt? Acum aplaudă o lovitură fantastică a lui Dimitrov.


23:32 Dimitrov își apără serviciul în debut de set decisiv: a salvat minge de break, a folosit inspirat contre-pied-ul împotriva lui Sock, a atacat bine la plasă și a închis jocul. 1-0 pentru „Grisha”. Interesant este că, în partidele anterioare, victoria a revenit o singură dată sportivului care a câștigat primul set.


23:22 DECISIV! Dimitrov l-a făcut KO pe Sock: deși nu a lovit câștigător decât de cinci ori, bulgarul a luat manșa secundă cu 6-0, în 22 de minute. Americanul a greșit neforțat de trei ori mai mult decât bulgarul (12-4) și nu a câștigat decât 5 puncte din 17 pe serviciu.


23:15 Dimitrov face 4-0 în setul doi! Sock încearcă în disperare lobul peste bulgar, însă ratează ținta și „Grisha” oprește similitudinile cu primul set.


23:09 Veste bună pentru fanii lui Dimitrov: bulgarul are break în start de set doi. Vestea mai puțin bună: motivul este un rever ratat de Sock, iar scorul seamănă cu cel din primul set – 2-0.


23:00 SET JACK SOCK, 6-4. Dimitrov a avut minge de 4-0, a ratat. Americanul și-a impus dreapta, iar bulgarul a intrat, evident, în criză de idei. Caută soluțiile complicate și greșește. Bulgarul are o mare problemă pe serviciul doi – a câștigat doar 3 puncte din 13!


22:55 BREAK Sock. Dimitrov își face singur viața grea – dublă greșeală la egalitate, apoi eroare de pe centrul terenului. Americanul a câștigat cinci din ultimele șase game-uri disputate și ve servi pentru câștigarea manșei inaugurale, la 5-4.


22:48 Dimitrov întrerupe seria lui Sock, câștigânud-și cu emoții serviciul. Îl ajută puțin și fileul, dar și modul în care valorifică unghiurile. 4-3.


22:38 Și Sock revine. Recuperează break-ul, ajutat de dreapta îndrăzneață. Va servi pentru a egala scorul la 3


22:32 Sock salvează game-ul pe serviciu, după ce anulează minge de dublu break. Dimitrov primește însă puncte bonus la capitolul impresie artistică, pentru un retur câștigător de rever, în lung de linie. 3-1 pentru „Grisha”, un tip cu chef de joc și chef de viață 🙂


22;25 Dimitrov controlează raliul cu dreapta, ia la țintă reverul advers și finalizează cu reverul său. Revine de la 15-30 în game-ul al doilea început cu serviciul și se îndreaptă spre banca sa cu un 3-0 confortabil pe tabelă.


22:21 Dimitrov găsește breșa pe reverul lui Sock și obține break-ul. 2-0, după opt minute.


22:15 Dimitrov începe semifinala cu serviciul. O face bine, apărându-și lansarea la avantaj.


22:00 Finala probei de dublu este stabilită: echipa numărul unu pe 2017, Melo / Kubot va juca pentru trofeu împotriva cuplului Kontinen / Peers. Deținătorii trofeului au trecut în semifinala a doua de Jamie Murray și de Brunos Soares.


18:30 Ce n-a văzut tenisul din 2009 încoace. David Goffin este primul jucător după rusul Nikolai Davydenko care învinge primii doi jucători ai lumii la o ediție a Turneului Campionilor, ne anunță statisticienii ATP.


18:13 Goffin a fost „David Copperfield” al tenisului în această săptămână: cu 20 de lovituri câștigătoare și 27 de erori neforțate în fața lui Federer, dar mai ales 9 mingi de break salvate din 11 și 2 convertite din 3, belgianul a reușit să câștige un meci în care a intrat, după cum a spus – „fără să am habar ce aș putea să fac„. După un examen fizic trecut cu brio în fața lui Nadal – în meciul de debut, Goffin a părut stors de resurse în partida a doua din grupe, a revenit însă miraculos împotriva lui Thiem, de la scorul de 0-3 și acum are victorii la Nadal și Federer în același turneu.


18:10 Momentul lui David. Micuțul de 1,80 m și 68 kg, devenit uriaș într-o săptămână:

„Nu am cuvinte. Nu pot descrie ceea ce simt. Atâta bucurie, atâta fericire! Nu știu ce am făcut diferit, dar este fantastic”,
David Goffin, cu ochii în lacrimi, după prima victorie a carierei în fața lui Roger Federer


18:00 VICTORIE DAVID GOFFIN și surpriză uriașă la Turneul Campionilor! Belgianul începe cu două servicii perfecte game-ul pentru victorie, unul dintre servicii este contestat de Federer, la teu, dar ‘Hawk Eye’ arată că mingea parcă a fost pusă cu mâna de belgian, sesizabil în interiorul careului de serviciu. Apoi, David atacă în lung de linie și lasă liberă jumătatea de forehand, însă elvețianul ratează passingul. Goffin fructifică prima minge de meci și este primul finalist al ediției 2017 a Turneului Campionilor.


17:55 Goffin servește pentru victorie. Federer și-a câștigat cu emoții serviciul, însă totul se reduce la următorul game.


17:50 A doua tură de lansare perfectă pentru Goffin! Belgianul a câștigat ultimele 11 puncte pe serviciu și este la un game de victorie. 5-3 în setul decisiv.


17:47 Federer se grăbește în punct și între puncte, ratează primul serviciu, dar și Goffin riscă returul și ratează la un scor favorabil, 30-30. Iar după o dreaptă năprasnică a elvețianului, pe tabelă revine diferența de un singur game. Goffin va servi la 4-3. David are 34 puncte câștigate în spatele primului serviciu, 20 din 35 pe al doilea. Impresionant este și faptul că a salvat 9 mingi de break din 11!


17:45 Două game-uri albe pe serviciu mută scorul la 4-2 în favoarea lui Goffin.


17:37 Game uriaș pe serviciul lui Goffin: Federer are inițiativa, David greșește primul, o minge la îndemână, însă Federer îi ‘întoarce’ cadourile. La minge de game, Goffin trimite prima sa dublă greșeală, iar Federer nu are nevoie de două invitații – rezistă în defensivă și trimite punch-ul decisiv în diagonală, pentru minge de break. Goffin rezistă, atacă la plasă și finalizează la plasă, apoi obține o a doua minge de game cu un stop perfect din apropierea fielului. Se face 3-1, după un serviciu apăsat al lui David Goffin, pe care Federer nu îl poate returna decât în fileu.


17:31 Magie ‘by David Goffin’. Belgianul reușește primul break în decisiv: a deschis cu retur câștigător, a contabilizat o dublă greșeală a elvețianului, a obținut apoi două mingi consecutive de break grație unui fabulos rever aterizat fix pe tușă, iar punctul decisiv îl obține tot pe cartea atacului de pe linia de fund a terenului. 2-1


17:28 Federer câștigă primele două puncte pe serviciul lui Goffin, însă belgianul este stâncă și răspunde cu patru puncte consecutive. 1-1.


17:25 Roger Federer înghite secunde între puncte, se grăbește și dă start decisivului cu două servicii imparabile. Goffin îi smulge un punct, însă este un 1-0 rapid pentru elvețian.


17:21 DECISIV! David Goffin câștigă setul doi cu 6-3, printr-un ultim game alb pe serviciu.


17:15 Goffin apără fantastic game-ul șapte din setul doi: scapă de o minge de break a lui Federer, atunci când elvețianul dă ‘chiflă’ cu reverul și apasă pe atac, pentru a reface ecartul de trei game-uri, 5-2.


17:05 David Goffin confirmă  în primă instanță break-ul, cu joc la zero. Federer începe cursa de urmărire cu joc la indigo, alb. 3-1 pentru Goffin.


16:58 Contra lui Goffin. Federer ezită pe serviciu, ratează trei mingi de game, iar Goffin smulge un break de palmares, cu passing spectaculos de rever. Are 2-0 în start de set doi în fața lui Federer, care își pierde serviciul doar a treia oară în acest turneu.


16:50 Doar Federer poate comite 15 erori neforțate și totuși să câștige setul cu 6-2, nu?


16:46 Set Roger Federer, 6-2. Cu serviciul, elvețianul pune punct manșei, după 33 de minute de la primul serviciu, cu un bilanț de 13 lovituri câștigătoare.


16:40 Federer irosește prima minge de meci, lovind cu rama forehandul decisiv. Totuși, belgianul are nevoie de două ocazii pentru a concretiza, chiar și atunci când elvețianul ratează din nou lovitura favorită – Goffin este dezachilibrat de următorul retur al elvețianului și game-ul revine la egalitate.  Belgianul atacă la plasă un forehand moale și rămâne totuși în set, când Federer trimite prea lung cu reverul. Numărul doi mondial va servi pentru a închide manșa, la 5-2.


16:37 Federer câștigă la zero tura de serviciu și se desprinde la 5-1. A bifat și smash câștigător, și voleu, are și doi ași. Scenariul de la Basel, când Goffin a câștigat doar trei game-uri, pare că se repetă la indigo.


16:35 Jocul lui Federer nu este perfect astăzi – a ratat și cu reverul, dar mai ales cu dreapta, însă chiar și așa, elvețianul îl domină clar de tot pe Goffin. Un rever în lung de linie marcă înregistrată îi aduce al doilea break și un 4-1 net pe tabelă.


16:31 ‘Expresul de Basel’ capătă ritm la fileu. Încheie în cros, cu reverul, game-ul de 3-1. Situația nu arată prea bine pentru Goffin.


16:24 Primul serviciu pare uitat la reședința regală, pe care Roger și Mirka au vizitat-o, joi seară, după victoria obținută de „Maestro” în fața lui Cilic. Chiar și așa, împins la egalitate, Federer evită emoțiile și confirmă break-ul.


16:20 Federer reușește break-ul din primul game. A câștigat tragerea la sorți, a ales primirea, a presat la retur, a controlat schimburile cu dreapta, a intrat în teren și, deși voleul încă nu îl ascultă, a valorificat a cincea minge de break. Ultimele două puncte – ramă pentru Goffin, apoi eroare neforțată pe rever. 7 minute pentru 1-0 în dreptul elvețianului.


16:10 Maestrul a intrat pe teren. Federer este hiper-mega-favoritul meciului. Goffin are întâlnire cu istoria… sau lecție de istorie. Între concentrare și apăsare, chipul său este tensionat.


16:05 Primul bilet pentru finală la Turneul Campionilor s-a dat la dublu. Marcelo Melo și Lucasz Kubot defilează spre trofeu.


Pentru prima dată după 2008, în semifinalele Turneului Campionilor au ajuns trei sportivi care își vor face debutul în această fază a competiției. Grigor Dimitrov este ‘egalul’ veteranului și deținătorului recordului pentru cele mai multe titluri la ATP Finals, Roger Federer, deoarece ambii sportivi s-au calificat pe tabloul de patru cu trei victorii din trei meciuri în grupă. Elvețianul este însă mare favorit nu numai în ceea ce privește accederea în finală, ci și pentru câștigarea trofeului.

Federer versus Goffin

În prima semifinală se întâlnesc doi tenismeni care nu au jucat sezon complet în 2017. Roger Federer a ales din rațiuni tactice, dar și pentru evitarea accidentărilor și a suprasolicitării, să sară complet peste sezonul de zgură. De partea cealaltă, Goffin s-a accidentat grav la gleznă în timpul Roland Garros-ului și a ratat astfel întreg sezonul pe iarbă. Elvețianul este în formă maximă și este clar acum că va încheia anul cu cel mult cinci meciuri pierdute, dacă nu – doar cu patru înfrângeri.

„Nu am ce să pierd. El joacă atât de bine. Nu am găsit niciodată până acum soluția să îl înving pe Roger. Sincer, habar n-am ce să fac în partida din semifinale. Voi încerca ceva, ceva diferit, ceva ce nu am mai făcut în trecut. Voi încerca să fac un meci mai bun decât la Basel”,
David Goffin

Goffin nu l-a învins niciodată pe Roger Federer și, după ce a câștigat primul set jucat împotriva elvețianului, la Roland Garros, nu a mai reușit să îi smulgă decât un singur set lui „Mister Perfect”. Federer domină așadar palmaresul direct, cu un sec 6-0.

 Roger Federer va juca a 14-a semifinală a carierei la ATP Finals, din 15 participări, după ce a încheiat pentru a zecea oară neînvins faza grupelor.

„La început, eram ca un copil într-un magazin de dulciuri, pentru că aveam ocazia să împart vestiarul cu legendele acestui sport, să îi văd pregătindu-se pentru meciuri, să mă antrenez alături de ei, să joc dublu cu sau împotriva lor. Când revii la acest turneu după ani și ani, este o senzație diferită. Joci din cu totul alte motive. Joci împotriva noii generații și ești tu cel în vârstă. Ai nevoie de acomodare. Mă bucur de acest turneu într-un mod diferit acum”,
Roger Federer

Dimitrov versus Sock

Indiferent cine va câștiga această semifinală, Turneul Campionilor va avea pentru prima dată într-o decadă un debutant în ultimul act (prima dată de la David Ferrer / 2007 încoace). Și Dimitrov și Sock participă în premieră în 2017 la ATP FInals. Bulgarul va trece peste Alexander Zverev, pe locul 3 ATP, dacă se impune în meciul din sesiunea de seară de sâmbătă.

„Mă voi simți bine, mă voi distra, voi juca la risc, voi juca fără inhibiții. Nu se va schimba nimic. Am ajuns la Londra furișându-mă pe ultima poziție. Nimeni nu se aștepta ca eu să fiu aici și nu are niciun sens să încep să îmi pun presiune acum. Chiar nu mă iau prea în serios. Am avut noroc să ajung aici, la modul la care a decurs a doua jumătate a sezonului. Turneul de la Paris a fost un pas uriaș pentru mine, să fiu aici în weekend – la fel. Au fost meciuri foarte grele, foarte disputate, am avut și o doză de șansă. Cu Grigor nu am mai jucat de mult. Cred că și-a găsit calea de atunci, exact ceva vrea să facă. A demonstrat asta de-a lungul anului, betonându-și poziția în Top 10, Top 5. Eu am multă încredere. Și nu știi niciodată ce se va întâmpla”,
Jack Sock

Sock a reușit să dea peste cap un bilanț de 8 înfrângeri în 12 partide, înainte de startul Masters-ului de la Paris, a revenit pe tărâm francez în primul tur de la 1-5 în decisiv și a câștigat mai departe Masters-ul, a făcut saltul în Race to London de pe 24 pe 9 și a venit la ATP Finals pentru că Wawrinka este indisponibil de la Wimbledon. Pe tărâm britanic a câștigat două meciuri din trei la Turneul Campionilor. Dimitrov este și el pe val, neînvins la Londra. Americanul îl conduce pe bulgar, 3-1 în întâlnirile directe, însă trei din patru partide (toate cele disputate pe hard, după sistem cel mai bun din trei seturi) au avut nevoie de set decisiv.

„În ultimele două meciuri am jucat foarte bine, nu pot să ascund asta. Concentrarea a fost la cote maxime. Îmi plac șansele mele, mă voi concentra pe ce am eu de făcut și va fi un meci grozav. Va fi însă o partidă diferită față de precedentele – alt nivel. Cred că Jack a jucat excelent în ultimele două luni. A luptat senzațional și a revenit de câteva ori din situații dificile, recuperând break-uri în situații-limită: a luptat, a rezistat, a revenit. Cred că are multă încredere în loviturile sale și este și foarte abil din preajma fileului”,
Grigor Dimitrov

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…